Skocz do zawartości
IGNORED

Guardian - wrażenia odsłuchowe

Cortazar

Rekomendowane odpowiedzi

Hans - kolejny spiskowiec co wie najlepiej ? :-)

raczej mało prawdopodobne żeby to był "Ten" stolarz ...a to z tego powodu ze takie skrzynki robione byly dosc dawno - to po pierwsze. A po drugie - sakramencko to droga okleina - nie kupuje sie jej "na stan" tylko na konkretne zamowienie ... no ale moze masz lepsze informacje :-) - bo jeszcze wczoraj wieczorem były tylko malutkie próbki wielkosci takiej jak bubinga na skanie ... POGRATULOWAC - no ale na szczęście napisałeś "chyba" :-)

Pozdrawiam !

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

Poza tym czego tak się denerwujesz? Obawiasz się czegoś? Myślisz że nie wiem jak wygląda zamawianie kolumn u stolarza? Ja co prawda nie mieszkam w Krakowie, ale mój znajomy stamtąd robił właśnie u TEGO stolarza swoje kolumny, i wiem co i jak wygląda. O ile pamiętam zrobił je właśnie w brzozie sękatej, i napewno sporo tej okleiny jeszcze temu stolarzowi zostało - i pewnie to jest ta co ją zastosowałeś w swoich kolumnach. Wiadomo że okleiny zamawia się na konkretne zlecenie - to chyba każdy dzieciak zrozumie. I nie jest tak "sakramencko" droga jak piszesz - znam dość dobrze ceny oklein. Te najdroższe są korzenne, i bardzo trudno dostać większe liście takich oklein. I jeszcze jedno - próbki oklein może dostać każdy stolarz niemalże od ręki(bo nie wszystkie okleiny są oczywiście w sklepie). Ale robisz z tego takie "halo", że wydaje się że mówisz o produkcji jakiegoś statku kosmicznego, po prosto mocno wszystko koloryzujesz i przesadzasz...

=> Hans

Przecież wiadomo, że "ten" (bo nie wiem czy ten sam) stolarz robi wysokiej jakości obudowy, więc w czym problem:)

Przecież nie zamówie sobie u niego obudowy, bo sam sobie zwrotnic nie zrobię, a linia transmisyjna też nie jest jego projektem, po co nam ta informacja do szczęścia potrzebna? Ważne, że produkt jest dobrze wykonany.

pozdrawiam

mamy tu do czynienia z proba wyrobienia poczucia wyjatkowosci produktu na skroty,czyli w rezultacie duzo marketingowego pustoslowia i lania wody,sprzedajcie troche kolumn,dajcie sie poznac jako uczciwa firma i wszystko bedzie o.k.,po co ciagnac ten watek?,

kolega szymon ,ktory robil sobie reklame jest nie w porzadku i do admina z nim ,a inni sa w porzadku,wg mnie niczym sie nie rozni Ojciec N.ktory reklamuje swoje pisemko,ludzie ktorzy go wspieraja notorycznie lobbujac na rzecz hfim i masa innych krecacych swoje biznesiki,starajmy sie postepowac zgodnie z zasadami obowiazujacymi ludzi na jakims poziomie i dbajmy o ten poziom na forum,postuluje dla watkow czysto handlowych oddzielna zakladke:)

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

tu serio jest "lobbowanie" n/t np. Hi-Fi iM? hehe, choc rzeczywiscie jestem tu od niedawna, ale tylko o tym pismie byly wzmianki... a ja lubie tez pozostale 2 pisemka :), HFiM niezle ale jednak czasem za duzo o jednych produktach a za malo o innych, ale to normalne, uklady sa i beda i nie mozna miec pretensji zbytnio.

co do stolarki to moze byc tak, ze gosciu jest po prostu domny i "zajarany" swoim produktem, ze jest solidnie wykonywany, i stad moze wynikac ta mala aura tajemniczosci i niezwyklosci, to moze byc zupelnie szczere, bo gdyby to bylo "wyrachowane" dzialanie, to by bylo wrecz rozbrajajace :)

>Martin

Człowieku,przestań sie tu tasować z wszytkimi forumowiczami po kolei i weź sie wreszcie za robotę!

Podobno posiadasz firmę i produkujesz kolumny wiec przestań wreszcie robic tu z siebie błazna i weź sie za ich produkowanie lub dopracowywanie.

Im dłużej sie tu trzepiesz tym więcej potencjalnych klientów tracisz.

Jak kolumny są dobre i jest informacja o produkcie to będziesz miał klientów wiec daj już spokój!

>Martin dotykałem własnymi łapkami czystymi i odkażonymi-miłe w dotyku te kolumny(nowe zboczenie u mnie ?).ślady jakieś zostawiłem?Wszystkie odciski palców przeleciałem chusteczką jednorazową.te co zostały to nie moje ;O) Pozdrawiam

Koledzy forumowicze nikt Was nie namawia do kupowania towarów Martina !!!Jesteśmy namawiani jedynie do odsłuchów ;o)

I na koniec taka refleksja:I znów to samo od nowa vide plyta testowa Fadeovera,Amplifon teraz SoundLine(Martin) ależ to nudne ;o)

Prawda, że nudne. Ale widać wyraźnie brak powsciągliwości atakowanych. Każda replika i tłumaczenie się, że się nie jest wielbłądem tylko dodatkowo ubija tę pianę z g...

Ja byłbym za jednym postem wyjaśniającym i potem wyniosłym milczeniem, co nie wyklucza oczywiście odpowiedzi na konkretne pytania zadawane bez intencji dop...

Macie rację - Inzynier i Leszek ... zadziwia mnie tylko jedna rzecz... jesli ktos chce namiar do stolarza ? prosze bardzo - może szukać - wytrwali pewnie znajdą ... Mozna sobie zrobic meble, kolumny - jak ktos ma swoj projekt, mozna też zasięgnąć porady stolarskiej - nie ma sprawy. tego sie nie obawiam - uwierz Hans - kolumny to nie tylko stolarka :-) ale pewnie o tym wiesz - ! Ale wyraznie sie kategoryczne - "JA WIEM" :-) - no ludzie ... A ostroznośc ? A i owszem jest dosc szeroko zakrojona - ale juz zdarzają się próby wyciągniecia od naszego skladu - pewnych rozwiazań technicznych - rozne dziwne telefony, do kazdego osobno z innymi pytaniami, bardzo konkretnymi - zreszta mniejsza o to. Prosiłem o ucięcie dywagacji - a pisanie konkretów - Tych ktorzy juz słuchali - Cortazar nie napisał tego wątku po to - żeby pisac o reklamach, procesach prodkcyjnych - tylko po żeby podzielic sie opinia. To że sobie dyskutujemy tutaj - to w porzadku - ale ( i to uwaga także do siebie samego ) byle na temat ...

i nie zatrzeciewiam sie - ale jesli to nie TEN stolarz :-) Hans ... to co ? - Gdyby obklejony były futerkiem - tez bys napisał : " A TO JA JUZ WIEM ! - TO TA FARMA NUTRII - POZNAJE PO WŁOSIU - BO MIAŁ DUZO TAKICH " - mam nadzieje Hans że rozumiesz bezsensownosc swojego wpisu - resztę pozostawiam bez komentarza -

pozdrawiam

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

do --> Bego :

Będzie oczywscie i stronka WWW - pomalutku ... wszystko w swoim czasie. Nie bawimy sie od dzis - i nie zamierzamy skończyć jutro.

To chyba taka metoda działania "działu marketingu" tej firmy - ten wątek będzie się ciągnął jeszcze rok, "pobudzany" gdyby zaczął za bardzo odchodzić w niebyt. Może to i skuteczne, ale na niekomercyjnym forum trochę niegrzeczne.

Może zamiast tak słodko bździeć, Martin pokazałby jakieć pomiary? Wykresy charakterystyk częstotliwości i impedancji, jakiś opis uzytch przetworników itp... W końcu będzie to jakaś informacja świadcząca o rzetelnym potraktpwaniu tematu, bo na razie tylko jest reklama ;-)

Ładne obudowy każdy może sobie zamówić i też będą frezowane z dokładnością do dziesiątych części milimetra.

w bardzo glebokim powazaniu mam wszelkie wykresy - interesuje mnie tylko to co uslysze - jesli ktos woli ogladac wykresy to sugeruje sie zajac czyms innym. Moze jednak ustalmy, ze glos w tym watku zabieraja tylko Ci, ktorzy maja cos do powiedzenia, czyli po prostu byli na odsluchu.

Fajnie było pogadać.....

Do odbioru kolumn pozostało jeszcze trochę, ale myślę...warto poczekać;)

Ja słuchałem, a co do wykresów i charakterystyk, to w sumie ciekawy temat dla speców, odsyłam do AUDIO, można sobie zawsze jakiś wybrać;) Można nawet na podstawie takiego fajnego wykresu kupić super kolumny, e tam super HiEndowe;))))))))

A tak na poważnie, to nie ma sensu gadać o niczym...lepiej poprostu ruszyć "tyłek" i pojechać na odsłuch!!!:)

>avw

A ja jestem przede wszystkim bardzo ciekaw Twoich doświadczeń z dziewicami... ;-) bo jak widzę znasz się nie tylko na głośnikach... no, nie bądź wiśnia, podziel się na forum... w końcu zapewne większość z nas "gówno się na tym zna"... słuchanie zastępuje nam przecież wszystko... ;-)))

Mysle że avw nalezy sie wyjasnienie - bo pomijajac to w jaki sosób pytał - to zadał konkretne pytanie:

Otóż - AVW :

1. Gratulacje, szczere gratulacje posiadania dostepu do stolarzy ktorzy zrobia skrzynie na poziomie maufaktury - tak jak nasze - bo dziwnym trafem - nawet Pan Andrzej Kisiel - z "Audio" ktore tutaj podajesz za swoj wzór - pisze w swoim artykule - o trudnosciach zwiazanych z jakościa wykonczenia skrzyń i znalezniem stolarzy znających swój fach na tyle dobrze - zeby nie mozna bylo miec zastrzezeń - Ci zas, co byli - widzieli jakośc wykonania.

2. Zastosowane przetworniki ... hmmm - tak o tym piszesz - i zarzucasz tak zwane "znawstwo się na rzeczy" : a chyba skoro zamiesciłem fotki - to nawet najwiekszy laik - widzi co to za przetworniki, pomijając kwestie ze o tym byla mowa - nikt dotychczas nie zadal mi takiego pytania - więc to chyba dość oczywiste - a czytaja to przecież ludzie o "mniejszym znawstwie od Ciebie" :-) W kazdym razie jesli ma Ci to poprawic humor juz Ci podaje : Scan Speak Revelator D2905/9900 ; Scan Speak 18S8531G00 - to do "Pretorianów" ; Morell - MDT 33 , Focal 8V5411 - to do Guardianów -

3. Wykresy ? - hmmm - jesli sie ukaże test w prasie - tam pewnie będa wykresy, swoje wykresy tez mamy - odsylam Cie do tego co napisał Pal - własnorecznie pokazane i zamieszczone wykresy - nie maja żadnego "autorytetu" - gdyz przy odrobinie chęci mozna je samemu spreparowac więc swiadomie ich tu nie zamieszczam !!! - poza tym TUTAJ ROZMAWIAMY O WRAZENIACH ODSŁUCHOWYCH - gdybś nie zrozumiał tematu tego wątku - w co jestem w stanie uwierzyc po uzywanym przez Ciebie słownictwie - broń Boże nie wypowiadam sie na temat Twojej wiedzy - która byc może jest duża. Jak sam wiesz - skoro duzo czytasz - wiele konstrukcji - ma fantastyczne wykresy ... z tym ze nie na pewno kolumny graja tak ja wskazywałyby na to wykresy ... Ale to juz Twoja sprawa na co patrzysz - "audiofilzm" -jak go zwał - ma rózne oblicza i szanuje to ze dla Ciebie liczy się laboratorium.

4.Impedancja - podana była przy innych postach - nie bede sie powtarzał

5.To nie reklama - tylko suche fakty.

Mysle ze to powinno wystarczyć tytułem mojego dla Ciebie wyjasnienia - i mysle - ze względu na poziom językowy Twoich wypowiedzi ( nie merytoryczny ) - na tym zakończymy ( przynajmniej miedzy nami ) forumowa korespondencję - a inne i te co były ( i jesli będą nastepne ) Twoje wypowiedzi - poddaje pod osąd Tych ktorzy ten wątek czytaja. Jesli zas chodzi o moja osobe - to nawet jesli chce sie kogoś "uszczypnąć" mozna to zrobic z klasą ... rzecz jasna pod tym warunkiem - że sie ją ma.

Mam nadzieje ze odpowiedziałem w sposób wystarczający na Twoje pytania.

No widzisz Martin - na tym forum "grzecznie" trudno jest uzyskać odpowiedź, poza powszechnymi "ohami" i "ahami" zachwyconych.

Znam przynajmniej dwa zakłady produkujace obudowy - w tym jeden robił dla renomowanych zachodnich producentów. Wiem równiez o dobrym stolarzu z Krakowa - a to żadna tajemnica, bo reklamował się w czasopismach. Wygląd głosnika niewiele mówi - choc oczywiscie wiem że to są Focale i ScanSpeaki (same 15cm revelatory jednak się od siebie różnia i było już ich kilka wersji - choć na wygląd trudno to stwierdzić).

Poza tym ja nie jestem takim "niewiernym Tomaszem" jak np. Pal55 i całkowicie ufam, że Twoje pomiary nie zostały naciągnięte, bo niby po co miałbyś oszukiwać samego siebie, skoro dajesz kolumny do recenzji? Powinieneś się pochwalic pomiarami. Okleiny są ładne, wykonanie super... Ale jak znam te przetworniki, to całość tania nie bedzie, wiec nie warto skąpić odrobiny informacji technicznej.

Pozdrawiam.

AVW>>>> Sluchaj facet, Martin nic nie musi bo to jego biznes. Takze nie musi wcale pokazywac zadnych wykresow jesli nie ma na to ochoty tak jak ja nie musze tobie pokazywac swojej d... jesli na to nie mam ochoty. Takze jesli Ci sie cos nie podoba to hola ze dwora i niech Cie wiecej tu nie widzimy bo nie milo sie zrobilo przez takiego yntelygenta jak Ty.

Lukar, wnioskuję o usunięcie WSZYSTKICH wpisów niezalogowanego avw w tym temacie (za dużo klikania, szkoda czasu na czytanie) i odpowiedzi, które są wywołane jego tekstami, może oprócz odpowiedzi Martina i poprzedzającego ją wpisu avw.

I nie zamierzam pisać dlaczego, każdy widzi. Szkoda mi poza tym śliny i mego czasu na uzasadnienie.

* * *

Martin, trzymajcie się własnej filozofii w tym, co robicie i jak. Nawet jeśli popełnicie błędy marketingowe czy inne to i tak lepiej niż zaistnieć w testach trochę skompromitowanych pism a. (Mam na myśli tylko te miejsca i sprawy, które nie wymagają komentarza.)

"tylko prasa zapewnia sukces" - hehehehehehehehehehehehehehehehehehe

Pozdrawiam wszystkich za wyjątkiem - wiadomo.

Hmm, śledzę to forum, również ten post od pewnego czasu i szczerze zazdroszcze niektórym forumowiczom umiejętności odsłuchu zestawów na podstawie ich parametrów, komponentów użytych czy jakiś wykresów. Ponieważ jestem tu nowy i próbuję dzięki uprzejmości niektórych wzbogacić swoją wiedzę - ale to dopiero początek dlatego podam przykład z innej beczki. Takie Ferrari, moment obrotowy cudo, przy takich a takich obrotach, a ta moc, te 16 cylindrów i parę sekund do 100km/h itd... Niestety w dalszym ciągu nie mogę powiedzieć jak się tym jeździ z prozaicznego powodu - nie jeżdziłem:((((

Bardzo przepraszam PANIE CENZOR >andrea29 - ale oprócz pierwszego mojego pytania do Martina o pokazanie pomiarów, jest jeszcze moja odpowiedź dla Martina o zakładach stolarskich, których chyba nie zauważył... O usunięcie reszty wypowiedzi swoich egzaltowanych kolegów możesz jak najbardziej wnioskować - Zwłaszcza Pepe le >broy i nadinteligenta MarcinaJ ;-)

Walery? Ty również masz kłopoty z czytaniem??? Przeczytaj jeszcze raz dokładnie po co chcialem żeby zamieścił pomiary... - wyjaśniłem to łopatologicznie i po chamsku. Ale widocznie audiofil to takie zwierze, które bez bata nie rozumie.

Jeśli Martin nie chce zamieścić pomiarów, to jego sprawa i jego biznes, i jego ryzyko rynkowe. Ale wypadałoby pokazac troche informacji technicznej, pochwalić się... Na przykład uzasadnic dlaczego połączył ciężką kopułke Morela z Focalem - uważanym za szybki głośnik. Obecność pomiarów nikomu nie przeszkadza w odsłuchu...

Wiem , że pytanie nie do mnie ale mnie rozbawiło więc też się chętnie wypowiem . Uważam , że uzasadnieniem dla połączenie ciężkiego ( czy szybkiego bądź też lekkiego ;-) , morela ( bądź też focala ;-) , z lekkim ( bądź też wolnym czy raczej może ciężkim ;) focalem , bądź też dokładnie odwrotnie jest bardzo dobry dźwięk który się z moich kolumn wydobywa . I to tyle .

Natomiast (jest to moje osobiste odczucie) jeżeli chodzi o "wykres wykreślony z moich kolumn" to mało mnie interesuje czy jest on płaski jak mózg członków rządu czy wypukły jak jak piersi niejakiej panny Hayek .

Dla mnie jest ważne , żeby fala akustyczna którą generują owe ,wzbudzające wiele emocji , kolumny zamieniona w moim uchu na impuls elektryczny mile łechce mój ośrodek przyjemności .

Uzasadniając swój wpis chciałbym przypomnieć , że mamy piątek wieczór ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.