Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana lasera w Denon DCD 435

darekkk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W/w Denon przez całe lata sprawował się jak właściciel by oczekiwał tj. czytał wszystko od płyt oryginalnych po dośc sfatygowane nagrane płyty. Od jakiegoś czasu niestety byt długo szuka ścieżki i czasami nie znajduje jej w ogóle (zwłaszcza dot. to płyt nagranych).

W necie wyczytałem, że laser w nim to KSS-213; jak się okazuje nie jest to drogi laser więc postanowiłem go wymienić.

I tu pojawia sie problem bo np. na niżej podanej stronie są te lasery ale w szeregu z literą B, C, D, B/E, CCM, F.

Pytanie: który jest właściwy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę też dwa słowa podpowiedzi czy wymiana to prosta operacja sprowadzająca sie do odkręcenia trzech powiedzmy śrubek i podłaczenia taśmy?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/43651-wymiana-lasera-w-denon-dcd-435/

Dziękuję za podpowiedź.

Rozebrałem jednak skrzynkę i okazało się, że siedzi tam "C".

Jak rozumiem wymieniam laser, zdejmuję zworkę i już nic nie muszę regulować? Może głupie pytania ale czuję się jak chirurg co jak nie wypije 100g to nie może patrzeć na krew.

Jeszcze jedno pytanko: dostępne są te lasery z mechanizmem silnika i bez - czy jest potrzeba wymiany mechanizmu silnika czy wystarczy sam moduł lasera?

Pozdrawiam

nic dodac nic ując, a sprzętu sie nie bój, nie ugryzie;) jeszcze jedni-gdyby laser po ałozeniu nie czytal płyt mimo ze sciągnałes zwore, od razu go reklamuj. chinszczyzna tak ma, na 4 lasery jeden nie działa.

"na 4 lasery jeden nie działa."

No... jak się dla wygody rozlutuje zworę PRZED założeniem lasera to może potem być taki bilans.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Dzięki za uwagi i spostrzeżenia - ja chyba jednak machnę te 100g zanim sie do tego wezmę. A więc porządek jest taki: wymieniam mechanizm, zdejmuję zworkę i dopiero teraz włączam napięcie aby sprawdzić czy zaskoczy.

Może któryś z Kolegów jest w posiadaniu jakieś rysunku lub zdjęcia prezentującego położenie tej zworki?

Laser otrzymam w sobotę więc po opanowaniu drżenia rąk zabieram się do operacji.

Tak przy okazji - posiadam tez drugi CD Denona 1520. Jak na razie sprawuje sie nienagannie ale przez miłość odwzajemnioną chciałbym mieć w zapasie i laser do niego. Wiem, że jest trudnodostępny i wiele razy było o tym na forum ale może ktoś w tzw. "międzyczasie" wypatrzył jakieś dobre miejsce gdzie można to kupić w przyzwoitej cenie?

Pozdrawiam

Witam,

No to sie pochwalę - operacja została przeprowadzona i pacjent żyje.

Piszę tak naprawdę z innego powodu tj. chciałbym sie podzielić wrażeniami po odsłuchu po wymianie tego lasera.

Po zabiegu i puszczeniu płyty miałem wrażenie, że dostałem nowy sprzęt; wymiana spowodowała znaczącą poprawę dźwięku tj. jest dużo bardziej dynamiczny, rześki, szeroki. I wszystko za 17 zł.

To autosugestia a może też mieliście takie wrażenie?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.