Skocz do zawartości
IGNORED

Antyskating ciężarkowy, a magnetyczny

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiecie z opisu i zdjęć, mój Scott PS-87 posiada magnetyczny (w każdym razie z pokrętłem, a bez ciężarka) układ antyskatingu. Jaka odmiana tego mechanizmu jest lepsza? Czy fakt, że gramofony audiofilskie mają przeważnie ciężarek na "sznurku" wynika tylko z ideologii minimalizmu, czy z zalet ciężarka? Dodam tylko, że od spodu i od środka też nie można zajrzeć jak zbudowany jest ten mechanizm (z korpusu podstawy ramienia wystaje tylko drugi koniec śruby z pokrętłem, reszta widocznych "flaków" to elementy automatyki i hydrauliki ramienia).

Obecność pokrętła, a brak sznureczka i ciężarka nie świadczy automatycznie o tym że antyskating jest magnetyczny. Równie dobrze może być spręzynowy, i taki właśnie antyskating miałem w kilku posiadanych kiedys gramofonach. Z antyskatingiem magnetycznym można się teraz spotkać głównie w gramofonach Clearaudio. IMHO w wykonaniu Clearaudio jest to paskudztwo przeokropne, utrudniające niebotycznie prawidłową kalibrację gramofonu. Bazgroły znajdujące się w instrukcji obsługi nic nie wyjaśniają.

Bo antyskating należy ustawiać "na słuch", żadna instrukcja do tego nie jest wówczas potrzebna.

Moim zdaniem najlepszy jest właśnie antyskating magnetyczny, i to na dodatek w wykonaniu Clearaudio. Śrubę z magnesikiem można zupełnie wykręcić, wtedy siła antyskatingowa będzie wynosić dokładnie zero. Jest to potrzebne przy wyważaniu ramienia. W innych rozwiązaniach, np. Rega RB 250 (z zielonym guziczkiem), siła antyskatingowa występuje zawsze, nawet jak jest ustawione na zero na podziałce antyskatingu. Wywołuje to lekkie "uciekanie" ramienia zrównoważonego w kierunku na zewnątrz talerza.

Sam mam antyskating ciężarkowy, mimo to jakoś sobie daję radę.

siła skatingu jest zmienna, w zalężności od miejsca na płycie, które jest odtwarzane, podobnie siła magnesu zmmienia się w zależności od odległości (CZYLI POŁOŻENIA RAMIENIA), w przeciwieństwie do odważnika, WIĘC z ZASADY lepszy jest magnes

. ALE OCZYWIŚCIE DIABEŁ TKWI W SZCZEGÓŁACH

Proszę o poradę jeszcze w tej zakładce. Jak korzystać z kombinacji ustawień przy ciężarkowym antyskatingu u Thorensa? Z instrukji nie bardzo mogę się coś domyślić. Wiem, że na słuch, ale trzeba mieć jakiś punkt wyjścia... Ciężarek mam nie oryginalny i nie wiem ile powinien ważyć do TD 166 ?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.