Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  415 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśłi chodzi o Enerra,to całkiem przyzwoicie z Accu sprawował się Deep Black,starszy model,sprzedałem go całkiem niedawno po porządkach kablowych ;).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Jeszcze tyułem uzupełnienia, zastanawiam się wręcz, czy to sie wzajemnie po prostu nie wyklucza, tzn. dźwięk, aby był w pełni wielobarwny, musi mieć czas aby "wybrzmieć", co wyklucza szybkość...

Tak - chyba macie racje. Nawet gdzies na forum anglojezycznym, bodajze NAIMa czy Creeka przeciwstawiono sobie te wlasnie cechy PRAT vs. musicality. Czytajac to wtedy glebiej sie nad tym nie zastanawialem, ale teraz po odsluchu wielu wzmacniaczy dochodze do wniosku iz poza najwyszym hi-endem sa to chyba w istocie cechy wykluczajace sie i dosc trudno uchwycic zloty srodek. Creek Destiny albo Accu to zdecydowanie "musicality" a NAIM, Rotel czy Krell to PRAT. Jedyne znane mi wzmacniacze klasy sredniej, ktore potrafily polaczyc muzykalnosc z tempem i energia to Roksan Caspian i starsze NADy. Byc moze w tych konstrukcjach balans pomiedzy tymi przeciwstawnymi cechami ustawiony byl gdzies po srodku...

A czy ktos wogole uzyskal prawdziwy PRAT z niskiego Accu wpinajac synergiczna szybka sieciowke, czy tez moje pomysly to po prostu marzenia scietej glowy i abym mogl sluchac rocka musze spzedac wzmacniacz (bo ukochanych kolumn nie zaminienie nigdy na jakies B&W bez duszy ;-) i kupic sobie jakiegws krella NADa lub caspiana?

Za kilka dzionków pokuszę się o kilka zadań z porównania Accu 212 i Caspiana.

Po kilku minutach grania mogę powiewiedzieć, że właśnie prat, tempo, bas i drive to caspian ma wyśrubowane. Nie ginie przy tym barwa i muzykalność, ale nie ma takiej gładkości i wysublimowania.

O ile bas jest lepszy niż w accu, średnica porównywalna, to góra pasma pozostawia niedosyt w porównaniu do Accuphase. Jednego jestem natomiast pewny, Accupase i Caspian to wybitne wzmaki w swoich kategoriach cenowych.

>Morven

Mam podobne spostrzeżenia i też arbitralnie nie zawacham się powiedzieć, że Accu jest lepszy. Gra kulturalniej i płynniej, jest odrobinę barwniejszy i doświetla wybrzmienia. Bas accu jest wolniejszy i nie schodzi tak nisko, ale jest obszerniejszy w średnim zakresie. Wydaje mi się, że po prostu pewnych rzeczy na tym pułapie nie da się pogodzić. Caspian to dynamit! Makro i mikrodynamika jest odczuwalna non stop. Z górą poradziłem sobie szybko. Przepiołem dwa kabelki i pominąłem tylny włącznik, oraz zamieniłem badziewne zworki fabryczne na wysokogatunkowe kabelki.

Czy warto dopłacić do podstawowego Accuphase- Tak. Ale też,jak sytuacja zmusza, to przesiadka na Caspiana jest bezbolesna. Utratę niektórych aspektów kompensuje dynamika, świetny bas i tak lubiany driv, timming . Acha, caspian gra odrobinę szerszą sceną, Accu ma lepszą głębię i gradację planów. Ponadto precyzyjnie kreśli źródła, z czy Caspian już tak sobie nie radzi. Ogólnie wzmacniacze prezentują podobną, bardzo muzykalną szkołę, co pozwala powiedzieć o Caspianie-"mały Accuphase"

pzdr.

Moje spostrzezenia sa wlasciwie identyczne. Swoja droga to troche wkurzajace, ze kazdej z tych konstrukcji brakuje tylko jednego elementu brzmienia do osiagniecia pelnej satysfakcji (Caspian - wysokie tony, Accue - PRAT). Gdyby nie te mankamenty, mielibysmy do czynienia z wzmacniaczami idealnymi w swej kategorii cenowej. Co ciekawe taka wlasnie rownowage prezentowal moj stary NAD 350. Oczywiscie calosciowo, to kontrukcja nieporownanie gorsza od ww wzmacniaczy, jednakze stare NADy posiadaly idealnie wywazone puntky rownowagi pomiedzy skrajnymi koncepcjami brzmienia. NAD byl zarowno bardzo dynamiczny jak i muzykalny, z niskim basem, ale tez holograficzna przestrzenia. Gdy zaczalem poszukiwania bardziej dojrzalych wzmacniaczy, oczywiscie uzyskalem poprawe w wielu aspektach brzmienia, jedakze zawsze punkt rownowagi byl zachiany i jakis element brzmienia wykazywal ewidentne braki (jak np. kiepski PRAT a Accuphase, suchy sterylny dzwiek w Primare, sztywnosc i twardosc w Yamasze, zamulenie w Audio Analogue itd). Ogolnie Caspian to faktycznie kontrukcja bardzo dobra, choc jesli chodzi o nowy, to wcale nie jest to wzmacniacz tani i to normalne, ze w tej cenie juz powinien dobrze grac. Poczatkowa cena Caspiana to bylo 1000 GBP i gdyby w dalszym ciagu byl sprzedawany za te pieniazki - mielibysmy do czynienia z absolutna rewelacja.

Witam! Jako posiadacz E-350( wcześniej E-213), zapisuję się do klubu. Proszę o pomoc i informację jaka jest prawidłowa polaryzacja w gnieździe zasilania urządzeń Accuphase? Chyba dopiero E-560 ma sygnalizację informującą o prawidłowym podłączeniu. Czy ktoś ma dokładne informacje na ten temat?

Przepraszam, że nie zauważyłem wcześniejszych informacji w tym wątku na ten temat. Ale w związku z tym, jak się ma wpis wiktora.pl i zamieszczone zdjęcia do informacji, którą dziś uzyskałem od Pana Yasu Ishizuka z Accuphase :"...The pin configuration of the AC inlet is as follows:

1. the pin 1 (atop of the triangle) is ground

2. the pin 2 (left side facing the inlet) cold

3. the pin 3 (right side facing the inlet) hot..." ?

Myszarabut widze ze spinasz accu z krellem kablem sygnalowym XLR a to nie dobrze bo w krellu sa inaczej polutowane piny niz w accu ,siec zostaw w spokoju, mysle ze w samym polaczeniu urzadzen jest wiekszy problem,no chyba ze jednak uzywasz rca?

pozdro

Ja zamieniłem kable głośnikowe w kolumnach (+ ze wzmaka do - kolumny i odwrotnie). Jest bardzo dobrze. Taki manewr pozwala rozwiązać problem niezgodności fazy absolutnej (opisywany dość dokładnie w "Audio" przy testach Luxmana). Używam XLR-ów, bo Krell gra znacznie lepiej na wyjściach zbalansowanych. Połączenie CD ze wzmacniaczem jest dla mnie priorytetowe. Tuner i gramofon ma mniejsze znaczenie i tu nie słyszę żadnej różnicy.

dokładnie ,tez myslalem ze zamiana + z - w terminalach cos da ,ale jak potem oswiecil mnie pewien elektronik to bzdura ,a wierzyc do konca recenzentom z audio czy hi-fi to wiesz .... mozna niezle sie sparzyc ,w accu akurat to nie problem wystarczy wyjac plytke z gniazdami xlr, bron boze nie wylutowywac gniazd tylko same nozki ,skrzyzowac je wlutowac na miejsca i po klopocie ,tak jak kolego pisze dla wprawionego amatora lutownicy to 15 minut roboty

Wzmacniacz jest nowiutki, na gwarancji więc proponowane zabiegi na nim teraz nie wchodzą w rachubę. Nie bardzo chcę też rozbebeszać Fadela. Faktem niezbitym jest, że zamiana kabli przy kolumnach poprawiła znacznie dźwięk i pewnie przy tej formie rozwiązania problemu pozostanę. Kiedyś może przyjdzie czas na zmianę źródła aczkolwiek Krell z Accu sprawdza się bardzo dobrze.

myszarabut, 8 Mar 2010, 15:20

>Przepraszam, że nie zauważyłem wcześniejszych informacji w tym wątku na ten temat. Ale w związku z

>tym, jak się ma wpis wiktora.pl i zamieszczone zdjęcia do informacji, którą dziś uzyskałem od Pana

>Yasu Ishizuka z Accuphase :"...The pin configuration of the AC inlet is as follows:

>

>1. the pin 1 (atop of the triangle) is ground

>2. the pin 2 (left side facing the inlet) cold

>3. the pin 3 (right side facing the inlet) hot..." ?

Panowie, pomieszały się dwa tematy. W powyższym poście mowa o zasilaniu, nie o pinach w XLR.

Rzeczywiście o to chodziło mi gdy zakładałem wątek i tego też dotyczy odpowiedź Pana Ishizuka ( pin configuration of the AC inlet). Nie wiem tylko czy właściwie odczytałem jego infomację tzn. jak inetrpretować zwrot "facing the inlet"?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.