Skocz do zawartości
IGNORED

Guardian - wrażenia odsłuchowe

Cortazar

Rekomendowane odpowiedzi

Nadmienię, że Pretoriany są do pomieszczeń tak od 30 m2...więc nie dla każdego to duże skrzynie, są bardzo głębokie, tam jest sporo linii transmisyjnej, bo i głośniki Scanspeaka są duże mają takie a nie inne charakterystyki itp. co jest dla mnie czarną magią;) więc linia musi być też odpowiednia... ja zamówiłem sobie kolumienki do max ok 20 m2, bo takie warunki mieszkaniowe, PRETORIANY u mnie musiałyby stać równolegle bez dogięcia i dźwięk i tak by się nie zmieścił;)

Ale sie tu dzieje..człowieka na forum przez tydzien nie było a tu takie fajne posty...o kurcze Cortazar teraz to juz jak najszybciej musze znaleźc czas aby do ciebie wdepnąć i cudo posłuchać:):):)Odezwe sie na priva..

A znowu mam nieplanowany wyjazd do Zamoscia..audiofilowi to zawsze wiatr w oczy..do tego mroźny wieje..

>Martin Dziękuję za odpowiedź niestety w mem zasięgu finansowym(mam nadzieję,że obecnym) Pretoriany są poza zasięgiem ;o)

Jakby kogoś to interesowało to nie słucham sprzętu na który mnie nie stać.Po co mam chorować i się męczyć ;O) Mierzę siły na zamiary czy coś podobnego ;O) Pozdrawiam wszystkich

Gość Cortazar;

(Konto usunięte)

A propos serwisu dostałem zapewnienie konstruktora , że w razie wystąpienia usterki dokona on naprawy . Pomimo , ze moje kolumny są poniekąd " szyte na miarę " - cała dokumentacja jest zachowana i możliwość odtworzenia zwrotnicy istnieje w 100 % .

Dodam , że możliwość rozmowy z konstruktorem i to , że wszelkie sprawy związane z kolumnami (ew. naprawy , indywidualny dobór komponentów - np. tweetera ) również załatwia się z nim ,sprawia , że przyjemność z posiadania takich kolumn jest większa w porównaniu do produktów które można kupić w sklepie .

Do Leszka

Z tego co mi wiadomo , można zamówić kolumny odpowiednie do swoich możliwośći finansowych , mieszkalnych itp.

Ja właśnie zrobiłem w ten sposób . Pojechałem do Krakowa , posłuchałem kilku konstrukcji ( przekonały mnie one o kwalifikacjach konstruktora ) , następnie odbyłem długą rozmowę z konstruktorem na temat moich preferencji , pokoju odsłuchowego , kształtu obudowy , koloru okleiny , kolców itp. Wpłaciłem część sumy i otrzymałem zapewnienie , że kiedy będą gotowe mogę przyjechać ich posłuchać i jeżeli coś ewentualnie nie będzie mi odpowiadało konstruktor " dostroi je " pode mnie .

Kiedy przyjechałem ich posłuchać byłem bardziej niż zadowolony i o żadnych dalszych przeróbkach nie było oczywiście mowy .

do ---> parmenides :

Mozna ich posłuchac w Krakowie ... własciwie w dowolnej chwili - dzwonisz godzinke, półtorej przed odsłuchem - i spotykamy się - nie prowadzimy dystrybucji przez sklepy na razie ( choć tocza sie rozmowy ) - bo po co ktos ma jeszcze coś dorzucać na cenie ...

Podaje jakby cos jeszcze raz kontakt :

tel: 0-600 974 673

gg: 6659217

email: [email protected]

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

do --> Lucky Bambo Spirale :

jakich ? NAJLEPSZYCH !!! - zresztą swoją drogą - jakie to ma znaczenie ? czy kolumn uzywa się do testowania kondensatorów ? cewek ? - MAJĄ GRAĆ - i chyba spełanija te role :-) ...a szczegołów technicznych co do zastosowanych podzespolów, rozwiązań niestety nie udzielam ... ludzie którzy znają się na rzeczy - w mig by to podchwycili - i wiem co mowie ... w kazdym razie - NIE MASIE CZEGO ABSOLUTNIE WSTYDZIC JESLI CHODZI O PODZESPOŁY W SRODKU - I ZABIERAJA ONE SPORO "GOTÓWKI " :-)

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

Mam ochotę wybrać się do Krakowa do Martina (jakiś łikend, najwcześniej druga połowa stycznia?) i posłuchać. Może ktoś jeszcze z Warszawy? Parmenides??

->Martin

Soboty, mam nadzieję, wchodzą w grę? Jakiś dłuższy odsłuch by mnie interesował oraz rozmowa. Drinki nadal aktualne? :))

do ---> bego:

WYMIENIAMY ZWROTNICE NA NOWA (choć nie zdarzył się żeby cos padło od początku - to nie jest fabryczne !!! - tylko zwrotnice sa robione ręcznie - i 50 razy sprawdzane zanim się je zaleje ) - KONSTRUKCJE SĄ W 1000% POWTARZALNE - TO NIE WYRÓB JEDNOSTKOWY - TYLKO KONSTRUKCJE KTORE PO KILKU LATACH DOSWIADCZEŃ ZOSTAŁY "DOPUSZCZONE" DO OBROTU I SŁUCHANIA ... a swoja droga - gdybym nie był pewny tego co oferują - to czy popełniałbym publiczne samobójstwo ? zapraszajac ludzi - a tak się miło składa - ze juz sporo ludzi zamowilo rózne konstrukcje - wiec sie one bronia - a na dodatek - co jest dośc smieszne - kazdy zastrzega się ze ma tylko 5 minut - i tylko chce rzucić "uchem" - a jeszcze nikt nie wyszedł przed conajmniej godzina z hakiem :-)

do ---> parmenides:

w kwestii faktur VAT - indywidulane ustalenia - wszystko jest mozliwe ... ale to nie rozmowa na forum ...

do --->inżynier:

i sobota wchodzi w grę , i odsłuch długi ... a nawet rozmowa :-)

a drinki ? hmmm - ja pisałem o napojach chłodzacych .... :-) , ale i drinki sie znajdą - jak to ma byc długi odsłuch :-) to sie przydadzą ...

A moj aktualny sprzęt : na ktorym obecnie słucham to jest ...

++ Pathos Twin Towers - integra

++ C.E.C TL 51 - transport

++ Theta DSP ProGeny V - processor DAC

++ Siltech HF 9G3 - kabelek cyfrowy 1 m

++ Fadel Art AeroFlex Plus - interkonekt 1m ( lub Audioquest Python 0,5m - zalezy czego sie słucha :)

++ Fadel Art The Stream - głosnikowy 2x2,5 metra

++ Velum - sieciówki

... i z rzadka w lecie jak są burze - Helion 1750 XP - kondycjonerek

I to tyle o moim systemie - a kolumny - ... "Pretoriany" ... bo przerobilem tony ....kolumn fabrycznych - i tak sie złozyło ... zresztą nieważne :)

...powtarzając opis w "o mnie"

więc jesli ktos chce ... posłuchac na czyms innym - to musi wziąźć ze sobą :-)

do iznynier - chcialbym posluchac i pewnie moglbym sie wybrac do krakowa w styczniu w jakis weekend. moge jechac samochodem wiec bym cie zabral. niestety jeszcze nie wiem dokladnie jak beda wygladac weekendy w styczniu. w ostatni jade nad morze a wczesniejsze to na razie dla mnie biala plama...

jak byś miał jakiś dogodny termin to pisz na [email protected]

pozdr

A NASZ SKŁAD .... BO PRZECIEŻ "SOUND LINE" składa się z ludzi :-) ...

MARTIN - czyli Marcin czyli ja czyli "szara eminencja" - i niech tak zostanie :-) ... dośc wazna osoba, w kazdym razie jesli chodzi o SoundLine :-) - na koncu jeszcze troche o mnie ...

MAHLER - czyli Marcin ( nie ja ) - czyli człowiek od specjalnych poruczeń - wyszukiwania, słuchania - ma sporo katalogów szpera ciągle coś w tych katalogach i zasypuje nas to wykresami, to parametrami to jakimis głosnikami - z ktorych niby mamy cos zrobic, więc toniemy w tonach papierów a tu ciągle przybywa nowych - jeździ, zamiawia , przywozi - i mieszkania sa zawalone :-)

WOJO - czyli Wojo - czyli człowiek od drewna - po ludzku stolarz :-) - to dzieki niemu nie mamy sie czego wstydzić, reka - chirurga ! - no i ta wyobraznia ... no i to wykonanie ... prawdopodobnie to ON zrobił konia trojanskiego tak że nikt sie nie kapnał :-)

oraz....

ZDZICHU - czyli Zdzichu ( z brodą ) - co najmniej tak ważna osoba ... jak ja :-) - jesli nie ważniejsza - w wielu aspekatach :-) - ale na tym polega współpraca co by sie uzupełniać :-)... to ON zawija tę całą linie transmisyjna w środku skrzynek na papierze oczywiscie - bo via real - robi to WOJO. Bez niego grałoby to inaczej ... znaczy źle :-) - a to juz wystarczy by zbudowac mu regionalny posąg wielkością dorównujacy kolosowi rodyjskiemu ... bo ja ( ze jeszcze siebie przypomne ) to jestem taka latarnia aleksandryjska (w równiez wielu aspektach :-) )... ktora oswietla naszą trudną droge :-) - i mam nadzieje że nie zgasnie - i ta latarnia - i cała nasza zbieranina ...

No i mamy naprawde niezłe "uszy" - bo stroi się to na słuch ... dla tych ktorzy by nie wiedzili :-)

i rzadko sie spieramy :-)

"jakich ? NAJLEPSZYCH !!! - zresztą swoją drogą - jakie to ma znaczenie ? czy kolumn uzywa się do testowania kondensatorów ? cewek ? - MAJĄ GRAĆ - i chyba spełanija te role :-) ...a szczegołów technicznych co do zastosowanych podzespolów, rozwiązań niestety nie udzielam ... ludzie którzy znają się na rzeczy - w mig by to podchwycili - i wiem co mowie ... w kazdym razie - NIE MASIE CZEGO ABSOLUTNIE WSTYDZIC JESLI CHODZI O PODZESPOŁY W SRODKU"

Bardzo lakoniczna,zdawkowa i olewcza odpowiedź drogi Martinie.

Zadałem ci konkretne ,ważne pytanie.Tak samo jak z dumą opowiadasz o użytych głośnikach to proszę powiedz jakiej marki i jakich modeli kondensatorów i rezystorów używasz? Czy to będzie bezpośrednio w torze wysoko-tonowca,czy też w Zoblu czy innych filtrach.

Nie wiem co rozumiesz przez najlepsze,dla mnie osobiście poziom SCR czy Audynów jest to poziom podstawowy,poziom Hovlandów czy Mundorfa to poziom średni.Nie sądze abyś w kolumnach za kilka tysięcy wstawiał "najlepsze" kondensatory.Ludzie ,którzy naprawdę znają się na rzeczy nie potrzebują niczego odgapiac.

Prosze więc o odpowiedź.

Gniazda głośnikowe na przykład w Guardianach Cortazara pozostawiają wiele do życzenia i jeśli kolumna ta kosztuje 6000zł to mogłeś wstawić chociaż takie za 100zł a nie za....XXXX (nie bedę pisał).

Co do mojej oceny ich dźwieku też sie nie wypowiem,na razie ciekawią mnie użyte komponenty co bardzo wiele mówi o podejsciu konstruktora.

Czekam więc na przykłady Martinie i pozdrawiam.

• Redaktorzy

Lucky, przesadzasz. Może zaraz schemat zwrotnicy? Jakie są głośniki, to widać, więc nie rozumiem pretensji że konstruktor nie kryje się z nimi, natomiast bebechy zwrotnicy po to się między innymi ukrywa, żeby ich nie było widać. To nie DIY. Idź jeszcze zapytaj Sonus Faber, co tam w zalanych zwrotnicach w Guarneri, Amati i nowych Stradivari siedzi. Bo jak ci się marka nie spodoba, to nie kupisz. A posłuchać nie łaska? Nie mów mi że kondensatora Hovlanda po brzmieniu nie odróżnisz...

Nie o to chodzi.Schemat zwrotnicy mnie nie interesuje...po co mi on?

Chodzi o podejście konstruktora..ale nie ważne.Po prostu zapytałem z ciekawości i zamiast na przyklad otrzymać odpowiedź typu "niestety nie mogę zdradźić" otrzymałem kretyńską odpowiedź "najlepsze,ale i tak nie ma to znaczenia jakie".Otóż ma i to bardzo duże,szczególnie jeśli użyte są drogie przetworniki.

Posłuchać właśnie łaska...bo jestem świeżo po odsłuchach u Cortazara.

Kondensatora Hovlanda po brzmieniu nie odróznie???

Jeżeli jesteś na tyle dobry ,ze słyszysz jakąś kolumnę pierwszy raz i na słuch poznajesz jaki kondensator tam siedzi to szczerze podziwiam!

Hovlandy z reguły brzmią w miarę dobrze ale sucho ,przejrzyście i trochę ostro,tak w porównaniu z innymi ,lepszymi na przykład.

Chyba dam spokój z tym.

do ---> Lucky Bambo Spirale:

Kretynska odpowiedź ? ... na ............ pytanie.

1.Kolumny Cortazara były szyte na miarę pod Cortazara.

- zaciski głosnikowe ? :-) daj spokój - ja moge wstawic WBT , neutrika cokolwiek - tylko po co ? ... Cena bedzie pare ładnych stowek wyzsza ... a róznicy na przewodności nie ma żadnej - nawet na robionych po 15 zł na giełdzie ... A jaka jest róznica ? Kwestia kolców - Cortazar wie o czym mówie ... :-) jede kosztowały "majątek" a drugie duzo mniejszy majatek ... mniejsza o to zresztą.

2.Co do zaś podzespołów - jesli kondensatory robi mi czesiek z Żywca - a są lepsze niż SCR, Audyn i inne Hovlandy - to wstawię kondensatory od czeska z żywca... popieram juzwe maryna w stanowisku - odpowiedz nie byla kretynska jesli ktoś wykaże sie chocby odrobina bystrosci to żart z usmiechem na koncu załapie ... gdyż NAJLEPSZE to znaczy - zreszta inaczej - każdy ma jakaś filozofie robienia czegos - wiele firm nie ujawnia tego czy tamtego ... my nie mowimy nic ! proste jak drut - głosniki widac - stolarke widac - a w środku moze być i słoma - byle grało na takim poziomie zeby był punkt odniesienia. Zalana zwrotnica od nowego roku jest tak skonstruowana ze nawet jakbys probował ja rozebrac to rozniesiesz ja w pył. Moge wiec Ci powiedziec ze w srodku sa kondensatory Audyn - i bedziesz musiał uwierzyć mi na słowo - ( tych nie ma - to tak swoja droga ) - na swiecie jest ogromna ilosc firm produkujacych doskonale rzeczy na poziomie tych super znanych - tyle że ja nameczyłem sie 6 bez mala lat zeby znalezc to co moim zdaniem spelnia wymogi tego co robimy ... wiec poza żartobliwym stwierdzeniem NAJLEPSZE - rzeczywiscie - zadnej odpowiedzi nie uzyskasz na zadany temat ... i nie dlatego ze mam sie wstydzic tego co wsadzam - ale dlatego ze nie wszystko co super drogie i tak ogromnie znane jest az takie dobre a po drugie sa doskonale rzeczy troszeczke mniej znanych firm w polsce - przez kulawa dystrybucje - i nie widze powodu zeby zdradzac jak ten sam albo lepszy efekt - kondensatory sa droższe w kazdym razie niż ... niektore z wymienionych przez Ciebie marek ( chodzi mi o Pretoriany i podzespoly w srodku ) - NAJWAZNIEJSZY JEST EFEKT KONCOWY ... a nie to co piszczy na "płytce " z kilkoma zlutowanymi częsciami

tak przy okazji - ja sie zawsze pytam ... gniazda ? kable do srodka ? jakie maja byc - chcesz WBT ? (+ .... zł ) prosz ebardzo

kable ? chcesz Fadela ? Audioquesta ? z wysokiej półki ? ( + .... zł ) prosze bardzo ....

Nie bedę durnowatymi sposobami podnosił cenę kolumn - bo wypada miec gniazda takie czy inne - W wyzszych modelach stosujemy seryjnie Dexona - i o głowo - spotyka sie je we wzmacniaczach i kolumnach nawet za 20 000 - 30 000 zł jesli nie wyzej - a kosztuja 25 zł sztuka w detalu ... wiec wybacz ze nie poprę ... Twoich tez.

Polaków ogarnęła MANIA - opini w gazetach - jesli ktos tam stosuje taka i taka marke - to bach ! od razu jest najlepsza ... o zgrozo .... :)

swoja droga kolumny MAJĄ GRAĆ ... a my na nich mamy SŁUCHAĆ muzyki ... a nie podzespolów ... wiec dlatego ucinam wszelkie dywagacje na temat podzespolów ... i bebechów w środku ... bo tu rzeczywiście nie ma o czym mówić .... a naszych kolumn sie i tak nie "apgrejduje" - bo strojenie jest do 2,3 miejsca po przecinku - a jak zapewnie wie tu wielu - wartosc podana przez jedna firme nie zawsze odpowiada wartosci podanej przez druga - zwlaszcza na dalszych od 1 miejsca po przecinku .... wiec niczego to nie zmieni - bo efekt mozna sobie jedynie schrzanic ...

W sumie zawsze się zastanawiałem, dlaczego w Mini Utopiach zastosowano takie ogromne gniazda WBT Top Line... Jaki wpływ na mikrodetale ma tak duża 'masa' mosiądzu? Teraz Eichmann, ale zdaje się rownież WBT wprowadzają złącza o stosunkowo niewielkich elementach przewodzących z miedzi, bo to ma wpływać na poprawę brzmienia...

Dla dobrego dźwięku wszystko ma znaczenie i w dobrym systemie wszystko słychać,czy to gniazda czy kable ,czy tez uzyte kondensatory.I wbrew pozorom firm produkujących DOBRE komponenty jest niewiele.I zgadza się ,ze niektóre ciut tańsze są lepsze od innych drogich a mocno reklamowanych,tak jak WBT na przykład.Bo właśnie o dobry dźwiek chodzi Martinie i tu jesli produkuje się Hi-End (a ty tak twierdzisz) trzeba dokonac porównań odsłuchowych kabli których się użyje w kolumnie,kondensatorów,rezystorów czy wreszcie gniazd.I właśnie żeby klient mógł słuchać muzyki ty powinieneś "słuchać" podzespołów.Ale widzę ,ze to jeszcze nie ten poziom.Pewnie ,że dyskusji dalszej nie będzie bo widzę ,ze niezbyt czujesz sie w tym temacie,jak zresztą podejrzewałem pierwszy raz pytając o urzyte komponenty.Pozdrawiam i powodzenia.

lucky - napisz swoją opinię o tych centurionach - pozytywne już na forum mamy a teraz czas chyba na miażdżącą krytykę. ja tam się wybieram na odsłuch ale może byś opisał swoje wrażenia?

Ależ żadnej miażdzacej krytyki nie będzie.Kolumny grają poprawnie.Są dobrze zestrojone,graja równo.Nie znam za wielu modeli kupnych z tego przedziału cenowego,więc i cięzko mi powiedzieć jak sie do nich mają.Natomiast szczerze mówiąc nie usłyszałem tez nic rewelacyjnego ani wyjątkowego.Wydaje mi sie ,ze grają na dobrym przyzwoitym poziomie ,takim jak inne dobre kolumny które są na rynku.

Osobiście brakowało mi szczegółowości średnicy oraz jej ekspresji.Wokale czy saksofon nie były przekonywujące i nie miały ładnej barwy.Tak jakby brakowało informacji w tym zakresie.Ale to jest raczej kwestia samych głośników ,a nie ich strojenia,skrzynki czy zwrotnicy.

Co do basu ,skrzynkę było mniej słychać niż w wiekszości bass reflexów,ale też bez rewelacji.Poza tym nie wiem ile w tym względzie wnośił pokój (do średnicy też zreszta).

Ogólnie gralo miło ,przyjemnie i fajnie.

do --->Lucky Bambo Spirale

Cóz ... nie bede podejmował dyskusji z urażona czy to dumą czy to osobą moja skromna wypowiedzią - bo to nic nie da poza jakims kolejnym niepotrzebnym sporem ... czy nie czuje sie pewnie w temacie , czy robie złe produkty ... przyjedź do Krakowa - jest tu warsztat , jest kilka konstrukcji ... porozmawiamy, posłuchasz - wtedy pisz ... w azdym razie nie napisałem ze robie IDEALNE kolumny - bo takich nie ma - ale probuje sie zblizyc do jakiegos obiektywnego idealu ... kilka tysiecy zlotych to za mało zeby go osiągnąć ... ale juz od Pretorianów zaczyna to być to ... podysktutujemy o czesciach, parametrach wykresach przerobionych kablach, cewkach kondensatorach, gniazdach - zobaczysz wyniki pomiarow jesli uznam ze to stosowne zeby Cie przekonac ... a na razie ... po prostu przyjmuje to co napisałeś - i wyciagam wnioski - bo po to człowiek ma rozum ... więcej wiec nie popełnie błedu w pisaniu "NAJLEPSZE" - nie bede tez żartował ... ale jak kupujesz produkt w sklepie to żeby sie dowiedziec co jest w srodku naprawde - musisz go rozebrac - i to seryjny model - a nie przygotowany do testów :) ... jak więc kupisz - to rozbieraj ... A na razie reszte pozostawie dalej milczeniem w kwestii zarowno zwrtonicy, kabli jak i przebiegu zgięc w linii transmisyjnej i sposobu nierównomiernego wytłumiania róznymi materiałami ... Ale i tak dzieki za zarówno za dobre słowa jak i za krytyke czy to słów czy to wrażeń - nie popełnia błedów tylko ten kto nic nie robi ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.