Skocz do zawartości
IGNORED

Zewnętrzny preamp + integra - jest sens?

grzesik

Rekomendowane odpowiedzi

W HiFi World czytałem kiedyś dobre opinie o lampowych pre MingDa - modelu 7 i bodajże 3. W takiej opcji zmieścił byś się w 1500-2000zł.

Pytanie tylko czy warto chać się w lampowy pre, do tego jeszcze dodatkowy IC, skoro wyjście regulowane jest tak dobre jak piszesz.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Rozważałem takie rozwiązanie tj. zakup pre Yaqina, Ming Da. Skoro jednak przetwornik (w tym wypadku CD Sony) tak wspaniale sobie radzi z końcówką mocy to wg mnie nie potrzebny jest kolejny element toru, zmieniający charakter brzmienia. Jeżeli dane źródło jest wybitne, lub wspierane zewnętrznym przetwornikiem, to przez dodanie takiego sobie aktywnego pre, wiele z tych zalet tracimy. Prawda? Myślę, że w zakupie dobrego przetwornika D/A z pasywnym pre tj. regulacją na zasadzie PVC zmieszczę się w kwocie 2500 zł.

Wygladają całkiem przyzwoicie. ale jak grają trzeba byłoby posłuchać.

Bardzo serdecznie dziekuję za wszystkie Wasze porady.

1. Pierwszy krok to zakup pasywki na przekaźnikach, nasstepnie zakup dobrego D/A. Jak to nie wypali dokupię jakiś aktywny preamp - poczynając odsłuchy wyrobu z Sonus

Powyżej założonej kwoty jest Benchmark DAC 1 PRE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wg Audio Video - recka w ostatnim numerze referencyjny preamp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jego cena przekracza dwukrotnie mój maksymalny budżet. Niemniej jednak jest to niezwykle ciekawa propozycja. Korci mnie jednak wybróbowanie konstrukcji lampowych, sczególnie przetworników.

depawelo, 10 Lip 2008, 11:21

>pasywka typu "shunt", to genialna sprawa. jeśli końcówka mocy ma dobrą wydajność i jest

>wystarczająco mocna, to nie ma lepszego rozwiązania. wyjście regulowane CD też może dawać radę.

Na czym polega pasywka "shunt" - chdzi mi o rozwiązania techniczne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.