Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchanie ciekawych kolumn i wzmacniacza

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Jak już napisałem wcześniej w wątku o monoblokach, mam u siebie właśnie kolumny ART Stiletto 6, tańszą alternatywę dla ściekle drogiej serii Emotion. Jeśli ktoś z forumowiczów ma ochotę na małą imprezkę odsłuchową, to zapraszam jutro i pojutrze (może być też dziś). Do tego, oprócz własnego sprzętu, mam bardzo interesujący, mocny angielski wzmacniacz Art Audio Integra na KT-90. Kto jest chętny?

Wrzuć jakieś fotki, jeżeli Ci to nie sprawi kłopotu. Rozumiem, że miejscem odsłuchu miałaby być Warszawa? Dzisiaj piątek trzynastego więc miałem raczej zamiar w domu siedzieć, ale kto wie...

• Redaktorzy

pare zdjec:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1-100001390 1213378354_thumb.jpg

post-1-100001391 1213378354_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

No to jesteśmy po małej rozgrzewce, wpadł pawelm i lulu i sprzęt trochę nam pograł. Zaraz dam zdjęcia z natury, bo np. wzmacniacz różni się od wersji wklejonej wyżej.

• Redaktorzy

Wklejam parę zdjątek. Twarzy pana podziwiającego płytę nie pokazuję umyślnie :-)

Ukryta Zawartość

post-1-100001375 1213391963_thumb.jpg

post-1-100001376 1213391963_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Jak widać ze zdjęć, wzmacniacz jest wersją zintegrowaną na KT-90, a nie wzmacniaczem mocy na KT-88. Oba typy lamop mogą być w nim stosowane zamiennie. Co do dźwięku, to nie chcoiałbym się wypowiadać po piuerwszym dniu słuchania, więc może na razie tyle tylko, że wzmacniacz generalnie dał popis, zaś kolumny mimo pewnych ograniczeń spowodowanych rozmiarami (nie mamy jeszcze wyrobnionego zdania nt. ich basu) pokazały naprawdę wyjątkowo miłą górę i średnicę.

Nigdy wcześniej nie miałem styczności z tymi kolumnami o ile pamiętam. Napisz coś więcej na ich temat. Wyglądają bardzo ładnie. Jakie tam siedzą przetworniki, z jakiej półki cenowej te kolumny? Jak ze sceną i przestrzenią? Mam straszną ochotę ich posłuchać, ale pracy mam co niemiara i przez to póki co nie mam jak się wyrwać.

• Redaktorzy

Przetworniki to Seas, podobnie jak w droższej linii Emotion, z tym że w Emotion zastosowano kopułkę Crescendo, natomiast tutaj któryś tańszy model, wzmocniony małą tubką. Cena: 9 tysięcy z kawałkiem. Forma jest wyjątkowo prosta, ale wykonanie bardzo staranne, coś jak ProAc, zaciski to metalowe WBT (lepiej niż ProAc). Dzisiaj i jutro katujemy sprzęt dalej :-) Tak się złożyło, że wczoraj wieczorem dotarło do mnie nowe okablowanie Velum: interkonekty i głośnikowe ze średniej linii LS-V i NF-SX. Dzisiaj nimi podłączę sprzęt.

• Redaktorzy

"Na prerii rosną kaktusy, kaktusów cały rząd, i mają zielone uszy, kolczaste brody bląąąąd! Cza cza cza!"

(z pozdrowieniami dla soso od Izabelli Skrybant)

-> Redakcja

"wczoraj wieczorem dotarło do mnie nowe okablowanie Velum: interkonekty i głośnikowe ze średniej linii LS-V i NF-SX. Dzisiaj nimi podłączę sprzęt"

Czy właśnie w związku z tym faktem został wywalony z dyskusji przy artykule

Ukryta Zawartość

negatywny komentarz Qubric'a na temat veluma?

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• Redaktorzy

Nie. Nigatywny komentarz dotyczył osobiście właściciela firmy, a jednocześnie autora artykułu. Wywalony został jako nie mający nic wspólnego z komentowanym artykułem oraz osobisto-napastliwy. Qubric może założyć na stereo wątek poświęcony swej opinii, że kable Velum są złe, i pisać w nim do woli. Natomiast tam był to tylko niegrzeczny off-topic.

• Redaktorzy

Poza moimi paroma słowami na razie nie ma nic, dzisiaj mieliśmy przerwę, a jutro przyjdzie parę osób i zrobimy imprezę, nagłośnianą tym systemem :-) I wszystko sie wyjaśni. Skorzystamy przy okazji z tych velumów podobnych tradycyjnie do kiszek, bo zaraz potem idą do papamka na test.

• Redaktorzy

No, skończyliśmy na dzisiaj. Przetrzepaliśmy kolumny ART i Beethoveny, ze wzmacniaczami Art Audio, Acoustic Masterpeice i moim Jazzem, za źródła robiły dzielony Advance Acoustic i mój VPI z pre Amplifikatora. Ale wrażenia to już jutro, bo ja sobie teraz słucham "Zespołu Reprezentacyjnego"...

'jak ktos jest wał to jest wał" ...:P w kazdym razie na pewno nie Redaktor ktoremu jeszcze raz dzieki za goscine.

Kolumny znakomite, chyba nawet z Jazzem zaczely grac ciut ciemniej i z wiekszym wykopem, choc to kolumny chyba bardziej nadajace sie do muzyki bardziej kulturalnej, nie sa efekciarskie choc wrazenie moga zrobic - swoja eterycznoscia, lekkoscia, otwartoscia, znakomita stereofonia , mimo poluzowanego basu reszta ma w sobie to cos...coz o ideal jest na pewno ciezko ale kto powiedzial ze ma byc lekko? Ogolnie znakomite kolumny choc nie do konca uniwersalne no i chyba trzeba by bylo sie sporo napocic z kabelkami itp zeby uzyskac odpowiednio mocny i zwarty bas ale po prostu przyzwyczaic sie do takiej prezentacji brzmienia...

Redakcja, 15 Cze 2008, 22:54

Ale wrażenia to już jutro, bo ja sobie teraz słucham "Zespołu Reprezentacyjnego"...

O! To są ich płyty?! Ja pamiętam tylko kasety no i koncerty, na których tu i tam bywałem.

Dziękuję szanownej Redakcji za możlowość odwiedzenia, wypicia herbatki i posłuchania ciekawej muzyki na ciekawych klockach. A przy okazji poznanie przesympatycznego kota ;-).

Generalnie cały sytem był dla mnie całkowicie nieznany łącznie z pomieszczeniem i dzwiękami dobiegającymi z zewnątrz. W mojej obecności nastąpiła zmiana jedynie kolum z VA Betovenów na ART Stiletto, co okazało się zmianą na gorsze. VA zagrały większym, dokładniejszym i bardziej realnym dzwiękiem (może właśnie taki lubię....bo te kolumny są dla mnie jedne z ciekawszych ;-). Może jeszcze kilka tysięcy innych czynników ale VA wypadły znacznie lepiej. O innych częsciach toru się nie wypowiadam.

Wniosek jakim mogę się podzielić to, że szanowna Redakcja ma bardzo zgrany zestaw, a muzyki bez liku ;-) Za to jakość różnych nagrań na winylu ma taki roztęp jak maluch do mercedesa. POzdr

czy Beethoveny zdecydowanie lepsze? hmm dla mnie nie - mocno inne, chyba mniej drazniace, pod tym wzgledem , ze w nich nic nie brakuje, sa lepiej wypelnione (bas , konkret) ale znowu stereofonia, srednica i wysokie maja w ARTach cos magicznego czego nie maja VA. Mysle ze raczej kwestia gustu niz klasy.

Ja też podziekuję Redakcji za możliwośc odsłuchu i za kieliszek dobrego wina .

ART Stiletto bardzo mi sie spodobały, jest w nich coś takiego że przyciąga uwagę , bardzo bezpośredni przekaz muzyczny , piękna barwa, naturalne wokale .Tu można wymieniać duzo ale nie chodzi mi o dokładne analizowanie ich zalet ,ale po prostu o przyjemnośc słuchania .A tej przyjemności jest dużo.

Z lampą zagrały średnio , przeszkadzał mi niedostatek basu , zbyt wyekspownowane wysokie tony .Średnio to moze zbyt ostre sformułowanie, napiszę inaczej nie był to dźwięk jakiego szukam

Natomiast z Jaazem zagrały swietnie, wysokie tony były po prostu wzorcowe, srednica mocna piątka , bas ... tu mozna dyskutować, nie jest to najmocniejsza strona tej kolumny, ale mnie jego niewielkie niedostatki nie przeszkadzały .Po prostu piękny dżwięk, który zostaje w pamięci.

VA przy nich zagrały trochę bezpłciowo,znikło takie wrażenie naturalności muzyki, ale tak już jest w życiu jeden lubi blondynki , drugi brunetki ...i nie ma się co spierać.

Te dwie kolumny bardzo sie róznią sposobem prezentacji dźwięku, obie mają klasę, obie mają dużo zalet, ale mnie bardziej przypadły do gustu Arty.

• Redaktorzy

Wrzucam parę zdjęć z odsłuchu:

Ukryta Zawartość

post-1-100001206 1213644249_thumb.jpg

post-1-100001207 1213644249_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

I dalsze zdjęcia: proponuję zwrócić uwagę na aspekt okablowania - kot leży wśród Electraglide i DIY by hornet, zaś papamek wynosi chyłkiem Velumy.

Ukryta Zawartość

post-1-100001203 1213644462_thumb.jpg

post-1-100001204 1213644462_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

I ostatnie:

Ukryta Zawartość

post-1-100001201 1213644516_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.