Skocz do zawartości
IGNORED

Opcjonalna Stacja Dokująca marki Denon

stomasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chcę zapytać, czy któryś z kolegów słuchał muzyki z iPoda wraz z opcjonalną stacją dokującą podłączoną do Denona?

Przedstawiciel Horn Distribution zapewniał mnie, że dźwięk jest praktycznie taki sam jak z odtwarzacza CD.

Za czym jednak podejmę decyzję, chętnie usłyszał bym opinię osoby posiadającej taki "gadżet" w swoim zestawie.

Pozdrawiam.

EE troche ten przedstawiciel ..przesadził..akurat to to dokladnie przebadałem i odsłuchałem..a to za sprawą mojej małżonki i jej kolezanek.

mini wieza z odtwarzaczem mp3 nagłsnia na codzien halke produkcyjna o powierchni okolo 60m2.Halka z płyt kompozytowych wypełnionych wełana mineralną..co jakis czas przelatujace wózki widłowe kierowane przez młodych gniewnych ludzi pokolenia '80

Diagnoza prosta plkiki nagrane z 320kbs graja praktycznie niegorzej niz dyski cd audio. niestety pozostałe typy plików o wiekszej kompresji graja nieco zyletowato i mechanicznie na to nie ma rady..z drugiej strony przy obecnej muzyce rozrywkowej typu umcyk umcyk nie ma to w sumie znaczenia....siła głosy jak i jakoscia spokojnie daje to rade i moge polecic

z założenia chciałem żeby ipod był ważnym źrodłem w moim systeemie (wzmak copland ,kol Vienna mozart)

Kupiłem kabelel AV do ipoda za 50 zł i spokojnie daje rade dzwięk jak dla mnie jest bardzo fajnie poukładany (mam ipod classic tak ze problem z brakiem ładowania przez kabel nie doskwiera)

Tearz spokojnie poczekam na jakiś dobry cd do swojego zestawu

Dziękuję Panowie za rady na temat iPodów.

Wygląda na to, że w śród forumowiczów nikt jeszcze nie eksperymentował ze stacjami dokującymi.

Mnie jednak ciągle nurtuje taka myśl: przecież pliki w formacie, np. mp3 320kbs,zapisane na twardym dysku iPoda, powinny być tej samej jakości jak pliki wypalone na płycie CD, a może nawet wierniejsze? Napędy CD też nie są doskonałe i mogą powodować błędy w zapisie. Wpinając iPod do dobrej klasy stacji, teoretycznie dźwięk powinien być tej samej jakości co na płycie CD, a może nawet lepszy? :)

Pozdrawiam.

p.s. Gdybym zdecydował się kupić taki "gadżet", napiszę o swoich spostrzeżeniach.

Ale po co mp3? iPod może odtwarzać formaty bezstratne. Korzystając z wyjścia liniowego w iPodzie uzyskasz jakość dźwięku zbliżoną do poziomu budżetowego CD - dla niedrogiego zestawu audio całkowicie wystaczającą.

Rhobaak

Nie miałem jeszcze okazji korzystać z iPoda. Poza tym coraz więcej zestawów stereo, również tych z wyższej półki, wyposażonych jest w gniazdo do podłączenia stacji dokującej. Dlatego właśnie mój pomysł że może warto by spróbować.

Przyjemnie było by, za pomocą jednego pilota, korzystać z całej kolekcji swoich płyt.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...

Zgodnie z obietnicą chcę podzielić się moimi spostrzeżeniami na temat iPoda. W zabawie brała udział moja 18 – letnia córka.

Testowany sprzęt to:

iPod classic 30Gb,

stacja dokująca Denon,

mini wieża Denon D F-102,

subwoofer Jamo 200,

kabel głośnikowy Wire Wotld

interkonekt DNM Reson.

Utwory z płyt „smooth jazz cafe” Marka Niedzwieckiego, skompresowałem do formatu mp3, 320 kbps i zgrałem na krążek CD oraz do iPoda.

Różnicę w odtwarzanym dźwięku można było poznać zaraz po pierwszych taktach, pytanie tylko czy na korzyść odtwarzacza cd, czy może iPoda?

Odtwarzacz CD ma trochę cieplejszą barwę dźwięku, natomiast iPod więcej górnego pasma.

Według naszych spostrzeżeń przestrzeń stereo i drobne detale muzyczne w obydwu urządzeniach były takie same. W końcu po dłuższych ślepych odsłuchach zaczęliśmy się gubić które z urządzeń gra w danym momencie.

Podsumowując: córka stawia bardziej na brzmienie iPoda, mnie podobają się oby dwa.

Według niektórych osób DCD 102 jest kiepskim odtwarzaczem, niestety jak na razie nie mam możliwości porównania go z innym. Szkoda też że znajoma nie potrafiła wgrać do swojego iPoda plików w formacie bezstratnym.

Mam wrażenie że urządzenia tego typu mają swoją przyszłość. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.