Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  413 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

23031970, 10 Mar 2010, 17:48

>mam pytanie czy ktoś z WAS słuchał wzm.accuphase E 407 lub E 350 i jaka jest między nimi różnica

>dziękuję za odpowiedź-pozdrawiam

gdzie im tam do żaklina :))

przepraszam, ze jeszcze raz o tym samym: czyli "inlet" to gniazdko we wzmacniaczu a nie koncowka kabla i patrzac od tylu wzmacniacza goracy pin (faza) powinien byc z prawej, czyli lewej patrzac od frontu. Mam racje, czy sie myle?

Morven;

wszystkie znaki na niebie i na ziemi wskazują na "inlet" jako na gniazdko w OBUDOWIE wzmacniacza, a nie na WTYCZKĘ w kablu sieciowym ;-)chyba że się zmieniła wykładnia języka angielskiego w transkrypcji japońskiej ...

czyli patrząc na owo gniazdko od tyłu urządzenia - po prawej stronie jest żyła gorąca.

that's all ...

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

Morven

Myślę, że ostatnie zdanie w Twoim wpisie jest bliższe prawdy. Kilkukrotnie zostawiałem wzmacniacz pod napięciem wychodząc do pracy, żeby był wygrzany do odsłuchów popołudniowych. Mimo to słuchając późnym wieczorem miałem wrażenie lepszego dźwięku. Może to kwestia własnej dyspozycji, nastroju, wyciszenia po całym dniu i skupieniu na dźwiękach, które słyszymy. Generalnie zauważyłem ,że na odbiór tego co słyszymy ogromnie wpływa dyspozycja psychofizyczna. Wystarczy niewielka niedyspozycja, przeziębienie, zmęczenie i wtedy mamy wrażenie, że nagle sprzęt gra gorzej, nie ma dynamiki, scena zaczyna się rozłazić itd...

A oto informacja, którą otrzymałem dziś od polskiego dystrybutora Accuphase:

"...Gdy patrzymy na gniazdo od tyłu urządzenia i bolec masy jest u góry, to po

lewej stronie ma być przewód gorący (live) czyli próbnik fazy powinien się

świecić..."

To ciekawe ...

dystrybutor accuphase w polsce ... inaczej podaje niż producent w japonii ... dziwne ;-) zaiste polska rzeczywistosc ...

z praktyki jednak w moim odczuciu na moich urzadzeniach tj. P7100 i C-2810 ... dzwiek zdaje się lepiej osadzony w barwie i przestrzeni gdy w lewym pinie jest zyla goraca (w lewym patrzac na wprost na gniazdko - bolec uziemiajacy na gorze)

ciekawe te dwa skrajne opisy ...

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

Martin, 12 Mar 2010, 12:32

>z praktyki jednak w moim odczuciu na moich urzadzeniach tj. P7100 i C-2810 ... dzwiek zdaje się

>lepiej osadzony w barwie i przestrzeni gdy w lewym pinie jest zyla goraca (w lewym patrzac na wprost

>na gniazdko - bolec uziemiajacy na gorze)

Tez to potwierdzam, testowalem 'polaryzacje' na moim P1000 i DP-78 i naturalniejszy dzwiek byl przy fazie na bolcu z lewej, patrzac na gniazdo IEC w urzadzeniu.

Moim zdaniem Pan z Accuphase (producent, nie dystrybutor) popelnil lapsus jezykowy i piszac "IEC inlet" mial na mysli wtyk, nie gniazdo.

pozdrawiam

slvn

Ja piszę o MkI i II, M series 1 nie slyszałem, a to chyba już trochę inne granie. Ale to nie ten club ;)

A wracając do Accuphase, to nawet podstawowej serii 2xx należą się ukłony. Próbowałem ostatnimi czasy zastąpić accu 212 trzema innymi wzmacniaczami(z osobna) i niestety, nie dały rady. Accu znacząco podniósł poprzeczkę.

No i porównanie odnosi się do Accuphase modelu E-212, który jest najbardziej spięty i neutralny z serii 2xx, ale przepiękną barwą czaruje nadal.

W ogóle od momentu spięcia Accu z Harbethami, rogal zagościł na stałe ;D

Polecam ten tandem, to Muzyka przez wielkie M!

post-7222-100009362 1268910156_thumb.jpg

JA sprzedalem 211, bo pewne jego cechy nie spasowaly mi z Vienna. Jaka jest 212? Nie wiem - jedni pisza, ze lepszy jest 211 a inni, ze 212... Wszyscy zdaja sie byc jednak zgodni, ze starse modele sa lepsze niz 213.

qman, 18 Mar 2010, 12:02

Ładny system, piekna 212-tka, ale Kolega nic się nie chwali tunerem SABA MD-292 - a jest czym!

Co do porównań E-212, a E-213 to grają one całkiem podobnie, no może 212 nieco mocniej, dobitniej i ciut bardziej "twardo", ale to nie oznacza, że jednen model jest lepszy od drugiego (w moim przekonaniu). W E-213 bardziej podobała mi się ogólna charakterystyka i barwa oraz to, że kupiłem ten model z 2-letnią gwarancją. Choć obecnie, gdybym kupował ponownie to dalej bym miał ten sam problem co kiedyś - który wzamacniacz wybrać: 211, 212 czy 213... Bo wszystkie one są kapitalne :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

bylo to dosc dawno jak zmienialem 210 na 211 z tego co pamietam to ogolnie zeby nie pisac glupot , pierwsze wrazenie bylo takie jakby sie sprzet zepsul byc moze bylo tak dlatego ze 210 mialem jakies 8 lat i bylem przyzwyczajony do jego brzmienia 211 nigdy potem nie zagrala juz tak dobrze jak 210 moze inaczej, ten dzwiek nigdy potem nie podobal mi sie tak jak na 210,a jakie dokladnie roznice byly nie jestem teraz po tylu latach w stanie stwierdzic ,211-stka nie pograla nawet pol roku...

bylo to dosc dawno jak zmienialem 210 na 211 z tego co pamietam to ogolnie zeby nie pisac glupot , pierwsze wrazenie bylo takie jakby sie sprzet zepsul byc moze bylo tak dlatego ze 210 mialem jakies 8 lat i bylem przyzwyczajony do jego brzmienia 211 nigdy potem nie zagrala juz tak dobrze jak 210 moze inaczej, ten dzwiek nigdy potem nie podobal mi sie tak jak na 210,a jakie dokladnie roznice byly nie jestem teraz po tylu latach w stanie stwierdzic ,211-stka nie pograla nawet pol roku...

• 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.