Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie są jakoś upiornie drogie ,, można mieć nasa od 300pln

ale faktycznie lepiej mieć już takiego z raidem przynajmniej lustrzanym

ale czy SBT odczyta z nasa muzykę? bo na kompa musi być soft logitecha

ewentualnie jako serwer na pc można kupić coś malutkiego na atomie

Ukryta Zawartość

prawdopodobnie pasywne chłodzenie, stoi w koncie i robi za serwer nie tylko audio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Ja mam Qnapa TS-110 i działa z SBT bezproblemowo. NO nie do końca, bo zacina na początku każdego utworu 24/96, a o 24/192 zapomnijcie. W kazdym razie to wina małej ilości ramu 256 i procesora 800 Hz. Wyższe modele oparte już na Intelu działają prawidłowo. SBT podłączony do Laptopa po wifi też śmiga aż miło. Zastanawiałem się nawet nad sprzedażą Qnapa i postawienia serwera na Macbooku Mini. Myślę że dla mnie to docelowe rozwiązanie.

NA NASie też stawiasz squeezbox server, tak samo jak na komputerze.

Edytowane przez dziemian

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Ja mam Qnapa TS-110 i działa z SBT bezproblemowo. NO nie do końca, bo zacina na początku każdego utworu 24/96, a o 24/192 zapomnijcie. W kazdym razie to wina małej ilości ramu 256 i procesora 800 Hz. Wyższe modele oparte już na Intelu działają prawidłowo. SBT podłączony do Laptopa po wifi też śmiga aż miło. Zastanawiałem się nawet nad sprzedażą Qnapa i postawienia serwera na Macbooku Mini. Myślę że dla mnie to docelowe rozwiązanie.

NA NASie też stawiasz squeezbox server, tak samo jak na komputerze.

mac mini możesz na intelu solo core kupić już za 800 więc jest to ciekawe rozwiązanie, miałem mac mini i bardzo go chwaliłem za cichą pracę oraz sam system osx, też myślę czy jednak nie postawić ale czegoś na c2d żeby filmy 720 też odpalał

Focal + Naim

Ja Was bardzo proszę - sprawdźcie mi pracę na dysku USB 2,5 cala i 3,5 cala z zasilaniem zewn. ! NASy na razie odpadają... :)

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

U mnie działa bez problemu na netbooku. Jest cicho a przy okazji mam dodatkowy komp do zabrania gdziekolwiek. Dzisiaj mamy dostępne netbooki z twardzielami po 500GB, co wg mnie jest wartością wystarczająca odnośnie muzyki, aczkolwiek jeżeli ktoś szuka rozwiązania dodatkowo do filmów to raczej NAS jest lepszym rozwiązaniem.

Ja Was bardzo proszę - sprawdźcie mi pracę na dysku USB 2,5 cala i 3,5 cala z zasilaniem zewn. ! NASy na razie odpadają... :)

Osobiście nie sprawdzałem, ale przewaliłem masę opinii w internecie i są one raczej negatywne.

Jak pisałem wyżej, SBT najlepiej współpracuje z NAS-ami o pamięci powyżej 256MB i wtedy w NAS-ie przebiega obróbka sygnału.

W przypadku dysków wpiętych po USB wszystko musi przerobić SBT. Z plikami 16/44 i z niewielką ilością katalogów niektórzy raportują poprawne działanie (i to tylko z niektórymi typami dysków), większość prędzej czy później przechodzi na NAS-y czy inne komputery.

Ja wolałem nie ryzykować :-).

Osobiście nie sprawdzałem, ale przewaliłem masę opinii w internecie i są one raczej negatywne.

Jak pisałem wyżej, SBT najlepiej współpracuje z NAS-ami o pamięci powyżej 256MB i wtedy w NAS-ie przebiega obróbka sygnału.

W przypadku dysków wpiętych po USB wszystko musi przerobić SBT. Z plikami 16/44 i z niewielką ilością katalogów niektórzy raportują poprawne działanie (i to tylko z niektórymi typami dysków), większość prędzej czy później przechodzi na NAS-y czy inne komputery.

Ja wolałem nie ryzykować :-).

Witam,

..i niestety potwierdzam. Przerobiłem kilka dysków po USB: 2,5" i 3,5" z własnym zasilaniem i niestety SBT wywalał się niemiłosiernie. Jest to denerwujące stale kombinowanie, resety restarty itd. Poza tym tak jak w moim przypadku zdarza się, że w tygodniu od 3~5 płyt dochodzi i teraz za każdym razem wypinanie wpinanie, aktualizacja - po prostu masakra. Decyzje o przejściu na NASa już podjęta. Teraz tylko czekam jak finanse pozwolą bo myślę przyszłościowo i nie chcę w najtańszą opcję się bawić. Procek 1,8 minimum i RAM 1GB + cztery zatoki dla pełnego bezpieczeństwa (wiem ile czasu i zdrowia "straciłem" na zgranie i uporządkowanie swojej płytoteki ;-).

Jeżeli interesuje cię wykorzystanie serwera głównie pod muzyke i możesz go schować w innym pomieszczeniu rozważ to:

Ukryta Zawartość

Do tego darmowe oprogramowanie Vortexbox (automatyczne ripowanie, import okładek z netu, tagowanie)

Ukryta Zawartość

Najtańszy napęd

Ukryta Zawartość

Za 950 PLN masz Rip-Nasa z super implementacją SB Center. Za te pieniądze i przy tych parametrach nic lepszego nie kupisz.

Witam,

Dzięki za sugestie. Jaka jest różnica między NASem a serwerem? Czy na wyższym modelu NASa Synology nie będzie lepiej? Teraz już zgłupiałem, w które rozwiązanie iść. Może ktoś kto ma wiedzę takie krótkie podsumowanko zrobić co lepiej wybrać:

===========================================================================

Dane techniczne macierzy dyskowej Synology DS411+II

Procesor główny Intel Dual Core D525 - 1.8 GHz

Pamięc SDRAM 1GB MB DDR2

Prędkość odczytu 110 MB/s

Prędkość zapisu - odczytu FTP 105 MB/s

Dysk wewnętrzny 4 x HDD 3.5" SATA II, max wielkość dysku 3TB

Złącza zewnętrzne 2 x USB, 1 x eSATA

Wymiary urządzenia 230 x 168 x 184 mm

Masa urządzenia 2,23 kg

Złącze sieciowe 1 x RJ45 Gigabit ethernet

Pobór mocy przez serwer z dyskiem 60W / 19W (hibernacja)

System plików na dysków wewn. EXT 3 / EXT4

Głośność 22,5 dB

Wentylatory 2 x (80x80mm)

Protokoły sieciowe CIFS, AFP, FTP, Telnet, SSH, NFS

Typ woluminu RAID 0, 1, 5, 6, 10, 5+Spare (auto-rebuild, expand)

Obsługa Windows AD tak

Bezpieczny sFTP / HTTPs tak

Szyfrowany backup sieciowy tak

Max liczba kont użytkowników 2048

Max ilość grup użytkowników 256

Max ilość jednoczesnych połączeń 512

===================================================================================

czy

===================================================================================

Serwer Hewlett-Packard ProLiant MicroServer N36L NHP 633724-421

Procesor: AMD Athlon II NEO N36L

Częstotliwość [GHz]: 1.3

Ilość zainstalowanych procesorów: 1

Dysk twardy: 250 GB

Maksymalna ilość dysków: 4

Kontroler dysku twardego: Zintegrowany 4-portowy kontroler SATA RAID

Pamięć RAM: 1 GB DDR3

Karta graficzna: Zintegrowana

System operacyjny: Brak

Obsługiwane systemy operacyjne: Microsoft Windows Server, Red Hat Enterprise Linux, SUSE Linux Enterprise Server

Karty rozszerzeń i porty: PCI-E 16x, PCI-E 1x, PCI-E 4x

Złącza: 7 x USB 2.0, D-SUB, PS2, RJ-45 (Ethernet), SERIAL

Wolne wnęki wewnętrzne: 3 x 3.5

Karta sieciowa: 10/100/1000 Mbit

Łączność bezprzewodowa: Nie

Technologie złączy: SATA

Inne: PCI-E x4 - dedykowany dla menagement card, Pamięć podręczna procesora - 2MB

Napęd optyczny: Nie

Moc zasilacza [Wat]: 150

Obudowa: Tower

======================================================================================

Z góry dziękuję za sensowne odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nas to sieciowy serwer plików /magazyn dysków często z raidem 0 1 lub 5, ma tylko interfejs sieciowy i prosty soft w środku do obsługi zarządzania przez sieciowice protokoły i to wszystko, uruchamiając normalny pc z systemem czy to linux czy osx czy winda który serwuje pewne usługi po sieci możesz też wykonać serwer plików jak i inne usługi sieciowe poczta serwer druku serwer baz danych etc , tu masz większą swobodę działania ale musisz jakoś tym zarządzać zdalnie, nas jest bardziej zoptymalizowany tylko do przechowywania danych po sieci i robi to z założenia dobrze,

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Właśnie mnie to zastanawia, bo nie miałem jeszcze okazji obcować z NAS-em. To jest praktycznie taki mały komputerek uszczuplony o pierdoły do codziennego wykorzystania, który ma być cichy i ekonomiczny prądowo do naszego komputera.

Ale nie lepiej używać swojego kompa? Nowe procki Intela są teraz oszczędne, na nowych płytach głównych można zrobić tak, żeby karta graficzna zewnętrzna była załączana wyłącznie podczas grania, podczas surfowania komp jedzie na zintegrowanej. Są panele do kontrolowania wiatraków, więcej slotów na dyski? Minus taki, że komp musi być włączony cały czas, ale za cenę NAS-a to i tak wyjdziemy lepiej z rachunkami na tym.

Coś źle pojmuję? Nie da się zainstalować ST serwera na normalnym kompie?

Oczywiście dla właścicieli laptopów zakup NAS-a ma sens, a co myślicie o osobach, które korzystają ze stacjonarek?

Właśnie mnie to zastanawia, bo nie miałem jeszcze okazji obcować z NAS-em. To jest praktycznie taki mały komputerek uszczuplony o pierdoły do codziennego wykorzystania, który ma być cichy i ekonomiczny prądowo do naszego komputera.

Ale nie lepiej używać swojego kompa? Nowe procki Intela są teraz oszczędne, na nowych płytach głównych można zrobić tak, żeby karta graficzna zewnętrzna była załączana wyłącznie podczas grania, podczas surfowania komp jedzie na zintegrowanej. Są panele do kontrolowania wiatraków, więcej slotów na dyski? Minus taki, że komp musi być włączony cały czas, ale za cenę NAS-a to i tak wyjdziemy lepiej z rachunkami na tym.

Coś źle pojmuję? Nie da się zainstalować ST serwera na normalnym kompie?

Oczywiście dla właścicieli laptopów zakup NAS-a ma sens, a co myślicie o osobach, które korzystają ze stacjonarek?

nas to nawet nie komputer tylko dedykowany system na pewnie prostym procku z podręczną pamięcią nie zdziwił bym się jak podbna platforma siedzi np w logitechu (możliwe że na linuksie) obsługujący tylko dysk i siec i to wszystko

Focal + Naim

nas to nawet nie komputer tylko dedykowany system na pewnie prostym procku z podręczną pamięcią nie zdziwił bym się jak podbna platforma siedzi np w logitechu (możliwe że na linuksie) obsługujący tylko dysk i siec i to wszystko

zatem uważasz, że taki Procesor główny Intel Dual Core D525 - 1.8 GHz + Pamięc SDRAM 1GB DDR2 (specyfikacja techniczna SYnology DS411+II) to coś kiepskiego dla postawienia Squeezebox Servera, jakiś programików do zarzadzania plikami graficznymi, video itp.? Wyczytałem, że może również obsługiwać pocztę, monitoring z kamer i wiele jeszcze innych funkcji. Nie wydaje mi się zeby to było ubogie a może się mylę i przeciętny Kowalski nie posiadający dyplomu z IT potrzebuje więcej do szczęścia?

Czy na wyższym modelu NASa Synology nie będzie lepiej?

Na pewno będzie prawie 3x drożej :)

Nie jestem informatykiem, nie chcę się na tym znać :) Serwer do plików audio to nie rakieta kosmiczna, nie ma sensu wydawać na serwer (bez dysków) trzy razy więcej niż na odtwarzacz. Sam NAS to nie wszystko, ważne jest oprogramowanie a Vortexbox zaliczany jest do najlepszych dla SBT.

Wszystko co powyżej napisałem to tylko moje zdanie, nie traktuj tego jak wyrocznię (ostrzegam, jestem informatycznym analfabetą z wyboru), Twoja kasa Twoja decyzja.

Tak więc wszyscy się masują NASami a ja jestem coraz mniej pewny czy zakup SBT nie będzie kolejnym nietrafionym... Bo wzorem Tomasza Lisa mogę nadal pytać : Co z tym dyskiem (USB) ? :)

Ale ,ale - Kolega piszący bloga :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) coś niecoś wyjaśnia w tym temacie... Zajrzyjcie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lord Rayden

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Bardzo fajnie opisane minusy. Pomyśl, że przy 250 GB indeksacja prawie półtorej godziny. A jak będzie 2 razy tyle albo i więcej?

Lord, jeśli chcesz wejść w SBT to docelowo tylko dodatkowy serwer (czy to komputer stacjonarny, NAS, laptop, netbook). Granie bezpośrednio z dysku to nieporozumienie. Można się męczyć, tylko po co? :)

No właśnie. Widzisz, mi chodzi o ograniczenie ilości urządzeń żrących prąd. Mogę postawić NASa na Acerze Revo 3610 (Intel Atom) z Linuxem (podobno to proste) - wymienię dysk na 750 GB (mam w szufladzie) i jadę. Ale to oznacza,że jeszcze dodatkowo Acer będzie chodził. Fakt,że zasilacz to on ma laptopowy i pewnie dużo nie żre ale zawsze to więcej odbiorników.

No właśnie. Widzisz, mi chodzi o ograniczenie ilości urządzeń żrących prąd. Mogę postawić NASa na Acerze Revo 3610 (Intel Atom) z Linuxem (podobno to proste) - wymienię dysk na 750 GB (mam w szufladzie) i jadę. Ale to oznacza,że jeszcze dodatkowo Acer będzie chodził. Fakt,że zasilacz to on ma laptopowy i pewnie dużo nie żre ale zawsze to więcej odbiorników.

sprawdzałem po usb na szybko dysk 2.5 i zasila prawidłowo o dziwo ale długo indeksuje wiec chyba to medium odpada , w tej chwili mam i tak laptopa na którym postawiłem udostępnianie dla SBT po sieci i działa to perfekcyjnie pracuje się na laptopie czy gra w gry muzyka leci po sieci :), muszę teraz dłubnąć SBT toolsami zobaczymy co można z działać, bo jak sięokazuje SBT jest na linuksie

Focal + Naim

Tego nie przeskoczysz. Ale pomyśl, że dysk zewnętrzny też ma zasilanie. Czyli sztuka jest sztuka :)

Panowie, indeksację robi się raz, na początku, więc w czym problem? Włączcie w nocy i idźcie spać albo zindeksować żonę :) Po ponownym podłączeniu zasilania kilka minut trwa sprawdzenie czy nie ma nowych, zmienionych plików, a nie indeksacja, na tym blogu piszą głupotę.

Edytowane przez duhzgur

Tego nie przeskoczysz. Ale pomyśl, że dysk zewnętrzny też ma zasilanie. Czyli sztuka jest sztuka :)

Prawdopodobnie dysk na USB żre mniej niż zasilacz laptopowy nettopa. Ale to mozna sprawdzić.

Prawdopodobnie dysk na USB żre mniej niż zasilacz laptopowy nettopa. Ale to mozna sprawdzić.

A jest to jakaś znacząca różnica? Koszty są pomijalnie małe.

robiłem pomiary ile zjada wat SBT podczas grana 3.5-4.5W średnio 4W podczas spania praktycznie tyle samo z włączonym zegrem być może jest sposób na wyłączenie i obniżenie poboru.

Focal + Naim

Panowie, indeksację robi się raz, na początku, więc w czym problem? Włączcie w nocy i idźcie spać albo zindeksować żonę :) Po ponownym podłączeniu zasilania kilka minut trwa sprawdzenie czy nie ma nowych, zmienionych plików, a nie indeksacja, na tym blogu piszą głupotę.

Masz rację, zbyt pochopnie wyciągnąłem wnioski. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Zrobiłem jeszcze kilka testów. Reindeksacja po ponownym podłączeniu trwała u mnie 6 minut. Reindeksacja po dograniu 2 albumów 7 minut. Czyli nie jest aż tak źle, chociaż w przypadku dedykowanego serwera na atomie czas potrzebny od włączenia do działania to max 2-3 minuty.

Poprawiłem wpis na blogu, żeby nie wprowadzać w błąd.

Bardzo fajnie opisane minusy. Pomyśl, że przy 250 GB indeksacja prawie półtorej godziny. A jak będzie 2 razy tyle albo i więcej?

Lord, jeśli chcesz wejść w SBT to docelowo tylko dodatkowy serwer (czy to komputer stacjonarny, NAS, laptop, netbook). Granie bezpośrednio z dysku to nieporozumienie. Można się męczyć, tylko po co? :)

Na szczęście pełna indeksacja jest tylko przy pierwszym indeksowaniu dysku z danymi, przy kolejnych podłączeniach jest tylko reindeksacja w poszukiwaniu nowej i zmienionej muzy która trwa około 10% czasu potrzebnego na full indeksację.

Źle to wcześniej opisałem na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale zrobiłem dodatkowe pomiary i poprawiłem wpis, żeby nie wprowadzał w błąd. Przepraszam za zamieszanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bryan

hififreak.wordpress.com

Lord, postaw Nasa z wybudzaniem (będzie pracował tylko gdy włączysz SBT), koszty prądu do zasilania Nas-a są pomijalne.

Nawet jeśli byłoby to o 25W więcej niż bierze dysk USB 3,5' i grałbyś 20 godzin na dobę to wyjdzie Ci 0,5 kWh - 30 groszy dziennie :)

To w ciągu roku równowartość 1 do 2 płyt CD.

A koszt zaoszczędzonych nerwów - bezcenny :)

Panowie, czy istnieje sposób na prawidłowe odtwarzanie APE + CUE na SBT?

Jeśli nie to niestety będę musiał zabrać się do wielkiego cięcia.

Panowie, czy istnieje sposób na prawidłowe odtwarzanie APE + CUE na SBT?

Jeśli nie to niestety będę musiał zabrać się do wielkiego cięcia.

Zamiast ciąć przerób na FLAC, nie ma problemu nawet z odtwarzaniem FLAC z zaszytym w środku cue. FLAC stał się takim mp3 dla lossless i szkoda IMO używać innych formatów, APE jest zbyt zasobożerny i stąd problemy.

W przypadku nie zaszytego CUE, tzn. IMAGE (FLAC) + CUE SBT pociągnie przez USB i przez sieć?

Edytowane przez Mane

W przypadku nie zaszytego CUE, tzn. IMAGE (FLAC) + CUE SBT pociągnie przez USB i przez sieć?

Pociągnie, zarówno z serwera po sieci jak i z dysku USB - sprawdzone praktycznie. Jedynym mankamentem zestawu FLAC + CUE jest ubogość tagów jakie można włożyć do takiego zestawu.

hififreak.wordpress.com

Zaszyty, nie zaszyty, pociągnie, zagra i zaśpiewa :) Od oprogramowania 7.6 wreszcie cue działa poprawnie. Uważać na kompresje, bo szczególnie przy 24 bitach może być problem powyżej 5, zresztą IMO nie ma sensu stosować wyższej, bo prawie zero korzyści z ciut mniejszej wielkości pliku.

Pociągnie, zarówno z serwera po sieci jak i z dysku USB - sprawdzone praktycznie. Jedynym mankamentem zestawu FLAC + CUE jest ubogość tagów jakie można włożyć do takiego zestawu.

Jak to rozumieć?

Nie wyciągnie tytułów poszczególnych utworów z CUE?

Jak to rozumieć?

Nie wyciągnie tytułów poszczególnych utworów z CUE?

Te TAGI, które są w CUE i we Flacu wyciąga. Bardziej chodziło mi o ograniczenia w dodawaniu tagów do takiego zestawu FLAC + CUE. Dlatego ja np. przy robieni FLACów decyduje się na podział na utwory po to, żeby mieć możliwość szerszego tagowania.

hififreak.wordpress.com

• Pokaż nowe odpowiedzi