Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

użytkuje 2 squeezeboxy + Synology ds 112

odtwarzam równocześnie na dwóch, inną muzykę, zero problemów, jeszcze nigdy mi się to nie zawiesiło, "praca" w takiej konfiguracji to czysta przyjemnośc

przed zakupem, zwróc uwagę aby Nas miał min 256 ram - sam logitech tak podaje na swojej stronie, i wiem z doświadczenia że to lepiej chodzi (wcześniej miałem ds 112j - 128 ram)

pozdrawiam

użytkuje 2 squeezeboxy + Synology ds 112

odtwarzam równocześnie na dwóch, inną muzykę, zero problemów, jeszcze nigdy mi się to nie zawiesiło, "praca" w takiej konfiguracji to czysta przyjemnośc

przed zakupem, zwróc uwagę aby Nas miał min 256 ram - sam logitech tak podaje na swojej stronie, i wiem z doświadczenia że to lepiej chodzi (wcześniej miałem ds 112j - 128 ram)

pozdrawiam

ok to ze logitech poleca 256 ramu wlasnie wczesniej czytalem wiec dlatego mysle nad qnapem ts110 gdyz moge go miec za okolo 400zl ma procesor 800mhz i 256 ramy tylko nie wiem jeszcze czy da sie zainstalowac serwer squezeboxa, nie szukalem informacji na ten temat, no i czy to bedie wystarczajace czy jednak wziasc cos z szybszym procesorem, ts112 ma chyba 1.2ghz ?

I jeszcze mam pytanie czy zdarzaja sie wam takie sytuacje ze po wlaczeniu nasa musicie sie polaczyc ze squezeboxem czy juz jestescie polaczeni i tylko sluchac?

Bo moj terazniejszy nas czasami po wlaczeniu nie moze sie polaczyc ze squezeboxem i musze go recznie polaczyc co trwa okolo 2 min to naciskanie sprobuj ponownie czy przelacz biblioteke i chcialbym tego uniknac w przyszlym nasie bo mnie to laczenie drazni chce wlaczyc squezeboxa nasa.i od razu sluchac muzyki.

chwilowy brak działalności w audio.

Ja mam to skonfigurowane tak, ze nas wlacza sie o 18 i wylacza kolo polnocy, LMS caly czas dziala, od wlaczenie sie Nasa, okolo 30 sekund, i wszystko hula

Nigdy nie mialem problemu zadnego w obecnej konfiguracji (czyli od okolo 2 miesiecy)

Z czystym sumieniem moge wiec polecic to co mam, innego nie znam ;))

wszystko musisz podpiąć do routera.

Nie do końca prawda....

Wystarczy scrosowany kabelek sieciowy i możesz bezpośrednio podpiąć Squeezeboxa do PC (na którym masz zainstalowane oprogramowanie do sterowania).

Edytowane przez mirhon
Gość partick

(Konto usunięte)

jeżeli sprawdzałeś i działa to ok.

natomiast jeżeli opierasz się tylko na teorii, to w tym przypadku niekoniecznie musi działać.

jeżeli sprawdzałeś i działa to ok.

natomiast jeżeli opierasz się tylko na teorii, to w tym przypadku niekoniecznie musi działać.

Tak sprawdzałem wielokrotnie - działa bez problemu.

Co do teorii to może rozwiniesz temat bo nie mam zielonego pojęcia co masz na myśli.

2 karty sieciowe można było połączyć skrosowaną skrętką już dawno temu...

Gość partick

(Konto usunięte)

Tak sprawdzałem wielokrotnie - działa bez problemu.

Co do teorii to może rozwiniesz temat bo nie mam zielonego pojęcia co masz na myśli.

2 karty sieciowe można było połączyć skrosowaną skrętką już dawno temu...

to teraz wytłumacz dlaczego SBT, podłączony do PC skrosowaną skrętką, jednak nie działa :)

to teraz wytłumacz dlaczego SBT, podłączony do PC skrosowaną skrętką, jednak nie działa :)

To może określisz wpierw co rozumiesz pod pojęciem "nie działa", próbowałeś pingować?

Tu nie ma żadnej filozofii. Ustawiasz stałe IP na PC i na SB i wszystko powinno działać.

Problemem (dla niewiedzących) może być brak DHCP (częsta funkcja domowego routera) i konieczność ręcznej konfiguracji sieci w PC i SB, ale kolega ekspert pewnie o tym wie.

- słuchajcie , podłączyłem pod router D-Linka, SQ i Laptop(rj45) - znalazły sie - programem Sqeeze Play z lapa obsluguje Toucha ale nie moge puscic muzyki: nie ma zadnego wyszukiwania ani sciezki dostępu do zbiorów muzycznych na dysku twardym

- rozumiem ze NAS tak samo bede podpinał pod router razem z SQ ?

- to że sam dysk po USB muli to juz się przekonałem ale czy NAS to przeskok takze nad SD/Pendraivem w jakości odtwarzania?

ok udało się - musiałem dograc pliki do ...MusicPlaylist na dysku C: laptopa -- mozna zmienic tą ścieżke dostępu ???)

sorki ze tak mecze ale mam jeszcze 2 pytanka:

1) czy trace cos w jakości na przesyłaniu przez wi-fi

2) NAS - pliki z muzyka - jak to odczytywac ? z poziomu SQ > widzi playliste znajdujaca sie na dysku NASa?

gdzies doczytalem ze lepiej obslugiwac toucha z poziomu serwera ..?

Gość partick

(Konto usunięte)

ścieżka:

1. nie tracisz.

2. na NAS instalujesz Logitech Media Server, tak samo jak na laptopie - zainstalowałeś?

To może określisz wpierw co rozumiesz pod pojęciem "nie działa", próbowałeś pingować?

pewnie tak, ze cztery lata temu to było... wywaliłem NAS do przedpokoju, wpiąłem w router i pozamiatane :)

PS. sorry, to był Classic.

dzięki, zainstalowałem Logitech Media Server (z tego co widze trochę inna wersja niż u Ciebie) podałem katalog i śmiga

''na NAS instalujesz Logitech Media Server, tak samo jak na laptopie'' .(NAS jeszcze nie kupiłem) - jasne z tym że na laptopie wszystko obsługuje z poziomu Windows (ustawiam foldery , puszczam muze nie dotykajac SQ) , czyli nie obciążam Toucha. Zastanawia mnie jak to się ma w przełożeniu na NASa którego chciałbym obsługiwac bez pomocy komputera(wiadomo na poczatku skonfigurowanie+zgranie plikow....).

Ok po wstępnych testach : ten sam kawałek na SD/Pendrive/Dysk USB 2.5/Laptop > RJ45 router > SQ RJ45 Router

- jakośc dzwięku od 1 miejsca: Laptop - SD - Pendrive - Dysk USB (najgorszy dzwięk)

Z latopa juz fajnie gra - czy da sie wycisnąc jeszcze lepszy dzwięk z NAS ? (czy to porównywalny poziom)?

jeżeli tak to zostaje z LAptopem jako dostarczycielem muzy do Toucha - teraz tylko zabawa z wi-fi (laptop na wi-fi do routera a touch kablem do routera bo tak wszystko na wifi to az mi sie nie chce wierzyc że się nie pogubi)

działa wszystko na wi-fi -- wiekszych różnic narazie miedzy kablowym podlaczeniem a bezprzeowdowym nie słysze -- chyba dlatego ze po odlaczeniu 1 i 2 muzyka odtwarzana jest przez chwile jakby byla załadowana do pamięci

pozostaje jeszcze porównanie z odtwarzaczem CD

działa wszystko na wi-fi -- wiekszych różnic narazie miedzy kablowym podlaczeniem a bezprzeowdowym nie słysze -- chyba dlatego ze po odlaczeniu 1 i 2 muzyka odtwarzana jest przez chwile jakby byla załadowana do pamięci

pozostaje jeszcze porównanie z odtwarzaczem CD

Nie ma różnic bo wifi/ethernet to tylko warstwa transportu DANYCH (jak z PC do PC - z wszystkimi cechami protokołu TCP/IP).

Działa to wyłącznie na zasadzie sygnał jest lub go nie ma - czyli gra lub nie gra.

Dane te trafiają do bufora skąd SB je pobiera i sam składa sygnał SPDIF.

Są co prawda zwolennicy teorii, że rodzaj sieci ba nawet rodzaj systemu operacyjnego (?!) ma wpływ na końcowy efekt - można to włożyć między bajki...

Na jakość sygnału SPDIF z SB jedyne co może mieć wpływ to zasilanie SB, jakość kabla (optyk lub coaxial) i odpowiednia konfiguracja (soft) aplikacji na serwerze np. wyłączenie sterowania głośnością.

Strasznie bawią mnie tacy co wypisują jak to im różne NASy z SB grają...

Ok , podsumowując - jeżeli uzyskałem dobry efekt po wi-fi z laptopa to z NAS już lepiej nie będzie ?

'' wyłączenie sterowania głośnością '' - zrobiłem -- są jeszcze jakieś patenty ? (soft zaktualizowany w SB)

'' może mieć wpływ to zasilanie SB '' - zasilacz Tomanek - warto ?

Ok , podsumowując - jeżeli uzyskałem dobry efekt po wi-fi z laptopa to z NAS już lepiej nie będzie ?

'' wyłączenie sterowania głośnością '' - zrobiłem -- są jeszcze jakieś patenty ? (soft zaktualizowany w SB)

'' może mieć wpływ to zasilanie SB '' - zasilacz Tomanek - warto ?

no nie, wyatarczy laptop a nas to taka tansza wersja serwera jesli nie chcemy podpinac pod pc-ta lub laptopa squezeboxa, zreszta moim zdaniem jak juz pod laptopa podpinamy to squezebox niepotrzebny wystarczy dac do latopa przez usb lub interfejs asynchroniczny podpiac i sluchac,

mozna jeszcze moda zainstalowac ze strony soundchecka i ogolnie poczytac jego strone on pisze co zrobic zeby wyciagnac jak najwiecej ze squezeboxa, no i wszyscy pisza ze zasilanie daje poprawe, jak duza to nie wiem bo na razie slucham na standardowym, bo wciaz mysle czy zostac przy squezeboxie czy pojsc w cos inne, wprawdzie to tylko myslenie bo nie ma zbytnich alternatyw obecnie, yamaha fajny ale brak obslugi strumieniowych serwisow (a uzywam) marantz pioneere i tak wymaga daca bo by bylo slabiej jak ze squezeboxa obecnie linny drogie i ze wzmacniaczami przez co odpadaja, ostatnio cambridge audio nowy sie pojawil moze ta kombinacja by byla lepsza, ale po tym co czytalem juz odnosze wrazenie ze nie bedzie, funkcjonalnie podobno gorzej od squezeboxa i wciaz nie dostalem odpowiedzi czy obsluguje deezera, czekam na realna alternatywe i wciaz brak wiec wstrzymuje sie z inwestycjami tym bardziej ze przez daca z modem i przez nasa gra to dosc dobrze, chociaz z cd mozna lepiej za ta cena ale wygoda bez porownania

alternatywa jest Cambridge Audio Stream Magic 6 - (zastapilby mi SQ+DacMagic+) a gra podobno lepiej od samego DacM+ -- cenowo wyjdzie nie wiele więcej niż combo a mam wszystko w 1 urządzeniu

jeszcze po glowie chodzi mi Azur 851C - cd z wszystkimi możliwościami DACa

Edytowane przez Pienio

alternatywa jest Cambridge Audio Stream Magic 6 - (zastapilby mi SQ+DacMagic+) a gra podobno lepiej od samego DacM+ -- cenowo wyjdzie nie wiele więcej niż combo a mam wszystko w 1 urządzeniu

jeszcze po glowie chodzi mi Azur 851C - cd z wszystkimi możliwościami DACa

Tak tylko powiedz czy obsluguje serwis strumieniowy deezer?

Jesli tak to na pewno porownam z sq+moj dac i jesli bedzie lepiej to i przesiade sie

''Tak tylko powiedz czy obsluguje serwis strumieniowy deezer?'' - tego nie wiem

Dziś potestowałem wszystkie polaczenia SB, ten sam kawałek leciał po wi-fi z laptopa do SB (podlaczonego COAX i TOSLINK z DAC) a z drugiego laptopa puścilłem dokładnie tą sama muze (połączenie USB do DAC)

także USB vs COAX vs TOSLINK (dac-sb) po wi-fi

Przełączałem w DacMagic+ miedzy 3 źródłami i o dziwo !! żadnych różnic nie usłyszałem a podobno DM+ najlepiej miał grac po USB.

DacM+ z laptopa(usb) - Foobar-Asio USB 2.0 ; Toslink (Prowire) , Coax (Wireworld Starlight 6)

dziwne(ludzie opisują jak to roznie gra po optyku,cyfrowym a inaczej po usb) u mnie wszystko tak samo moze minimalnie subbtelne róznice,

Albo ten moj DAC gra identyko obojetnie z czym go zepne albo cos z moim słuchem jest nie tak, jutro podłącze CD CA 650C i takie porownanie mysle da mi odpowiedź czy iśc w Stream Magic 6 czy w CD z wbudowanym przetwornikiem

Edytowane przez Pienio

Przełączałem w DacMagic+ miedzy 3 źródłami i o dziwo !! żadnych różnic nie usłyszałem a podobno DM+ najlepiej miał grac po USB.

DacM+ z laptopa(usb) - Foobar-Asio USB 2.0 ; Toslink (Prowire) , Coax (Wireworld Starlight 6)

dziwne(ludzie opisują jak to roznie gra po optyku,cyfrowym a inaczej po usb) u mnie wszystko tak samo moze minimalnie subbtelne róznice,

Albo ten moj DAC gra identyko obojetnie z czym go zepne albo cos z moim słuchem jest nie tak, jutro podłącze CD CA 650C i takie porownanie mysle da mi odpowiedź czy iśc w Stream Magic 6 czy w CD z wbudowanym przetwornikiem

Czyli jeszcze jesteś po ciemnej stronie mocy :) ... Jak mozna nie słyszec różnic ?! ... przecież to takie oczywiste ... wsłuchaj się, weź głeboki oddech, zasugeruj się ceną, opiniami, opisami, artykułami w prasie ... i bedziesz po "jasniejszej stronie" ... bedziesz słyszał te niuanse, kolory, barwy dzwięku zalezne nawet od np. farby użytej do lakierowania / malowania / proszkowania sprzętu ...

Prośba o pomoc do użytkowników.

Nabyłem SB toucha. Na razie korzystam z dysku podpiętego przez USB. SB zindeksował bibliotekę (co trwało dłuuugo). Po kolejnym włączeniu zindeksował ją jeszcze raz.

- Czy musi to robić za każdym włączeniem?

Gorzej, że zdublował w bibliotece albumy. Po kolejnej indeksacji mam już 3 kopie każdego albumu.

- Co może być przyczyną?

zwyczajny_1967 -- zawsze byłem po ciemnej stronie :] bedzie dobrze - wszystko musi się wygrzać -- kable (na pudełku napisane) ze 100 godzin conajmniej :D

natomiast dzisiejsze porownanie CA 650C z SB po wi-fi (ta sama płyta zrzucona bez kompresji na dysk) pokazało jak świetnym urządzeniem jest Touch - właściwie był remis - moze minimalnie + ze wskazaniem na CD . No ale z laptopa po wi-fi do toucha -- dostęp do calego zbioru muzyki - jakość cd za ta sama cene - dla mnie bomba !

także wyleczyłem sie z zakupu napędu , teraz zastanawiam się czy zastąpić SB-DAC odtw. Stream Magic 6 czy iść w lepszy DAC

Gość partick

(Konto usunięte)

Prośba o pomoc do użytkowników.

Nabyłem SB toucha. Na razie korzystam z dysku podpiętego przez USB. SB zindeksował bibliotekę (co trwało dłuuugo). Po kolejnym włączeniu zindeksował ją jeszcze raz.

- Czy musi to robić za każdym włączeniem?

Gorzej, że zdublował w bibliotece albumy. Po kolejnej indeksacji mam już 3 kopie każdego albumu.

- Co może być przyczyną?

zapomnij o USB, szkoda nerwów.

także wyleczyłem sie z zakupu napędu , teraz zastanawiam się czy zastąpić SB-DAC odtw. Stream Magic 6 czy iść w lepszy DAC

ten sam problem mnie nurtuje obecnie, ale bez odsluchow na razie nie uzyskasz odpowiedzi, prawdopodobnie steam magic 6 jest jeszcze za nowy i nie ma posiadaczy squezeboxa ktorzy porownywali sb z cambridge, chociaz po ostatnich rewelacjach ze nie obsluguje deezera nie oplaca sie mi nawet wymiana niestety, chyba ze w przyszlosci dodadza obsluge deezera

zapomnij o USB, szkoda nerwów.

Poczytałem trochę na zagranicznych forach i wygląda na to, że masz rację. Po kilku dniach zrywanych połączeń z usb dam sobie spokój. Tymczasowy okres bez NASa zostanie skrócony.

Gość partick

(Konto usunięte)

Poczytałem trochę na zagranicznych forach i wygląda na to, że masz rację. Po kilku dniach zrywanych połączeń z usb dam sobie spokój. Tymczasowy okres bez NASa zostanie skrócony.

tak sobie myślę, że wspierając oficjalnie Netgeara, olali USB i tyle.

''ok własnie testuje SQ touch - fajny gadzecik ... ale nie zagrał z Caspianem/Focusami tak jak DacMagic+ via USB z laptopa -- płaski dźwięk w porównaniu do daca''

chciałem się poprawić -- płaski, zamulony dźwięk - tak ale z podłączonym dyskiem na USB , po ethernecie jest bardzo dobrze!!

Gość partick

(Konto usunięte)

''ok własnie testuje SQ touch - fajny gadzecik ... ale nie zagrał z Caspianem/Focusami tak jak DacMagic+ via USB z laptopa -- płaski dźwięk w porównaniu do daca''

chciałem się poprawić -- płaski, zamulony dźwięk - tak ale z podłączonym dyskiem na USB , po ethernecie jest bardzo dobrze!!

tak, ponieważ SBT nie musi obsługiwać dysku i dekodować.

LMS na NAS/PC tym się zajmuje i SBT pracuje wyłącznie jako DAC.

Edytowane przez partick
  • Pokaż nowe odpowiedzi