Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  415 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Morven, 22 Paź 2009, 17:05

>LP odsprzedazy. Wylicytowalem na Audiogon Colorado po dobrej cenie, ale jeszcze nie zaplacilem. Wlasnie

>anulowalem transakcje. Zreszta mialem zle przeczucia jesli chodzi o tego Audioquesta. Wiele osob

>pisze, ze kable tej firmy niby niezle, ale nie potrafia ujac niczym nadzwyczajnym. Pozostaja mi wiec

>XLO Signature1 (ponoc nie nadaja sie), jakis Acrolink (ponoc super, ale nikt nie potrafi powiedziec,

>czym roznia sie modele, i ktory warto kupic) no i Albedo Monolith. Co do Albedo jestem troche

>sceptyczny, bo niejako troche z zasady nie lubie srebra. Mialem kiedys Sonus Oliva i pomimo, ze to

>rewelacyjny kabel w swojej cenie, mial wyrazna "postrebrzena" sygnature - nienaturalne doswietlenie

>wyzszych pasm, itd. VDH Orchid zjadl go z kretesem. Zaluje ze sprzedalem Orchida. Zeby osiagnac

>lepsze brzemienie trzeba chyba pojsc w straszne pieniadze :-(

tak sie wtrącę...używałem sonus olivy okołu roku,teraz posiadam albedo monolith to całkowicie inna szkola brzmienia,sonus przy nim jest szorstki i nerwowy.

monolith nie gra jak srebrny kabel,jak na razie to najlepszy ic jaki miałem,myślę ze warto przynajmniej wyporzyczyc .

>Machidiel Orchida, zwlaszcza w zakresie ogolnego ciezaru brzeminia, to ogolnie przegral on z Orchidem z

>kretesem. Stereovox to po prostu taki niemuzykalny Orchid ;-)

-Tak naprawde ciekawy Stereovox zaczyna sie od Firebirda,oraz seri600 - to juz najwyzsza liga dla koneserow.Mialem oba.Obecnie uzywam seri 600.Klasa sama dla siebie,gdyby nie cena.Ale polecam posluchac Firebirda - relacja ceny do wartosci conajmniej wybitna.Czy akurat do Accu jest to kabel z wyboru to juz inna kwestia.On gra b.homogenicznie,ma znakomity i switnie kontrolowany bas,ale lekka sklonnosc do ocieplenia i tu moze z Accu niekoniecznie wspolgrac.U mnie z Lema acoustics Marzenie.

Wielkie dzieki za rady. Chyba po prostu zastosuje "permanent cable swapping" wyzszukujac co lepsze okazje na Audiogon i sprzedajac pozniej te, ktore sie nie sprawdzily. To chyba jedyny sposob na dobre poznanie poszczegolnych przewodow i uzyskanie wzgeldnej pewnosci ich dopasowania w systemie. JEsli chodzi o pozyczanie ze sklepow to na Slasku jest raczej kiepsko, jesli chodzi o kable z wyzszej polki - rynek maly, wiec na polkach zbyt duzego wyboru nie ma. Wlasciwie to poza Tara - to prawie zaden.

Witam klubowiczów.

Mam do was pytanie

Jak integra E-350 lub model starszy sprawuje się w szeroko pojętej muzyce metalowej z naciskiem na metal progresywny?

Jakie monitory brać pod uwagę do pomieszczenia 12m2

voivod

U mnie E-308 na 12 metrach grają z B&W 805 nautilus, na razie nic lepszego nie znalazłem.

Metalu raczej nie słucham ale rocka progresywnego sporo i w takim połączeniu (Accu + B&W)

sprawują się wyśmienicie.

Pozdr.

Morven, 23 Paź 2009, 22:17

>Plustek bardzo in minus od modeli, ktore wymieniles? Czy warto kupic ten kabel

Moim zdaniem Colibri nie jest godny polecenia.Firebird ,zwlaszcza nowa wersja to naprawde kabelek wart odsluchania i posiadania - jak budzet oczywiscie pozwala,bo nie mozna sie dac zwariowac.Jesli jednak poszukujesz czegos w tej cenie,to od Firebirda zacznij odsluchy a potem porownaj do innych.Na spokojnie i bez pospiechu.Jesli wpasuje sie w Twoj system to za te pieniadze dlugo nie znajdziesz nic lepszego.Dotyczy to interkonektow i glosnikowych.Proponuje rowniez sprobowac interkonektu Silverman Laboratories Clarity - chyba nawet tanszy od Firebirda a potrafi wpasowc sie w naprawde drogie systemy nic nie ujmujac z ich mozliwosci.Pozdrawiam

No i w pospiechu sie walnalem strasznie ,bo Colibri z vespa mi sie pomylil - wielkie sorry.

Colibri jest oczywiscie jako interkonekt odpowiednikiem Firebirda jako glosnikowego.Wiec moje poprzednie wypociny odnosza sie do vespy - mea culpa.A Colibri interkonekt i Firebird Glosnikowy to to samo brzmienie i klasa.Oba sa warte swojej ceny.Co do silverman Laboratories Clarity to zdanie podtrzymuje.

"Pojedynek" Versus kontra Tara 0.8 (kable głośnikowe) zakończony.Bezpośrednie porównanie trwało trzy długie wieczory,Versusa "męczyłem" także przez kilka dni wcześniej,więc w miarę osłuchałem się z jego zaletami (wad niewiele).Jednak wpięcie Tary pokazało dlaczego między tymi kablami jest taka różnica w cenie (bodajże dwukrotna mniej więcej).Zalety Tary pewnie są znane i będę się powtarzał,ale co tam!Może skupię się przede wszystkim na tym w czym dla mnie Tara była lepsza.Początek nowej płyty Anouara Brahema (uwielbiam go),dźwięki wydobywały się z tak czarnego tła i kompletnej ciszy,że trudno to opisać.Wszelkie małe składy z ECMu brzmiały kapitalnie,tzw.czarne tło zabijało swoim spokojem.To samo na płycie RGG "True Story" (daj Boże wszystkim polskim muzykom nagrywać w Tokarnii w Nieporęcie),scena była głębsza,co do szerokości to nie zauważyłem większej różnicy między Versusem i Tarą.Na wspomnianej płycie RGG,utwór nr5 z CD1,uwidocznił największą przewagę Tary,czyli bas.Mimo,że na tej płycie kontrabas jest jak dla mnie trochę "za grubo" nagrany,to Tara trzymała niskie tony w ryzach,i bez problemu schodziła poniżej poziomu Versusa,który nie dawał rady i robił już z basu "bułę",to samo na bonusie "Nieba" Anny Marii Jopek,kapitalny kawałek "Exsultate Jubilate",ogromna przestrzeń na obydwu głośnikowcach,ale bas dużo lepszy na Tarze.Tara także górowała aksamitnością wysokich tonów,była gładsza.(Ale na innych kolumnach mogłoby być zupełnie inaczej).Wszelkie płyty z dużą podstawą basową zabrzmiały lepiej na Tarze (Cassandra Wilson "Travelin Miles",to moja ulubiona!,"Thunderbird",płyty Patricii Barber).Jak jesteśmy przy wokalu to było wiadomo,że Tara lepiej nasyci średnicę,i to zrobiła,także delikatnie wypchnęła wokal do przodu.Była natomiast jedna rzecz,która bardziej mi się podobała w Versusie,struny gitar na niektórych płytach zabrzmiały dla mnie lepiej,Antonio Forcione z koncertu na winylu,wydanym przez Naima,miałem wrażenia większej ilości powietrza między instrumentami,także świetna dla mnie płyta Johna Zorna "The Gift" bardziej podobała mi się na Versusie,chyba dlatego,że na Tarze zabrzmiała akurat łagodniej,a tę lubię posłuchać "ostro".Tak samo na płytach Tzadika,gdzie na gitarach grali Tim Sparks czy Marc Ribot,Tara chyba delikatnie zaokrąglała.Ale wystarczyła płyta Jamie Saft Trio "Trouble" z piekielnym kontrabasem i Tara była warta każdych pieniędzy ;).Trochę już przydługo się zrobiło,hihihi.Podsumowując zdecydowałem się na Tarę,ale dopiero bezpośrednie porównanie pokazało jej wyższość,jestem pewien,że gdybym miał w domu tylko Versusa to by został.Tak samo jak jestem pewien,że z innymi kolumnami (o łagodniejszej górze,i ogólnie trochę "ciemniejszymi") werdykt mógłby być odwrotny.Tara 0.8 to jednak moim zdaniem wybitnie muzykalny kabel,co z moimi Thielami i elektroniką Accu przyniosło niebywałą przyjemność ze słuchania muzyki. P.S.Marcin K.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Pewnie jeszcze o wielu rzeczach nie napisałem,ale może coś się przypomni w późniejszym czasie ;).

Stefek, dzięki za świetną recenzję. Ale spodziewałem się, że taka będzie :). Tara 0,8 to musi być kapitalny kabel, ale trzeba przypomnieć - dwa razy droższy od Versusa. A w tym biznesie, prawie zawsze, koszta przekładają się na dodatkowe promile satysfakcji, aż pewnie do całkowitego upicia po wpięciu Tary The Zero Onyx. Stefek, jeśli masz wolny szmal na Tarę 0,8, to mogę tylko gratulować :).

Pozdrawiam, a pozostałem Kolegom i również sobie powtarzam, że cienkuszem też mozna się zdrowo nawalić...

Cena na półce Versusa i Tary to faktycznie dwukrotna różnica,ale czasy są ciężkie, dla handlowców także,więc trzeba korzystać z okazji,mam nadzieję,że nikt z Was za drogie klocki nie płaci ceny "półkowej" ;).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.