Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (Pro)Tonsil nie ma konkurencji?

naprawiak

Rekomendowane odpowiedzi

szukałem kiedys niedrogich kolumn podłogowych i ogladałem m.in. Tannoy Fusion F4 (w sklepie) - kiedy zdjałem maskownicę i ujrzałem krzywo przykręcone głośniki, przy tym niewygładzone (niezgradowane) otwory głośnikowe przeraziłem się - te kolumny kosztowały 1850 zł para

teraz mam msetro II 130 i powiem, że pod względem wykonania stolarki, dopasowania elementów są wykonane perfekcyjnie

"discomaniac71 tu sie mylisz kolega wydal na kefy ! 12 tysiecy zlotych do kina debil !

i wiesz co? załuje ze to swinstwo kupil moje technicsy sbm500 lepiej oddaja dzwieki w filmach niz te badziewne kefy z ktorych mozna sluchac tylko opery i do tego sie nadaja

bowersy tez mnei nei zachwycily swoim monotonnym dzwiekiem ! czym tu sie chwapic ? markowymi copami kosztujacymi tysiace zlotych a duzo nie rozniacymi sie od biednych tonsili?

ty sie wychowales wlasnie na altusach i masz uprzedzenie do tonsila

mnie sie siesty podobaja i je kupie ! w szczegolnosci monitory !"

Wszyscy to już wiemy zachwycasz się Technicsami SB M 500, którym nic nie podskoczy i które nadają się do każdej muzy, bo oddają piekno muzyki, tzn zlaną magmę dźwięków bez sceny, dynamiki i kontroli :))))

discomaniac71, 18 Maj 2008, 14:22

>Qubric zapewne nie wiesz o co mi chodzi ale to juz Twoja sprawa. Wiem co mowie - na szczescie.<

Właśnie chodzi o to, że JEDYNIE TY wiesz o co ci chodzi – ale nie śmiałbym tego nazwać szczęściem.

Gdybyś jeszcze używał wyszukiwarki, dowiedziałbyś się, że wklejony w wątku obok (o pro-Tonsilu) GDN13/50/9/1 został zaprojektowany i wyprodukowany dla EPOSA. Ten jednak upadł, a nowy właściciel marki obrał inną koncepcję rozwoju produktów. Głośniki te trafiły więc do Tosilowskich kolumn Excellence i Czat.

Recenzje można odszukać choćby tutaj -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , no ale w tej Australii to głupie ludzie som, bo chodzą do góry nogami.

W 1992 roku Tonsil natomiast produkował dla Missiona 13cm głośniki o papierowych membranach, które były stosowane w Mission Cyrus 753 kosztującej wtedy 2.196,DM. I były to jego własne konstrukcje, wykonane na zamówienie Missiona, z którym zresztą później współpraca rozwinęła się znacznie bardziej.

Tobie natomiast się popizdraczyło z innymi głośnikami produkowanymi do produkowanego później tańszego Missiona 700-ileś o membranach z fiberglasu i wklęsłych dust-cap z twardej celulozy. Na plastikowych koszach o kształcie stosowanym w popularnych wtedy głośnikach dalekowschodnich, m.in. podobnych do stosowanych przez JPW czy produkowanych przez Vife serii TC (możliwe że model ten był wersją dalekowschodnią przeniesioną do produkcji w Tonsilu).

Generalnie to były głośniki dość delikatne mechanicznie (z tego względu mało nadające się w DIY, bo kosz łatwo było ułamać podczas dokręcania, co nie groziło w koszach blaszanych które się po prostu poddawały).

W oparciu o elementy tych głośników Tonsil zbudował serię GDN17/40 i 15/40 oraz GTC17/50 i 15/50 (o różnych indeksach katalogowych) z membranami plecionymi białymi (różniły się od Missiona kształtem dust-cap), membranami polipropylenowymi czarnymi i fioletowymi. Modele te sprzedawał w Niemczech poprzez sieć Conrad Elektronik.

Wersje tych głośników znajdowały się w zestawach Mistral (obecnie są w udoskonalonej serii Mist) oraz w dwóch modelach ultratanich podłogówek wyprodukowanych do sprzedaży przez MediaMarkt.

Głośnik zbudowany dla Missiona jest do tej pory na stronie internetowej Pro-Tonsil. Jest to model 8 omowy GDN 11/30 oraz 4 omowy GDN 17/40 i łatwo można sprawdzić do czego się nadaje, bo TONSIL podaje niezbędne parametry

– strona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i dalsze

A GDN-owi 13/50/9 z Excellenców i 13/50/9/1 (temu na zdjęciu w wątku o upadającym pro-tonsilu) do pięt nie dorasta.

Niestety Discomaniac, kolejny raz wychodzisz na zacietrzewionego mądralę, który wie, że dzwonili ale zapomniał sprawdzić, w którym kościele.

PS. ten słabo stojący Tonsil, wznowił właśnie legendarne serie głośników, których osiągi były zbliżone do starych Vif PJ. GDN 13/40/8 (wersja 13/40/2 z okrągłym koszem nie wymagającym podfrezowania) oraz GDN 16/50/6.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

heheeh banda mądrali na tym forum fascynaci paradigm seri v5 typowa wiocha

wiesniaki z czerwonymi ryjami a discomaniac to co jakis bog ze nie mozna z nim dyskutowac?

hehe co za osły TROLLE jak don111

chcialbym nadmienic ze kolega qubric duzo bardziej sensownie sie wypowiada i czuc tu duzo większą wiedze jak dyskomaniak sama nazwa mowi za siebie "discomaniac" fascynat dyskoteki rodem z obory heheh

>heheeh banda mądrali na tym forum fascynaci paradigm seri v5 typowa wiocha

Czytajac ten wątek, TO SAMO (a nawet wiecej) mozna napisac o fascynatach Tonsila, czy tam Pro Tonsila.

?👈

Marcin naczytal sie "tajemniczych" znakow (GDN 16/40 i te sprawy) nakaligrafowanych przez Qubica w ty, wątku i odrazu juz WIE ze on sie zna lepiej. To jest dopiero zaj... podejscie.

?👈

buraki i tyle z czerownymi ryjami

nie bronie qubrica ! jednak dosc sensownie sie wypowiada za to discomaniac umie tylko zwracac uwage przeciez te forum jest normalnie upchane pycha i obłudą wlasciciele sami na tym forum sie znalezli:) banda pajaców

Qubric, 18 Maj 2008, 11:44

>Kiedy czytam posty na temat prognozowanych upadłości to przypuszczam jedynie, że ktoś ma zamiar

>przejąć za grosze majątek firmy i w tym celu robi czarny PR.

Jako założyciel obraźliwego wątku, ze smutkiem przyznaję, iż nie mam nic wspólnego z domniemanym przejęciem naszego lidera na rynku głośnikowym przez jakąś cwaną konkurencję (chociaż przecież takowej ProTonsil nie ma).

ProTonsil nie ma konkurencji bo.... działa w podziemiu ;-)

qubric tu są same buraki na tym forum

do tikmurca nic nie mam spoko facet ale wiele buraków tutaj jest:) wlascicieli forum mądrali co pozjadali wszystkie rozumy hehe a wiekszosc informacji skopiowanych z wikipedia.pl

"marcin1982, 18 Maj 2008, 22:30

>annawroc to te to po poznansku

>we wroclawiu mieszkaja sami naplywowi ludzie tzw chadziaje

>dlatego tego nie potrafisz zrozumiec:)"

zawsze myślałem, że po poznańsku to bardziej "tej" niz "te", ale się nie znam.

mijasz się z prawdą, czyli ogólnie kłamiesz. nie jestem napływowy (a przecież tu sami tacy) i może dlatego nie potrafię zrozumieć półgł...hmmm tego, co piszesz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.