Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Manty V5

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Problemem z Mantą jest to, że wszystko jest "podobno". Nikt nic nie wie na pewno, wszystko to gdybania. Naprawdę na początku miałem enmtuzjastyczne podejście do tego sprzętu, ale powoli zaczynam mieć dość tego "podobno".

No i stało się, kupilem okazyjnie za ok 850 zł z wysyłką, używaną Mante V7 z głośnikami, podobno ma wymienione lampy, wizualnie jak nowa ale przekonam się o tym i jak gra gdy dojdzie paczka :)

ps. szukając dobrych kabli cinch zmówiłem pół metrowe kabelki DIY - KLOTZ AC110 + dolutowane bananki Neutrik.

Teraz czytam i okazuje się że te bananki to prawdopodobnie podróbki to samo Nakamichi.. , patrząc na cenę samego kabla który można zamówić i cenę tych pseudo oryginalnych bananków to można sobie nieźle dorobić mając smykałkę do lutowania ;)

Sprzęt przetestowałem, gra zajebiście jak na coś co kosztowało 850 zł.

Wzmacniacz ma zmienione lampy na EL 34 zdaje się że to te od końca mocy bo są większe.

Wszystko podpięte do DVD Philips DVP 5960 za pomocą taniego DACa FiiO d3 ( z czasem kupię lub wykonam lepszy) kablem coax firmy Hama, kabelki rca KLOTZ AC110 (La Grande) z wtykami Neutrik, kable głośnikowe firmy Jamo 2x2,5 wyglądają jak Flat takie srebrne. Co do wykonania wzmacniacza to dolne podstawki i górne się odkręcają trzeba sprawdzić, niektóre wtyki pod kable głośnikowe potrafią się kręcić, trzeba przytrzymać palcami to tyle z niedociągnięć, całość sprawia dobre wrażenie szczególnie kolumny, brzydkie są tylko te boczne ścianki.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Sprzęt przetestowałem, gra zajebiście jak na coś co kosztowało 850 zł

Widziałem też tę V7 na Allegro i nawet miałem ochotę, ale za długo się namyślałem.

A teraz pytanie. Czy warto kupić używaną V5 i do jakiej sumy? V3 chyba jednak chciałbym zamienić na taką "pełną" lampę.

V5 nie słuchałem, zadowolony jestem z brzmienia, nawet nie zamierzam wymieniać kolumn bo grają na prawdę dobrze , dokupię tylko kolce pod kolumny żeby nie przenosiły drgań na meble bo basu jest aż za nadto.

Co do wyglądu i marki to mam to w d... za małe pieniądze mam coś co gra lepiej niż yamaha piano craft i tak to traktuję, fajnie było by ten wzmacniacz pomalować proszkowo na jakiś ciemniejszy kolor ale nie wiem kto by się tego podiął, pomyśl o jakimś dacu, ja teraz słyszę żeczy których wczesniej nie słyszałem na innym sprzęcie.

Czy ktoś wie jak wymienia się lampy w V7 ? rozumiem ze te metalowe osłonki się nie zdejmują i lampę trzeba czymś od spodu podnieść tak aby nie zarysować obudowy i przez osłonki lamp próbować palcami podnieść lampę ?

Druga sprawa, jak sprawdza się lampy ? jakie urządzenie wystarczy aby sprawdzić zużycie ? jeden kanał gra mi delikatnie ciszej więc pewnie któraś z lamp mocy się kończy, wolał bym wymienić konkretną bo lampy EL34 są pierońsko drogie a jest ich 4.

• 2 tygodnie później...

zachęcam do licytacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Jak by ktoś chciał potencjometr do manty V5 to mam Alps RK27(BLUE) 50K/A -LOGARYTMICZNY do sprzedania lub zamiany na podobny o wartości 100K ( kupiłem za mały, do V5 zdaje sie pasuje ).

• 7 miesięcy później...

witam

Pozwolę sobie odświeżyć kolejny stary temat.

Nie mam żadnej lampy a chciałbym spróbować lampowego brzmienia.

Jaka jest rozsądna cena za taka Mantę V5 bez monitorów?

Jakie lampy są w środku? arturp pisał a 6n1p i 6n3p, ja spotkałem się również z wersją że siedzą tam 6n6p.

Czy jest sens testowania tego wzmacniacza z innymi nie zestawowymi kolumnami?

Ja mam Grundigi 8000 i nie wiem czy Manta sobie poradzi?

Będę wdzięczny za każdą pomoc bo tradycyjnie "żre mnie to jak rdza trabanta"

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

2x 6N1P oraz 4x 6P3S-EW - zabrzmi lepiej ? w mancie V7- jeśli można proszę o potwierdzenie - ewentualnie inne propozycje "tuningu"

Dla mnie w fabrycznie konfiguracji i tak gra rewelacyjnie - jestem przekonany że do 1500 zł nic nie zagra lepiej

• 4 miesiące później...

Odkopuję, bo moja Manta V5 po 5 latach od zakupu ciągle działa i ostatnio znowu wróciła do łask.

Jedyna zmiana u mnie do wymiana lamp na radzieckie (plus mam w szafie drugi zestaw).

Przez kilka lat słychałem V5 podłączonej do Beresforda i zawsze miałem wrażenie, że taki zestaw jednak zamula. Grało fajnie, ale... nie do końca jak sobie wyobrażałem.

Od miesiąca jednak mam Asusa Xonar Essence One i muszę powiedzieć, że V5 odżyły. Jest ZNACZNIE lepiej. Wszystko się poprawiło. Asus jest bardzo jasny i szczegółowy co wg mnie doskonale się zbalansowało z ciepłem lampy :)

A jak u Was? V5 jeszcze żyją?

• 3 miesiące później...

wymiana okablowania sygnałowego na srebrzankę , daje moim zdaniem najlepsze efekty , kondensatory wymieniłem wcześniej i od panasoników w gore nic się efektownego nie dzieje wiec zostały benic. U siebie mam zrobione dziury w dolnej osłonie wiec co chce to wkładam . Z bardzo drogimi nie eksperymentowałem bo po co ?. potencjometr mam wywalony. lampy chińskie były najlepsze ruskie nadmiernie go łagodzą.

dobre efekty dały el90 (chyba .. mini wat coś takiego..) ciszej grały , też lecz dziwnie sie grzały,. A i efekt zauroczenia szybko mijał...może autosugestia. znacznie lepszym rozwiązaniem są kolumny .Poczciwa tesla arz6604 w linii ala acuhorn ...nie horn i zielone saby zagrały lepiej od kef ref.

• 1 rok później...

Ponad rok przerwy w temacie więc postanowiłem przerwać tą zmowę milczenia :)

Jak tam się sprawują u was manty ? Bo moja trzyma swoje parametry świetnie i cały czas w duszy uśmiech nie schodzi kiedy z niej słucham muzyki ^_^

Ostatnio testowałem różne lampki i stwierdziłem że na preampie najlepsze są oryginalne Chińskie (najbardziej szczegółowe i mają więcej góry i trochę mniej basu ale na plus z tym basem że go mniej.) Lampya wzmacniające 4 bez większej różnicy czy Rosyjskie czy Chińskie, w moim przypadku używam dużych głośników podłogowych polaris 200 a podłączone są do wejścia 4 ohm mimo że dedykowane są pod 8, są wyjątkowo czułe i manta je bez problemu napędza na 4 lub 8 ale na 4 mniej manta się grzeje i ładniej grają - i tak samo było z polaris 250 classic.

Mój tuning manty polegał na wymianie kabli źródłowych pod sam potek, wywalenie całkiem wejść cinch, dodanie selektora 2 źródeł wejściowych i włącznika z przodu. Wymieniłem też 6 kondensatorów 0,22uF 630v na Bennic, ale to raczej nic nie przyniosło ze zmian w dźwięku - i wiem co mówię bo zanim to zrobiłem wcześniej wykonałem gniazdko na słuchawki i wykorzystałem je przed modyfikacjami wpadając na pomysł bo:

Każdy jak coś tam dłubnie w swoim wzmaku mówi że po zmianie na jakieś inne ładnie wyglądające i drogie elementy np. kondy mundorfa itp. to zaraz mu tam po takiej operacji lepiej gra i w ogóle różnica że fiuu fiuu...

Otóż nic bardziej mylnego - czasami więcej w tym nadinterpretacji niż zmian faktycznych ze względu że wiemy że coś zmieniliśmy i oczekujemy tej zmiany, a kiedy jej nie słychać wtedy wydaje nam się że jest czegoś tam więcej/mniej a w gruncie rzeczy jest niemalże identycznie jak było przedtem lub w ogóle bez zmian... Dlaczego to napisałem ?

Otóż nagrałem tą samą piosenkę kilka razy jak brzmi manta przed modyfikacją i tą samą piosenkę już po modyfikacji (kondensatorów i lamp. W ten sposób można nawet sprawdzić różnicę w kablach źródłowych itd. )

Wszystko nagrałem z kosmiczną jakością 32Bity 192kHz i 12288kbps (nie zrobiłem błędu pisząc to) zwykłe płyty cd i Audio player przy swoich 16 bitach 44,1kHz 1440kbps to trochę śmiech bo 22 minutowe testowe nagranie, a w nim 6 testów różnych konfiguracji manty zajęło aż ponad 2GB! (stąd nie udostępniam tego nagrania bo mam wolny upload internetu.)

Takie nagranie można odsłuchać np. na jakimś dobrych słuchawkach lub nawet samą mantą lub na czymkolwiek innym z dobrymi słuchawkami - będzie ładnie słychać czy są różnice w zmianach podzespołów czy ich nie ma np. lampy preampu 5670 AEG DE -> USA grają bardzo podobnie do chińskich - rosyjskie preampu mniej szczegółowe więcej basowe trochę gorsze ale jakiegoś koszmaru na nich nie ma - też są ok ale ja wole bardziej szczegółowe i wyraźniejszą górę niż przebasowienie.

Zmiana kondensatorów na bardziej firmowe praktycznie nic nie dała (odradzam zupełnie takich zmian - grzebać dopiero jak kondy będą miały już kilkaset godzin pracy za sobą, lub jak zaczną puchnąć i wtedy wymieniać je na nowe lepszych firm - przy okazji taki refresh środka na nowe ładniejsze a czy lepsze to nie powiedział bym...

Oprócz odsłuchu testu można też zobaczyć jak to wygląda wizualnie - wczytać owe nagranie np. do soundforge'a lub innego programu i mamy pokazane jak na dłoni czy są różnice czy nie. (widać czy mniej sopranów czy więcej basów itd. ogólnie trzeba pomyśleć nad tym co się widzi na ekranie i dlaczego tak jest - to bardzo ciekawe bo ten sam utwór testowy nie jest już identyczny, co widać po pikach/wykresie czy jak to się tam zwie fali-wave'ie. Każde jedno nagranie oczywiście mamy zapisane też na kartce na jakiej konfiguracji i z czym było utworzone, tak więc można zdecydować na słuch i pomóc sobie wizualnie na którym jest the best ! :)

Zapyta mnie teraz ktoś po co się z tym tyle bawiłem - to proste - nie mam takiej pamięci muzycznej żeby porównać różne konfiguracje sprzętowe które są czasami tak nieznaczne, że nie możliwe do znalezienia różnicy zwłaszcza kiedy odstęp czasowy odsłuchu między jednym a drugim odsłuchem wynosi dłuższą chwilę.

PS. do tych ludzi co źródłem ich audio są telefony/tablety itp. darujcie sobie jakiekolwiek zmiany póki nie będziecie mieli porządnego źródła dźwięku - wszystko się mija z celem jeśli tego nie ma, bo od źródła się zaczyna wszystko :)

• 2 tygodnie później...

Z nudów postanowiłem wbudować DAC'a do tej lampy :) (cel wyeliminować 1 kabel źródłowy do Audio CD i podpiąć go przy samym wzmaku światłowodem.) Budowałem to na spokojnie 2 dni. Włącznikiem z przodu manty włączam sobie i daca i mantę na raz. Wszystko działa bardzo dobrze, a poprawiło się dosłownie wszystko na + i jest ciutkę większa stereofonia co mnie bardzo miło zaskoczyło :) (tzn. bardziej wyłapuje się w odsłuchu stereofoniczność nagrania - nie wiem jak to możliwe ale tak jest.) Mam przełącznik źródeł, a źródłem jest Cambrige AudioCD i podłączyłem mantę cinczami i opytcznym - przełącznikiem można bardzo fajnie i szybko pstryknąć i posłuchać jak gra przez kabel analogiem, a jak przez światłowód.

Co wy na to ? ^_^

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.