Skocz do zawartości
IGNORED

Różnice pomiędzy KT88 a 6550?

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

Odswieze cholernie stary watek :)

Na lampach np. svetlany 6550 sa nadrukowane kody 4 cyfrowe np. 0803

Ma ktos moze namiary na strone, gdzie sprawdzic jaki to rok produkcji?

dziekuje i pozdrawiam

• 4 miesiące później...

Ja mam Cayina TA-35, ale także zrobiłem już kilka swoich konstrukcji. Mam własne kwarty lamp KT88-EH, 6550 SOVTEK, EL34-JJ. Na tych lampach testuję i uruchamiam każdy wzmacniacz. Różnice w brzmieniu są bardzo nie duże (ja mam cho jak by słoń na nie nadepnął) i dla tego nie wyczuwam wyraźnych różnic. Dla mnie osobiście najlepiej grają EL34-JJ. Dźwięk jest bardzo dynamiczny z odrobiną przyjemnej, rockowej natarczywości. Góra i dół wyraźne. Oczywiście KT88 są spokojniejsze i mają bardziej dynamiczny bass, bo niestety "dynamika zaklęta jest w mocy" a zatem czym mocniejsze lampki tym większa dynamika. Osobiście wydaje mi się, że najlepszym kompromisem pomiędzy jakością dźwięku a ceną sa 6550 SOVTEKA. Grają doskonale (nawet mają lepszą górę od KT88, przy tym samym dole), są dynamiczne, ale praktycznie żadnych znaczących różnic pomiędzy KT88. Osobiście najlepszym wyborem będzie 6550. Pozdrawiam - Witek.

• 1 rok później...

PRzeczytałem temat ale nie znalazłem odpowiedzi na jedno pytanie, a mianowicie:

Czy MAjąc wzmacniacz projektowany pod KT88 mozna wstawić bez przeróbek 6550 zmniejszając jedyny prąd spoczynkowy ?? Zakładając że napięcie anodowe to 500V czyli akceptowalne i dla KT88 i dla 6550. Można jest tak poprostu bez przeróbek wymiennie stosować ??

PRzeczytałem temat ale nie znalazłem odpowiedzi na jedno pytanie, a mianowicie:

Czy MAjąc wzmacniacz projektowany pod KT88 mozna wstawić bez przeróbek 6550 zmniejszając jedyny prąd spoczynkowy ?? Zakładając że napięcie anodowe to 500V czyli akceptowalne i dla KT88 i dla 6550. Można jest tak poprostu bez przeróbek wymiennie stosować ??

Można stosować wymiennie. Jedynym ograniczeniem jest układ triodowy - KT88 na siatce g2 "wytrzymuje" wyższe napięcie niż 6550.

• 2 lata później...

To i ja odświeżę wątek. Mam wzmacniacz na Mingda 368 BSE na kt90 JINVINA. Jak dla mnie gra super ale ciut zbyt dynamicznie i ma za mało ciepła i średnicy. Mam autobias wiec teoretycznie mogę użyć jeszcze lamp kt88 i 6550. Możecie polecić które ocieplą trochę dźwięk? pozdrawiam

• 4 lata później...

Witajcie. Czy ktoś z Was słuchał - testował przemiennie w tym samym wzmacniaczu, lampy: KT88 vs KT90? Jakie są spostrzeżenia? Czy mógłby ktoś podzielić się uwagą? Swoimi spostrzeżeniami a nie przeczytanymi gdzieś w necie. Byłbym zobowiązany :) 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.