Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  469 członków

Denon Klub
IGNORED

Klub marki Denon

Rekomendowane odpowiedzi

Jedyny denon z seri 50AR który ma start do 555es sonego to 1650ar..mniejszy brat 1450ar to jeszcze nie ta liga nawet po dobrym tuningu...555ES to raczej klasa Denona DCD1560/2560 z lat swej produkcji. Bo już do 3520/60 sony 555 nie miał startu dla nich konkurencja to był król odtwarzaczy cd sony 777es.

Denon PMA2000R to w sumie nieco starsza wersja 2000mk4 . 2000r miał nieco mniejszą moc. Za to 2000MK4 to w prostej linii praktycznie idento odpowiednik 2000AE różnice były subtelne...no poza kolorem..był złoty:)

tego 1450 chciałem zlampizować podobno się nadaje?

Denon DCD1450AR

cyt. ze strony.........http://audiosurgery.beepworld.pl/odtwarzaczecd.htm

Ten odtwarzacz oparto na takich samych przetwornikach jak tańsze modele Denona pokazane powyżej, ale zaprojektowano tutaj znacznie lepsze zasilanie oraz część cyfrową. Znacznie solidniejsza jest też obudowa i w ogóle cała konstrukcja mechaniczna. To procentuje jeszcze lepszym dźwiękiem.

Egzemplarz który trafił w moje ręce miał nalepkę informującą że został zmodyfikowany przez holenderską firmę Concept &Design Audio Engineering. Ciekaw byłem jakie rozwiązania zastosowano. Okazało się że zamontowano jedynie podstawki pod opampy z wstawionymi OPA2604 i zwykłe komputerowe gniazdo zasilające IEC. Oprócz tego przyklejono na pokrywie dwa płaty maty bitumicznej, i to wszystko.

Ja poszedłem znacznie dalej. Całkowicie odłączyłem opampowy stopień analogowy i zastąpiłem go lampowym, wyposażonym we własny zasilacz z osobnym transformatorem:

Kondensatory sygnałowe to olejowce Mundorf EVO silver-gold oil:

Wymieniłem też wszystkie gniazda na solidne CMC. Zwykłe gniazdo zasilające wymieniłem na rodowane Vintage Audio Laboratories:

Efekt końcowy jest wyśmienity. Odtwarzacz gra barwnie, przestrzennie, dynamicznie, dźwięcznie i detalicznie, a przy tym gładko. Można słuchać godzinami bez zmęczenia i bez znudzenia. Jeden z lepszych modeli do takiej przebudowy.

Czy miał ktoś do czynienia ze starym amplitunerem stereo Denona DRA-935R ? Wiem że to jest top of the tops wśród amplitunerów, wiem że z początku lat 90-tych, mniej więcej jaka budowa i parametry (świetne - jakby połączenie wzmacniacza PMA-1060 z tunerem TU-660 z dodanym zdalnym sterowaniem) ale jak to naprawdę brzmi w porównaniu np. do PMA-1500R ? I czy znaczna poprawa do DRA-735R (podobnie zbudowany ale mniejsza moc, gorsze parametry, zwłaszcza tunera) ?

Każdy wie że Piotrek608 jest miłośnikiem odtwarzaczy sony i to wiele tłumaczy, słyszałem ten odtwarzacz Sony i tu z opinią Piotrka608 się nie zgadzam, bynajmniej dzwiękowo Denon1450 gra dla mnie ciekawiej.

Goły 1450 nie ma startu do 555es nie da się chłopie no nie da. Ale ztuningowany 1450AR owszem czemu nie, ale trzeba w niego włożyć trochę pracy no i kosztów...tylko po co jak w dcd1650 włoży się mniej i efekt jest jeszcze lepszy.

• 2 tygodnie później...

A co tu taka cisza ?

Nawet dyskusja o Denonie 2000R przeniosła się do działu Marantza :)

Właśnie nabyłem szampańskiego, pięknego PMA-735R w idealnym stanie, jeszcze z plombą Horna na śrubie i nie mogę zajrzeć do środka :). A nabyłem bo przeczytałem że to jakby starsza wersja 1055R. Tyle że prawie o połowę tańszy i z nieco inną facjatą, ale podobną w sumie, a tak w ogóle to wymieniam sprzęt na szampański.

Powiem tak - sprzęt chyba zagości u mnie na dłużej.

To taka namiastka 1500R, ale namiastka przez duże N. Niższe modele się nie umywają, podejrzewam że brzmi to tak samo jak 1055R.

Czemu to był bardzo udany wzmacniacz Denona i jakościowo w normalnych poziomach słuchania w domowym zaciszu zupełnie wystarcza. Bardzo ładnie gra z kolumnami o mniejszej impedancji np. 2,8R. Ma typowo melodyjny dźwięk dla sankenów na końcówce mocy:)

W klubie Marantza dyskusja o 2000R ludzie co to się wyrabia na tym świecie....to jest wszystko wina...

Pisząc namiastka 1500R chciałem go właśnie pochwalić za ten sam charakter brzmienia, choć tak do końca to nie mam miarodajnego porównania bo 1500R używam na innych (lepszych) kolumnach i w innym miejscu...

Znikają te wzmaki jak ciepłe bułeczki, nawet czarne, podrapane, niewiadomego (a właściwie wiadomego) pochodzenia, starsze i brzydsze 725R (nie mylić z nim!) i nawet 925R nie mają takiego powodzenia. Selektor źródeł ma już gałkę, poza tym kolor jest dostępny szampan a nie srebrzak. Niestety mój ulubiony tuner TU-580RD nie jest dostępny w tym kolorze, tylko srebrnym...

Hej,

też nabyłem PMA-735R, który miał być 100% OK i o ile z brzmienia jestem bardzo zadowolony o tyle z samym wzmakiem mam pewien problem. Na wejściach głośnikowych A jeden kanał gra ciszej (zawsze lewy). Na wejściach B jeden kanał (raz lewy, raz prawy) nie gra w ogóle (używam tylko jednej pary głośników). Dopiero poruszanie potencjometrem głośności naprawia problem, ale tylko do momentu zmiany źródła.

Wygląda to tak: http://youtu.be/wwk5SfpNMNo

Pierwsze 1min i 40sek filmu powinno wyjaśnić o co chodzi. Na filmie reguluje balans tylko po to, aby ukazać problem

Sprzedawca twierdzi, że potencjometr głośności jest sprawny tylko balans szwankuje, co jest wg mnie bzudrą, bo przy włączonym source direct również występuje zanik kanału, a obwód balansu jest wtedy wyłączony.

Czy zabudowanego Alpsa, bo taki tu występuje da się jakoś uratować czy tylko wymiana? Oraz czy problem może być wywołany przez coś innego np. lutowania do poprawki? Pytam, bo sprzedający kazał odesłać w celu naprawy, a mam 14 dni na zwrot i jeśli szanse na naprawę niewielkie to nie będę się w to bawił i poszukam czegoś innego.

M.

To może być też wina przekaźniczków załączających kolumny. Spróbuj najpierw zakonserwować potencjometr preparatem.

PS. czy zwrócić to zależy ile dałeś za niego.

Edytowane przez costa brava

hej costa brava,

dzięki za podpowiedź. W tej chwili na gniazdach B w ogóle przestał działać lewy kanał. Nie pomaga kręcienie potencjometrem głosu. Na gniazdach A działają obydwa jeden ciszej, po regulacji potkiem oba działąją OK. Po wyłączeniu przekaźnika i ponownym włączeniu problem powraca, ale czasem kilkukrotne wyłączenie i włączenie przekaźnika powoduje likwidację problemu. To rzeczywiście musi być kwestia przekaźników. Myślę, że masz rację. Przekaźniki są opisane jako: 12SMBU, 1/6HP, 120V/240VAC, 5A.24VDC/240VAC RES. Szukałem na Google, ale wszędzie info "discontinued". Nie wiem nawet czy coś takiego udało by się kupić i za ile. Za wzmaka dałem 340 zł.

M.

Taka dyskusja jest na Marantzach o 2000R jak tu na Denonach o cedekach sony.Pytanie było co by mogło zastąpić M.pm75 ot cała dyskusja.No i zastąpił go 2000R a teraz szukam do niego CD.Myślę tu o 1450;1550;1650 coś co mu najbardziej podpasuje i zagra lepiej od marantza cd63se.może cos podpowiecie..?

Edytowane przez Kazuki

Panowie, mam pytanie jako laik w temacie amplitunerów Denona. Kolega taki posiada, a ponieważ nie zna się na sprzęcie, twierdzi, że coś niefortunnie chyba powciskał i kolumny nie grają. Czy amplitunery Denona posiadają coś w rodzaju "resetu", bądź przywrócenia do stanu fabrycznego?

Nie słyszałem o czymś takim. Chyba, ze niechcąco wszedł w tryb serwisowy..to z tego co pamiętam jakaś kombinacja klawiszy.

Michalf spokojnie takie przekaźniki dostaniesz ino zamienniki innej firmy Finder,Zetler,Omron,..cewka 12 v i rozstaw ważny pinów aby się zgadzał. Mają wytrzymywać 5A prądu załączalnego..wiek zrobił swoje styki pokryły się tlenkiem srebra

Może umieść fotkę środka to coś się podpasi.

@Piotek608

Przekaźnik ma ok. 2cm wys, 3cm dł, 12mm grubości, jeśli to do czegoś potrzebne.

https://drive.google.com/folderview?id=0B713D89gMGVsNzZYUWx1bTlSdjg&usp=sharing

A z resztą, tu podane dokładne wymiary i rozstawy:

http://www.fujitsu.com/downloads/MICRO/fcai/relays/vb.pdf

O ile się nie myle to jest "VB type".

@costa brava

Może i drogo, ale z drugiej strony za starszego o 8 czy 9 lat PMA-880R czy PMA-860 wołają na alledrogo po 500 stów, a ja chciałem coś troszku nowszego. Miesiąc temu mi ktoś zwinął spod nosa na szampańskiego 735R za 360. Był zewnętrznie w superstanie. Ten mój na zdjęciach wygląda dużo gorzej niż w rzeczywistości. Tych paru zarysowań prawie nie widać.

Myślałem, że coś na nim pogram. Piotrek608 daje nadzieję, że dałoby się te przekaźniki wymienić, to może zostawię.

Panowie chyba, że ktoś zna Denona 700AE i jak to gra, bo stoi po 500 stów czarna używka. Może wezmę, a 735R do zwrotu? Będzie to grało z Dcd-755AR i gramofonem.

nie mówię że drogo bo kupowales jako sprawny a że wyszedł niesprawny dlatego drogo, w tamte staruszki nie ma co się pchać, ktoś kiedyś zrobił im reklamę i tak trzyma do dziś :)

do najnowszej serii ae poniżej modeli 15xx też nie jestem przekonany, spodziewalbym się dźwięku gorszego niż 735r

Tego szampana 735r to nie ja zwinalem, choc zapewne bym to zrobił, ale cała aukcja trwała ze 2 godziny i nie zdążyłem :)

A tak w ogóle to jest trochę loteria bo nie ma do tej transakcji komentarza, a do tego czarnego 735r co poszedł za 350 na licytacji jako sprawny jest negatyw bo tez okazał się niesprawny jak Twój.

A też go licytowalem, dobrze że nie za wysoko.

@Piotrek608

Z Relpola nic nie znalazłem o takich parametrach. Ale po producentach, których podałeś to już łatwo było dojść gdzie szukać. No i znalazłem przekaźnik też Fujitsu o zbliżonych parametrach. Rozstawy pinów się zgadzają.

http://allegro.pl/ftr-f1ca012v-przekaznik-12v-5a-i5121171108.html

Będzie dobry, mam nadzieję.

@Costa brava

Co racja to racja. Loteria to jest i nie ma co płakać. Też chciałem ten wzmak co poszedł na niego negatyw, ale zrobiłem wyszukiwanie obrazów na images.google.pl i wyszło, że foty kradzione z internetu. Odpuściłem.

Tego nie wiem bo nie pamiętam rozstawu pinów w 1500r. Tam chyba też jest cewka 24V...moment sprawdzę w serwisówce.

O w pupe tam są dwa różne przekaźniki jeden tak jak 735 drugi inny.

A właśnie propo PMA1500R może ktoś z Panów się zlituje i wykona mi fotografie dobrej jakość ze środka tego wzmacniacza, byłbym dozgonnie wdzięczny.

@Piotrek608

Z Relpola nic nie znalazłem o takich parametrach. Ale po producentach, których podałeś to już łatwo było dojść gdzie szukać. No i znalazłem przekaźnik też Fujitsu o zbliżonych parametrach. Rozstawy pinów się zgadzają.

http://allegro.pl/ftr-f1ca012v-przekaznik-12v-5a-i5121171108.html

Będzie dobry, mam nadzieję.

@Costa brava

Co racja to racja. Loteria to jest i nie ma co płakać. Też chciałem ten wzmak co poszedł na niego negatyw, ale zrobiłem wyszukiwanie obrazów na images.google.pl i wyszło, że foty kradzione z internetu. Odpuściłem.

witam widzę że kilka osób licytowało ten 735 a ja niestety go kupiłem, wiedziałem że fajnie gra a tu kucha pierwszy raz mi się zdarzyło żeby ktoś mi wcisnął trupa facet nawet nie chciał słyszeć o zwrocie a program ochrony kupujących to fikcja

podstawowych warunkiem jest zgłoszenie sprawy na policje. Znajomy elektryk prawie go naprawił była pęknięta płytka od zasilania i spalony mały transformator, wstawił zastępczy i wzmacniacz ożył gra normalnie tylko buczy w głośnikach. Sprzedałem jako uszkodzony na części lub do naprawy za grosze. Jak można wysłać uszkodzony jako 100% sprawny i jeszcze bezczelnie się wypierać podłość ludzka nie zna granic cyt. pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.