Skocz do zawartości
IGNORED

Recepta na poprawę brzmienia

Krzycho

Rekomendowane odpowiedzi

Na filmie, który znajduje się w załączonym linku jeden z pracowników "kablarskiej" firmy Virtual Dynamics opisuje jak poprawić brzmienie każdego lub niemal każdego głośnika za mniej niż 10$. Przy okazji lekcja angielskiego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/43670-recepta-na-popraw%C4%99-brzmienia/

hossa, 28 Maj 2008, 21:01

>(...)stalowe srubki koles wymienia na jakie? bo nie do konca rozumiem wiec za

>wytlumaczenie bylbym wdzieczny.

Na mosiężne (brass)

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Ja zrozumiałem że chodzi o kwestię dokręcenia tych śrub, tzn z daną konkretną siłą na każdą śrubę, i ewentualna regulacje tejże siły w zależności od chęci uzyskania innego efektu niż ten nadany przez poprzedni docisk...Sam się zgubiłem:)

Gość tyle machał łapami patrząc w kamerę, że cudem nie zrobił dziury w membranie. Natomiast z dużą swobodą podchodzi do odkładania narzędi i śrub na pięknie lakierowaną kolumnę :-) No ale jest mistrzem, 8 minut słowotoku o wkręcaniu śrubki to chyba rekord świata! :-D

Masz Eddie rację. Ten facio to chyba jednak sprzedawał ten śrubokręcik bo zupełnie nie miał pojecia jak się zachować w "obecności" głośników, dużo natomoast wiedział na temat wkrętaczka. Zaraz widać, że oni tam tylko kabelki robią, a podłączaniem zajmują sie juz "specjaliści". Generalnie to to zadziała na tanich systemach, gdzie mocowanie głosników jest trochę fifne. Jeżeli natomiast podłoże do którego rama głośnika przylega jest sztywne i bez wybrzuszeń to dokręcenie śrub nie powinno odkształcić ramy. I tak zresztą jest zawsze cienka podkładka majaca za zadanie utrzymanie w obudowie jednakowego cisnienia. Zanim pójdziemy wiec na zakupy radziłbym poeksperymentować z orginalnymi śrubkami i sprawdzić czy nam się baza dźwiękowa przesuwa.

I jeszcze jedno.

Aby się obejść bez specjalnego wkrętaczka, a utrzymać stały docisk śrub należy:

- położyć kolumnę na podłodze (najlepiej głośnikami do góry)

- odkrecić wszystkie śruby i sprawdzić czy głośnik leży równo na podstawie dociskając ramę w różnych miejscach (nie próbować dociskać środka)

- lekko wkręcić śruby z powrotem do momentu kiedy łebki dotkną podstawy

- przekręcić pierwszą śrubę o np 0.5 obrotu (w prawo oczywiście)

- przekrecić śróbę znajdującą się naprzeciwko pierwszej o tą samą wartość

- jak wyżej tylko ze śrubą pomiędzy już dokręconymi.

Bawiłem sie już wcześniej z moimi kolumienkami i nie miałem problemów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.