Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt suba- pierwsze DYI - pytaie.

Randall

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak temat wnosi przymierzam sie do zbudowania suba.

Zasilany będzie wzmakiem dyi Mosfet 130w.

Pozostaje kwestia skrzynki i przetwornika.

Podstawową koncepcją jest Tonsil GDN 30/120/8(150pln) w obudowie bas reflex ~70-75l strojonej na 33 hz.

Sama obudowa nastręcza kilku pytań ale to rzecz na potem.

Pierwsze co to przetwornik.

Zacząłem symulować głośnik i dla porównania użyłem STX GDN-32-150-8-SS (90pln). Efekt mnie rozbroił i zaskoczył. Żeby mieć jako takie porównanie, poniższe wykresy przedstawiają:

linia cienka - obudowa bas reflex 75l strojona na 33hz.

linia gruba - obudowa zamknieta 75l.

zółty Tonsil, niebieski-STX.

dla obudowy zamkniętej Qtc to odpowiednio Tonsil 0,58, STX 1,04.

STX w bas reflexie odpada w przedbiegach. Ale wydaje się ze w zamkniętej obudowie zagra niżej i bardziej równo niż Tonsil z reflexem. przy - 6 db schodzi poniżej 30hz, gdzie tonsil br osiąga 37 hz.

No i tu moje pytanie, czy to faktycznie możliwe żeby o 40% tańszy, 6 cm mniejszy przetwornik grał tak dobrze, czy kolesie na stronie stx zrobili tuning parametrów? Ew 3 możliwość nie znam się i źle myślę. (parametry wpisywałem 2 razy do programu dla wyeliminowania pomyłek).

Z tego co zauważyłem po poszukiwaniach przetwornik tonsila jest dość popularny.

Inna rzecz - jaki inny przetwornik docelowo zasilany wspomnianym wzmakiem jest godny polecenia w cenie ok 150 zł.

Pomieszczenie jakiego będę uzywał ma 3x3,5m i będzie wyciszane. Sprzęt to budżet (stąd i sub dyi).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20068-100009119 1216835600_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44636-projekt-suba-pierwsze-dyi-pytaie/

te wykresy z Winisd to o dupe potłuc.

do 10 m2 brałbym tosnila gdn 20/100/3 + wzmak od Irka na tranach i masz dobrego suba ;)

a te stx-y to takie buczydła a nie głośniki basowe

Potrzebny, ponieważ fronty napisane mają 48hz a na moje to sensownie przetwarzają tak do 65-60hz(kolumny efektowe pominę), dźwięk DD/dts jest 5:1 i ten 1 mi ucieka. Długo używałem zestawu z subem i brak mi tej partii dźwięku. Poza tym lubię niskie tony i lekki wykop, tak żeby było czuć trochę na klacie, bez tego w kinie jest do bani.

Czy będzie buczeć - wszystko zależy od wykonania suba. Dobrze wysterowany, szybki przetwornik i powinno być ok. Ostatecznie wole lekko buczeć niż nie mieć basu wcale.

Konstruktywnie proszę.

Kolego, przy takim strojeniu bedzie buczalo, sam zobaczysz;)

Ewentualnie, jezeli sub ma byc uzywany rowniez do sluchania muzyki, przemysl OZ. Jezeli budzet wytzymalby wyzsza cene glosnika to zerknij na daytony RSS dostepne w polinku.

Czesc

Kilka uwag natury ogolnej

STX - szklana ciezka membrana

Tonsil - papierowa mniej ciezka membrana

Pomimo mniejszej czy wiekszej fajnosci charakterystyk wez pod uwage to ze by napedzic te glosniki musisz miec duzy wzmak ktory ze wszech miar bedzie mial zdolnosc dac duzego pradu i kontrolowac te glosniki coby bas nie byl przeksztalcony w sinusoide o czestotliwosci odpowiadajacej aktualnemu sygnalowi ze zrodla.

Nie bez racji sa tu glosy zeby przejsc na glosnik o mniejszej srednicy. W kwesti maks. cisnienia nie koniecznie 20-to centymetrowe.

Typ wzmacniacza: Mosfet, (Low Drop Out)

Czułość i impedancja wejść: 150mV/27kohm (RCA)

Moc znamionowa (1%THD): 150W/4ohm; 90W/8ohm lub wer. 130W/8ohm

Zniekształcenia: 50 /4ohm

Wymiary panela: Szer. 188mm x wys. 219mm

Wymiary otworu montażowego: Szer. 148-158mm x wys. 179-189mm

Głębokość montażu: 60mm (wew.), 37mm (zewn.)

Ciężar: Ok. 3 kg

Zasilanie: AC 230V 50-60Hz MAX 250 W

Pobór mocy w trybie czuwania: 4W

Tyle tytułem wzmaka.

Dayton RSS to kapke za drogi.

Z ciekawych rzeczy myślę o peerlees sls10 - droższy przetwornik zrekompensuje mniejszą skrzynią.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sls10 w obudowie BR jest bardzo łakomy na litraż... rozkręca się od 60L

Ten wzmacniacz gdzieś już widziałem... jest kapke za słaby dla 8omowego slsa, 180-200w by było dobrze.

Do 10mk może być IT MDS08 (4ohm) obudowa elegancka 20-25L i wzmacniacz podejdzie

Z tym że w moim pokoju (16mk) podpoiłem go na próbę i było fatalnie.... przestrzeń go pożarła za to MDS10DVC w 15L (CL) daje czadu jak BSW II 15'

Jest możliwe ze sprzęt stanie za jakiś czas w pokoju 3,5x4,5, także raczej z mdsa zrezygnuje, choć kusi mała obudową, to z tego co przeglądałem zejście dla niego to tak 40hz, chciałbym przekroczć 35.

Sls10 w obudowie CL 50/ albo reflexie 65 byłby chyba dobry, zejście tak do 30 hz przy -6 co do braku mocy - i tak nie odkręce nawet tych 130w na maksa (przy połowie pewnie Sajgon już będzie).

MDS08 można mieć za 170 pln, peearlesa nie wiem, szukam.

Z polskimi głośnikami daj sobie spokój, do Twojego projektu wystarczy 25-cio cm głośnik z twardą

membraną.

Wzmacniacz niestety za słaby , i nie chodzi tutaj o moc jaką produkuje przy jakiejś tam impedancji

tylko o wydajność zasilania (min. 300 W trafo i 40 000 uF) jak również ilość tranzystorów mocy.

SLS10 250zl

Ukryta Zawartość

polecam ten sklep.

Ukryta Zawartość

a co do panelu Irka - ponoc jest baardzo wydajny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na penele irka nie mogę narzekac natomiast SLS10 w 47l które miałem to była padaka. Wstawiłem to do 12m2 i jedyne co słsyzałem to buła, buczenie. Tak na prawdę sub był słyszalny w pokoju obok i wkurzałem tym domowników.

Kup głośnik który wsadzisz do OZ i w takim pomieszczeniu i tak otrzymasz super efekt a do tego subi w muzyce się sprawdzi.

Czyli pokrótce - zrobić zamkniętą obudowę, dać szybki przetwornik i liczyć że resztę zrobi rezonans pomieszczenia?

Jakeś doświadczenia z IT MDS08

Inny wątek - widziałem w komisie tanią końcówkę mocy opisaną 650w sin. Wygląda na konstrukcję sprzed 20 lat, wielkie, ciężkie, stalowe. W swojej nieestetyczności ma swój urok:) Można zabić teściową. No i ceną kusi - 250. Dołożyć do tego filtr jakiś i jazda. Kwestia czy da się zmostkować takie coś na wyjściu i wejściu, czy się zjara. Albo może zrobić, isobaric tudzież nie kombinować -> prostą zamkniętą obudowę i dwudrożny. Miałby pewnie uderzenie na klatę, chyba że się mylę.

Ktoś gdzieś pisał że można połknąć SLS10 za jakieś 200. Obecnie ten przetwornik, wzmak Irka i obudowa zamknięta 50 L to najbardziej przekonująca mnie koncepcja.

Z chęcią wysłucham innych propozycji, do wypłaty i tak nic nie robię.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz tu troszke o SLS10 ucz sie na moich bledach :D

Ukryta Zawartość

masz wykres z sls10 w zamknietej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

final taki ze nastapi on 6 bo w tedy bede mial panel Irka ;)

ale sluchalem tego u kolegi (tylko bylem troszke pod wplywem :P bo w sumie udalem sie do niego na odsluch nowych kolumn a pod koniec sie dowiedzialem o SLS) powiem ze podobalo mi sie jak gra...a wiecej nie pamietam :D

Muszę jutro zdecydować czy się podpinać pod zamówienie na MDS 08. Może ktoś ma doświadczenia z obydwoma przetwornikami? W grę wchodzi jeszcze SLS 08. Co da najlepszy rezultat - chcę zejścia 35hz, ciśnienia w filmach i tego uderzenia w klatę we właściwym momencie.

jak już tyle pytasz o tego mds'a to ci odpowiem :]

głośnik ten nadaje się idealnie do auta, w pomieszczeniach niestety nie daje sobie rady

jeśli potrzebujesz kopa w klatę, porządnego uderzenia to idz na kick-boxing :P

a teraz poważnie z twoim budżetem daleko polecieć nie można, w okolicach 200zł wiele możliwości ie ma

a zaczynają się one dopiero od około 400zł

ja polecę ci co mam, tego co nie mam ci nie polece bo musiał bym to usłyszeć.... więc miałem głośnik już kultowy: ravemastera bswII 15'w 110L (wielkość pralki), miałem sls8, mam mds08 w samochodzie i mds10dvc w domu

co z tego grało najlepiej: oczywiście ravemaster ale mds10dvc właśnie go dogania, głośnik jest strasznie dziwny - średnica 25cm magnes wielkości sera rzucanego z wzgórza Coopers, membrana kewlarowa waga około 10kg, fs nie znane, 2 cewki po 4ohm.

Najdziwniejsze jest to że ten głośnik najlepiej gra w 15litrach zamkniętej obudowy, jakie są efekty - porażające jeszcze tak muzykalnego suba nie miałem, problemem jest dobranie odpowiedniej ilości wytłumienia, ale dochodzę już do kompromisu

na pewno masz z niego wykopa i zejście do samego hadesu oraz świetną muzykalność

przy zamówieniu z audiocomponents wychodzi chyba ~85E więc strasznie drogo nie wychodzi zwłaszcza przy takim kursie euro dodam że w Polsce kosztuje około 700zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.