Skocz do zawartości
IGNORED

Dali 450 - na co wymienić?

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, 2 lata temu wymieniłem cały system z Onkyo na Creeka, niedawno wymieniłem wzmak na Arcama, a kolumny wciąż te same. Nie żebym chciał je wymienić na zasadzie sztuka dla sztuki, znam ich wartość i wiem co potrafią. Ale wiem też, że na pewno można lepiej. Powiem tak, kupiłem je za 1800 zł., a co jakbym miał na zbyciu jakieś 3-4kzł? Da się zrobić jakiś skok w jakości brzmienia? Nie słuchałem wszystkich z nw. kolumn, ale patrzę ciepło m. in. na: Vienna Acoustics Mozart (jedynki lub dwójki), ESA Continuum2, Audio Physic Virgo (jedynki). Co Wy na to? Czy lepiej nie zawracać sobie głowy, bo tylko wydam pieniądze:)

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

https://www.audiostereo.pl/topic/44440-dali-450-na-co-wymieni%C4%87/

Zrób mini-ankietę (ew. puść wyszukiwanie w "o mnie"), na co ludzie wymieniali Dali 450 - będziesz miał jakieś pojęcie, na jaki zakres cenowy się zasadzać. Przykładowo, mnie zadowoliły kolumny kosztujące oryginalnie ponad 3 razy tyle, co Dali.

Wielkie dzięki za podpowiedzi. No cóż, chyba je zostawię:) Zresztą wcale się tym nie martwię. A kiedyś, może już z większym budżetem, poszukam czegoś porządnego w używkach.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Z 450 to chyba tylko Grandy lub Helicony ( te są drogie ), ja mam Grandy. Ale Grand Diva byłby chyba też super. Ja za Grandy w Danii dałem niecałe 4000 zł.

Między 450 a Grandami jest przepaść !

żeby mieć schemat zwrotnicy od Grand Diva, to możnaby próbować modyfikować 450, wytłumienie matami bitumicznymi może zdziałać dużo i wymiana tweetera na lepszy - w Grand Diva jest Scan speak, ale ja stosowałem Dynaudio D260 i było rewelacyjnie - kto wie czy nie lepiej niż na scanach.

• 1 rok później...

Witam. Czy warto wymienic Dali 450 na Dali 850.Jakie sa zasadnicze różnice pomiedzy tymi kolumnami .pokoj w ktorym slucham jest dosc nietypowy mianowicie ma 24m2 plus aneks kuchenny ktory ma dokladnie tyle samo metrów.Ale pominmy na razie metraz a skupmy sie na walorach dzwiekowych .Jaka jest wasza opinia wymieniac czy nadal pozostac przy 450 ,bo zdaje sie ze raczej ciezko znależc cos dobrego w stylu Dali 450 za niewiele większą kase.Prosze o opinie .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.