Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (Pro)Tonsil nie ma konkurencji?

naprawiak

Rekomendowane odpowiedzi

Qubric, 18 Maj 2008, 22:33

>A kto ci tu napisał coś o przejmowaniu przez konkurencję??? Sam to wymysliłeś, buraczany specjalisto

>od ekonomii :)))

Ach jak łatwo rzucać burakami gdy się nie ma nawet odwagi podpisać z imienia i nazwiska. Stanley się w grobie przewraca.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

marcin1982

18 Maj 2008, 22:14

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 113 / 201 / 0

chcialbym nadmienic ze kolega qubric duzo bardziej sensownie sie wypowiada i czuc tu duzo większą wiedze jak dyskomaniak sama nazwa mowi za siebie "discomaniac" fascynat dyskoteki rodem z obory heheh

Czy ty musisz do kazdego podskakiwac zalosny buraku?

Qubric chodzilo mi o 17cm glosniki Tonsila o impedancji 4 ohmow robione dla Missiona. Niestety te same produkcji brytyjskiej graja lepiej. Zdaje sie ze bylo o tym juz na forum.

• Redaktorzy

"Milion razy pisalem ze wyroby tej formy chwala ludzie malo osluchani i posiadacze sprzetu z niskiej polki ktorzy swoja przygode z audio dopiero zaczynaja"

...

Disco, twój wpis który cytuję powyżej, to klasyczne erystyczne przejście od charakteryzowania produktu (załóżmy roboczo, że być może nawet i złego), do nagłego opisywania cech ludzi (o których nic nie wiemy, a poza tym niegrzecznie się przypieprzać do nieznajomych). A potem cały wątek idzie w diabły, bo połowę wpisów jest agresywna i nie na temat. I po co to? Nie wystarczyło pisać o kolumnach, trzeba było zaraz szarpać ich właścicieli?

brawa dla Redakcji :)

usuwacie normalne wypowiedzi (przynajmniej nie chamskie) discomaniaca a posty pełne wyzwisk i zwykłego trollingu od takiego tępego matoła i prostaka jak marcin1982 (chyba 1992) pozostają jak niby nigdy nic :)

• Redaktorzy

To chyba nieporozumienie. O ile wiem, znaczna część napastliwych wpisów wspomnianego przez ciebie usera zostało usunietych. Natomiast wpis który zacytowałem, nie kwalifikował się do moderacji, natomiast był niepotrzebnie prowokujący, i dlatego zwróciłem na niego uwagę.

Z Tonsila dobre było:

seria Tango

seria TLC

seria Maestro

porównywanie dzisiejszej oferty Tonsila do oferty B&W chociażby z przed pieciu lat stawia

takich producentów jak ten drugi na pozycji zwycięzcy.

• Redaktorzy

Produkty Tonsila, które obecnie można co jakiś czas zobaczyć, lokują się wyłącznie w zakresie budżetowym, co zresztą jest dość oczywistym posunięciem, jeśli firma chce szybko odzyskać pozycję - w końcu właśnie taką pozycję wcześniej Tonsil zajmował: króla budżetówki. Takie produkty hi-end jak kolumny Technics czy Sony były za czasów peweksowskich droższe :-) Tak więc nie ma raczej mowy o kontynuacji idei, które stały np. za powstaniem linii Tango (o TLC nie mówię, bo dla mnie był to byt wyłącznie wirtualny). Pewne nadzieje na klasę wyższą można było łączyć z projektem o nazwie Omega, jednak najwidocznie został zarzucony. Zresztą, z tego co mi mówiono o Omedzie, jej powstanie było zupełną partyzantką. Co do mnie, to wczoraj wysłałem mail do ProTonsilu z prośbą o bliższe informacje dla Audiostereo, mógłbym wówczas umieścić je w Nowościach.

T-Bolt, 19 Maj 2008, 07:57

>porównywanie dzisiejszej oferty Tonsila do oferty B&W chociażby z przed pieciu lat stawia

>takich producentów jak ten drugi na pozycji zwycięzcy.

Znajdź nowiutkie (modele z pięcioletnim rodowodem, ale w sklepie) egzemplarze podłogowych B&W za 1200zł lepsze od Maestro II 180, czy nawet za 1600zł lepsze od Siest - niewykonalne.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ja mimo wszystko mam do Tonsila wielki sentyment datujący się z wczesnych lat 80-tych. I życze mu jak najlepiej.

Co do Tonsila.

Firma ma to, na co sobie sama zapracowała długimi latami.

Co produkuje - widać. Z hi-endem nie wyskakuje. Bo i po co?

Oferta skierowana jest do mniej wymagających i mniej zamoznych uzytkowników hi-fi. To przecież dobry rynek i duży w porównaniu z wyższą półką.

To też realne pieniądze. Może nawet większe niż w przypadku produkcji na wyższą półkę.

Dlatego też nie wiem o co cała ta kłótnia.

Na marginesie.

Myślę że temat powstał po to aby judzić bezsensowne dyskusje na Forum.

Poddaję te kwestię pod rozwagę jakże czcigodniej i bezstronnej Redakcji.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jozwa wydaje mi sie ze ataki personalne powinienes usuwac zanim padnie riposta. Nie miej wiec do mnie pretensji ze pojechalem po tym buraku marcin1982. Ani on nie jest merytoryczny ani kulturalny. Wszystkim ubliza wiec uslyszal prawde. I uslyszy ja za kazdym razem jak bedzie szukal zaczepki.

• Redaktorzy

Redakcja dziękuje za komplement. Oba wątki poświęcone Tonsilowi już w tytule są prowokujące. Co ma więc redakcja zrobić? Poprosić moderatora o zamknięcie obu? A co z dyskusją o Tonsilu? Obecnie czekam na odpowiedź z ProTonsila, jak przyjdzie, to zaraz was powiadomię. W każdym razie mnie interesuje pzryszłość gości, którzy zrobili pierwsze głośniki, jakie miałem w życiu. A ponieważ jesteśmy bądź co bądź polskim serwisem internetowym, i polskim forum, to trochę propolskiej prywaty też nie zawadzi. Niech oni tylko umieją z tego skorzystać.

• Redaktorzy

"Jozwa wydaje mi sie ze ataki personalne powinienes usuwac zanim padnie riposta."

Disco, w teorii masz rację, ale ani moderatorzy, ani ja, nie jesteśmy duchami świętymi, a to forum nie jest miejscem świętym także. Wbrew niektórym przypuszczeniom, nikt tu nie ogląda prewencyjnie każdego wpisu. Dlatego bywa, że prowokacyjne lub jawnie napastliwe wpisy wiszą czasem nawet dość długo, dopóki ktoś ich nie zgłosi do moderacji. W każdym razie bez urazy, i mam nadzieję na konstruktywny rozwój sytuacji :-)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Redakcjo.

Disco ma wiele racji.

On nikogo nie obraził swoim wpisem.

Dlaczego więc to własnie Jemu się wytyka a nie osobom które wszczęły sprzeczkę.

Zauważam to jako pewną nierównowagę traktowania na Forum. Co z resztą zdaża się ostatnio często wobec tzw "starych" jego uczestników.

A może to delikatne dawanie nam do zrozumienia żebyśmy sobie już poszli?

Druga sprawa. Co ma utrzymywanie wątków dotyczących Tonsila do ciekawości Redakcji na temat rzeczonej firmy? Ja nie wiem.

Wiadomo że wątki te będą pełne kalumni i trolowania.

• Redaktorzy

Nie chciałbym dyskutować kwestii kontaktów z forumowiczami, tj. jakie wpisy i za co zostały zmoderowane. W każdym razie zmoderowane zostały, a osoba za nie odpowiedzialna otrzymała ostrzeżnie. Ostrzeżenie, a nie przyjazną uwagę :-) To tyle może o moderacji.

Co do wątków o Tonsilu, to nie jest dla mnie jasne, że muszą generować to, o czym piszesz. To zależy nie od Tonsilu, nie ode mnie, a tylko i wyłącznie od forumowiczów. I to nie tylko od tych, którzy usiłują prowokować zamieszki rasowe na tle głośników jakiejś firmy, ale też od tych, którzy na to odpowiadają, i od tego, jak to robią. Moi szanowni, wieloletni koledzy: jeśli sami nie będziecie w stanie wymieniać opinii na sposób europejsko-XXI-wieczny, to żadna moderacja tego za was nie zrobi. Amen.

Redakcja, 19 Maj 2008, 10:19

>Obecnie czekam na odpowiedź z ProTonsila, jak przyjdzie, to zaraz was powiadomię.

Co do komunikacji z ProTonsilem, to z tym akurat nie ma problemów. Raczej odpowiadają na maile.

Redakcja, 19 Maj 2008, 08:16

TLC Classik 1 to był właśnie ulepszony Tango 200. Jak najbardziej sprzedawany w Polsce. Jedne i drugie widziałem w sklepów Tonsila (kiedy jeszcze Tonsil miał własne sklepy firmowe).

Pomysł z jego hi-endowościa polegał na wejściu w przedział cenowy, w którym operował wtedy np. Jamo z Modelem 707, zaoferowaniu lepszej gwarancji i lepszego wykończenia. W tym względzie Tonsil popełnić chciał to co robią wszyscy producenci zarabiający na chińszczyźnie – czyli wypromować produkt ceną.

Pierwszym takim produktem były Tango 200 (oprócz modelu 200 istniał także model 300 zbudowany specjalnie na jakąś wystawę audio w Niemczech i dwa z 5 głośników w nim użytych pochodziły prawdopodobnie z Visatona). Tworząc tę serię kolumn od razu zakładano, że nie będzie to produkt, na którym można zarobić, tylko coś w rodzaju okrętu flagowego, do oglądania na wystawach.

Później - gdy powstało TLC będące marką stworzoną na Anglię, po prostu nie wypadało sprzedawać go tanio.

Rzecz w tym, że Tonsil znowu okazał się za dobry... Gdyby wtedy kupili jakiś chiński paździerz robiony za michę ryżu i sprzedali z narzutem razy 10 z czego 75% przeznaczali na opłacenie reklam, to może bezzębna klasa niższa w Anglii kupowałaby te produkty w cenie poniżej tej ich magicznej bariery 400 funciaków za klocek.

A tak, to powstał dokładnie produkt flagowy, który w sumie właśnie osiągnął status hi-endu, ponieważ posiadać mogą go teraz nieliczni.

Najzabawniejsze jednak jest to (a to jest własnie zasada produkcji hi-endowej w ogóle), że wszystkie części do zbudowania TLC Classik 1 są nadal dostępne – a przynajmniej dla Tonsila wznowienie tej produkcji nie byłoby problemem... Tyle że wtedy Classik straciłyby w oczach nabywców wizerunek unikatu i znowu nie odniosły sukcesu rynkowego...

Ale kto wie, może ktoś w Tonsilu wpadnie na pomysł wznowienia krótkiej serii na wystawy i do Australii na przykład - za drobne 10 patoli ;)

PS. Mnie się wydaje, że Omega (jaką znamy z pokazów na AS) nie powstanie, bo byłaby to wewnętrzna konkurencja dla podobnej konstrukcyjnie Siesty. Tylko wykonana na znacznie droższych w produkcji komponentach, a więc mogąca znowu pełnić jedynie rolę okrętu flagowego. Zgodnie z zasadą, że lepsze jest wrogiem dobrego, droższa konstrukcja musiałaby się od Siest wyraźnie różnić pod wieloma względami.

A tak, to powstał dokładnie produkt flagowy, który w sumie właśnie osiągnął status hi-endu, ponieważ posiadać mogą go teraz nieliczni.

Tak długo zastanawiałem się czym jest high end. Teraz już wiem. Dzięki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.