Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat Monitor 880 czy Tonsil Fenix??

slave

Rekomendowane odpowiedzi

witam.potrzebuje pomocy w wyborze kolumn posiadam Yamahe AX-550 i musze cos dokupic nie chce wydawac za duzo ale chce cos w miare przyzwoitego wiec szukam cos w ganicach tych monitorow.prosze o odpowiedz!!z gory dzieki.

https://www.audiostereo.pl/topic/44197-magnat-monitor-880-czy-tonsil-fenix/

Parę dni temu miałem okazje słuchać magnat monitor1000, wywarły na mnie pozytywne wrażenie, bas obecny i nie do przeoczenia ze stosunkowo dobrym atakiem, średnie? raczej wyrażnie, nie przejaskrawione jak na mój gust, wysokie skolei przyzwoite jak na tą cene.880 to nieomalże to samo. wydaje mi się że sprawdziłyby się w cięższej muzyce. MM880 stoją okołoo 650 pln tak ? MM1000 można dostać za 800pln.

Jeżeli chodzi o tonsile to celowałbym w wyższe modele, lecz ta skłonnośc nie jest poparta zbyt konkretnym doświadczeniem , lecz wypowiedziami użytkowników tegoż forum. Jeże;i w czymkolwiek pomogłem, to proszę.

Choć wiadomo najlepiej byłoby skonfrontowac obydwa modele.gorzej jeżeli nie ma takiej możliwości.

a no pewnie że jest i cieszy się z magnatów :D świetnie się spisują przy muzyce której słucham, czyli trochę roka, dance, czasem jazz i coś spokojniejszego pokroju Allan Tyler. Przez pierwszy tydzień były podpięte starym kablem pozostałym po altusach, jakoś tak kiepsko grały, po tygodniu przyszły Procab'y l40 i dopiero można je było uslyszeć, bas nisko schodzący, mógł by mieć lepszą kontrolę bo czasami lubi sie rozejść przy niektórych utworach, średnica wyra źna, nic jej nie zakłuca, i dobra góra, nie jaskrawa ale też nie zamulona, słychać ją wyraźnie. Jak za ta cene (480zł allegro nówki) nie miały konkurencji i wątpie żeby na rynku była dla nich konkurencja w przedziale 600-800zł, mają bardzo dobra stereofonię, przy utworach Gnesis można poczuć się jak na koncercie. Nie wiem jak gra Yamacha, ale ja mam pionka budżetowy model A-201 ale świetnie sobie z nimi radzi, ma potężny bas (oczywiście funkcja direct włączona) iświetną górę nie kłującą w uszy.

te Magnaty bym jednak odradzał, mają jazgoczącą kopułkę wysokotonową...

nie słuchałem ale bdb opinie w prasie mają kolumny Mordaunt Short

w niskiej cenie masz np taki model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jazgoczącą? jak dobrze je zestawisz z resztą sprzętu nie ma praw nic kłuć, nawet najlepsze kolumny źle zestawione będą wkurzały dźwiękiem, tu jest kopułka tekstylna, więc nie jest ostra z samej racji materiału, reszta zaleźy od sprzętu

Witam

Również posiadam kolumny Magnat Monitor 1000. Też sie nie zgadzam z tym że mają jazgoczącą wysokotonówke. Kolumny grają ze wzmacniaczem Sony 530 ES i nie mam co narzekać na dźwięk jak narazie.

Napewno będą jeszcze lepiej grały gdy wykoncze pokój -25m^2 na poddaszu bez zrobionego sufitu:) Ciekaw tylko jestem czy mocniejszy piecyk jeszcze głośniej by je napędził.

pozdrawiam:) Co do kolumn Magnat monitor 880 też fajne kolumny ale nie są w stanie wytworzyć takiego basu jak model 1000 z uwagi na to że maja konstrukcję dwudrożną i inne częstotliwości odcięcia zwrotnicy

pozdrawiam

raptor, 27 Cze 2008, 17:29

>jazgoczącą? jak dobrze je zestawisz z resztą sprzętu nie ma praw nic kłuć, nawet najlepsze kolumny

>źle zestawione będą wkurzały dźwiękiem, tu jest kopułka tekstylna, więc nie jest ostra z samej racji

>materiału, reszta zaleźy od sprzętu

w porównaniu do Altusów nie jest jazgocząca

jesteś ograniczony w swoim myśleniu, przesłuchałem parenaście zestawów przez ostatnie pół roku i jedne były bardziej kłujące w uszy inne całkowicie zamulone, w ogóle nie biorę pod uwage Altusów, pomimo że miałem je jakiś czas

moje zdanie jest takie a nie inne... słuchałem ostatnio tej serii (1000) - góry jest dużo ale jest ona jednocześnie mało szczegółowa z resztą pasma jest nawet ok, biorąc pod uwagę cenę jest nawet dobrze

piszesz, że przesłuchałeś wiele zestawów ale chyba tych zdecydowanie najtańszych, na ich tle może faktycznie ta kiepska kopółka Magnata to jakaś rewelacja

a na przyszłość nie wymyślaj, że ktoś jest ograniczony...

dzieki za rade.jeszcze taka sprawa mogłbys mi podac nazwe tych kabli na ktorych ci ładnie graje te monitory??byłbym wdzieczny.jesli sa na allegro to juz wogole cudnie.czy jest az taka wielka roznica miedzy 880 a 1000??

Najlepiej jeżeli sam posłuchasz jak grają te kolumny. Ja posiadam Monitory modele 1000 oraz 220. Te mniejsze nie dają takiego głębokiego basu jak podłogówki. W sklepie słuchałem model 880 i moim zdaniem

basik nie jest taki jak w trójdrożnym zestawie. No i jakby nie patrzeć zwrotnica trójdrożna plus po dwa głośniki w każdej kolumnie odpowiadające ze niskie częstotliwości robią swoje:)

Pozdrawiam

Ja tez mam Magnat Monitor 1000. Wczesniej graly one na interze Klotza (i bas jak ktos wspomnial wyzej) lubil sie rozlac. Po zmianie Cd-eka i intera na Audionova Phobos MK2, srednica uzyskala wiecej szczegółów, bas zyskal niesamowita kontrole, ale wlasnie ten przewod (lub CD) uwypuklił ta wlasnie wspomniana jazgotliwa góre (ale glownie na plykach marnej jakosci, na oryginalch jest zazwyczej OK, lub juz mi sie zacieraja kopułki od głośnego grania). Ale i tak jest OK. Rowniez mam głośnikowe ProCab lecz model LS25. Wczesniej mialem zwykle miedziaki 2.5mm2 i roznicy praktycznie nie zauwazylem, no ale sa.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.