Skocz do zawartości
IGNORED

co wybrać NAD C542 czy ARCAM CD 73

tolasss

Rekomendowane odpowiedzi

Ryba, co do caspiana, jeśli mowa o używanych dostępnych na aukcjach, to są to pierwsze wersje. Całkiem niedawno user Antonio kupił do Heeda i odesłał z powrotem, bo mocno brakowało mu góry. Zerknij do klubu Heeda. Poza tym mechanizmy są dość kłopotliwe w pierwszych wersjach. Mechanizmy to Sanyo, też nienajlepsze. Dużo info o transportach znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam jestem fanem i posiadaczem wzmaka caspiana, ale cd wybrałbym Arcama (miałem cd caspiana wersję M1).

Ukryta Zawartość

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Z Nadem Roksana nie słuchałem

Kolego pytałem z którym sprzętem był pojedynek, którego zwycięzcą wg Ciebie jest Arcam. Czy z Nadem C542 i wygrał Arcam, czy z Roksanem Caspianem i wygrał Arcam.

Ryba, co do caspiana, jeśli mowa o używanych dostępnych na aukcjach, to są to pierwsze wersje. Całkiem niedawno user Antonio kupił do Heeda i odesłał z powrotem, bo mocno brakowało mu góry. Zerknij do klubu Heeda. Poza tym mechanizmy są dość kłopotliwe w pierwszych wersjach. Mechanizmy to Sanyo, też nienajlepsze. Dużo info o transportach znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

Sam jestem fanem i posiadaczem wzmaka caspiana, ale cd wybrałbym Arcama (miałem cd caspiana wersję M1).

Od kupującego dostałem odpowiedź, że to MkII. Oczywiście, nie jest to wersja M1 bo to zupełnie coś innego, co zresztą widać na zewnątrz. Więc teraz już się zagubiłem.

Twój post nieco mnie zasmucił, ale z drugiej strony miałem sporo głosów i podpowiedzi "za" Caspianem. Odtwarzacz już pewnie do mnie wędruję, więc teraz mi nic nie pozostaje tylko zamienić się w słuch. Jestem dobrej myśli, tym bardziej, że rzeczy często nieco mniej funkcjonalne, a mające nadal dobre opinie i trzymające cenę (ten Caspian nie schodzi generalnie poniżej 1500 zł przy ok 1000 zł Arcama) mogą zaoferować coś więcej w kategoriach brzmieniowych. Kosztem nerwów i niewygody :)

Miejmy nadzieję.

PS. Przeczytałem wątek o Heedzie, który przecież sam z natury jest nieco ocieplony. Może właśnie z Caspianem było za dużo tego przybytku?

Ukryta Zawartość

No jak już idzie, to bądźmy dobrej myśli. W sumie to kluczem jest dopasowanie do systemu. Połączenie Heed+Caspian może być za ciepłe, ale z drugiej strony ciepłe są przede wszystkim wzmaki caspiana, a odtwarzacze są muzykalne, gładkie, ale bardziej neutralne. Tak przynajmniej było w mojej parze cd/wzm, bo brzmieniowo starszych wersji nie znam.

Trzymam kciuki. :)

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

No jak już idzie, to bądźmy dobrej myśli. W sumie to kluczem jest dopasowanie do systemu. Połączenie Heed+Caspian może być za ciepłe, ale z drugiej strony ciepłe są przede wszystkim wzmaki caspiana, a odtwarzacze są muzykalne, gładkie, ale bardziej neutralne. Tak przynajmniej było w mojej parze cd/wzm, bo brzmieniowo starszych wersji nie znam.

Trzymam kciuki. :)

Jak bedzie bardziej neutralnie to dobrze. Tak czy tak musze wymienić kable głośnikowe, planuje zakupić Chord Odyssey 2, ktory w przypadku braku blasku i ilości detalu na gorze pasma może to skoryguje, otworzy górne rejestry.

Chord Odyssey 2 albo Wireworld Oasis 5. Ktory lepszy ?

Rybaaaaa

Nie pojedynkuję się słuchając sprzętu,to nie zawody :)

Miałem Nada a po nim Arcam i ten drugi lepiej zagrał.Po modernizacji systemu musiałem pozbyć się go ale obecnie mam znowu Arcama,z tym że jest to DV29.

Zawsze słucham i testuję sprzęt na zasadzie długoterminowych odsłuchów,nie przepinam na zmiane klocków bo dla mnie to nie jest miarodajne.

Odyssey 2 jest detalicznym i dynamicznym kabelkiem i po wpięciu Tune 33 coś uleciało z dźwięku ale po tygodniu słuchania Equilibrium wiem że do Chorda już nie wrócę,bynajmniej nie w obecnej konfiguracji.

Wybór i tak należy do Ciebie kolego:) łatwo nie ma,niestety

Łokmen Saba

Rybaaaaa

Nie pojedynkuję się słuchając sprzętu,to nie zawody :)

Miałem Nada a po nim Arcam i ten drugi lepiej zagrał.Po modernizacji systemu musiałem pozbyć się go ale obecnie mam znowu Arcama,z tym że jest to DV29.

Zawsze słucham i testuję sprzęt na zasadzie długoterminowych odsłuchów,nie przepinam na zmiane klocków bo dla mnie to nie jest miarodajne.

Odyssey 2 jest detalicznym i dynamicznym kabelkiem i po wpięciu Tune 33 coś uleciało z dźwięku ale po tygodniu słuchania Equilibrium wiem że do Chorda już nie wrócę,bynajmniej nie w obecnej konfiguracji.

Wybór i tak należy do Ciebie kolego:) łatwo nie ma,niestety

Odnośnie długoterminowych odsłuchow masz racje, ale cieżko porównywać chora z przynajmniej 2x drozszym Tune 33. Chorda odyssey wytypowałem spośród kabli do Max 500 zł za używke, bo wiecej za kabel nie zapłacę :) to samo Wireworld Oasis 5. No wiec ? Brać ktory bedzie dostępny ?

Miałem NAD-a C542. Potem Arcama CD73. Porównywałem oba. Arcam grał o wiele bardziej szczegółowo. Było słychać dużo więcej niż z NAD-a. Jednak CD73 gra trochę ostro. Po nim miałem CD82, który grał jeszcze lepiej (też porównywałem oba bezpośrednio). CD82 nie był już tak ostry i grał, jakbym to określił, pełniejszym, dojrzalszym dźwiękiem. A jeszcze lepiej gra Arcam CD92.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Miałem NAD-a C542. Potem Arcama CD73. Porównywałem oba. Arcam grał o wiele bardziej szczegółowo. Było słychać dużo więcej niż z NAD-a. Jednak CD73 gra trochę ostro. Po nim miałem CD82, który grał jeszcze lepiej (też porównywałem oba bezpośrednio). CD82 nie był już tak ostry i grał, jakbym to określił, pełniejszym, dojrzalszym dźwiękiem. A jeszcze lepiej gra Arcam CD92.

Dzięki Melepeta, taki posty lubię :) Zwięzłe i konstruktywne.

Ja czekam już na Roksana Caspiana. Jeśli nie wypali - szukam Arcama CD82, który długo był moim typem, ale teraz stoi na 2 miejscu, z zaskoczenia wzięty przez Caspiana. Z Caspianem miałeś do czynienia?

Nie miałem, ale wiem, że mogą być problemy z szufladą. Tam najpierw uchyla się cały panel z wyświetlaczem a potem wysuwa się szuflada. Nie wiem jakie tam są lasery, bo w Arcamach i NAD-zie C542 siedzi popularny KSS 213. Tani i dostępny bez problemu.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.