Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

I pomyslec, że konfiguracja Squeezeboxa z nasem i ipadem czy iphonem mi zajmuje 2 minuty.

Edytowane przez mimat

I pomyslec, że konfiguracja Squeezeboxa z nasem i ipadem czy iphonem mi zajmuje 2 minuty.

p

probowales netgeare?

dzis rozmaiwlam z supportem - kolo mi wyluszczyl wprost - nasready nie bedzie ladnie smigac z aplikacjami maca wiec jesli mi zalezy na ipadzie to raczej nie netgear

teraz zastanawiam sie nas qnapem albo synology. netgear oddany

na timecapsule nie postawi sie SBS

Na synology masz caly pakiet oprogramowania dedykowany na ios (dsfile, dsaudio, dsvideo, dsphoto itd...) - dziala bez problemow to.

Na synology masz caly pakiet oprogramowania dedykowany na ios (dsfile, dsaudio, dsvideo, dsphoto itd...) - dziala bez problemow to.

wlasnie dla tego padlo na synology

zoabczymy jak to bedzie sie sprawowac - na razie zamowilem - bedzie za pare dni.

mam nadzieje ze squeezebox tez bedzie sie zachowywal przyzwoicie

jaki model wybrałes - z moich doswiadczen wynika naprawde fajnie to działa przy min 256 ramu (czyli S Ds 112 lub wyżej)

nizsze modele wolniej jednak chodzą, przy 256 ramu jest ok, jakby miał 512 pewnie jeszcze lepiej by wszystko śmigało....

najpierw myslalem o DS112j ale ostatecznie padlo na DS212j -dwa razy wiecej ramu zrobi swoje a roznica w cenie niewielka

a DS413j to juz wielka krowa - a to ze bedzie smigac ciut szybciej - hmm- mysle ze 256 ramu syknie szkoda tylko ze 212j nie ma USB3

Ds112 ma ciut lepszy procesor - ale nie wiem jaki ma to wplyw na szybkosc pracy serwera

To i tak nie ma porownania do dysku podlaczanego po usb do SBT...(szczegolnie przy bibliotece np >1000 albumow)

Pozdrawiam

jest jeszcze opcja z plusem procek 2.0 i 512DDR3 wiec jeszcze lepiej ale jak bym chcial miec dwa dyski na wszelki sluczaj to juz sa koszta

ale wersja plus i zwyklak maja usb3. poza tym ile tak na prawde potrzebuje squeezbox? a w zasadzie sbs? nie sadze zeby najmiejszy procek z pamiecia 128 nie smigal. gozej moze byc ze strimingiem filmow hd albo cos w tym stylu

Edytowane przez mateuszek

Logitech zaleca min256 ramu

Synology ze 128 ram wymienilem na ds112 wlasnie - sprawniej przeszukujue biblioteke wtedy, ogolnie "lepiej smiga wszystko"

Witam, Moje doświadczenia z NAS-em i SBT są następujące. Uzywam Qnap-a TS-110 połączonego po wifi z SBT. Pliki to flac, biblioteka ponad 1000 płyt. Nie ma problemów ze słuchaniem plików 16/44, natomiast pliki powyzej 24/96 tną się na tym modelu. TZn. odtwarzają się, ale wymaga to chwilowego ładowania się buforu, co czaszami jest uciążliwe. Do plików hi-rez proponuję zakupić wyższy model NAS-a z procesorem Intela Atom. Maksymalna rozdzielczośc jaką obsługuje SBT to 24/96. Po zainstalowaniu do SBT bezpłatnego dodatku o nazwie Digital Output Enhancement można przesyłąć przez USB do zewnętrznego DAC pliki nawet o rozdzielczości 24/192. Sprawdzałem i działa, brzmi dobrze. Implementacja wewnętrznego DAC-a w SBT jest na tyle dobra, że nie ma sensu podłączać zewnętrznego, o ile nie jest naprawdę świetnej jakości. Miałem i podłączałem lampowe MHDT Paradisea 3, MHDT Constantine, Yulong D100, Yulong DAH-1, EMU 0404 i mogę stwierdzić, że na moje głuche ucho DAC-i do 2000 zł można sobie darować.

Edytowane przez dziemian

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Witam, Moje doświadczenia z NAS-em i SBT są następujące. Uzywam Qnap-a TS-110 połączonego po wifi z SBT. Pliki to flac, biblioteka ponad 1000 płyt. Nie ma problemów ze słuchaniem plików 16/44, natomiast pliki powyzej 24/96 tną się na tym modelu. TZn. odtwarzają się, ale wymaga to chwilowego ładowania się buforu, co czaszami jest uciążliwe. Do plików hi-rez proponuję zakupić wyższy model NAS-a z procesorem Intela Atom. Maksymalna rozdzielczośc jaką obsługuje SBT to 24/96. Po zainstalowaniu do SBT bezpłatnego dodatku o nazwie Digital Output Enhancement można przesyłąć przez USB do zewnętrznego DAC pliki nawet o rozdzielczości 24/192. Sprawdzałem i działa, brzmi dobrze. Implementacja wewnętrznego DAC-a w SBT jest na tyle dobra, że nie ma sensu podłączać zewnętrznego, o ile nie jest naprawdę świetnej jakości. Miałem i podłączałem lampowe MHDT Paradisea 3, MHDT Constantine, Yulong D100, Yulong DAH-1, EMU 0404 i mogę stwierdzić, że na moje głuche ucho DAC-i do 2000 zł można sobie darować.

u mnie po kablu na TS-110 Qnapa pliki 24/96 chodza plynnie....

chwilowy brak działalności w audio.

Tysiac razy bylo napisane , ze najlepiej laczyc kablem. No ale cóż....Kazdy widocznie musi sie przekonac na wlasnej skórze...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Etam, bufor zadziała i potem już nie zrywa. Co do jakości DAC-a to zgadzam się ze potrzeba do SQT przetwornika wysokiej jakości.

SQ z DAC Havana ( z dobra lampą) nie dał rady staremu, wysłużonemu CD NAD S 500.

Edytowane przez zwykłybanan

nic dziwnego bo to wyjatkowo nieudany model nada

To wyjatkowo UDANY model NAD-a. Chyba go nigdy nie słuchałeś, tak jak nie przeczytałeś mojego posta ze zrozumieniem

NIe bede ciagnał kabla przez cały pokój, zeby mi nie cięło. Nie mam gniazdka 1m od SBT.

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Dla chętnych dzisiejsza oferta z iBood w dobrej cenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yogi7
  • 2 tygodnie później...

Witam

Potrzebuje pomocy. Organizuje imprese Andrzejkowa, potrzebuje wczesniej przygotowac Playliste - nie wiem jak to zrobic wczesniej, zebym juz podczas imprezy tylko to "odpalil" i zeby lecialy utwory we wczesniej zapisanej kolejnosci?

Widze ze jest w squeezeboxie cos takiego jak "lista odtwarzania" ale nie wiem jak to praktycznie przygotowac. ( na playstation jest cos takiego jak lista odtwarzania, dodajemy tam utwory, i potem tylko Play")

Jak ugryzc temat w SBT???- mam iPenga, jak i squeezebox controller na iPhone

Z gory dzieki za pomoc

P.s.

Chyba ze ktos zna jakies fajne radio internetowe - muzyka dla 30 latkow ;))))) do potanczenia, nie jakas mlócka.....

Witam

Potrzebuje pomocy. Organizuje imprese Andrzejkowa, potrzebuje wczesniej przygotowac Playliste - nie wiem jak to zrobic wczesniej, zebym juz podczas imprezy tylko to "odpalil" i zeby lecialy utwory we wczesniej zapisanej kolejnosci?

Widze ze jest w squeezeboxie cos takiego jak "lista odtwarzania" ale nie wiem jak to praktycznie przygotowac. ( na playstation jest cos takiego jak lista odtwarzania, dodajemy tam utwory, i potem tylko Play")

Jak ugryzc temat w SBT???- mam iPenga, jak i squeezebox controller na iPhone

Z gory dzieki za pomoc

P.s.

Chyba ze ktos zna jakies fajne radio internetowe - muzyka dla 30 latkow ;))))) do potanczenia, nie jakas mlócka.....

za malo danych ale sa rozne mozliwosci np:

1. wybierasz nagrania i tworzysz osobny folder i je kopiujesz - masz na impreze, po imprezie usuniesz folder i po sprawie

2. mozesz wyszukiwac utwory i po prostu podczas odsluchu dodawac je do ulubionych a pozniej wlaczyc ulubione

co do playlist to nie wiem teraz ale chyba tworzy z tego co bylo w folderze, mozesz sprobowac zapisac na pc playliste w m3u, wczytac nagrania i utworzyc playliste

Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

Gość partick

(Konto usunięte)

zapomnij. impreza, to są utwory na zamówienie.

no pewnie, że są (sam korzystam), ale jaka konkretnie muzyka?

Wymyslilem to tak, ze skopiuje interesujace nagrania, otaguje jemjako jeden album i wykonawca - beda widoczne jako jeden album/ wykonawca- pozwoli mi to uniknasc balaganu w bibliotece...;)) potem odtwarzanie losowe z jednego albumu i gotowe...

Dobra Zboki macie może jakiś wypróbowany , prosty program do ripowania, żeby tylko włożyc swoje cd i on robi resztę?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

potrzebuję małego wsparcia. podłączyłem dziś zakupionego SB (Squeezebox Classic) do domowej sieci, na DS-210+ uruchomiłem serwer dedykowany SB. ale nie widzi on SB. na routerze SB jest widoczny. podpowiedzcie proszę w czym może leżeć problem? druga sprawa to, ze na iPadzie aplikacja dedykowana Logitecha Shoutbox Controller również nie wyszukuje w sieci SB. Skoro Router go widzi to dlaczego dedykowany sprzęt go nie rozpoznaje?

Edytowane przez -=pUnIsHeR=-
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Może masz poblokowane porty jakieś na routerze? Czasem w imię pseudo bezpieczeństwa widziałem tak dziwaczne ustawienia na routerach, że głowa boli. Zakładam, że sieć w Squeezeboxie skonfigurowałeś i jest to IP z tego samego zakresu, co reszta sieci?

• Pokaż nowe odpowiedzi