Skocz do zawartości
IGNORED

6. Spotkanie w Sudetach 13.06.2008

arekgrabowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Spotykamy się 13-go w piątek, tradycyjnie w Bukówce. Szczegóły dojadu, telefony, i inne sprawy organizacyjne ,nr gg można łatwo znaleźć w wątkach o poprzednich spotkaniach.

Menu spotkania: w trakcie ustalania, liczymy na nowe twarze

Lista uczestników liczy 12 osób (czyli max dla tego lokalu)!!!!!!

Zapraszam i pozdrawiam Grabek

Specjalnie pozdrawiam tych którzy zwątpili ;)

Zainteresowanych prosimy o kontakt: arekgrabowski, dymu73

https://www.audiostereo.pl/topic/43788-6-spotkanie-w-sudetach-13062008/

Jeśli wszystko się dobrze poukłada to będziemy mogli nausznie sprawdzić co ma do zaoferowania nowy Linn Classik i dosyć egzotyczne monitory WZ1MKII Pair Compact.Reszta do ustalenia, w tle czaić się będzie "zlampizowany" Rotel 971, monitory od SonusOliva i pewnie kilka innych rzeczy.

ps. 2-3 wolne miejsca jeszcze są, więc zapraszamy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13172-100001695 1213000243_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyjechał bym ale za dużo w ten dzień mam. Rano praca do 12, potem nauka. W sobotę praca rano i do szkoły na popołudnie. Szkoda.

A ta vifa z korektorem fazy nie za pięknie gra :D Słyszałem jak kilka razy np. esa meritum :D

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Od strony użytkowej nowy Linn Classik to doskonałe urządzenie!!

Oprócz tego ,że może robić za cały system to można go wykorzystać jako transport, końcówke mocy, dac, preamp czy podłączyć do niego serwer muzyczny.Ilość wejść i wyjść (cyfrowych i analogowych) jest naprawde imponująca.

Wykonany jest także bardzo dobrze. Dokładając do tego fosforyzującego pilota (słusznej wagi) Linn wypuścił urządzenie z serii : kupujez i zapominasz o sprzęcie. Nie trzeba bawić się w żadną "kablologie" (sieciówka i specjalne wtyki do głośnikowych w zestawie), odpada odwieczny problem dopasownaie źródła do wzmaka, mówimy "pa pa" pętli masy itp itd.

Nie pozostaje nic innego jak brać Classika pod pachę i wyruszać w poszukiwaniu kolumn. A to moze okazać się nie takie łatwe.

My "pomęczyliśmy" Linna dwoma parami monitorów :

- SonusOliva-mi na kevlarowym SS i małym revelatorze

- chińskimi, dosyć dużymi monitorami o wdzięcznej nazwie WZ1MKII Pair Compact

Ukryta Zawartość

post-13172-100001360 1213446079_thumb.jpg

post-13172-100001361 1213446079_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grało to diametralnie różnie i wai sorto by było szukać dalej.Mi osobiście bardziej podobały się "chińczyki".Bardziej szczegółowe, z lepszą przestrzenią, wyraźnymi i zróżnicowanymi wysokimi tonami.Coś co dla mnie było zaletą, dla kilku osób było wadą:-)).....że niby za sucho i itp itd

Dużo obfitszy i krąglejszy bas oferowały sonusove monitory. Ale mi osobiście trochę brakowało "gietej blachy" .Mimo tych różnic można było wychwycić charakter nowego Classika: elegancko-kulturalnie-punktualnie. Raczej jazz, wino, linnowskie samplery niż wóda i punk-rock:-))

Ukryta Zawartość

post-13172-100001351 1213447091_thumb.jpg

post-13172-100001352 1213447091_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Było nieżle bo zestawienie Linn-a z jedną lub drugą parą kolumn miało swoje odpowiednie gatunki muzyczne. Jak jednym podpasował materiał muzyczny to drugie się wykładały. Jednak mimo zachwytów Dymu 73 i Wolfa zestaw z Chińczykami na dłuższą metę to nie mój sposób obcowania z muzyką. Przestrzeń, góra to się zgodzę ale na krótką metę. Moim zdaniem bliżej do herbatników jeśli chodzi o prezentację dzwięku mają monitory modyfikowane przez Oliwę. O czywiście do herbaty jest jeszcze sporo.

Ogólnie dzięki za udane spotkanie i sorry za pozostawienie Was z całym bałaganem.

PS. " Nie mogę uwieżyć do teraz, że była piękna pogoda!"

dymu73, 14 Cze 2008, 14:38

>Mi osobiście bardziej podobały się "chińczyki".

Zdania faktycznie były podzielone i faktycznie nie było opinii pośrednich. Albo się podobały albo nie. Mnie osobiście zafrapowała najabrdziej kreowana prze nie przestrzeń. Czegoś takiego w Bukówce jeszcze nie słyszałem :-)

tymek, 14 Cze 2008, 18:59

>Ty się Arek nie śmiej bo Roksian ma na następnym spotkaniu siedzieć pomiędzy moimi klockami tj.

>gramiakiem i herbatnikami. To dopiero ma być jazda!

Roxian nie potrzebuje gramiaka, reszty toru rowniez. Mi obiecano odsluch audiofilskiej czarnej ciszy bezposrednio z Roxiana!

właśnie Arek! a w dodatku nie wiem czy wiesz z jakim „makaronem” ów "Roxijan" czasami chadza:) (qman, daj jakieś zdjecie:))

Co do sprzętu to moje 3 grosze. Linn zagrał jak... linn - takie miałem wyobrażenie o tym graniu obcując wcześniej z cedekiem tej firmy. Gra to spokojnie, bardzo zrównoważenie, stosunkowo szybko i z dobrą równowagą tonalną. Trudno właściwie określić jakie to granie - ja bym to nazwał muzykalnością. Po prostu płynie muzyka. To nie takie granie na pokaz, pełne ekspresji i tanich trików. Chwilę też trzeba odczekać aby docenić taką prezentację. Potwierdził to zresztą Krzysztof z Linna. Odnośnie funkcjonalności to już Dymu wszystko chyba napisał.

Co do kolumn - no cóż, nie mogę dobrej opinii wyrazić o chińczykach. Im dalej było tym gorzej. Po dłuższej chwili z ulgą przyjąłem podłączenie z powrotem sonusów pomimo, że wcześniej sam nie byłem pewien z którymi jest lepiej. Wedle mnie to półka - dwie niżej od monitorówk Sonus Oliva. Gusta gustami - ale chyba trudno podważyć fakt, że zróżnicowanie w dźwiękach, dynamika, uderzenie, wielość barw była zdecydowanie lepsza na kolumnach Arka. W tych chińczykach przecież dźwięk był tak jednostajny i pozbawiony finezji. Bas to bum bum bum... bez melodii i zróżnicowania w tym wszystkim. Nie mówiąc już, ze masa dźwięku była dosyć skromna jak na tak duże monitorki. Gdyby pokój był lepiej zrobiony to sonusy zagrały by jeszcze lepiej (dawały większą masę dźwięku a przy gołych ścianach zdarzało się czasami zabuczeć)

wogóle to dziękuję Chłopakom za zaproszenie i dobrą zabawę. Pozdrawiam też "lożę szyderców":P

Seba, o chinczykach napisales dokladnie to co ja chcialem ale nie umialem :) Wg mnie jest dokladnie jak piszesz.

P.S.

Co do moich kolumn , podaj mi jeszcze raz numer swojego konta tak jak sie umawialismy przeleje kase za pochwalenie ;)

P.S.2

Ja również pozdrawiam "lożę szyderców":P

Dzieki chlopaki za przybycie. Pozdrowienia dla P.O. Bidona

=>seba

Nie wiem czy miałeś okazję posłuchac najlepiej brzmiącej konfiguracji wczorajszego spotkania (oczywiście według mnie). Bo widzisz mi naprzykład brzmienie LINN-a niespecjalnie odpowiadało. Było przygaszone i zbyt ostrożne. A kolumny Arka tylko to pogłębiały. Za to bardzo ciekawie się zrobiło gdy podłączyliśmy Rotela i Zaholu...

No ale cięzko było utrzymać tą konfigurację ;-) I może stąd odkryciem wieczoru stał się system "z dołu" z niesamowitym top-loaderem ;-)

wolf, konfiguracje konfiguracjami... kolumny Arka też pewnie można było lepiej zestawić:)

w każdej konfiguracji po prostu chińczyki pokazywały, że nie są w stanie oddać takiej dynamiki i złożonosci dźwięków. Pewnie wynika to z jakości Driverów. Cudów tu nie ma. Arka sonusy są zrobione na porządnych głośnikach a i do strojenia rękę przyłożył nie byle kto.

Trzeba jednak dodać, że wyglądają obłędnie. I są drewniane - stwirdziliśmy to nacinając bok tymka scyzorykiem...

żartuję:)

oczywiście aby nie było - chińczyki też miały swoje dobre strony - były dosyć przejżyste, stosunkowo szybkie i zdaje się, ze lepiej ustawne. Do tego linna to zdjae się, ze lepiej pasowały by zupełnie inne kolumny niż mieliśmy na spotkaniu - być może właśnie takie vieny qmana by z nim dobrze zagrały - efektywne, łatwe do napędzenia, ciepłe, trochę słodkie - mogło by być fajnie - "Akowe" mogły być nieco za trudne dla niego - chociaż z drugiej strony podobno ten clasic nie ma ograniczeń wydajnościowych w ramach swojej mocy.

Seba78, 14 Cze 2008, 20:48

>w każdej konfiguracji po prostu chińczyki pokazywały, że nie są w stanie oddać takiej dynamiki i

>złożonosci dźwięków.

??? Z czym Ty ich wczoraj słuchałeś??? A tych Vienn z checią bym posłuchał następnym razem z lampą i tranzystorem

Rozumiem ze Chińczyk czyli Compact-WZ1MKII grał słabo i nie jest wart swoich pieniędzy ???

Czy loża prześmiewców może coś konkretnego na ten temat z siebie wydusić ???

A tu link do innych konstrukcji Compacta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Rozumiem ze Chińczyk czyli Compact-WZ1MKII grał słabo i nie jest wart swoich pieniędzy ???

>Czy loża prześmiewców może coś konkretnego na ten temat z siebie wydusić ???

1. Nie loża prześmiewców, a szyderców!:)

2. Loża szyderców nie ma nic do dzwieku i sprzetu.

3. Loża juz sie wypowiedziała w 100%:)

Co chciałbyś jeszcze usłyszeć? Czy nie są warte tej ceny? To oceni rynek. Dla mnie nie warte..jesli polowa słuchajacych miala dylemat ktore monitory lepsze? Moje składaki za 2k (stworzone w 2 tygodnie gdzies w domu na kolanie) czy Compact-WZ1MKII?

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.