Skocz do zawartości
IGNORED

Czy tunningował ktoś CD Poinera PD-S707

zboruch

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam ten odtwarzacz od 8 lat wraz z końcówką Sony 55ES ,hobbystycznie interesuje sie elektroniką planuje wymienić w nim kondensatory,wzmacniacz operacyjny (obecnie jest jakiś podwójny NRJ) udoskonalić zasilanie.Proszę o jakieś podpowiedzi.

W moim był fabrycznie jakiś popularny Mitsubischi,wymieniłem go na OPA2134 i niestety było gorzej, wieć załozyłem spowrotem oryginał, błądzenie po omacku nic nie da, najlepiej porozmawiać z kimś kto ma doświadczenie w tuningu - są takie osoby na tym forum.

Tunningować te modele warto. To bardzo budżetowe konstrukcje.

Przejrzyj wątek o tunningi PD-8700 - patrz wypowiedzi _Bogdan'a.

Część do DAC'a jest bardzo podobna w kilku modelach z rodziny 70X i 80X. Zmiany są kosmetytczne.

Różnice od DAC'a wzwyż są pomiędzy rodzinami 70x, 80x.

Osobiście mam PDS-7700 i PDS-701 mocno tunningowane.

Co warto zrobić - zasilanie, odsprzęganie.

Dać drugie trafo z wyprowadzeniami 5V z których zasilać dekoder i DAC i ew. symetrycznymi na opampy.

U siebie zrobiłem zupełnie oddzielne zasilanie na dekoder z podwójnym stabilizatorem (pre stabilizator i na samej kości stabilizator low dropout), dekoder odcięty od zasilania części cyfrowej. Podobnie DAC, ale tam dodatkowo dałem dwa low dropowe stabilizatory oddzielnie na zasilanie cyfrowe i analogowe - warto dać również na anologowe, bo to bezpośrednio wpływa na kształtowanie sygnału zegara, a niskie szumy w tym miejscu są ważne. Te zmiany dają czarne tło i sporo uspokajają dźwięk.

Reszta, "standard".

Bogdan_ chwali również zmianę filtrów po DAC'u, ale ja swoje PD-Sy traktuję jako transporty i w to się nie bawiłem.

Ja bym sobie darował grzebanie w oryginalnej elektronice. Polecam DAC "lampucera" i analogowy stopień na lampach do niego. Gra znakomicie, ciężko go "przebić". Robiłem porównania, i dopiero CD klasy cenowej powyżej 10 000zł okazało się nieco lepsze.

MG - trafiłeś :-) - moja lampucera do PDS-701 jest gdzieś w drodze z HK.

Co nie zmienia faktu, że w tym CD zdecydowanie warto poprawić zasilanie i to nie tylko dekodera (duża kość Sony CXD2500AQ), ale i nawet w przypadku zewnętrznego DAC należy wręcz poprawić zasilanie samego Pioneerowego DAC'a, bo ten wpięty jest w zegar (kwarc 16 MHz) i kształtuje sygnał zegarowy również dla dekodera. Odszumienie tej części przekłada się na sygnał SPDIF, który w postaci cyfrowej wyprowadzany jest z dekodera.

Odciążenie mikrotrafka dodatkowym , które zasili te dwie kości (demodulator i DAC) ułatwi całemu kompaktowi pracę. Zapewne bedzie to miało mniejszy wpływa, ale jakość transportu ma znaczenie. "Syf na wejściu, syf na wyjściu."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.