Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy interkonekt do 1000 zł

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich gorąco, jak to u mnie czasem bywa przymierzałem się do kupienia kabli głośnikowych, wypożyczyłem nawet do domu Audioquesta Cv-4 (bardzo fajny kabelek), przy okazji wypożyczyłem interkonekt Ultralinka Ultima Mk II, który po wpięciu po prostu mnie zauroczył. Chyba skończy się na tym że zmienię interkonekt a nie kable głośnikowe. Mam pytanko, co możecie zaproponować do 1000 zł, na razie Ultralink jest no. 1, ale jestem ciekaw waszych typów. W dźwięku cenię przede wszystkim przestrzeń, powietrze, dobry, kontrolowany bas i gładką średnicę oraz górę. Pod tymi względami ultralink wypadł wzorowo a do tego jest niesamowicie szczegółowy, w końcu zobaczyłem (usłyszałem) dalsze plany, a przy Amused to death dźwięki zaczęły dobiegać z boku, a nawet z tyłu głowy. Na moim wcześniejszym Harmony nawet mi się to nie śniło :)

Czekam na wasze strzały :)

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/4425-najlepszy-interkonekt-do-1000-z%C5%82/
Gość slingerland

(Konto usunięte)

Wow ! Man,już zaawansowana choroba. Najpierw się bardzo podoba,ale chce się wycisnąć jeszcze więcej. Mam Ultimę od ok. pół roku - dedykowany do połączenia pre>>> końcówka niskotonowa. Na górę - super uniwersalny Audiograde Perceptionism,po bardzo wnikliwym odsłuchu zastąpił słynnego Red Dawn'a. Ultima,jako samodzielny tj. obsługujący całość toru-nie odpowiadał mi - za ciepły !!!! Mam JMLab Electra 905 i takież brzmienie mi najbardziej odpowiada,bi-amping-absolutnie zamierzony.Znam te kolumny z różnych konfiguracji od lat !!!Spróbuj wspomnianego Perceptionisma. Jako konkurencję próbowałem Transparenta od "Bazunii" - super góra,ale bas nie ten.

Musisz szukać wśród kabli używanych, cena będzie ci się zgadzała(1000zł.), a jakość odsłuchiwanych kabli wzrośnie. Spróbuj Kimbera KCAG(dobry do lampy,ale nie tylko),Audioqesta Pythona,Fadela-był taki model za ok.1300zł. Ja używam XLO Referenc. Wszystkie te kable są droższe od twojej ceny, ale kupując je na rynku wtórnym moż być ok.1000zł

rodus - ja wiem, ze jestem nudny :), ale skoro jestes na etapie poszukiwan to posluchaj kabla Nykiela - mozesz pozyczyc w Audiofilu na Boya. Nie twierdze, ze to najlepszy kabel do 1tys pln, ale na pewno warto posluchac i kto wie, moze Ci sie spodoba (a wtedy zaoszczedzisz pare zlotych :) ) - zreszta chyba najlepiej posluchaj w komplecie z glosnikowymi -> jesli nie potrzebujesz dlugich kabli to komplet nie przekroczy zbytnio 1 tys pln. pozdrawiam

To akurat mialem okazje sprawdzic, gdy testowalem ABOXa. Gora "zarzadzal" moj Creek a dolem ABOX - i gora i dol podpiete byly Nykielami, rowniez klocki polaczone byly interconnectami Nykiela. Gora byla fantastyczna - przede wszystkim zdecydowanie zyskala na detalicznosci. Dolu nie moge oceniac poniewaz okazalo sie, ze Creek i Abox nie moga grac razem - wg konstruktora roznica czulosci na wyjsciu, sprawiala, ze Creek gral nieco glosniej co dawalo wrazenie braku dolu. Ale na codzien kabelek Nykiela napedza moje glosniki, i te kilka osob ktore slyszaly moj system dosc zgodnie pytalo "skad sie bieze taki bas z tych malenkich glosniczkow?" - czyli Nykiel potrafi przeniesc i gore i dol b. dobrze (jak na swoja cene). U Andrei29 CV4 zastapil Nykiela, bo gral lepiej (tu wierze Andrei na slowo), natomiast u mnie porownanie wypadlo na korzysc Nykiela. Wepnij w swoj system, posluchaj i zdecyduj - moze bedzie swietnie, a moze bedzie kiepsko, ale na pewno warto sprobowac.

może być i rodus :) wiesz co pal55 też myślałem o nykielu, przeczytałem o nim wszystko na tym forum i zafrapował mnie bardzo, kurczę może się powstrzymam i jeszcze go posłucham. U ciebie jak piszesz z creekiem sprawdził się doskonale. Ile by kosztowało wypożyczenie interkonektu razem z głośnikowymi, aha i czy masz może jakiś telefon kontaktowy do tego sklepu ? Dzięki.

Pozdr.

oj, stara poczciwa hiena :), pewnie nie uwierzysz ale skorzystałem z niej, zresztą nie muszę się tłumaczyć. Pewnie jak byś komuś nie dogryzł to cały dzień zmarnowany. Może tobie wystarczają informacje które już się znajdują na forum, ja szukam cały czas więcej i więcej, taki już jestem, kocham przyswajać nowe informacje, rozwijać się. Cały czas pojawiają się tu nowe osoby a ich opinii nie znajdę w wyszukiwarce.

Pozdr.

Ojojojoj Panowie, spokojnie.

Spojrzcie na czasy wpisow. Moj wpis kierowany byl do Singerlanda i dotyczyl tylko i wylacznie ABOXA. Akurat odnosnie Aboxa temat w zasadzie jest przedstawiony jest bardzo szeroko. Na "stereo" bylo o historii powstania i konstrukcji oraz wrazeniach odsluchowych, natomiast na "DIY" wrazenia odsluchowe forumowiczow, ktorzy wypozyczyli ta koncowke za kaucja.

Przyznaje natomiast, ze wpis ten byl jakoby malutka "odcinka" na wpis singerlanda w innym watku. Skoro byles tak spostrzegawczy, zeby tam zobaczyc blad to chyba powiniens zauwazyc napis "wyszukiwarka".

Ale ogolnie wszystko pol-zartem i bez urazy.

Rogus, temat poruszony przez Ciebie absolutnie nie jest wyczerpany i co wiecej jest ciekawy i nurtujacy wielu forumowiczow.

Sam posiadalem Siltecha SQ28 i nie bylem z niego zadowolony.

Charakter raczej jasny, kabelek bardzo przejrzysty o dobrej przestrzeni.

Jednak ogolnie dzwiek bez masy a najnizszy czestotliwosci szczuple.

Najlepiej gral z lampa.

Zawsze nurtowaly mnie kable Fadela, jeszcze nigdy bodajze nie znalazlem o nich zlej opinii. Sczegolnie interesuje mnie model "Aerolink" - niestety w second-handzie przez ostatnie 2 lata pojawil sie tylko raz i to z prawie sklepowa cena.

Pozdrawiam.

Rogus, wlasnie zajrzalem do Twojego "o mnie" i mam jeszcze kilka przemyslen jesli Cie to zainteresuje.

Kabel moim i nie tylko zdaniem to ostateczny szlif, ktory dobiera sie pod konkretny, dobrany juz system. Jesli zamierzasz zmieniac klocki nie ma chyba sensu wydawanie 1000zl na interkonekt, a gdzie jeszcze kable glosnikowe nie wspominajac juz o mezaliansie, ze dasz za interkonekt tyle, ile w tej chwili warte sa np Twoje kolumny. Dokladajac pieniazki przeznaczone na okablowanie np do kolumn zmiana bedzie o wiele wieksza niz ta, ktora slyszysz teraz, a ktora z cala pewnoscia istnieje.

Pamietaj, ze jest to tylko moje zdanie a przestrzegam Cie przed tym jakoby, bo sam niegdys wpadlem w taka pulapke.

Hienka zwracam honor, 1 minuta, to faktycznie niemożliwe :) a o Aboxie rzeczywiście było sporo na forum, sam się nad nim zastanawiałem, móże nie o kupnie, ale o wypożyczeniu do odsłuchu, zawsze to nowe doświadczenie. Jeżeli chodzi o siltecha to nawet o nim nie pomyślałem gdyż jest znany raczej z rozjaśnienia przekazu, a ja nie tego oczekuję. Fadel jak najbardziej, ale drogi skurczybyk. Mało ogłoszeń sprzedam, również świadczy o jego klasie, no i znany jest z ciepłego przekazu a tego właśnie szukam. W sumie znalazłem to w Ultralinku, ale nie chciałbym ażeby ominęło mnie coś ciekawego do 1000 zł stąd mój post. Jestem mało osłuchany z kablami, a temat kabelkowy zacząłem dopiero od paru miesięcy. Więc liczę na was.

Pozdr.

W porzadku, ale jak sie jeszcze raz spytales co to jest a ja po wpisaniu tego w wyszukiwarke otrzymalem 99 wpisow musialem przygryzc troszke jezyk:)

Jednoczesnie obiecuje ogolna poprawe i wykrzesanie z siebie wiekszej dawki cierpliwosci dla innych w nadchodzacym roku a wszystkich urazonych serdecznie przepraszam.

=> Hienka

no właśnie cały czas mam wątpliwości czy dobrze robię, ale tego Harmony muszę zmienić, on po prostu filtruje dźwięk. Kolumny będę zmienał za rok, nie wytrzymam tyle :) Ultralink jest raczej neutralny, wydaje mi się że mało w którym systemie się nie sprawdzi, ale właśnie "wydaje mi się ". Głośnikowych nie będę na razie zmieniał, chyba że na jakieś tanie (góra 50 zł/m). Uwierz mi że odczułem dużą różnicę Harmony-Ultralink także o bezpośrednim porównaniu nie może być mowy.

Pozdr.

rogus - wypozyczenie Nykiela to koszt ok 1200 pln (inter 0,5m, glosnikowe bodajze 2,5 m). Telefonu do Audiofila oczywiscie moge poszukac ale dopiero w niedziele wieczorem jak wroce do domu :) O ile dobrze kojarze to jestes z Wawy - mozemy sie jakos umowic - np wpadlbym do Ciebie z kablami, czy Ty do mnie z klockami (to nieco trudniejsze :)). Jesli chcesz to pisz na priv - jakos sie dogadamy.

rogus: pal'55 mówi prawdę. Żałuję, że nie słuchał mego sytemu, bo po wpięciu Nykiela i AQ CV4 róznica byłaby dla niego łatwa do uchwycenia i oczywiste byłoby, że CV4 u mnie akurat brzmi zdecydowanie lepiej na górze (spójniej z resztą pasma, o co miałęm pretensje na Nykielu).

U pal'a55 wybór duetu Nykiela wydaje mi się być wyborem z okolic szczytu dobrego grania różnych, testowanych kabli i jeszcze rozsądnym cenowo.

Cena Nykiela jest dosc wysoka - to prawda, ale zawiera zakonfekcjonowane końcówki.

Pisałem o tym wiele razy, jak to się stało, że wszedłem w posiadanie obu. Chcąc mieć piękny, rozwarstwiony dół, TS12 wygrał z innymi kablami zdecydowanie. Całość przekazu nabrała otwartości, bezpośredniości i doszły szczegóły. Nykiel grał świeżym dźwiękiem. Byłem pod wrażeniem, do czasu, gdy zorientowałem się, że u mnie coś jest nie tak z górą. Tzn. było jej jakby za dużo, w dodatku jakby stanowiła osobny zakres doklejony jakby z jeszcze droższego kabla. To mnie raziło.

Nie mogłem się z tym pogodzić, al ewcale nie martwiłęm tak bardzo, bo od dawna jestem zwolennikiem biwireingu. Zacząłem tedy dość szybko szukać partnera dla Nykiela - czegoś na górę.

N-ta pielgrzymka do Wa-wy i latanie po sklepach i wielkla frustracja, bo nie mogłem znaleźć niczego, co by mi odpowiadało. wskoczyłem na poziom do 2kzł za głosnikowe. Miałem już czarne myśli, bo Fadel, Goertz...tak, to jest ten poziom i te by mi leżały, ale cena ni edla mnie i nie do mego sprzetu. I dosłownie rzutem na taśmę trafiłem na AQ type 6+ i CV4. Byłem pod wrażeniem obu (bardziej type 6+) i wiedziałem, że dokonałem świetnego (dla siebie) wyboru.

W domu podłaczyłem i było ok. Po jakimś czasie , 4 opisane żyły CV4 (pary: treble i bas) rozplotłem i zastapiłem TS12. Przekaz stał się bardzo wyrównany w całym paśmie i po propstu zwyczajnie lepszy. Kontrabas brzmiał jak lubię, trąbki, blachy też. Wyjałęm Nykiela i grałem na CV4 co jakiś czas wracając do róznych kombinacji między nimi i nawet do samego Nykiela. Przećwiczyłem to 3, moze 4 razy w długich odstępach czasu. CV4 okazał się być w moim systemie zdecydowanie lepszy.

Zatem sprzedałem Nykiela jednemu z nas.

Sygnałowy C50 nie spodobał mi się w moim sytemie od pierwszych chwil. Wypadł co tu dużo pisać słabo i mocno poniżej przeciętnej, ajuż zdecydowanie słabiej od wspaniałego TS12 i poniżej AQ Copperheada. Trudno mi było w to uwierzyć, ale taka była prawda.

* * *

Na AS'04 byłem u pal'a55, gdzie razem przez chyba 4 h odsłuchiwaliśmy różne kombinacje. Muszę przyznać jedno: sygnałowe raczej wszystkie się sprawdzały ( 1 był słabszy, ale nie pamiętam już który), za to z głośnikowych , Nykiel TS12 był najlepszy.

Zaskoczyło mnie, że w ogóle nie miał oderwanej góry, od reszty pasma, jak to było w moim systemie. Dźwięk był spójny, wyrównany i naprawdę b. łądny. Grający jak na swoje możliwości dość głośno 4330 (tak lubię) po 4h sprawiał wrażenie wzmaka za ok. 4kzł. Wypięty z sytemy ABOX nie spowodował zmiany na gorsze i to było moje 2., kolejne zaskoczenie.

Widać Creek umie robić świetne zestawy, kapitalnie do siebie dopasowane, co daje do myslenia, czemu innym to tak nie wychodzi ?

(inansprawa ile kaze sobie płacić za umiejętności, bo nowa seria 50 jest moim zdaniem słono droga, ustawiajac sie ponad Ca, askoro ponad to musi być lepsza i pewnie jest. chciałbym móc porównać jak bardzo.)

System pal'a55: kapitalny duet Creeka, świetne kable (trochę drogie ; )), rewelacyjne AE ref. seria II... kto nie słyszał - nie będzie miał raczej pojęcia o czym piszę. Mówimy to o możliwym dźwięku z budżetłówki, choć AE to już z pewnościa budżetówką nie jest ; )) (ok.6,5-6,9kzł nówki).

* * *

Reasumując polecam i rekomenduję przesłuchanie Nykieli (zwłaszcza głośnikowego TS12).

Sam podejmij decyzję, co będzie dla Ciebie najlepsze.

Pozdr.

Andrea

Z tego co napisałeś, uogólniając :) Nykiel ma dużo góry, i w systemie pala się sprawdził, a w twoim ta góra właśnie przeszkadzała (góra czy wyższa średnica również ?). Swego czasu byłem w salonie na Waliców i odsłuchiwałem kombinację Creeka Wzmk.+CD plus Omegi 503, niestety nie pamiętam okablowania. W każdym razie to co mnie wtedy urzekło to łagodność i kultura grania, przekaz nie pozbawiony był również powietrza i detaliczności, naprawdę mi się podobało. I powiem ci że gdyby CD Creeka nie kosztowało ponad 3000 to bym go brał. Niestety nie miałem takiej sumy, i zdecydowalem się na CA D500 SE, kótry moim zdaniem gra ostrzej, dynamiczniej, równie przestrzennie. I moje próby dobrania okablowania zmierzają raczej w kierunku delikatnego utemperowania góry, oraz wyższej średnicy, dla mnie najważniejsza jest średnica i na niej skupiam moją uwagę podczas odsłuchu, i tu oczekuję odrobinki ciepła. Dlatego mam wątpliwości czy Nykiel sprawdzi się u mnie, no ale będę je miał dopóki nie posłucham :)

Pozdr.

pal55

z wielką chęcią, dzięki, już piszę do Ciebie

Pozdr.

He, myślimy podobnie, a tok rozumowania i spotrzeżenia mamy identyczne ; )

Też bolą mnie ceny Creeka, ale gdzie go dostać taniej ??????

W XII. Hi-Fi IM jest ogłoszenie: CD Creek 43mkII, stan idealny, pudełko, papiery, Wrocław... 1300zł

* * *

Ja swoje problemy rozwiązałem: CV4 i sygnałowe garmina (raczej bez kompleksu do 800zł w sklepie). CD CA D500 to kiepski cedek. Ale do nowego 500SE uwag nie miałem, bo w swojej kategorii jest świetny i tyle.

przynajmniej do takich wnioskó doszedłem po 40 min słuchania 500SE na Żelaznej. Można jeszcze lepiej, "tys prowda" ; )

Pozdr.

Ja słucham teraz na Tara Labs RSC Prime 1000. Kosztuje chyba 1400 za 0,6m ale wart jest grzechu. Chyba pożyczę sobie jakiegoś AIRa... i skończy się na tym, że będę miał interkonekt droższy od wzmacniacza i kolumn razem wziętych:-)

-> koRnik, sfiksowałeś (nie wierzę ; )), ale skoro to tak pięknie gra...

Kable raczej "się nie psują", tylko wygrzane grają lepiej, a czas działa na niekorzyść chyba tylko izolacji ; ))

I tak kupisz lepszy wzmak, potem kable : )))

-> pawiowy: i jak tam (no wiesz co)... ; ))

Pozdr.

Andrea -> Nie bój się, jeszcze mnie tak nie pokręciło. Byłbym chyba rekordzistą, ale na szczęście nie mam tyle kasy:-) Najbardziej mnie teraz boli, że w szafie leżą kable sieciowe bez wtyczek IEC... a tak bym sobie je już wpiął...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.