Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mogę do posiadanego S. Touch, który współpracuje z Qnapem dokupić używanego, np. Squeezeboxa Classica i bezproblemowo korzystać z zasobów muzycznych i radia w innym pomieszczeniu?

Jeżeli masz Serwer podłączony do Wifi i przesyłasz muzykę strumieniowo, to oczywiście że tak. Jeżeli kablem, to wg mnie nie da rady.

Czy mogę do posiadanego S. Touch, który współpracuje z Qnapem dokupić używanego, np. Squeezeboxa Classica i bezproblemowo korzystać z zasobów muzycznych i radia w innym pomieszczeniu?

Można zarówno po kablu jak i Wifi jak tylko masz switch/router w sieci (żeby to mogło jakoś ze sobą gadać).

Jedyne co może nie wyjść to synchronizacja różnych Squeezeboxów i odtwarzanie plików Hi-Res, ale to jest zależne od konfiguracji.

hififreak.wordpress.com

Można zarówno po kablu jak i Wifi jak tylko masz switch/router w sieci (żeby to mogło jakoś ze sobą gadać).

Jedyne co może nie wyjść to synchronizacja różnych Squeezeboxów i odtwarzanie plików Hi-Res, ale to jest zależne od konfiguracji.

Właśnie zależy mi na tym, żeby to wszystko razem działało.Teraz przy jednym Touch-u generalnie wszystko pięknie hula.Nie chciałbym narobic sobie kłopotów kupując drugi odtwarzacz, stąd to moje pytanie.Na czym polega ta "synchronizacja" ?

Synchro polega z grubsza na tym, że na większej ilości Squeezeboxów gra to samo i steruje się tylko jednym. Dodatkowo można ustawić, że np Squeezebox 1 obsługuje lewy kanał, a Squeezebox 2 prawy kanał.

Zwykłybananie napisz jak u Ciebie wygląda konfiguracja sieci LAN/Wifi. Wtedy będzie mi łatwiej powiedzieć, czy to Ci zabangla czy nie.

Edytowane przez Bryan

hififreak.wordpress.com

Właśnie zależy mi na tym, żeby to wszystko razem działało.Teraz przy jednym Touch-u generalnie wszystko pięknie hula.Nie chciałbym narobic sobie kłopotów kupując drugi odtwarzacz, stąd to moje pytanie.Na czym polega ta "synchronizacja" ?

Nie wiem, czy wszystko bedzie Ci potrzebne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wiem, czy wszystko bedzie Ci potrzebne:

Ukryta Zawartość

Dzięki.

Na marginesie dodam, że modyfikacja EDO to wspaniała sprawa. Nie poznaje mojego Squeezeboxa :)

Ukryta Zawartość

wlasnie mam pytanie odnośnie moda triode i innych poprawiających jakość dzwieku (poza soundcheckiem) z kad się to pobiera i jak instaluje? czy ten mod jest w aplikacjach domyślnych squezeboxa?

chwilowy brak działalności w audio.

wlasnie mam pytanie odnośnie moda triode i innych poprawiających jakość dzwieku (poza soundcheckiem) z kad się to pobiera i jak instaluje? czy ten mod jest w aplikacjach domyślnych squezeboxa?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu masz moda od Triode (EDO)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zwykłybanan

Dzięki znalazłem w aplikacjach squezeboxa jest w 3rd aplikacjach. Przejrzalem i nawet spotify dodali wiec sbt stal sie troche bardziej uniwersalnym odtwarzaczem

• 2 tygodnie później...

Posluchalem na triode oczywiście przez coaxial i jakos mam wrażenie ze wycofalo zlagodzilo gore a ja lubie jasno szczegolowo reszta jest ok moze przez usb jest normalnie albo dobrze ... bede wracal do soundecka 3.0 bo mi najbardziej odpowiada chyba ze dac jakis na usb jasny bym wpial....

czy ktoś z uzytkownikow triode ma szczegółowy dokładny dźwięk? jeśli tak to na jakim dacu/sprzęcie slucha bo mam z tym problem na tym modzie po prostu dźwięk traci szczegoly reszta jest ok i zastanawiam się co z tym zrobić jak otworzyć ten dźwięk żeby był dokładny szczegółowy wyraźny na gorze? jak gra triode przez daca na usb bo mam podpięty dac sprzez spdif gdyż nie mam usb?

Gram z mdac-iem i według mnie jest ok ale przyznam ze nie porównywałem tych modów na obecnym sprzęcie . Jakiś czas temu grałem na 3.0 ale jakoś trudno mi odnieść się do tamtego grania . Może z ciekawości się pobawie przy odrobinie czasu . Od dwóch dni gram przez Hiface two i powiem że jakoś tak przyjemniej się tego słucha .

A porownywalem z dacem wbudowanym w sbt jest jaka roznica z mdaca? Jaka?

A porownywalem z dacem wbudowanym w sbt jest jaka roznica z mdaca? Jaka?

Duża . Ale nie wiem czy każdemu potrzebny pełny(pre+wzmak słuchawkowy)mdac .

czyatlem opinie ze jest to dość jasny rajacy bardziej analitycznie dac i tez zastanawiałem się nad kupnem ale dość drogi i nie ma gdzie wypozyczyc posluchac i porownac wiec się wstrzymałem,troche mnie denerwuje mala dostepnosc do odsłuchu sprzętu a przecież ludzie nie chcą wydawac xtys zl nie znając jak to gra

kopalnia wiedzy tutaj o squeezeboxach, a ja z dwoma pytaniami - może ktoś pomoże:

1. mam zwykłego squeezeboxa z ekranem (nie touch) i na niektórych flac daje komunikat "ponowne buforowanie" - zaczyna grać kilka sekund, i ponownie buforuje , i od nowa gra, i tak w kółko - o co chodzi?

2. jaka jest realna konkurencja dla squeezeboxów? chodzi mi o sprzęcik, który pozwoli na przeglądanie katalogów z muzyką na dysku NAS (po kablu przez ruter) i puszczanie ich dalej analogowo. No albo jak nie analogowo, to chociaż cyfrowo, to sobie DAC dokupię. Katalogi muzyki chciałbym przeglądać na jakimś tablecie, czy uniwersalnym pilocie z ekranem. Obecnie media server jest postawiony na NAS właśnie, więc nie muszę mieć komputera włączonego - i to też ważne dla mnie.

wszelka pomoc mile widziana!

...o właśnie czytam o pudełeczku MINX XI CAMBRIDGE AUDIO, które ma nawet wzmak w środku. Kosztuje ~3000zł, więc sporo więcej.... ale może kaskę bym znalazł - tylko czy spełnia wymagania jakie opisałem powyżej?

kopalnia wiedzy tutaj o squeezeboxach, a ja z dwoma pytaniami - może ktoś pomoże:

1. mam zwykłego squeezeboxa z ekranem (nie touch) i na niektórych flac daje komunikat "ponowne buforowanie" - zaczyna grać kilka sekund, i ponownie buforuje , i od nowa gra, i tak w kółko - o co chodzi?

2. jaka jest realna konkurencja dla squeezeboxów? chodzi mi o sprzęcik, który pozwoli na przeglądanie katalogów z muzyką na dysku NAS (po kablu przez ruter) i puszczanie ich dalej analogowo. No albo jak nie analogowo, to chociaż cyfrowo, to sobie DAC dokupię. Katalogi muzyki chciałbym przeglądać na jakimś tablecie, czy uniwersalnym pilocie z ekranem. Obecnie media server jest postawiony na NAS właśnie, więc nie muszę mieć komputera włączonego - i to też ważne dla mnie.

wszelka pomoc mile widziana!

...o właśnie czytam o pudełeczku MINX XI CAMBRIDGE AUDIO, które ma nawet wzmak w środku. Kosztuje ~3000zł, więc sporo więcej.... ale może kaskę bym znalazł - tylko czy spełnia wymagania jakie opisałem powyżej?

Mysle ze nie ma sensu w takich pieniadzach nic zmieniac ewentualnie wymienic na touch nie ma wyboru chyba ze za duza kase jakiegos linna

Mam pewiemn problem który mnie zastanawia ze squezeboxem a mianowicie chodzil do dzisiaj na modzie soundchecka ladnie az w ktoryms momecie się zawiesil i od tego czasu zaczal trzeszczeć.

Sprawa wygląda tak: zresetowałem mu ustawienia do fabrycznych i dalej trzeszczał co jakiś czas podczas odsluchow dodatkowo miałem wrazenie przytłumienia dzwieku, wylaczylem wlaczylem nasa to samo.

Wiec wylaczylem wszystko wraz z routerem z pradu i byłem sprawy pozalatwiac, przychodzę zalaczam i tym razem wszystko ok,

Musze przeanalizować problem czy to jest siec czy squezebox? jak myślicie co może być przyczyna bo nie jest to normalne?

czy jeśli to squezebox to czy wersja oprogramowania czy jakies ustawienia sa przyczyna? jakie?

Zastanawiam się nad wymiana squezeboxa mimo ze funkcjonalne jest bardzo dobry (no mogli dac możliwość korzystania również z darmowej wersji spotify a nie tylko platnej co jest minusem i zarazem furtka do zmian) tylko w sumie nie ma za bardzo na co w cenie do 3000 zl wiec decyzja jeszcze nie podjeta ale cos mi nie pasuke w nim te problemy z trzaskami przy soundcheck a na innych modach czy bez modow w obecnej konfiguracji gra to niezadowalajaco... ale byc moze kolumny zamiast squezeboxa wymienie na jakies wstegowce chociaż źródło tez musi nie ograniczac wiec moze później dac przez usb plus triode...

Ale przede wszystkim czeekam na kogos zorientowanego w pc i squezeboxie na pomoc w rozwiązaniu problemu trzaskow bo dawniej nie bylo tego problemu i gral sobie na soundchecku bezproblemowo

Myślę czy router moze sprawiac problemy ... ale i tak mam wolny nie z wifi n wiec wkrótce go wymienie wiec sie okaże

Ps. Gram przez kabel

jakie sa plusy z wymiany classica na toucha?

mam na mysli wszystko procz wygladu...

Po modzie TRIODE wyjście USB 24/192

Jeśli nie korzystasz z zewnętrznego to Touch ma lepszy wbudowany DAC.

Lepiej rozwiązane zasilanie, mniej wrażliwe na jakość zasilacza.

Na minus - mniej czytelny wyświetlacz :-)

Po modzie TRIODE wyjście USB 24/192

Jeśli nie korzystasz z zewnętrznego to Touch ma lepszy wbudowany DAC.

Lepiej rozwiązane zasilanie, mniej wrażliwe na jakość zasilacza.

Na minus - mniej czytelny wyświetlacz :-)

dac mam zewnetrzny

zasilanie od tomanka

geste formaty jakos mnie nie bawia - nie posiadam ich w bibliotece jak na razie

wyswiatlacz jest mega wazny jak dla mnie

jest sie warto bawic z zamiane?

Edytowane przez mateuszek

w sumie to bylo pytanie retoryczne ale jesli jest jakas spora roznica w zasilaniu

sa ludzie ktorzy twierdza ze jako zrodlo squeezebox sie nie sprawdza...

Ja bym SBT nie sprzedawal. Mam duzo plikow flac w hi-rez i wszytsko hula po kablu do 24/96. Powyzej nie daje rady. Na wifi nie idzie nawet 24/96. Wszytsko idzie z nasa. SBT ma moda Enhanced Digital Audio. Lepszego urzadzenia do 5000 nie znajdziecie. Mam jeszcze Consonanse DL7. Niby lepszy, ale 5 razy drozszy. A SBT trzymam w odwodzie. SBT to nie tylko hardware ale tez fantastyczny interfejs i wspolpraca z aplikacjami na tablety i smartphony. Jedyny moj zarzut to ze nie czyta plikow APE. Uwazam ze przejscie z CD Rotela 991 na SBT to byl moj najlepszy krok w krotkim audiofilskim zyciu...Nie w kategoriach jakosci dzwieku ale obslugi duzej bibiloteki plytowej.

Jesli juz bym mial zmieniac to tylko na MacMini z zewnetrznym przetwornikiem i obsluga z tableta.

Edytowane przez dziemian

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Jesli juz bym mial zmieniac to tylko na MacMini z zewnetrznym przetwornikiem i obsluga z tableta.

Piszesz pod kątem jakości dźwięku czy wygody obsługi? Bo SBT+EDO + sterowanie IPeng to rewelacja jeśli chodzi o ergonomię i dżwiękowo już nieźle, z MACkiem byłoby lepiej?

sa ludzie ktorzy twierdza ze jako zrodlo squeezebox sie nie sprawdza...

W porównaniu do? Bo samo stwierdzenie nieco dziwne.

Macmini w kontekscie wszytskiego: ceny, obsługi i dostepnosci. Na plusy: czyta wszytskie formaty, duza moc obliczeniowa, duzo aplikacji, dobra wspolpraca z tabletami. Na plus SBT: cena i ogół zalet wszytskich streamerów. Można dokupić zwykły zasilacz liniowy za 100 zł, moim zdaniem droższe rozwiązania zasilania to wyrzucanie pieniedzy w błoto. Ja tam jakoś nie zauważyłem różnicy w SBT bez zasilania liniowego i Consonansem za 5000 zł z zasilaniem liniowym które pracowały na tym samym zewnętrznym przetworniku. Poza poziomem głośności rzecz jasna.

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Mam dwa zasilacze liniowe do SBT - Cyfroniki i Tomanka. Różnice na poziomie autosugestii, nawet na fabrycznym switchu jest ok. Jeśli jakość dźwięku z MacMini ma być na poziomie SBT, to nie widzę sensu zmian.

• Pokaż nowe odpowiedzi