Skocz do zawartości
IGNORED

Czy filtrować monitory w 2.1 aktywnym

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Układ mam jak w opisie (normalne stereo + aktywny sub), głośników - monitorów nie filtruję z dołu i chciałem zapytać czy się nie uszkodzą, jeżeli na komputerze parametrycznie jeszcze podbijam na equalizerze niskie częstotliwości celem dostrojenia subwoofera (np +5dB@35Hz). Oczywiście monitorki mają pasmo dolne do 60Hz, nie niżej, lecz czy nie przegrzeją się cewki? A jeżeli jest ryzyko, to czy można monitory szeregowo podpiąć przez kondensator celem zabezpieczenia, czy zryje to brzmienie?

Żadnych kondensatorów, głośniki do wzmacniacza normalnie, sub odcięty jak najniżej, żeby uzupełniał to, czego nie dadzą kolumny. Na koniec wędrówka z subem po pokoju w celu znalezienia optymalnego miejsca.

>chciałem zapytać czy się nie uszkodzą, jeżeli na komputerze parametrycznie jeszcze podbijam na

Zależy jaką mocą będziesz je męczył. Jeśli wiesz na jakich głośnikach są monitorki, to możesz je zasymulować na wytrzymałość mocową i przybliżeniu będziesz wiedział na ile możesz sobie pozwolić.

Generalnie najlepiej gdyby wzmacniacz filtrował monitory aktywnie od dołu, jeśli piszesz że przenoszą one od 60Hz to pewnie są to małe głośniczki o mocy ok 40W, i ich wytrzymałość dla 35Hz może być rzędu pojedynczych watów..

>można monitory szeregowo podpiąć przez kondensator celem zabezpieczenia, czy zryje to brzmienie?

Jeśli chodzi o filtrowanie kondensatorem to ewentualne eksperymenty możesz robić gdy monitory mają obudowę zamkniętą, możesz zmierzyć impedancje dla np 60Hz i obliczyć kondensator wg wzoru książkowego.. A o walorach brzmieniowych przekonasz się sam.

Pozdrawiam Kamil

Zagadnienie jest ciekawe, początkowo miałem zatkane bas refleksy i subwoofer @80hz, teraz mam odetkane i właśnie uzupełnienie subwooferem @40hz z samego dołu. Wiem że to nisko jak na te małe głośniki, jednak okazało się że ciągną same liniowo do 50Hz!!! ale z powodu mieszkania (i to jeszcze z małym podbiciem :P) , a katalogowo liniowo do 70Hz. Wolę jednak ten drugi wariant, może bas jest mniej precyzyjny, za to monitory grają naturalną barwą z dołu, co daje bardziej naturalne "powietrze". Przy nieustannym strojeniu zestawu generatorem monitorki się nie spaliły więc są dość mocne :P

Fazę mam optymalnie ustawioną na słuch co do centymetra, tylko martwi mnie trochę że kolumny mają BR z tyłu a sub z przodu. Bez sensu że dla subwooferów 40hz to dolna granica, lepiej by było 30Hz, ponieważ się i tak nakłada że przy 50Hz jest podbarwienie i to rekordowo duże (+8dB?)

Najlepiej przy pomocy dobrze nagranej, wyraźnej, pełnej gitary basowej. U mnie nie ma płynnej regulacji fazy, tylko cztery pozycje. Trzeba intuicyjnie wybrać tą, która brzmi najlepiej dynamicznie (w ogóle w muzyce, bembny, bas itd.). Następnie jak już znalazłem tą pozycje to z gitarą basową ustawia się już kolumny względem subwoofera dokadniej (linia przód -tył). Jeżeli jest płynne ustawianie fazy w subie (pokrętło), to wszystko znajdujemy przy pomocy pokrętła. Z początku możemy bładzić po omacku po fazach i ciężko znaleźć coś rozsądnego. Po pierwsze w brzmieniu basowego instrumentu strunowego musimy słyszeć dwie składowe brzmienia: szarpnięcie struny - na stereo, oraz niski bas - na subwooferze. Obydwa zdarzenia muszą następować w tym samym momencie, lecz trzeba to wyczuć generalnie organizmem, bo dzieje się bardzo szybko i potrzeba dobrego osłuchania. Jeżeli bas wyprzedza szarpnięcie, to szarpnięcie jest mało słyszalne, niewyraźne. Jeżeli bas się opóźnia za szarpnięciem, to wszystko się jakby przeciąga. W idealnej fazie, mamy ładnie wybrzmiewające basem, szybkie szarpnięcie, które przyjemnie czuć na ciele, bębny i kotły robią się dynamiczne. Lepiej stroić z jednym głośnikiem podłączonym nad subwooferem w pozycji mniej więcej docelowej (jeden kanał). Kolejne problemy to usunięcie podbić od pomieszczenia, mieszkania, są to straszne przejścia i potrzebny jest dokładny equalizer parametryczny żeby na przykład usunąć punktowo 49..51Hz i to z tłumieniem -10dB :/ dlatego u mnie tylko komputer teraz do słuchania

Co do podbić, to w większości mieszkań mogą być dramatyczne, także polecam przemyśleć zakup lub budowę subwoofera. Pierwsze foto z subwooferem odciętym @80Hz, drugie @40Hz. Drugie jest lepsze (większe wzmocnienie na wzmacniaczu subwoofera, bardziej odciążone monitory, bez ostrych zejść na charakterystyce)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17391-100002058 1212367671_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.