Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie znaleźć wkładkę do GS467 Bernard?

niunio

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję znaleźć wkładkę gramofonową do GS 467 "Bernard" wyprodukowanego przez UNITRĘ. Nie znam symbolu. Od kilku lat przestałem używac tego gramofonu, gdy rozsypała mi się igła. Proszę o fachową pomoc.

Gość Piotr_

(Konto usunięte)

ale ja chyba wolę zwietrzały koniak od nowego jabola - kiedyś jak ktoś zrobił źle zestrojoną uniwersalną wkładkę, na rynek masowy, to wykańczała go konkurencja! dziś stroją je idioci więc bardziej przypominają kompakty niż analog z przepiękną średnicą która stanowi 75% muzykalności i przekazu.

Dziś nowe wkładki które potrafią zagrać w średnicy naprawdę fenomenalnie (czyli tak naprawdę normalnie) zaczynają się od 3 zer. Potem jeszcze kilka przekleństw na beznadziejną górę i już cieszymy się z nowej wkładki za 2000-3000 która jest "audiofilska" tylko dlatego że te tańsze to celowo skopany syf. Jakoś trzeba sobie zarobić na nieszczęśnikach (w języku biznesu czyt. "na bydle") wspinających się po szczeblach wirtualnej drabiny.

Nieco innym przykładem może być tu napompowana zapora cenowa obejmująca lampowce - tzw magie lamp to można usłyszeć już w radiu dziadka ale czemu by za nią nie policzyć jak za coś dla wybrańców?

Myślę że nigdy nikt nie zniesie tej bariery robiąc zwykły lampowiec na zwykłych podzespołach i sprzedając go dla zainteresowanych (brzmieniem lamp poprostu) za 1200zł - w końcu bardziej się opłaca usprawiedliwaiać super komponentami i rypać prezesików na 10000-20000

Z polskich wkładek najlepsza jest MF-105, ale lepiej kupić najtańszego Ortofona (OM3E lub OM5E), który zagra lepiej a w cenie 115 PLN (za OM5E) chyba nic lepszego się nie znajdzie.

Niunio! Jeśli upierasz się przy oryginalnej, czyli polskiej wkładce to najtaniej i z gwarancją, że są one nowe czyli nigdy nie używane kupisz w Warszawie w sklepie komisowym z analogami. Taka ulica idąc od Nowego Światu do Viktorii. Sklep jest w podwórzu po lewej stronie. Może warszawiacy będą mogli podac dokładny adres. Ja poruszam się na pamięc. Wkładki tam kosztują od 20-40zł w zależności od modelu.

Natomiast z wkładkami zagranicznymi moje obserwacje są: że wzrost ceny nie idzie w parze z jakością. Wzrost jakości słyszałem przechodząc na 10-cio krotnie wyższy poziom. W innych przypadkach były to tylko subiektywne różnice. Kup wiec albo coś krajowego, zagranicznego tańszego lub prawdziwy hi-end. Pośredniakami się nie interesuj.

a na ostrze igły to zawsze i wszędzie się patrzy, jak nie ma się pod ręką jakiejś mocnej lupki to przynajmniej patrzy się czy aby igła nie jest zczerniona.

• 2 lata później...

Trochę zreanimuję wątek, jako, że wpadł mi w ręce Brenard GS-467 (wątek o samym gramofonie w drodze, bo mam kilka pytań).

Zanim zacznie grać, chcę go trochę odświeżyć i dać mu nową wkłądkę.

Trochę poczytałem to forum (czytuję od 2 tyg.) Zaglądam do podanych tu i ówdzie linków.

Wkładka ma być "do słuchania muzyki".

Repertuar to głównie jazz i rock (na analogach tylko "starocie" - L.Z, Doors, itd...), choć coraz częściej spoglądam w stronę klasyki.

Budżet na wkładkę 150 PLN, max 200 PLN jesli naprawdę warto dołożyć te 5dyszek, ale nie więcej. Wolałbym mniej.

Myślałem o Ortofonie 510 MKII. (~120 PLN)

Na stronie conrada znalazłem SHURE M25C. (170 PLN + przesyłka).

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Proszę mnie nie pytać o preferencje brzmieniowe... na początku ma zagrać i nie być przerostem dla GS-467.

Preamp to DIY na płytce Veterana (pożyczony od Matthew) a docelowo kopia XONO Passa.

Przy okazji - jak się demontuje ten headshell? Nie chcę czegoś urwać...

pozdrawiam

Piotr

PS. Proszę o wyrozumialość. Dopiero zaczynam przygodę z analogiem - to za sprawą forumowicza "kot bury" który przegrywał mi płytę na CD. Usłyszłem u niego płytę na CD a potem na analogu i się rozchorowalem... ale co ja Wam będę przynudzał skoro jestem w zakładce "Analog" ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

>

>Wkładka ma być "do słuchania muzyki".

>Repertuar to głównie jazz i rock (na analogach tylko "starocie" - L.Z, Doors, itd...), choć coraz

>częściej spoglądam w stronę klasyki.

>Budżet na wkładkę 150 PLN, max 200 PLN jesli naprawdę warto dołożyć te 5dyszek, ale nie więcej.

>Wolałbym mniej.

>Myślałem o Ortofonie 510 MKII. (~120 PLN)

>Na stronie conrada znalazłem SHURE M25C. (170 PLN + przesyłka).

>Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Od paru tygodni słucham na AT-95E. I jestem więcej niż zadowolony. Cena 85 złotych na "Allegro".

>Przy okazji - jak się demontuje ten headshell? Nie chcę czegoś urwać...

Przytrzymujesz koszyk, w którym mocowana jest wkładka i obracasz pierścień za koszykiem w lewo, patrząc od przodu ramienia. Musisz wyczuć moment, w którym będziesz mógł wysunąć koszyk z uchwytu.

GM

G.Mark, 27 Lis 2006, 08:44

>Od paru tygodni słucham na AT-95E. I jestem więcej niż zadowolony. Cena 85 złotych na "Allegro".

Rzeczywiście. Nie zwróciłem na nią uwagi, wygląda niepozrnie. Dzięki.

>A co do samego gramofonu, to zajrzyj tam

Ukryta Zawartość

Widzialem już. "Bernard" dotarł do mnie wczoraj wieczorem i od razu puściłem "wykukiwarkę" na forum w ruch.

Zaraz też coś tam dołożę ;-)

Pozdrawiam

Piotr

Ukryta Zawartość

Wkładka wybrana, zainstalowana i gra.

"Padło" na Shure M95EJ.

Kalibrował będę jak przyjdzie nowy koszyk.

Conri >

bardzo dziękuję z odwiedziny. Za pomoc w wyregulowaniu, uruchomieniu sprzętu i za odstąpienie jednego ze swoich skarbów.

Była to w końcu przyjacielska wizyta,a ja poczułem się jakbym kupwał wkładkę za 10kPLN.

W jeden wieczór miałem okazję posłuchać, jak to mawia koteczek, jak "śpiewają" wkładki od 50 do chyba 400 PLN.

Żaden sklep w Polsce nie ma takiego wyboru wkłądek!! Piękna kolekcja. Gratuluję i zazdroszczę ;-)

Cieszę się, że miałem okazję Cię poznać osobiście.

Pozdrawiam

k.

Kubedes>>

Dzięki za miłe słowa.

Potwierdza się idea że 'muzyka łączy pokolenia".

Pamiętaj poza kalibracją, o wymianie kabli (gniazd) w Bernardzie. To da więcej niż oczekujesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.