Skocz do zawartości
IGNORED

DENON 3930 + DAC (jaki ??)

rockfanolder

Rekomendowane odpowiedzi

nabyłem Denon 3930 do oglądania filmów oczywiście (z powodu remontu zresztą nie jest jeszcze podlączony), obserwując natomiast na forum, którego jestem wieloletnim, ostatnio zresztą niemym uczestnikiem, burzliwe dyskusje na temat różnych DACów, pomyślałem że może warto używać go równiez jako transport CD (ponieważ szufladka wygląda bardzo solidnie :-). Niestety nie mam wielkiej biegłości w niuansach technicznych elektroniki i wogóle nie wiem o co chodzi z tymi opamami, kondziami itp prosiłbym o poradę w tej sprawie czego szukać i czy wogóle to ma sens. Interesuje mnie też efektywnosc ekonomiczna takiego przedsięwzięcia (przyzwyczajenie po prostu). Nie znaczy żeby rzecz miała być tania ale raczej żeby była warta swoich pieniądzy. Z pobieżnego oglądu podoba mi sie przetwornik Reimyo 777 (można kupić za jakieś EUR 2000 a na różnych forach ludzie ciepło o nim mówią)

https://www.audiostereo.pl/topic/44210-denon-3930-dac-jaki/

Kortez, dzięki za kompetentną podpowiedź jeśli chodzi o Benchmark. twoje uwagi sa dla mnie tym bardziej cenne, że ni tylko czytałeś o urządzeniu które rekomendujesz ale słyszałeś je, co więcej masz je w domu (to rzadkość tutaj) i to w towarzystwie co do którego sam mam zamiary (A klasowy Luxman). Korzystając z twoich doświadczeć zapytam, jak rozwiązałeś kwestię przednich głośników czy w kinie równiez zasila je Luxman jako końcówka poprzez pre out z amplitunera ??

Osobiście nie słyszałem Reimyo, ale cenię sobie opinię osób które słyszały - jeśli masz możliwość kupić tego DACa to się nie zastanawiaj tylko kup. Myślę, że nie będziesz niezadowolony.

Tak swoją drogą jest już jego następca 999-EX.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Bardzo chętnie spróbowałbym skoro gdzies już to działa z dobrym skutkiem. Ja jestem w Warszawie, ale jak wspomnałem wcześniej mam remont w domu (wymienia sie podłoga i ciągle niestety wylewka nie osiągnęła wymaganej wilgotności :-) tak więc sprzęty są niepodłączone. Mam nadzieje że jakoś po 10 lipca już będe w stanie odpalić system i wówczas taka próba byłby możlliwa. A czy można dostać jakies informacje na temat tego urzadzenia, rozumiem ze to t.zw samodział ???

teraz dopiero przeczytałem o tym Casea Cephus we wsześniejszych wątkach tak więc juz nie potrzebuję chyba żadnych informacji. Jakos mi ten temat umknął wcześniej . A czy nie potrzebuję też wstawić do tego Denona mojego modułu Vanity żeby juz komplecik zagrał ?? A'propos wypróbowania bywam też często we Wrocławiu. A moze jakoś poprawiło sie w międzyczasie z dystrybucją ???

Moze malutkie dopowiedzenie jesli chodzi o DAC-a. W wiekszosci przypadkow nadaje on sie ,,jedynie'' do sluchania muzy ze zwyklj plyty CD. Kiedy juz chcemy posluchac czy to z SACD czy DVD-Audio - DAC rozklada bezradnie lapki, ale to tak na marginesie. I tak 99% plyt to CD

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Mam tez odtwarzcz DVD Denon DVM-4800, to pradziadek Twojego odtwarzacza. Na probe podlaczylem go do mojego DAC-a Electrocompaniet ECD1. Spisywal sie doskonale jako transport. Moze warto wiec posluchac ECD1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podejrzewam, ze niektore proponowane DAC-i wcale nie poprawia brzmienia Denona 3930 z CD. Jako jedna z nielicznych firm Denon robi dobra robote jesli chodzi o brzmienie odtwarzaczy DVD.

Ukryta Zawartość

kaszanka7, 1 Lip 2008, 09:42

>Moze malutkie dopowiedzenie jesli chodzi o DAC-a. W wiekszosci przypadkow nadaje on sie ,,jedynie''

>do sluchania muzy ze zwyklj plyty CD. Kiedy juz chcemy posluchac czy to z SACD czy DVD-Audio - DAC

>rozklada bezradnie lapki, ale to tak na marginesie. I tak 99% plyt to CD

Tylko że to nie wina DACa. Niektóre nowoczesne DACi są w stanie przetworzyć sygnały do 24bit/192kHz, pod warunkiem że je dostaną na wejście. Tymczasem producenci "zabezpieczyli" gęste formaty przez zablokowanie wyjść cyfrowych. Z odtwarzacza gęstych formatów sygnał jest dostępny jedynie na wyjściach analogowych (nie dotyczy to odtwarzania płyt CD).

Parsec - dzięki za wskazówkę, właśnie, właśnie nie gra wcale tak źle ten Denon w stereo. Dzisiaj nie bacząc na przeciwnosci (ciągle remont) spiąlem go (nie całkiem wygrznego) na próbę z piecykiem Nait 5 (wcześniejszy w stosunku do 5i) i małymi monitorkami AE101 (malutkie zamkniete konstrukcje, graja bardzo przyjemnie ale też poważniej niz wyglądają). Tak na marginesie, kupiłem je kiedyś niedrogo gdy się likwidował sklep Elektrycznej Pomarańczy przy Żelaznej i leżały bezużytecznie dłuższy czas aż tu nagle przy remoncie okazały sie bardzo pozyteczne ze względu na rozmiary oraz fakt że sa zamkniete. I nie żeby popaść w jakis zachwyt ale całkiem poprawnie zgrało to wszystko. A ECD1 ma tez HDCD, niby nic wielkiego ale jednak płyty nagrane w tym trybie brzmia zwykle lepiej

witam!

to ja coś od siebie :)

z ciekawoscią obserwuje ten temat i ......

albo mój słuch jest do luftu- możliwe, albo zbyt wysoko sobie poprzeczke podnoszę -osobiście trzymam się wersji drugiej

3930 dobry w stereo -to chyba żart

niesamowita musiała być moja mina gdy pierwszy raz usłyszałem z niego stereo(na całe szczęscie chodziło mi tylko o obraz, a tu już źle nie jest) powiem wprost może i redakcji podpadnę ,ale co tam, naprawde nierozumiem czemu nikt otwarcie nie napisze ze w stereo gra ten denon mocno średnio co prawda nie porównywałem go do cd w cenie 3 kzł ale 'dobre' cd w jego cenie rozkładaja go na łopatki i nie ma przebacz [tak tak wiem ze porównujac cd i dvd wygra cd]

ale powiedzmy wprost 3930 w stereo jest przeciętny

co prawda puszczam sobie od czasu do czasu stereo z tego klocka ale jest to niezobowiazujacy odsłuch,po czasie wyszło mi ze broni sie jeszcze w rocku i z sacd nie jest tak źle.

sam ostatnimi czasy jestem w trakcie -rozgladania- za dac-em,ale cosik nie mogę się zdecydować

Prawdopodobnie najlepsze rozwiązanie z możliwych:

Ukryta Zawartość

DAC Satch na TDA 1541 uważany przez niektórych za prawdopodobnie najlepszy DAC w ogóle.

A cena raczej niewielka.

post-1746-100000377 1214985851_thumb.jpg

post-1746-100000378 1214985851_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki wszystkim za rkomendacje, widze że wybór nie będzie łatwy ponieważ większośc DACów to najlepsze DACe. Jestem natomiast zdeterminowany i nie zostawie tej sprawy ot tak. Bedę powiadamiał o kolejnych próbach, jestem w stosunkach z kolegami z HiFi klubu więc myslę że pożyczą mi tego ECD1, może uda sie podłączyć ten czeski wynalazek Casea, jutro mam posłuchac tez czegos we Wrocławiu.

Fub - co do tego jak gra w stereo Denon3930. Przypomina sie historia Jarosława Iwaszkiewicza gdy przyjecjał do Warszawy w latach 20tych z rodzinnej wsi na Ukrainie i z kolegami literatami wybrał się do teatru na sztukę która w ocenie skamandrytów i innych bywalców znawców i salnowców (ze Słonimskim na czele) była strasznym gniotem. Celem tej eskapady było obrzucenie autora i reżysera ale tez aktorów jajami i pomidorami. Iwaszkiewicz, był juz po swoim debiucie i jako gośc miał zainicjować akcje rzucając z balkonu pierwszego pomidora. Ale okazało sie ze nigdy wcześniej nie by w tak pięknym teatrze, z tak wspaniałym oświetleniem, wielka scena itp W sumie więc sztuka bardzo mu sie spodobała w takim anturażu. Kwiat literatury czekał trzymając w pogotowiu jaja, pomidory ale też nadgniłą nać ale pan Jarosław nie dał sygnału aż do końcowych ukłonów. Następnego dnia gazety podały ze najwięksi mocarze poezji i prozy przybyli na nowa premierę, nikt nie wyszedł wcześniej, należy więc uznać że sztuka to arcydzieło. Publika wali więc drzwiami i oknami by ogrzać sie w świetle geniuszu itd (nie chce mi sie juz tego ciągnąć)

Otóż już z miesiąc nie słuchałem żadnej muzyczki poza samochodem i prawie wszystko już mi się podoba :-)

McGyver, 1 Lip 2008, 18:48

>kaszanka7, 1 Lip 2008, 09:42

>

>>Moze malutkie dopowiedzenie jesli chodzi o DAC-a. W wiekszosci przypadkow nadaje on sie

>,,jedynie''

>>do sluchania muzy ze zwyklj plyty CD. Kiedy juz chcemy posluchac czy to z SACD czy DVD-Audio - DAC

>>rozklada bezradnie lapki, ale to tak na marginesie. I tak 99% plyt to CD

>

>Tylko że to nie wina DACa. Niektóre nowoczesne DACi są w stanie przetworzyć sygnały do 24bit/192kHz,

>pod warunkiem że je dostaną na wejście. Tymczasem producenci "zabezpieczyli" gęste formaty przez

>zablokowanie wyjść cyfrowych. Z odtwarzacza gęstych formatów sygnał jest dostępny jedynie na

>wyjściach analogowych (nie dotyczy to odtwarzania płyt CD).

To może da się wyprowadzić na zewnątrz sygnał cyfrowy (I2S) tak aby można było podłączyc bezpośrednio pod przetwornik z pominięciem odbiornika spdif?

• 1 rok później...

witam!

no to dziś poległem :(

dostałem do potestowania "daca" no i jak już jest to wypadło by go właczyć i wnioski samemu wyciągnąć :)

o ile z płyt cd przez podłączonego daca dzwięk się wydobywa, to już z koncertowych płyt dvd zalega głucha cisza choć obraz oczywiście jest, domyślam się ze coś tam w ustawieniach poprzestawiać trzeba- ale nie mam pojecia co, może ktoś bardziej obyty podpowie.

nadmienie jeszcze ze to dvd do integry stereo podłączone jest, z daca na dvd wchodzę przewodem cyfrowym natomiast z dvd na plazme mam do wyboru podłaczenie hdmi albo component.

sumując tor audio z dacem gra, chodzi raczej o uruchomienie dzwięku z płyt dvd

dzięki za odpowiedz

pozdr.

NADik, 2 Lip 2008, 10:04

>Prawdopodobnie najlepsze rozwiązanie z możliwych:

>

Ukryta Zawartość

>DAC Satch na TDA 1541 uważany przez niektórych za prawdopodobnie najlepszy DAC w ogóle.

>A cena raczej niewielka.

Najlepsze to są PCM1704 m.in. użyte w Reimyo 777:P

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.