Skocz do zawartości
IGNORED

Fanatyzm dla Denona

jurek

Rekomendowane odpowiedzi

Do dodo: Trudno mi uwierzyć, żeby dvd za 1000 zł, nawet jeśli normalnie kosztował 3600 zł bił na głowę Cd, ale tego nie neguję, cuda w koncu się zdarzają. Wiem jednak jedno - mój zbudowany jak czołg Dv 737 Pioneera (pierwotna cena: ok. 4600 zł) jako odtwarzacz Cd wymięka nawet przy Technicsie PS 7 za 999 zł, który nokautuje go głównie lepszą przestrzennością i mocnym, bardzo dobrym basem. Myślę, że podobnie bułoby z tym JVC-em- np.przy Nadzie 541i za ok. 2 kzł zagrałby pewnie słabiutko, ale kto wie, może się mylę?

do zyzio

Ten JVC to dziwny przypadek, znalazłem później artykuł o jego budowie w Audio Video z którego wynikało , że konstruktor postawił sobie za cel minimalizację efektu jittera do tego stopnia , że podobno zegar ma oddzielnie zasilanie ( nie mogę sprawdzić bo stracę gwarancję 2 lata ) myślę , że to ma przełożenie na dużą przejrzystość i stereofonię tego DVD , ponadto jest to DVD Audio , następna dziwna sprawa to fakt, że nie ma on odzielnego wyjścia RCA dla CD poprostu podłącza się go poprzez wyjścia frontów w zestawie 5.1 , z tego co wyczytałem to przetworniki na fronty są 24 bitowe / 192 khz , pozostałe kanały to już standart 24 bity / 96 kHz ,

NAD-a 541 nie miałem nigdy okazji wypożyczyć ,aby przeprowadzić możliwie wiarygodne odsłuchy , ale z tego co wiem to też ma przetwornik 24 bitowy

Dziwi mnie tak niska ocena soniczna twojego DVD próbowałeś kiedyś zobaczych w bebechy - np. jakie wzmacniacze operacyjne itp. ?

Swoją drogą , kumpel ostatnio kupił DVD Philipsa - jakiś słabszy model poprzednio miał CD Techniksa modelu nie pamiętam ale z dolnego przedziału cen coś 799 - 3 lata temu gra to z uwaga B&W 602S3 i ten DVD gra lepiej jeśli chodzi o stereofonię czy szczegółowość dziwęku.

do dodo: DV 737 nigdy nie otwierałem, nie twierdzę że gra fatalnie jako CD, gra bdb, z tym że niestety samodzielne Cd-eki w cenie ok. 2000 zł zostawiają go w tyle, PS 7 Technicsa-to osobna historia-ma również 24 bitowy przetwornik i układ Re-masteringu podnoszący częstotliwość próbkowania z 44,1 do 88,2 khz-być może w tym tkwi tajemnica jego bdb moim zdaniem dźwięku.

To że dvd ma przetwornik 192khz/24 bity nie oznacza że musi grać dobrze w stereo-taki przetwornik ma np. Pioneer 656, którego miałem wypożyczonego na weekend-w CD grał słabiutko, płasko, mało dynamicznie, wręcz anemicznie choć zrównoważony był wyśmienicie, w DVD Audio było duuuuużo lepiej, podobnie w kinie, ale jako odtwarzacz CD wbrew temu co napisało "Audio" moim zdaniem nie sprawdził się w ogóle, być może z powodu słabego zasilacza, nie wiem, był bardzo lekki np. w porównaniu z moim DV 737. Nie wykluczone, że w przypadku JVC znaczenie ma jego budowa-dobre zasilanie, ekranowanie + dobre przetworniki, w moim DV 737 pracują jednak 96/24, a nie 192/24 - nie wiadomo, a może po prostu ten model JVC-owi się udał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.