Skocz do zawartości
IGNORED

regulacja głośności

stmaniak

Rekomendowane odpowiedzi

narazie z cd, a potem z dac-a.

jak możesz to wyslij mi ten plik w innym formacie bo z protela nie mogę otworzyć (pdf,jpg,gif)

narazie sama regulacja , potem może pre na scalakach AD,BB...

Oto schemacik wersji "light" - sam pga2310. W takiej postaci byl testowany i spisywal sie bardzo fajnie. Do tego sterowanie na at89c4051 - nie wiem czy jest sens zamieszczac...

[obrazekLUKASZ-66329_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zasilanie symetryczne +/-15V, LM317 + LM337 w konfiguracji zmniejszajacej zaklocenia, mozna dodac po dlawiku na kazda galaz zasilania. Kondensatory wejsciowe nie zawsze sa konieczne - zalezy od zrodla. PGA sprawuje sie naprawde fajnie. Ja mam M1 + wzmak wlasnej roboty, podrzuce to koledze na ESY i macka, on to lepiej oceni.

• 1 rok później...

1. Strona veterana przestała istnieć, zna ktoś nowy adres?

2. Czy można wykonać układ potencjometru cyfrowego nie mając programatora do kostek? Innymi słowy, czy istnieje kostka która sama z siebie może być podłączona do jakichś przycisków i sterować potencjometrem PG2310? On się niestety domaga konkretnych rozkazów[1]: 31.5 - 0.5*(N-255), wysyłane jest 8-mio bitowe podwójne (stereo) N (a więc przedział komunikatów to 0000h do FFFFh, przy czym 0000h to rozkaz Mute a 1010h to -95.5dB wzmocnienia na obu kanałach). Dla jasności: BigEndian (MSB first)! Do tego pot chce taktowania zegara...

PS: Chyba nie mam dziś co robić i pewnie Was wkurzam tą ilością postów ;-)

[1]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) strona 8

Ukryta Zawartość

mirmur czemu w dekady a nie lepiej zastosować drabinkę r-2r ? Pojedynczego układu nie ma ale możesz sobie zrobić taki układ sterujący z najprostszej i taniej jak barszcz logiki cmos potrzebne ci są licznik BCD(albo licznik bin+dekoder bin->bcd) o długosci zależnej od ilości dekad dla jednej 4 bity dla dwóch dekad 8 bitów dla trzech 12 itd ,dekoder bcd na kod 1 z 10 + jakiś akumulatorek podtrzymujący stan licznika przy wyłączonym zasilaniu

-> fv

Wszystko można zrobić na prostej logice tylko po co. Tańsze to nie będzie, a czym więcej układów tym większe prawdopodobieństwo, że coś się uszkodzi. Już pomijam że więcej prądożerne to będzie. Poza tym układ z procesorem jet bardziej elastyczny. Zawsze możesz coś zmienić a tu musiałbyś szyć ścieżki. Ale gdybyś bardzo chciał to musisz wziąść liczniki (dukierunkowe) połączyć je szeregowo. Ich wyjścia wrzucić na rejestry przesuwne z wpisem równoległym (na wejścia wpisu). Na ich wyjściu miałbyś informacje do PGA. Musiałbyś zbudować jakiś generator przebiegu prostokątnego i nim taktować rejestry oraz poprzez jakieś np. NAND-y przepuszczać ten sygnał na wejścia liczników gdy przyciskasz klawisz sterujący podłączony do drugiego wejścia NAND-a. To tak teoretyzując i pomijając kilka drobiazgów jeszcze. Robi się z tego płytka z kilkoma scalakami i po co skoro można zastosować jeden. Spróbuj liznąć procki to naprawde nie jest takie trudne, a to zadanie mogłoby być fajne do nauki bo w miarę proste. Pozdrawiam.

>DeTom ja odpowiadałem koledze mimurowi o możliwości prostego sterowania tłumikami dekadowymi .Wiem że z

PGA nie ma już tak łatwo bo tam jest transmisja szeregowa ale tak czy inaczej da się zastowsować 1 scalak i nie będzie to procesor:)(nie cierpię mikrokontrolerów)Wystarczy wziąć dowolny CPLD Altery czy Xilinxa, dowolny ponieważ

coś takiego jak układ pod PGA powinien się bez trudu zmieścić nawet do najmniejszego z CPLD.Minusami będzie brak wyświetlania wartości plusy to że można będzie układ uśpić jeżeli nie będzie wykonywał żadnych czynności,programowanie na płytce drukowanej przez JTAG.Mikrokontroley są raczej niechętnie wykorzystywane przez producentów układadów gdzie poziom szumów ma być batrdzo niski powodem są sianie przez niego zakłóceń,używa się PLD albo koduje się automat FSM do pamięci EPROM

A jeśli już używa sie mikrokontrolerów to w szczelnych puszkach np za przednim panelem popatrz na rozwiązania np Mark Levinson ,tam praktycznie nie stosuje się mikroprocków do sterowania jest za to dużo układów CPLD różnej maści.

Znam CPLD ale nie proponowałem takiego roziązania bo jak zrozumiałem miał być to układ którego nie trzeba programować. Wiesz jak ktoś używa CPLD to i do procków ma blisko. Co do użycia i jednych i drugich to w obu przypadkach należy użyć jakiegoś zegara do taktowania, oba generują zakłucenia "szpilkowe" do układu związane z przełączaniem tranzystorów w strukturze. Oczywiście w CPLD mamy możliwość ustawienia typu wyjścia (m.in. różne du/dt) przez co możemy wpływać na poziom generowanych zakłuceń tym niemniej nie sądze aby były duże różnice w tych poziomach między proc a CPLD. Co do stosowania CPLD w dużej skali to jest to opłacalne ze względu na możliwość zamówienia sobie serii takich układów robionych na miarę i w bardzo niskiej cenie. Czasami zależy też na dużych szybkościach działania co w proc jest trudne do osiągnięcia przy tej cenie. Oczywiście automaty na PLD czy w EPROM to inna sprawa, ale ich stopień funkcjonalności jest już mocno ograniczony (w stosunku do CPLD). Reasumując jak to zwykle bywa nie ma oczywistych rozwiązań i trzeba iść na kompromisy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.