Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  469 członków

Denon Klub
IGNORED

Klub marki Denon

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy pierwszy raz kilka lat temu zobaczyłem ten klocek w moim domu po wyjęciu z kartonu przy kurierze złapałem się za głowę z wrażenia a kurier zapytał co to jest.

Klocek jest bardzo duży chyba największy z wszystkich wzmacniaczy do kina i najcięższy.

Gra pięknie w kinie i w stereo.

Bardzo duża moc.

Wizualnie podobają mi się amplitunery . Zwłaszcza Yamahy z bursztynowymi wyświetlaczami sprzed kilku lat . Ale nie grają .

Ciekaw jestem jak ten gra w stosunku do jakiegoś dobrej klasy wzmacniacza stereofonicznego .

Maksymalnie ale to maksymalnie amplitunery są w stanie zagrać na poziomie wzmacniacza stereo za 4-5 tysięcy. To jest koniec możliwości. Da się o wiele lepiej kupując system rozdzielony najlepiej coś pokroju Parassound, Lexicon, Anthem wtedy możemy słuchać bez kompleksów stereo. Miałem dzielony system Anthema na procesorze D2 i końcówkę Anthema. Procesor kosztował pod 30kzł uzyskiwał z wyjść cyfrowych dźwięk na poziomie odtwarzaczy CD za 10 000zł. Końcówka również była dobra i to było rasowe granie w stereo a w kinie rewelacja. Amplitunery typu najwyższe obecne Denony, Yamahy, Onkyo czy nawet Arcam nie są w stanie przebić przy 2x-3x wyższej cenie poziomu takiego Roksana K3. Sam też miałem kilka lepszy amplitunerów prywatnie w cenie 6-8 tysięcy i w stereo to granie jak wzmacniacze za 2500-3000zł max.

Może pogadamy o tym z jakimi kolumnami wzmacniacze Denona najlepiej się zgrywają. Mój PMA 2020 gra z AP Yara II Superior bardzo przyjemnie ale chętnie zmieniłbym je na jakieś mocniejsze, fajnie grają do połowy zakresu potencjometra dalej nie bardzo się da. Czuć, że wzmacniacz ma jeszcze zapas mocy a kolumny już nie. Zacząłem zastanawiać się nad B&W CM 9. Zestawiał ktoś może Denona z B&W?

Do PMA-2020 jak lubimy zagrać bardzo głośno to polecam KEF R700 albo R900. Ciekawie zapowiada się też Sounddeco Alpha F3. Zamówiłem je właśnie w przyszłym tygodniu mam dostać. Wiem, że nie wyglądają na tak nowoczesne jak B&W ale głośniki w nich są naprawdę dobre a skrzynie super solidne 43kg sztuka. Jak będą wyraźnie lepsze od F2 to nie mam pytań. 2x 23cm na basie za 8900zł w najtańszej opcji to super oferta i są doskonale wykonane. Jakość wykonania obudowy absolutnie nie ustępuje AP. Ciekawe mogą być też nowe Paradigm Prestige, ale tu trzeba poczekać na pierwsze opinie czy testy.

Nie będą za duże. B&W CM9 nie znam więc się nie wypowiem ale mi się nie podoba brzmienie kewlaru w wyższych modelach Nautilus. Bas i wysokie z B&W są dobre tylko średnica mi nie leży.

Mój pokój ma 25 m.kw czy r 900 nie będą za duże?

R900 mam w 18 metrach i jest OK .

Coaxial dużo tu robi . Raz że ma doskonałe rozpraszanie na boki i nie boi się stania niemal na ścianie

Dzisiaj dotarły do mnie kable equilibrium Piece of heaven oraz interconect van den hul the second siedzę od kilku godzin i delektuje się muzyką. Sam do siebie się śmieję jest rewelacja jakiej do tej pory nie slyszalem☺

Cześć, słuchajcie czy wzmacniacz Denona PMA-735r poradzi sobie z kolumnami o takich parametrach :

http://www.tinypic.pl/v2d37cypx73x

IMG 0374

Takiego wzmacniacza sobie upatrzyłem i się zastanawiam,

dzięki,pzdr

Edytowane przez romez

Dzisiaj dotarły do mnie kable equilibrium Piece of heaven oraz interconect van den hul the second siedzę od kilku godzin i delektuje się muzyką. Sam do siebie się śmieję jest rewelacja jakiej do tej pory nie slyszalem☺

Za tą kasę byś miał Qeda Ruby i VDH Orchida .

Pamiętaj ze Second mocno ingeruje w brzmienie .

Wczoraj odwiedziłem kolegę w celu porównania mojego Denona 2020 ze wzmacniaczem Elektrocompaniet, kolumny Triangle Esprit Antal Anniversary jako źródło SM6. Ogólnie porównanie wypadło na korzyść Elektrocompaniet lepsza stereofonia, delikatniejsza góra ogólnie jakaś lepsza kultura brzmienia. W tym zestawieniu Denon 2020 zagrał momentami bardzo ostrą górą, trąbka Coltreyna cięła po uszach szczególnie przy głośniejszym odsłuchu. Na plus Denona lepsza dynamika i bas, bardziej otwarte brzmienie. Gdyby nie te ostre wybrzmienia w niektórych utworach to może by się obronił. Możliwe, że Triangle nie bardzo pasują do Denona:-)

Możliwe, że Triangle nie bardzo pasują do Denona:-)

Niewykluczone.

Co prawda ja nie słuchałem takiego zestawienia, ale z kolei u mnie (choć muda zaraz na mnie naskoczy :-) ) bardzo jazgotliwym elementem w tym zestawieniu był SM6

EDIT:

W ogóle klocki zbudowane na kościach Sabre są dla mnie (w towarzystwie Denona) dość jasne i jednocześnie wypłukane z emocji...

Edytowane przez mrb

Jakie źródło wg. Ciebie dobrze zagra z Denonem?

Z mojego doświadczenia i odsłuchów, tak na szybko, od ręki;

Odtwarzacze sieciowe - najlepiej sprawdził się Atoll ST200; moc , potęga, mięcho, przestrzeń, dynamika (miałem w systemie SM6 v1, Denona F-109, Oppo 103 i 105, Yamahę N500, Pioneera n30 i n50 oraz Atolla st100)

CD - najfajniej zagrały Moon 3.3 oraz Jolida 100. A spróbowałem kilkudziesięciu cedeków.

Moje ogólne spostrzeżenie jest takie - nie sprawdzają się klocki, zbudowane na kości Sabre. Jasno i chudo, choć przestrzennie.

Oczywiście - to są moje preferencje;

Wczoraj odwiedziłem kolegę w celu porównania mojego Denona 2020 ze wzmacniaczem Elektrocompaniet, kolumny Triangle Esprit Antal Anniversary jako źródło SM6.

Triangle i Denon a do tego jeszcze SM6 - musiało wyjść jak wyszło ;)

A z Atolem ST 200 proponowanym przez mrb? :-)

Powiem krótką historię - miałem w domu SM6. I wziąłem sobie do posłuchania Atolla ST100 (odtwarzacz "półkę niżej" w ofercie Atolla). Grał trochę podobnie do SM6, choć nie tak samo , ale miał przewagę w postaci wejść liniowych. Nie zostawiłem go sobie.

Pożyczyłem potem do odsłuchów ST200; tak z ciekawości (i z mocnym, znanym nam wszystkim postanowieniem: "przecież nie wydam tyle kasy na odtwarzacz sieciowy i radio" ).

No i, kurna, jest już u mnie drugi rok....

Jeśli nie zżera nas audiophilia nervosa, to to jest sprzęt na lata.

Ale oczywiście trzeba go posłuchać.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.