Skocz do zawartości
IGNORED

Jak wymiana różnicówki wpłynęła na dzwię

Xirmat

Rekomendowane odpowiedzi

Voodoo ?

Dzisiaj zmieniłem "różnicówkę" starą 10A(B) na nową 10A© i się zaczęło. Dzwiek stał się "żywszy", dynamiczniejszy.

Jest możliwy wpływ "różnicówki" na dzwięk ? Czy to autosugestia ?

Xirmat

Pamiętaj, że każdy element elektryczny (elektroniczny) w torze zasilania zwłaszcza jeśli chodzi o prąd przemienny powoduje pewne fizyczne zmiany. Może to być np. harmoniczna 50ciu Herców, której Twój filtr w zasilaczu nie "wyciął" i przeszła dalej do pozostałych układów zakłucając tym samym jakość dźwięku. Oczywiście nie wykluczam tutaj zupełnie innych przyczyn poprawy dźwięku od małej zmiany w ustawieniu kolumn aż po umycie uszu :) Żeby się przekonać na 100% musiałbyś podpiąć starą różnicówkę i dopiero porównać. Pozdrawiam i czekam na ewentualne wyniki badań tego zjawiska choćby z tego powodu, że sam dysponuję bardzo starą różnicówką i kto wie? może warto by ją wymienić...

Xirmat, 14 Lip 2008, 22:54

>Voodoo ?

>Dzisiaj zmieniłem "różnicówkę" starą 10A(B) na nową 10A© i się zaczęło. Dzwiek stał się "żywszy",

>dynamiczniejszy.

>Jest możliwy wpływ "różnicówki" na dzwięk ? Czy to autosugestia ?

>Xirmat

To nie autosugestia, to ma kolosalny wpływ na brzmienie każdego urządzenia audio. Najważniejszy jest materiał na stykach, najczęściej jest to srebro ale zależnie od jego zawartości/czystości będzie się zmieniał dźwięk! To tak samo jak ze srebrnymi kablami sieciowymi czy głośnikowymi. Jeśli już wiesz jak Twoj sprzęt jest czuły na zasilanie najrozsądniejszą rzeczą będzie zakup odpowiedniej ilości srebrnego kabla głośnikowego 2x2,5mm (nawet takiego za 12zł/metr) oraz wymienić wszystko od różnicówki do kontaktu a usłyszysz cuda, zadna wymiana wzmacniacza czy kompaktu Ci takiej przepaści jakościowej nie zastąpi.

Powodzenia.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Czy to na pewno różnicówka? Oznaczenie C oznacza wyłącznik silnikowy o większej zwłoczności. Jak Cie dziabnie prąd i wyłącznik zadziała z opóznieniem które to ma na celu nie dopuszczenie do zadziałania w fazie rozruchu silnika to szybko zmienisz - o ile przeżyjesz - szybko wrócisz do poprzedniego urządzenia. Pozdrawiam i życzę zdrowia.

Raziel - wymieniałem na C ponieważ na B, mój MF A5 powodował wyrzucenie różnicówki.

Teraz tak już się nie dzieje, a do tego lepiej gra :-)

Więc pewnie zabezpieczenie było uszkodzone lub wzmacniacz. No nic-skoro słyszysz różnice to powodzenia. Czy warto ryzykować - nie moja sprawa.

Koledzy,

Fachowcy od AC DC czy faktycznie różnicówka zwłoczna może spowodować zniszczenie np. wzmacniacza ?

O lie wydłuża się czas reakcji C od B ?

jesli to jest roznicówka z jednoczesnym zabezpieczeniem pradowym, a trafa sa toroidalne to mogla wybijac.Zwloczna roznicowka jak i przewymiarowana pradowo likwiduje ten efekt.Ale ze sluchaniem to jakby to powiedziec...jakby ja zewrzec to bedzie jeszce lepiej/

tzn zwieraniu :-)

Najlepiej jest zewrzeć fazę z neutralnym wtedy odseparujemy wszystkie zakłócenia od sprzętu.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

takie cos co wylacza jak roznica prady wplywajacego i pradu wyplywajaceo jest wieksza od zera .Tyle ze roznicowki czesto sa razem z zabezpieczeniem pradowym.

opteron, 15 Lip 2008, 11:49

>tzn zwieraniu :-)

>Najlepiej jest zewrzeć fazę z neutralnym wtedy odseparujemy wszystkie zakłócenia od sprzętu.

No i przy okazji wygrzejemy kable w instalacji, bo jak powszechnie wiadomo wygrzewanie ma baaaardzo duże znaczenie:) ach ta pogoda:)

Xirmat, 14 Lip 2008, 22:54

>Voodoo ?

>Dzisiaj zmieniłem "różnicówkę" starą 10A(B) na nową 10A© i się zaczęło. Dzwiek stał się "żywszy",

>dynamiczniejszy.

>Jest możliwy wpływ "różnicówki" na dzwięk ? Czy to autosugestia ?

>Xirmat

Powoli dochodzimy do: dzisiaj zjadłem kanapkę z serem i się zaczęło. Dżwięk stał się ..... Lecę do sklepu kupic reszte tego sera.

Podsumowująć, pozostawiam różnicówkę zwłoczną i cieszę się nowym brzmieniem :-)

Duchów jeszcze nie widzę, ale za to widzę już muzykę jak zamykam oczy ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.