Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki czy kolumny oto jest pytanie!

michciusek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Podczas kolejnych moich rozmyslań ta temat kolumn głośnikowych jakie sobie kupię przyszła mi do głowy pewna myśl :P, mianowicie może lepszym pomysłem zamiast kupna drogich(jak dla kogo ale dla mnie bez stałych zarobków to wręcz zbędny kaprys ) kolumnienek jakimi są dynaudio audience 42, kupić sobie coś tańszego np ostatnio dynaudio 5 były oraz sprawić sobie hi-end słuchawki jakimi są np Senknki HD600 + jakiś wzmak sluchawkowy?Pieniądze nakolunysłuchawki będę miał w sierpniu więc chciałem się dokładnie zastanowić po raz enty co wybrać. Słuchawki kuszą tym że to są słuchawki i że dźwięk będzie naprawdę super, ale z drugiej strony słuchawki mam nizłe( AKG K280) inie iwem czy to ma sens....

Dobre pytanie. Najlepszy dzwiek jaki slyszalem, oczywiscie poza zywa muzyka, byl ma sluchawkach, ale po kilku minutach sluchania sluchawki zaczely doskwierac. Cos bylo nie tak. Znam ludzi ktorzy potrafia sluchac godzinali, ja nie. Bedzie Ci bardzo trudno znalesc glosniki/pomieszczenie ktore

beda lepiej brzialy od sluchawki/kanal uszny.

Teoretycznie dzwiek w dobym ukladzie sluchawkowym jest mniej znieksztalcony niz w pokoju z kolumnami. Ale takze wiele osob po prostu woli odsluch przez kolumny (ja takze). Zatem cos jest na rzeczy.

pzdrw

soso

Witam!

Odczucia z odsłuchów na słuchawkach pozbawione są takich niedoskonałości toru dzwięku jak kolumna->słuchacz-a to odbicia fali;pogłos,niezrówanoważenie balansu,stereofoni w kłopotliwych ustawieniach...Mimo to większość ludzi wybiera kolumny które zapewniają wpływ akustyki na nasze całe ciało,dla mnie słuchawki zostają zawsze tylko substytutem-gdy nie chcę zakłucać innym spokoju;)(choć posiadam HD600),Warto więc przemyśleć wymieniony przeze mnie aspekt,być może w Twoim przypadku dobre słuchawki w zupełności Cię usatysfakcjonują.

Pozdrawiam!

wielki78

Jeśli nie masz za dużo kasy polecałbym jednak słuchawki.

Sam mam Pioneery SE-A 1000 i jestem pod wrażeniem ich możliwości (za tę cenę).

Poza tym są wygodniejsze od Sennków. Początkowo wydawało mi się, że nie trzymają się głowy, ale szybko zmieniłem zdanie.

Zamiast byle jakich kolumn lepiej kupić dobre słuchawki.

Jeszcze rok temu powiedziałbym: zdecydowanie głośniki! Pół roku temu: I głośniki i słuchawki. A dziś: raczej słuchawki.

V.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

buahahaha - ale coś w tym jest. też korzystam zarówno z jednego jak i drugiego. mój system słuchawkowy jest zawsze kilka kroków przed głośnikowym i wyznacza trendy dla tego drugiego ;-)

jedno i drugie - kup Creatove Aurvana Live albo uzywane HD580, badz Bayerdynamic DT990Pro ( te pierwsze ok 150zl , te drugie ok 400-450zl) i bedziesz mial reszte kasy na kolumny. A wymienione przeze mnie sluchawki sa niewiele ( jesli w ogole) gorsze od HD600.

ale chyba do takich bayerdynamiców to potrzebny jest wzmacniacz słuchawkowy ,co nie?

Obliczyłem tak: Mam teraz te AKG -czyli jakieś 200zł

Będę miał 800zł w sierpniu + 300zł za wieżę. Razem 1300zł

Mój plan:

500zł słuchawki(Akg K601, HD600,Grado SR225i może 325i,Bayerdynamic)

Zapewne potrzebny będzie wzmak sluchawkowy czyli jakieś ~~250zł

Reszta ~~(450zł)niezgorsze kolumny.

Cantony oceniam dobrze:

Zalety:

-Dobry bas (całkiem szybki i nisko schodzący)

-Bardzo dobry wokal(Wspaniale brzmią utwory np Natalie Colle), jednakże potrzeba ciepłego wzmaka ponieważ góra jest ostra i metaliczna

-Swietna dynamika

-Na całej długości pasma oprócz góry dźwięk bez podbić

Wady:

-Przestrzeń mogłabybyć lepsza Przy duzej liczbie istrumentów trochę się wzystko zlewa(słabo wypada np przy Nightwish ghost love score)

- Z moim rotelem jest trochę za ostro, ale można to za pomocą kolektora złagodzić

-Troszkę mało moim zdaniem jest detali

co do koniecznosci wzmacniacza sluchawkowego - trzeba nie trzeba. Rotele z tego co zdazylem sie przekonac maja dobre dziurki ( w 980bx czy 931 sa naprawde niezle) i jak kupisz takie Bayerdynamic DT990Pro czy HD580 nie bedzie zle a zostaje Ci sporo kasy na niezle kolumny,.Grado to tez dobra propozycja ale tak miedzy nami sprobuj tych Aurvana Live.

Po zakupieniu Pioneerów SE-A1000 mój NAD 320BEE w końcu zagrał!

Nie brzmi już plastikowo, pojawiła się przestrzeń oraz szczegółowość.

Wcześniej używałem słuchawek Sennheisera (co prawda niższy model, typ zamknięty). Całość grała fatalnie: dziwna plasikowość dźwięku, paskudnie przerysowane basy i... ból uszu.

Wniosek:

1. Na sprzęt należy patrzeć całościowo

2. Sennheiser nie zawsze jest najlepszy i nie do wszystkiego pasuje

jedno i drugie jest ok, i jedno bez drugiego nie ma sensu bo np. jak ktoś chce poczuć dobrą stope w rockowiźnie na słuchawkach ?? to troche niemożliwe, a z drugiej strony słuchawki to bliższe pole więc mniej syfu... jednak słuchając np. muzyki chóralnej w kościele tego syfu jest od cholery.

Ja nie wiem jak ma głośnik wygenerować poprawnie dźwięk stopy przy średnicy membrany kilkukrotnie mniejszej? :) Słuchawki działają na innej zasadzie, przenoszą ciśnienie na zasadzie tłoka, a nie produkują sferycznej fali akustycznej, dlatego nie mają z tym problemów. Poza tym - brak zwrotnic = brak kręcenia fazą. Można powiedzieć, że słuchawki to taki nauszny szerokopasmowiec. Odnośnie zastosowań: głośniki nie potrafią oddać odsłuchu z przednich siedzeń sali koncertowej, słuchawki mają problem z odtworzeniem dalszej perspektywy, powiedzmy ze środkowych i tylnych rzędów. Ja lubię siedzieć blisko, choćby mnie miała wiolonczelistka mankietem zaczepić. ;) Dlatego lubię słuchawki, ale nie uważam ich za alternatywę dla głośników. Jedno i drugie ma swoje zastosowanie, uważam tylko, że szeroko pojęta jakość dźwięku na głośnikach znacznie więcej kosztuje, wliczając przygotowanie pomieszczenia odsłuchowego.

W kwestii konkretów - rzeczywiście jest tak, że Ci, którzy nie znają wielu modeli słuchawek, zawsze znają HD600, a to wcale nie musi być najlepsze rozwiązanie. Ja bym przeznaczył około 500zł na wzmacniacz słuchawkowy, choćby z drugiej ręki, a resztę na słuchawki, chociażby Creative Aurvana Live!, i będzie lepiej niż HD600 napędzane czymkolwiek. Pioneer SE-A1000 przy Creative Aurvana Live! to nienajlepszy wybór, mimo że droższy. Lepsze są od obydwu zarówno HD600 jak i HD595 moim skromnym zdaniem, ale po wymianie kabla na porządny w Creativach robi się niebezpiecznie ciekawie.

Ach, dopiero teraz przeczytałem jakiej muzyki słuchasz (Nighwish). W takim razie te Pioneery to nie jest najlepszy wybór. Niższe częstotliwości pewnie by Ci się nie spodobały. To nie są słuchawki do ostrego rocka czy metalu. Ja głównie słucham muzyki akustycznej, folku.

dlatego jak mowie jesli doobre sluchawki to tanio CAL albo do rocka jakies Grado Bayerdynamic tez beda dobre, dt990Pro moim zdaniem bardzo dobre. Ultrasone z tego co slucham maja za to kapitalny bas, przy nim nawet ten z CAL siada.

Niestety nie grają identycznie.

Jeśli mógłbym coś jeszcze poradzić, to rozglądnij się raczej za jakimiś otwartymi słuchawkami. Jakość dźwięku jest zazwyczaj lepsza, a także oszczędzą choć trochę słuch.

HD600 to HD580 z metalowymi grillami. Przetworniki są te same. Konstrukcja mechaniczna też podobna, tylko szorstki szary plastik zastąpiono błyszczącym z obleśnym wzorkiem. Ja chyba wolę dźwięk z plastikowymi grillami, więc używane HD580 byłyby na temat, ale mam DT880 Pro, a te mi odpowiadają w roli wyrównanych słuchawek do wszystkiego chyba nawet bardziej. Grado to zacna firma, a mając do wyboru SR325i kontra MS2i, tych drugich pozbyłem się dość szybko. SR325i to rzeczywiście już konkretny model słuchawek i znaczny przeskok jakościowy względem SR225.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.