Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchanie ciekawych kolumn i wzmacniacza

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

tak sobie myślę o tym basie, o jednej rzeczy nikt nie napisał. Józwa ma niezbyt przyjazne akustycznie pomieszczenie.Taki sobie duży kwadrat o powierzchni coś tam 20 m kw.

Chętnie bym sobie posłuchał kolumienek z moja lampa , podobna moc co Art Audio bo też 2x20 W .Mój pokój ma podobną wielkośc tylko ma kształt prostokąta, z kolumnami na krótszym boku i kanapą posrodku, do tego zasłony i dywan.Czy u mnie też byłyby problemy z basem.

Kolumny mnie zaintrygowały i chętnie bym je porównał z moimi Tempo III.

Za tą cenę jak ktoś potrzebuje wysokoskutecznych kolumn i nie tylko, warte posłuchania

Americano

nie śmiej się z veluma ,to bardzo zacne kabelki , jak kiedys staniesz się posiadaczem słonia a w koncu tak się może zdarzyć .Czym go przywiąrzesz? moja babcia mówiła upalujesz ale to na to samo wychodzi .

Odpowiedz sobie na to pytanie ...

no, jak stanę się wreszcie posiadaczem słonia (a o niczym bardziej nie marzę, zaiste), to bez wątpienia będę myśleć o przywiązaniu go kablem Purist Audio Design Limited Edition Power Cord :)

PS. słyszałem tego ASL co masz parę lat temu, a nawet porównywałem go A/B z moimi byłymi...

poczytajcie tez recenzje p.Pacuły z high-fidelity.pl - generalnie sie z nia zgadzam, fajna stereofonia, dzwieki ladnie wychodza poza boczne scianki kolumn ( wglab faktycznie moze nieco gorzej) , bas miekki moglby byc mocniejszy i konkretniejszy, zas co do wysokich nie wiem o co chodzi - dla mnie byly bardzo ok , mocniejszych raczej bym nie chcial.

• Redaktorzy

Umówiłem się z taipanem, że pożyczy kolumny na weekend, ciekawe jak zgrają się z jego ASL-em i jak wypadnie porównanie z AP Tempo.

Po weekendzie napiszę jak się sprawdziły , sam jestem ciekaw tego porównania , Tempo wybierałem z kilkunastu kolumn ,okazały się wtedy najlepsze , ale to było dośc dawno temu , przez ten czas wiele sę zmieniło w moim systemie , inne kable , modyfikacje mojej lampy .

Zobaczymy ...

Kolumienki są juz u mnie , nie tylko sa przyjazne skutecznością ale też wagą , waga piórkowa , noszenie ich to sama przyjemność .

Wykończenie mocna czwórka , chociaż widziałem ładniejsze skrzynki

O dźwieku napiszę na spokojnie jak je dobrze poznam.

Może to kogoś zainteresuje

• Redaktorzy

No i jak tam dźwięk? Bo u mnie w międzyczasie wylądowały nowe ESA-y oraz lampy GE 6550A do Art Audio (jako zamiennik do KT-90. Dzisiaj wypróbuję.

ART Stiletto 6,

jestem już po kikudniowym odsłuchu i muszę stwierdzić że pierwsze wrażenie mnie nie zmyliło, dźwiek jest bardzo przestrzenny, muzykalny, to co mnie się bardzo w nich podobało to bardzo bezpośredni przekaz, wydaje się muzyka gra tylko dla mnie.Trochę się ociągałem z napisaniem recenzji bo to przyspieszało moment ich oddania .

Tempo III dobrze znam kupiłem je 2 lata temu po długich poszukiwaniach.A oto porównianie

Mecz czas zacząć.

Arty, moje pierwsze wrażenie to że są to małe, bardzo zgrabne kolumienki, w pokoju znikają. Do tego lekkie, waga można by napisać że piórkowa, żaden problem podnieść je jedną ręką. Tempo to już kategoria znacznie cięższa.

Wykonanie w obu bardzo solidne , chociaż do Tempo stolarz się bardziej przyłozył.

Ale to nie najwaźniejsze , ważne jak grają.

Arty grają górą, wysokimi tonami i średnicą , wokale są niezwykle naturalne.Ale też dżwięk nie ma w sobie nic z ostrości, brak odczucia że wysokie dominują . Tempo słynie z dokonałej stereofonii ale Arty okazały się o włos lepsze. Pięknie budują scenę muzyczną , tu każdy instrument ma swoje miejsce, w Tempo ta naturalność dźwieku staje sie mniejsza, wysokie są bardziej schowane , jest mniej szczegółów w górze, już tak nie czarują.

Arty to otwarty, przjrzysty dżwięk, muzyka odrywa się od kolumn.Idealne do muzyki kameralnej , jaazu, kobiecych wokali. Tu są bezkonkurencyjne .

Ale też jeszcze jedna rzecz, bardzo ważna , te kolumny sa do siebie podobne, róznice między nimi są mniejsze niż np Arty i VA Józwy.

Skrzypce brzmią wprost fantastycznie, słuchanie Czterech pór roku to była przyjemnosc.

Ale nie ma ideałów i w tym przypadku ta maksyma też się sprawdziła.

Bas nie zawsze był taki jaki by się chciało, w nagraniach, nie jest to łatwe do wychwycenia, zupełnie jak u kobiety która strojem maskuje niedostatki swojej figury. Łatwo się oszukać .

Puściłem płytę idealną do testu, Safriduo, dwóch chłopaków gra na bębnach i na wszystkim co można kupić w sklepie muzycznym w dziale perkusji. Płyta bardzo dynamiczna, prawie sam bas, wysokich jak na lekarstwo. Tu Arty dały ciała. Tempo zagrały niezwykle mocnym dynamicznym basem, który schodzi bardzo, bardzo nisko.Prawie czuć całym ciałem wibracje od bębnów. Arty to bas raczej z monitora, niż z porządej kolumny podłogowej.

Gdyby połączyć wysokie i średnicę Artów z basem Tempo byłaby to kolumna idealna , a tak jest tylko bardzo dobra.

Podsumowując, gdyby był to mecz piłkarski Arty by wygrały 2:1, w sumie są to bardzo dobre kolumny, z moją lampą ASL FOX Ki 22 na lampach 6sn7 i diabełkach zagrały bardzo muzykalnie i niechętnie się będę z nimi rozstawał. Wysokie wybitne, srednica doskonała , bas dostateczny z plusem.

Pozdrawiam wszystkich

chetnie bym zrobil probe , slepy test

/modne ostatnio/ ale chyba

pod moimi gl taka kanapka by nie wytrzymala :)

a tak na serio mam posadzke z plytek w pomieszczeniu odsluchowym

i standy stoja , kolce bezposrednio na plytkach

czy jest sens postawienie na podkladkach metalowych a pod nimi korek czy tam

filc ?

pozdr

Ten gość co ogląda Tercet egzotyczny to jakaś owłosiona małpa czy cóś :) a swoja drogą to był b. zgrany zestawik. Jednego tylko mu ciut brakuje-rozmachu.

A Papmek wcale nie ma Veluma.

• Redaktorzy

Co do twardej podłogi - niby ideałem powinny być kolumny stojące na czymś twardym, płaskim i nierezonującym. Więc podłoga z płyt byłaby jak znalazł. Z drugiej strony, zazwyczaj wszyscy starają się oddzielić kolumny od podłogi. Trudno mi w tej konkretnej sytuacji coś doradzić. Mogę ew. powiedzieć, że ten mój wynalazek jest dość uniwersalny, bo po dywanach się ślizga bez problemu, a na twardym (parkiet, płytki) wystarczy go podkleić czterema krążkami filcu. Tak więc minimalne korekty położenia kolumn są wyjątkowo łatwe.

• 2 tygodnie później...
  • Redaktorzy

Przez jakiś czas mój klubik odsłuchowy nie działał - mam wiele pracy przyrodniczej w terenie i jestem w kratkę. Jednak jak wrócę na dłużej i będziemy mieli do odsłuchu cymesik - podłogowe kolumny Neat. Nowość w Polsce, ale w UK uznana firma, i z tego, co już usłyszłam, naprawdę należy jej się uznanie. Poważny sprzęt, neutralny dźwięk.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.