Skocz do zawartości
IGNORED

wzmak o miękkim, mocnym basie do 2tys

se8a

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam wzmaka stereo do 2 tys max. (tylko nowy) o miekkim i mocnym basie, przejrzystej i jasnej średnicy no i nie piaszczącej górze.

Ma to grać z Mission m34i.

Obecnie mam ampli onkyo 605 i w stereo mi nie wystarcza więc od razu pytanie czy zamiana na wzmaka za tę kwotę da wyraźną poprawę bez jednoczesnej zmiany źródła (obecnie dvd potem ewentualnie zakup cd-ka)

Muzyka jakiej słucham jest typowo rozrywkowa (pop, trance, hip-hop itp)

Za wszystkie typy serdeczne dzięki.

Musical Fidelity A300-spełni Twoje wymagania,jednak nie będzie nowy i odrobinę powyżej zakładanego budżetu.

Grała u mnie także ostatnio końcówka Luxmana M-375,tu już byś się "zakochał" w przejrzystości,braku zapiaszczenia i w miękkim,mocnym basie.Także niestety nie będzie to urządzenie nowe.

Przejrzysta średnica o dużej rozdzielczości,separacji źródeł i braku zapiaszczenia,to moim zdaniem będzie Ci ciężko znaleźć nowego wzmaka do 2k.

No i zdecydowanie pomyśl nad nowym źródłem.

l'enfant sauvage

Hmm... powyższe marki sprzętu niewiele mi mówią choć domyślam się że jest to dobry sprzęt ale wolałbym sprzęt którejś z firm bardziej zadomowionych na naszym rynku ( biorę pod uwagę ewentualny serwis )

A może jakiś Denon, Nad, Yamaha ?? ( jeszcze raz zaznaczam że nie słucham jazzu, klasyki itp)

Tak wogóle to śmiem twierdzić ze sprzęt produkowany obecnie jest coraz gorszy.

Wciąż pamietam ( to było ponad 10 lat temu) jak grał wzmak Unitry ( chyba trawiata po 30 W na kanał)z jakimis starymi wypierdzianymi kolumnami tonsila a za źródło robił magnetofon technicsa.

Ta dynamika, każde uderzenie basu było odczuwalne no i ta właśnie porządana przejrzystość i to wszystko przy niskich poziomach głośności.

Teraz te sprzęty grają plastikowo, płasko ......

Czy mam szukać unitry bo już nie wiem ??

Jeżeli mówicie ze za 2 tys nic grającego nie ma to chyba tylko to pozostało.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

se8a

22 Maj 2008, 20:46

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1042 / 48 / 0

Tak wogóle to śmiem twierdzić ze sprzęt produkowany obecnie jest coraz gorszy.

Wciąż pamietam ( to było ponad 10 lat temu) jak grał wzmak Unitry ( chyba trawiata po 30 W na kanał)z jakimis starymi wypierdzianymi kolumnami tonsila a za źródło robił magnetofon technicsa.

Ta dynamika, każde uderzenie basu było odczuwalne no i ta właśnie porządana przejrzystość i to wszystko przy niskich poziomach głośności.

Teraz te sprzęty grają plastikowo, płasko ......

Czy mam szukać unitry bo już nie wiem ??

Jeżeli mówicie ze za 2 tys nic grającego nie ma to chyba tylko to pozostało.

Rozwaliles mnie:) Zaczynalem od Trawiaty - trudno o gorszy wzmacniacz.

foni - ampli chce na razie zostawić bo w kinie jest rewelacja

discomaniak - cieszę się że Ci humor poprawiłem. Jak mówiłem z tą Unitrą to było ponad 10 lat temu a przez ten czas sprzetów miałem od cholery najróżniejszych ( Unitra była mojego ojca ale ją sprzedał bo nastała moda na mini wieże).

Po prostu ja tak zapamiętałem ten sprzęt a jak wiadomo wtedy nie miałem zbyt dużego odniesienia więc mogę się mylić i całkiem możliwe że gdybym obecnie usłyszał jak to gra to bym zweryfikował swą opinię.

>Obecnie mam ampli onkyo 605 i w stereo mi nie wystarcza więc od razu pytanie czy zamiana na wzmaka za tę kwotę da wyraźną poprawę bez jednoczesnej zmiany źródła

bez urazy ale nie widzę sensu tasowania wzmaków i źródeł przy tych kolumnach. Chcesz wyraźnej zmiany - zmien kolumny.

Dzieki Pablo - coś w moim zakresie cenowym. Tylko czemu on jest znienawidzony, przecież HK to uznana marka. Odnośnie tej góry to nie chodzi mi żeby była cofnięta, tylko moje obecne kolumny lubią dać czasem lekko zapiaszczony dzwięk i chciałbym uniknąc spotęgowania tego dodatkowo przez wzmacniacz. Postaram się posłuchać gdzies jak to gra, tylko ta stylistyka jest nie za bardzo no ale to ma grać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poczytaj wątek - aktualnie odsłuchuję tego wzmaka. Koszta niewielkie. Trudno o coś lepszego w tych pieniądzach. I basu nie zabraknie Ci napewno:) Brzmienie trochę retro:) miękkie, poteżne, dobrze kontrolowane, jedwabiste.

Ukryta Zawartość

Pozwolę sobie zabrać głos gdyż obecnie także jestem an etapie poszukiwania wzmacniacza do mission m34i, nie słuchaj takich ludzi jak Kuba...kolumny są w porządku aby poczuć naprawdę lepszy dźwięk z kolumn trzeba wydać ponad 2,5 tys...missionki są w swojej cenie nie do położenia...są dość uniwersalne...co wielu kolumnom z trudem przychodzi bo albo basu za mało albo góra do dupy...missiony grają dość efektownie i dużo zależy właśnie od elektroniki...onkyo to moim zdaniem pomyłka...ten sprzęt do missionów się nie nadaje...w ogóle uważam dźwięk jaki podaje onkyo za taką dużo gorszą wersję cambridge audio z dodanym przeciągłym basem i wykastrowaną jakąkolwiek przestrzenią i magią. Ja najbardziej rozważam zakup zestawu NADa to chyba będzie najrozsądniejszy zakup...bo te audiofilskie wzmacniacze typu primare czasem można wyrwać za ok 1500zl ale one wcale nie są lepsze od tych Nadów...także mają swoje wady. ( nawet się zrymowało). Do takiej muzyki jakiej słuchasz napewno przejście na nada dużo poprawi...z czasem i w tym sprzęcie zaczniesz się doszukiwać wad bo to tylko budżetówka (tylko o pół klasy lepsza od yamah, onkyo czy denonów)...bo wpadłeś tak jak ja w chorobę..ciągłego mieszania i poszukiwania audio nirvany za rozsądną kasę. Ja wiem jaki sprzęt by mnie zadowolił w 100 procentach, jakie brzmienie mnie najbardziej kręci ale mnie na nie nie stać...może kiedyś.. ( odpowiadają mi brzmieniowo Arcamy i Rotele)...dlatego szukam na razie tańszego nieco gorszego sprzętu który choćby sie trochę zbliża do rotela i arcama mianowicie jest nim NAD..który ma dobrą dynamikę..i w miarę reprodukuję pełnię pasma nie ucinając basu, wysokich czy srednicy...to się odbija na mniejszej przestrzeni...ale nie można mieć w tej cenie wszystkiego :)

ja mam nada 3080 ,staruszek ,ale naprawdę jakość dzwięku jest b .dobra miękka i szczególowa jak gra cicho i ale jak mu dać trochę czadu czuć ,że ma się wątrobę i nerki mam kolumny z 35 cm basem

wydaje mi się że do tych missionów starszy NAD by pasował

Na allegro znajdziesz obecnie Myryada 120 w bardzo ciekawej cenie. Jestem przekonany, że spełniłby Twoje oczekiwania. Na dobrą sprawę wszystkie oczekiwania, poza jednym. Nie jest to sprzęt nowy. Tyle, że chyba prawie 4kzł też nie chcesz wydawać :)

U siebie mam końcówkę mocy z tej serii i nie sądze aby integra grała inaczej. Będziesz miał miękko i nisko na basie, soczyście na średnicy i górę, która niby gra spokojnie ale tam gdzie trzeba potrafi zaświdrować. Do tego jest to wzmak potrafiący pociągnąć nie najłatwiejsze kolumny i to bez specjalnych protestów.

Słuchając rozumu....

Myryad MI 120 to rewelacyjny wzmak grał u mnie przez 2 lata.Świetne wykonanie i świetny dzwięk jest na Allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za zupełnie śmieszną kasę i do tego bardzo dobrze pasuje to Twoich preferencji brzmieniowych na twoim miejscu brałbym go natychmiast. Będziesz bardzo zadowolony.

Ukryta Zawartość

>>>>>>>>>>>>>>Pozwolę sobie zabrać głos gdyż obecnie także jestem an etapie poszukiwania wzmacniacza do mission

>m34i, nie słuchaj takich ludzi jak Kuba...kolumny są w porządku aby poczuć naprawdę lepszy dźwięk z

>kolumn trzeba wydać ponad 2,5 tys...missionki są w swojej cenie nie do położenia...

Operujesz dosyć mocnymi sądami... Słuchałem mission i to półki wyżej za kilka dobrych tysiaków z topowym systemem cyrusa z PSXami na drogich kablach, w pokoju powygłuszanym gąbkami i powiem szczerze - nie zaryzykował bym twierdzenia, że kładzie wszystko do 2,5 tyś - byłem wręcz zdegustowany. Kolega słuchał m34 i tez był dosyć zawiedziony - a sluchał na systemie caspiana (więc elektronika raczej nie hamowała systemu).

>se8a

>Szukam wzmaka stereo do 2 tys max. (tylko nowy) o miekkim i mocnym basie, przejrzystej i jasnej

>średnicy no i nie piaszczącej górze.

W moim pojęciu chory pomysł. Szukając dobrego wzmacniacza do 2 kzł popełniasz kardylanlny błąd upierając się przy nówce.

Z drugiej ręki da się znaleść coś grajacego o niebo lepiej i do tego w bardzo dobrym stanie. Zajrzyj sobie na allegro. Musical Fidelity z drugiej ręki usmaży na twardo wszystkie nowe klocki do 3 kzł. ze stajni CA, Rotel, Nad itd.

Jeśli jednak koniecznie chcesz nowy to kupuj. Człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach.

seba chodziło mi głównie o uniwersalność missionów...owszem są w tej samej cenie kolumny które lepiej podają górę, są też takie które mają lepszy bas i średnicę...ale zawsze coś w nich kuleje...np. w celestionach góra jest bardzo dobra, lepsza niż w mission ale na basie kolumny nie wyrabiają. Moje stwierdzenie tyczyło się uniwersalności..missiony nie okaleczają żadnego gatunku muzyki, potrafią łądnei zagrać jazz ( nie wybitnie), nie wysiadają przy metalu a i elektroniczna brzmi na nich pełnym dźwiękiem :)..Ja się ich nie czepiam...wiem że można z nich sporo wyciągnąć elektroniką bo odsłuchiwałem ich na różnym sprzęcie i za każdym razem zagrały diametralnie inaczej.

nie wiem czy w tym budżecie możemy liczyć na uniwersalność raczej nie. Tu niestety wszedzie są kompromisy - i kłopot z dobieraniem - to apropo Mission

Koledze odradzam kupno za 2 tyś np NADa. Różnice miedzy jakimś fajnym zadbanym kilkuletnim klockiem od kolegi audiofila będzie dramatyczna. Ale kto co lubi. Ja jeszcze raz namawiam do alternatywy w postaci DIY lub hand made. Taka konstrukcja bez trudu poradzi sobie w tym budżecie z firmową konstrukcją. Oczywiście koniecznie trzeba wcześniej posłuchać. Jakbyś przeczytał wątek do którego dałem linka - kolega hammond z chęcią odda do odsłuchów końcówkę w celu jej zrecenzowania - pogadaj, weź, posłuchaj i porównaj do NADa. Będziesz mocno zdziwiony.

Tak jak wcześniej Seba, ja również w tym budżecie polecam końcówke mocy PA 012. Gra miękko i aksamitnie z b. mocnym i miękkim basem, do tego dobrze wypełnionym.

Co ciekawe, to możesz jej posłuchać u siebie, jak zgłosisz się do konstruktora.

Polecam.

Z jednej strony podpowiadamy koledze (i całkowicie prawidłowo), że za taką kasę wśród nowych wzmacniaczy nie znajdzie nic ciekawego, a z drugiej strony nie mamy mu tego uświadamiać?? Bez sensu!

Rozumiem, że odejście od zakupu sprzętu nowego byłoby już dla niego złamaniem postanowień, nie mówiąc już o DIY. Tym bardziej, że jeżeli to ma być DIY to musiałby sam sobie go złożyć (a chyba ku temu jakoś się nie rwie skoro pisze w tej zakładce). Stąd też sensownie jest próbować znaleźć rozwiązanie w kategorii "najlepszy wśród nowych" ale trzeba mieć świadomość, że za kasę dużo mniejszą można mieć wzmacniacz dużo lepszy, przy czym nie będzie on nowy. I stąd też moja wzmianka o Myryadzie. Jak zresztą widać nie jestem w tym poglądzie odosobniony.

Jest to tym bardziej racjonalne gdy tylko zastanowimy się ile traci się na sprzęcie nowym, ile na używanym a ile na DIY. Wygląda na to, że kolega dopiero zaczyna i zapewne nie raz jeszcze zapragnie zmienić sprzęt (i to nie tylko wzmacniacz).

Ot taki off topic.

Słuchając rozumu....

nie ma co się łudzić, strata na sprzęcie nowym po dwóch latach to 50% jak nic. Na allegro to jest ryzyko, ale kupienie zadbanego klocka od któregoś z forumowiczów ryzyko takie minimalizuje.

Co do straty na DIY - no cóż - pewnie sa jeszcze wieksze - ale najpierw trzeba się zastanowić ile więcej trzeba dac aby uzyskać taki poziom jak zaproponowane przeze mnie rozwiązanie? qman też słuchał tej końcowki. Qman, jak myslisz, ile firma by to wyceniła? na tysiąc funtów? czy może półtorej?

ale jeśli ma już być sprzęt nowy to pewnie ten biedny NAD jest dobrym wyjściem - przynajmniej mocy nie zabraknie:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.