Skocz do zawartości
IGNORED

Amplitunery z konca 70' - Onkyo, Sansui

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

bedac przy firmie Sanyo , moze nie ma ona takiej renomy jak Sansui, Marantz, Pioneer... jednak produkowala rownie urokliwe klocki , wystepowanie bardzo sporadyczne (moim zdaniem stanowi to jakiś plus :)

Czy te ,,choinki " generują dźwięk zblizony do dzisiejszych standardów ?

Czy nie warto wymienić w nich elementów na nowe ? Myślę o kondensatorach głównie. A może cos jeszcze ?

Pytam , bo właśnie licytuję taki zabytek jako eksperyment .

...there is no spoon...

Podzespoły użyte do budowy amplitunerów z tamtych lat są napewno o niebo lepsze niż w dzisiejszych budżetowych sprzętach.

Zasada była prosta - nasz sprzęt ma grać lepiej od konkurencji,więc wsadzamy do środka najlepsze co mamy,nie oszczędzamy na kosztach.

Jasne,że kondensatory wysychają,tyle,że ich jakość,nawet jeśli będą częściowo wyschnięte,będzie pewnie i tak lepsza niż w nowych klockacj,które kupilibyśmy za cenę takiego amplitunera czy wzmacniacza z przed dwudziestu lat.

Dla przykładu,że zbudowane są w środku solidnie,przedstawiam małą sesję rozbieraną jednego z moich amplitunerów.Słaba jakość,bo musiałem zmniejszać rozdzielczoąć,żeby zmieścić tutaj.

Żeby wyobraźnia lepiej podziałała,to powiem,że ten akurat klocek waży nawet więcej niż powyższy Sansui,chociaż gabarytowo jest mniejszy.Tak więc trafo i spółka prawie dotykają hajendu :))

Ciekawostka - mam do niego pełną dokumentację.Kupił go pewien Martin z za naszej zachodniej granicy w styczniu 1977 roku za 1400 marek.Jak na ówczesne czasy to była całkiem pokaźna sumka...

fajna maszyna...

kwestia czy warto kupować stare odltimer`y w dziedzinie audio HI-FI ? ja odpowiadam zdecyodowanie TAK ! nigdy wspołczesnie produkowane sprzety czy to teraz czy z biegiem tych 20, 30 lat nie zystakają takiego statutu jak przedstawiane tu klasyki.

Tak jak kiedyś kładziono nacisk na jakość i dobór najlepszych materiałów (wewnątrz i na zewnątrz) tak dziś, kładzie sie nacisk na marketing :( co z tego wychodzi i jakim kosztem zakupu wszyscy wiemy...

a to co kiedyś było ogólnie panującym standardem dziś jest przywilejem dla tak zwanych Hi-End`ów ;)

Może niektórzy tu obecni uznają mnie za heretyka niespełna rozumu,ale miałem kilka ciekawych wzmacniaczy,np. wysoko oceniane Marantz PM-75 i Denon PMA-1540 - i śmiem twierdzić,że omawiane tutaj dużo starsze od nich amplitunery zagrały według mnie lepiej,a jeśli nie lepiej,to przynajmniej inaczej - bardziej zbliżonie do moich upodobań.

Nie muszę także chyba przekonywać co do wyższości dźwięku radia z tych amplitunerów w porównaniu do nowszych,plastikowych pseudo tunerów...

Troszeczkę już tych sprzętów przewinęło się przez moje ręce,więc mam jako takie zdanie na ten temat.

Na przykład ten Sansui G-8700DB odbiera mi stacje radiowe czysto w stereo zupełnie bez podłączania anteny,a nadajnik znajduje się 22km ode mnie.Po podłączeniu anteny pokojowej (bez zbędnych wzmacniaczy) zasięg czystego odbioru obejmuje obszar ponad 100km.Tuner jest tak selektywny,że nie przeszkadzają mu stacje o zbilżonej do siebie częstotliwości.

Pewnie,że znajdą się obecnie produkowane sprzęty,które przewyższają dźwiękowo stare klocki,ale ile trzeba za nie zapłacić ?...

Interesująca strona:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Interesująca strona:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Skoro wspomniano o amplitunerach Sanyo z lat 70-tych, to się pochwalę moim DCX-6000K :) Z tego co się dowiedziałem, jest to drugi od góry model z serii przed JCX (lata ok. 74-76). Pomimo, że przy 2900KR, jest malutki, to swoje 12kg waży i dalej jest większy od wielu obecnych klocków;) Cena 1100 DM w 1974 r. też do niskich nie należała:)

Pozdrawiam,

haearn

Jasne, na tamte czasy to był maluszek:) Ale wykonanie może obecnie robić wrażenie i gra to dalej (mimo 30 letnich kondensatorów i reszty elementów) nie najgorzej;)

Pozdrawiam serdecznie,

haearn

Jakby ktoś planował zakup czegoś z tamtych lat,to smiało mogę polecić to :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzysz ? Możesz zapytać sprzedawcę.Kupowałem już u niego.Miły i rzeczowy człowiek :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) podają ze waży 64 lbs, czyli 29 kg

niewatpliwie jest piękny

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.