Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Peter Daniel, 7 Sie 2008, 22:10

>A jakie jest napiecie miedzy wyjściem "+" a "-" DACa? Trafa toleruja zwykle tylko kilka mV.

Pomiędzy "+" a "-" jest około zera. No, może jakieś pojedyńcze mV w porywach, zależy od egzemplarza. Natomiast pomiędzy którymkolwiek wyjściem a glebą jest niemal dokładnie 2,5V.

PLytka na BG NiHQ 47uF odpalona. Po 3 godzinach grania (baaardzo krotko) spostrzezenia sa takie:

- mikrodynamika jest nieco lepiej oddawana niz na osconach

- gora ladniejsza

- bas ma fajna barwa ale cos go dusi. Na C19 mam super-cap (2 odwrotnie polaczone BG 47uF), sprobuje wstawic tam oscona 1000uF.

- na AP2604 jest ciut wiecej basu, ale po wyprowadzenia sygnalu prosto z DACa bezposrednio na integre dzwiek jest czystszy i bardziej naturalny.

Na razie to tyle.

Pytanko

-12V z zasilacza idzie tylko na opampa czy jeszcze gdzieś?Podłączyłem trafo i +12V i + 5V jest OK,ale zamiast - 12V mam - 17V.Co za cholera ,może LM 7912 zwalony ,czy daje tak bez obciążenia?Nie wiem czy podpinać pcb daca do zasilacza.Mam dużą ochote podłączyć i sprawdzić jak gra na razie nie grzebnięty ten dac

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

daru, jeśli pierwszy raz w życiu podłączałeś 7912, to miej na uwadze, że on ma wejście i masę zamienione miejscami względem 7812. Nie wiem, czy to czasem nie o to chodzi, poza tym życzę przetrwania płytce DACa. ;)

Przy okazji - buczenie mojego trafa to było sprzężenie z obudową CDka. Przewróciłem trafolka na boczek i siedzi cicho. :)

->McGyver

Dzięki.O to mi chodziło.Zaraz podpinam i słucham jak gra lampucera nie ruszana

->michelangelo

Ten zasilacz jest oryginalny i przyszedł z dac-iem.LM7912 jest dobrze wlutowany i daje -17V-dziwne.Masę sprawdziłem i jest na nóżce 1 LMa.Na 2 nodze jest -23V a na wyj.-17V.Miałbym tego LMa w szufladzie to bym wymienił,a tak nie chce czekać na niego.Resztę zasilacza działa poprawnie.

O specyfikacji podłączenia LM minusowych wiem doskonale;)

Podpinam i tak JRC 5532 wytrzyma do 20V

To może ja też u siebie pomierzę te napięcia, bo nigdy tego nie robiłem. Koleś przysyła jako komplet, to musi śmigać. ;) Ciekawe jak się mają te napięcia analogówki względem +5V?

Lampucerka pięknie gra,nie mogę się doczekać grzebania w niej.Najpierw muszę obrać taktykę i zakupić części.

Napięcie -17V pod obciążeniem spadło do -12,3V więc nie ma problemu.Wsio OK.

Wymieniam teraz oryginalny opamp na coś lepszego.Na początek 2x AD825 na stoliczku.

daru, a masz jeszcze jakieś inne op-y? Od biedy, napisz co się zmienia po włożeniu 2x AD825 względem JRC5532, bo mam AD825 w domu, ale nie chciało mi się na razie lutować, bo nie mam adapterów, a tylko zwykłe podstawki DIP8, czyli zostaje ekwilibrystyka. ;)

->michelangelo

Na pierwszy rzut ucha (przyszła żona z pracy i po odsłuchach) na AD825 lepsza dynamika i więcej przestrzeni,mniej chaosu jak 5532.Poprawił się zdecydowanie bas.Niestety odsłuchy na JRC były za krótkie żeby dokładnie porównać.Jutro posłucham to coś może skrobnę.Mam 2604 i 2107,ale te pożyczyłem kumplowi,odda na dniach to sprawdzę.I tak opampa mam ominąć,wiec nie będzie to miało znaczenia.Na razie czekam na grzałkę z TME do Wellera bo mi się akurat niedawno spaliła.

Które wej. cyfrowe polecacie?Opto czy coax?

Lampucera gra całkiem,całkiem, na razie na opto..Nie mam jeszcze coaxiala.Gra nie grzebana na razie tylko że na AD 825.

Zauważyłem jednak podczas odsłuchów że lewy kanał jest głośniejszy i przesuwa całą scenę na lewą stronę.Nie słychać tego bardzo w utworach instrumentalnych,ale wokale są zdecydowanie przesunięte,saksofon Henryka Miśkiewicza na świetnej płycie More Love też słychać trochę z lewej strony.

Mam nadzieję że to niedobrane wzmocnienie dla opampa lub rozrzut parametrów rezystorów przy nim.

Modlę się że na wyściach z daca będzie sygnał odpowiedni czyli o jednakowym poziomie.

Poszukam jakiejś płyty testowej z sinusem 1kHz i zrobię pomiary.Będę wiedział więcej.

Te 2xAD825 na stoliczku w moim DCD 910 dawały sygnały równe i nie było mowy z przesunięciem sceny.

Mieliście może taki problem?

U mnie gra przez światełko, i to się szybko nie zmieni, bo nie wierzę w tę kiepskość światłowodu. Raczej koaksjale potrafią być nieszczególne, co już słyszałem. AD825 sobie złożyłem z ciekawości przedwczoraj. Jak dla mnie nawet stary, poczciwy LM833 gra w tym układzie lepiej, OPA2604 też lepiej wypada na tej płytce. A można jeszcze sporo lepiej. Bez podmiany elementów trzeba koniecznie podeprzeć wszystkie napięcia zasilania na płytce DACa dodatkowymi kondensatorami - ja to zrobiłem przy wtyczce zasilacza. Taka dodatkowa elektrownia sporo daje. Najlepiej zastosować wszystkie kondensatory jakieś porządne do audio, elektrolityczne, pojemność myślę co najmniej 1000uF, w sumie 3 sztuki tego wyjdzie. Sporo to poprawia. Na +5V Sanyo WG to jeszcze nie był szczyt marzeń, a Oscon Sp jak dla mnie padaka. Dałem takiego do audio typowego i jest świetnie.

Witam,

znalazłem fajne pudełeczko dla lampucery:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , mam pytanie do kolegów co robili lampizację, uda się do czegoś takiego wszystko zapakowac, myślę o lampizacji na jednej lampce.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A nie lepiej wybrać coś z Hammonda na wymiar? Seria 1455, srebrne lub czarne anodowane, panele przednie i tylne metalowe lub plastikowe. U nas handluje tym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za radą McGyvera (i Łukasza Fikusa)postanowiłem wykluczyć z Lampucery cały tor analogowy czyli z daca poprzez jentzeny puściłem bezpośrednio sygnał na wzmaka.Uśmiech mi się pojawił na twarzy po pierwszych dźwiękach.Po pierwsze scena się wyrównała i nie było jej przesunięcia jak z opampem.Świadczy to o jakości elementów w tym torze.Jakość muzyki poprawiła się znacznie i to był krok naprawdę milowy na przód.Śmiało mogę powiedzieć że nie ma co sie bawić z opampami tylko od razu je ominąć.Tak prosty mod a jakość dźwięku klasa lepszy.Nieznacznie spadł poziom sygnału,który praktycznie jest niezauważalny.

Czekam na oscony, wima MKP i tantale.Myślę że będzie dużo lepiej.Robię też nowy zasilacz na LM317,tylko na 5V.

Na dniach odzyskam pożyczone Siemensy MKV i zamienie z Jentzenami.Myślę że będzie lepiej.

->michelangelo

omijaj cały ten tor analogowy w diabły zobaczysz jaka to różnica w dźwięku.Ten mod nic nie kosztuje a skoczysz przynajmniej o kilo zeta do przodu:)

>Nieznacznie spadł poziom sygnału,który

>praktycznie jest niezauważalny.

Daru, jesli roznica w sygnale jest prawie niezauwazalna i jeszcze glosnosc Ci sie "wyrownala" to masz cos kopniete w opampie, mostku do niego lub ten opamp ma inna konfiguracje nozek. U mnie roznica w sile sygnalu to jakies 2h na potencjometrze.

daru0105, czy mogę bezpiecznie zmostkować w podstawce op-ampa piny 1 i 3, oraz 5 i 7? Innymi słowy, czy właśnie takie ominięcie masz na myśli? W porównaniu z AD825 to co mam teraz, to na prawdę spory postęp.

michelangelo, 12 Sie 2008, 13:36

>daru0105, czy mogę bezpiecznie zmostkować w podstawce op-ampa piny 1 i 3, oraz 5 i 7? Innymi słowy,

>czy właśnie takie ominięcie masz na myśli? W porównaniu z AD825 to co mam teraz, to na prawdę spory

>postęp.

Wyjmij opampa, wylutuj kondy sprzęgające zarówno na wejściu jak i na wyjściu, tam gdzie był plus C30 wlutuj kawałek drutu którego drugi koniec podłącz do miejsca gdzie był pin ujemny C54. Pin dodatni miejsca po C27 połącz z pinem ujemnym miejsca po C6. Pomiędzy wyjściami z plytki a gniazdami RCA wstaw jakieś kondy sprzęgające, i już.

McGyver, dzięki za odpowiedź. W międzyczasie przejrzałem schemat - mostkować nie za bardzo można, tzn. nic nie wybuchnie, ale sensu to nie ma. Wyjmę op-amp i podbiorę sygnał za kondesatorami sprzęgającymi DACa z op-ampem. Jak do tej pory stwierdziłem, że lipa z fabrycznym dźwiękiem tkwi nieco gdzie indziej niż w częściach na samej płytce, ale potem popróbuję też inne kondensatory sprzęgające.

Lipa z fabrycznym dźwiękiem tkwi w fabrycznej analogówce siedzącej na płytce. Cokolwiek lubicie, czy to są opampy, czy dyskretniaki, czy lampy-olejcie oryginalny analog, i zróbcie to po swojemu na osobnej płytce.

Ja wylutowałem kondy C27,C28,C30,C31 i wyjąłem opampa.

W miejsce kondów C27 i C 30 od strony daca przylutowałem przewód w ekranie(zaznaczono na czerwono na stronie Fikusa), który był w zestawie (odciąłem wtyczkę).Masę (ekran) przylutowałem gdzie była oryginalnie we wtyczce.Z drugiej strony tego przewodu dolutowałem Jentzeny 4,7uF bo takie miałem i do nich RCA.Te RCA mają metalowe wyprowadzenia fabrycznie wciśnięte w bardzo złej jakości wtyczki zaciśnięte na przewodzie.Koniecznie należy to polutować.Oczywiście docelowo przewód i RCA jest do wymiany.Na razie tak jest i gra cudnie.Czekam teraz na oscony 220uF + boczniki tantale 0,47uF.

Czy jak przylutuje oscony + tantale 0,47uF to dodawać jeszcze równolegle te Wimy MKP 0,22uF do tych smd jak jest na stronie Łukasza czy już z nimi dać sobie spokój?

cz zamiast tych MKP na smd dolutować tantale?

->bamarek

Przed tym jak usunąłem tor analogowy czy na JRC5532 czy na moim stoliczku z dwoma AD825 miałem scenę przesuniętą na lewo tak jakby lewy kanał był głośniejszy.Najwyraźniej słychać to było na wokalach,które dochodziły zdecydowanie z lewej strony.Po usunięciu analogu wszystko się poprawiło jak powinno być.Świadczy to o złym doborze elementów w tym torze lub ich parametry były strasznie rozjechane.Skoro u mnie tak było,wiadomo że fabryka nie przyłożyła się jak należy i wszystkim radzę o ominięcie tego toru w cholerę.

Obiecałem że napisze jak lampucery dostane, więc pisze:-) Właśnie dzisiaj doszły. Kupione na eBay od użytkownika gigawork. Zasilanie na Rubyconach;-) Najlepsze jednak są trafa - na 220V wsadzone do obudów od traf 110V;-) Więc w pierwszej chwili się wkurzyłem. Ale bez obciążenia podpięte do 220V dają 16.95V, więc mam nadzieję że ok;-)

bamarek, 12 Sie 2008, 20:20

>Zeby wszystkie cedeki graly tak jak ta lipa...

Wszystkie? Nie przesadzasz? Nie chciałbym żeby Audio Note CD3 tak grało;-)))

Do mnie też doszła przesyłka z dac'em, tzw. wersja maxi, ale bez transformatorów.

Trochę dziwna sprawa, bo jednak wydawało mi się, że będą w zestawie:

Ukryta Zawartość

Pan/Pani Chińczyk jednak moje wątpliwości uprzejmie rozwiał - transformer not included ;)

W każdym bądź razie do daca bez żadnych modyfikacji:

Zwyczajne transformatory np 2x15V moc 10VA i drugi 9V 10VA będą ok?

Ten 2x15V to jak mamy dwa uzwojenia wtórne to wychodzi, że są 4 "żyły". A są 3 miejsca do podłączenia w dacu - zwieram dwie środkowe na transformatorze prawda? Jak to wygląda?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi