Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny stereo -zakup

Piterex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio "noszę" się z zakupem kolumn stereo-fronty, wybór jest bardzo ciężki, więc może wy mi pomożecie. Wiem, że już było dużo tematów tego typu, ale ja postarałem się przedstawić zestawienie tych wszystkich kolumn razem.

A więc: (kolejność losowa, -linki mogą nie działać).

1. Jamo 606

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. Jamo c407

Ukryta Zawartość

3. Jamo e770

Ukryta Zawartość

4. Jamo 718

Ukryta Zawartość

5. WHARFEDALE DIAMOND 9.6

Ukryta Zawartość

6. WHARFEDALE DIAMOND 9.5

Ukryta Zawartość

7. Heco Victa 700

Ukryta Zawartość

8. Maestro 180

Ukryta Zawartość

9. Magnat monitor 1000

Ukryta Zawartość

10. Magna quantum 605

Ukryta Zawartość

11. Tannoy f4

Ukryta Zawartość

12. Dali 6

Ukryta Zawartość

13. ..oraz Rubicon rp-63f który zaintrygował mnie najbardziej, 1500zł za fronty które wydają się być najlepszymi z całego zestawu... jednak,,, jednak to jest marka mało znana, czy ktoś ma opinię na temat tych kolumn?

Ewentualnie inne zestawy które mnie najbardziej zainteresowały to Jamo 718(708), jamo c407, oraz wharfedale 9.6.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44562-kolumny-stereo-zakup/

Wróżką nie jestem. Nic nie napisałeś o kubaturze pomieszczenia, jak również o wzmacniaczu.

Jeśli ma być to podłączone do lekko ocieplonej elektoniki, która nie gra za jasno to:

- przy miejszym pomieszczeniu Celestion F20

- przy większym Celestion F30

W takim wypadku w cenie do 2 kzł nie ma nic co zagra na równi z nimi.

Tylko zastrzegam. Gusta są różne, więc MUSISZ sam ich posłuchać.

popieram Tonsil Siesta a te o gory co zes koleszko wymienil to najtansze jajca tych wszystkich firm na najtanszych przetwornikach i elemantach zwrotnic

i jak kolega wyzej 90 proc z tych produktow to zawaansowana china produkcja

u Pana Miyagi San w oborze gdzie sie swinie paszą

Jak narazie siesta bije je na łeb to najwzyszy model tonsila o czyms to swiadczy

nie pytalem o zdanie ciebie mądralo czy tam mądralinska

jak narazie nic nie wnioslas do watku i jak narazie czytajac twoje posty nic nie wnosisz do ktorego kolwiek z wątków zawsze tylko glupie uwagi i krytyki :-)oraz dziwne aluzje

nie dyskutuj zemna bo nie dorastasz mi do piet:)

Marcin1982 ja rowniez doceniam wyrob siesta czy excelence i do tego grona dolicze maetro 130 oraz premium

z calej czolowki bezwglednie najlepsze sa siesta i excelence

z tej dwojki bez dwoch zdan siesta rowniez zgadzam sie ze jakoscia wykonania jak i brzmieniem

przewyzszaja te zabawki wymienione w poscie autora

jednak przekonuje cie marcinie niema co zaczynac dialogu z pewnymi osobami bo sa swiecie przekonani ze to co polskie to zle :)

jesli uwazasz ze to bardzo dobre kolumny bo ja tak uwazam a mialem wiele konstrukcji i nigdy sie z zadna konstrukcja nie żenie poniewaz zmieniam zestawy co 2 lub 3 lata moge smialo powiedziec ze wyrob siesta niema konkurencji zagranicznej w cenie do 5 tysiecy zlotych

Każdy człowiek słyszy trochę inaczej.Jest to podobne do tego jak jedni akceptują blondynki,inni szatynki,jedni puszyste,inni chude,itd,itd.Moja dobra rada to umawiać się na odsłuchy i to ze swoimi płytami.Radzę też brać CD z muzyką zagęszczoną,przeciętnie nagrane.Jak na takich CD kolumny się sprawdzą to nie będzie problemu z SACD itp.

Zapamiętaj jest tak dużo rodzajów kolumn,bo są różni ludzie.Inne są do klasyki,inne do jazzu,inne do rocka.Nie daj się złapać na bzdurne recenzje i porady,tylko sam własnym słuchem zaakceptuj dzwięk jaki ci będzie odpowiadał.

Powiem ci o sobie.Na początku lat 90-ych naczytałem się recenzji,nawet porobiłem ksero i codziennie się napawałem,robiąc rankingi zakupu.Jak jechałem do W-wy po kolumny to już miałem idola,a jak zaczynałem go słuchać to mi uszy oklapywały.Za kolejnym razem trafiłem na firmę mieszczącą się w piwnicach,z kolumnami jedna na drugiej,poprostu jak na bazarze.Rozsiadłem się i Panowie podłanaczali mi swoje propozycje.Owszem grały pięknie na ich referencyjnych płytach.Jak wyjąłem swoje cały czar dzwięku odszedł.Zrezygnowany zobaczyłem w kącie takie średniej wielkości kolumny JBL TLX 16,wogóle nie opisywane w prasie.Kiedy mi je podłączono zostałem wbity w fotel.Wtedy Panowie zaproponowali model wyższy TLX 18 i było jeszzce lepiej.Niestety brakowało mi 300 zł (na obecne) i zostałem przy TLX 16.Grałem na nich 10 lat do czasu dźwięku 5:1.Teraz ma je syn,a ja bez czytania zakupiłem zestaw JBL Northwood.Moje ucho przyswaja najpiękniej starą muzykę na kolumnach JBL.

"Każdy człowiek słyszy trochę inaczej.Jest to podobne do tego jak jedni akceptują blondynki,inni szatynki,jedni puszyste,inni chude,itd,itd.Moja dobra rada to umawiać się na odsłuchy i to ze swoimi płytami."

I to właśnie chcą przekazać w swoich pozornie idiotycznych wpisach marcin1982 i Vitold_MAN. Wypisując brednie na temat Siest, zmuszają założyciela wątku do samodzielnego przesłuchania wielu kolumn i do skorzystania z wyszukiwarki. Przecież nikt o zdrowych zmysłach nie napisze, że dana masowa konstrukcja bije wszystkie inne pod każdym względem i w sumie w dość ciekawy sposób wymienieni dwaj forumowicze przyczynią się do tego, że ktoś znajdzie coś dla siebie. Chwała im za to.

Ja tez uważam, że nie ma sensu 100 raz pisać, że trzeba samemu posłuchać, że przynajmniej kilkadziesiąt typów mozna znaleźć dzięki w wyszukiwarce, ale nie umiem tego tak barwnie, ironicznie i zabawnie wyrazić jak marcin1982 i Vitold_MAN.

Siesty z całą pewnością graja lepiej niż Maestro, ale niekoniecznie lepiej niż magnaty Quantum. To bardzo dobre kolumny w swojej klasie cenowej, i z całą pewnością mają lepsze tweetery niż Siesty. Quantumy to solidnie zrobione kolumny, nie ma porównania z ultrabadziewna serią Monitor.

Co do e700, to wydaje mi się, ze c407 są lepszy zestawem, przy nie aż tak dużo większej cenie.

Natomiast nikt dalej nie wypowiedział się na temat Rubicona... kolumn które najbardziej mnie zaintrygowały.

Ukryta Zawartość

Teoretycznie byłyby to najdroższe kolumny jakie wymieniłem (wdł. allegro)...ale jest szansa załatwić je taniej.

No i fajnie by było jakby kolumny miały jeszcze w miarę dobrą efektowność (głośność)...

A z tonsili jużwyrosłem, dla mnie to są przereklamowane konstrukcję (o ile uzywane modele, sprzed kilku lat są opłacalne w zakupie, tak z nowymi już nie jest tak ciekawie). Siesta przy tych rubiconach sprawia wrażenie "szarej myszki" która przez przypadek znalazła się w wyższej kategorii cenowej.

Z wymienianych kolumn słuchałem:

-718 jamo

-siesta

-rp-63f

Ukryta Zawartość

Mówiłem że sluchałem, nie porównywałem.

Wymieniałem kolumny które najbardziej mnie zaintrygowały, może ceną, może jakością dźwięku, może innymi swoimi zaletami...

A skąd tu się wzięło jamo718? -cena/jakość, -efektywność (przy dużej głośności skręca flaki w żołądku), -zachowanie rozsądnej równowagi w brzmieniu, -plastik trochę zniechęca, ale czy to wada?

Nadal czekam na te "3" słowa o rubiconach...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.