Skocz do zawartości
IGNORED

PLAZMA 42 Full HD czy HD ready?

lorecci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie stoje przed wyborem plazmy - najprawdopodobniej będzie to PANASONIC - nie wiem tylko czy wybrać modle Full HD czy pozostać przy HD ready.

Czytałem kiedyś artykuł w Audio Video z którego wynikało że nie warto dokładać kasy do Full HD jeśli przekątna ekranu wynosi 42" a odległość od ekranu ok 3m (u mnie będzie ok. 3,5m). Arkumenty przytoczone w artykule wydają się jak najbardziej racjonalne - jednak zawsze kusi trochę by kupić coś lepszego a nie racjonalnie uzasadnionego.

Budżet jaki mam na tv to 4tys. - jest to kwota maksymalna i nie ukrywam że z zakupu tańszej plazmy pewnie bym się ucieszył.

Z moich ostatnich obserwacji w grę wchodzą poszczególne modele (podane kwoty to min. ceny z Ceneo):

Panasonic TH-42PY80P 4 087,00 zł

Panasonic TH-42PY70P 3 399,00 zł

Panasonic TH-42PY8P 3 327,00 zł

Panasonic TH-42PV80P 2 696,00 zł

Panasonic TH-42PV8P 2 354,00 zł

Jak widać różnica w cenie pomiędzy najtańszym i najdrożsym wynosie ponad 1700zł !!!!

Teoretycznie rozdzielczość HD ready przy 42" wystarcza choc może 1920 x 1080 nie zaszkodzi? Ponoć łatwiej jest skalować w dół niż w góre, a poza tym proporcje full hd są lepsze niż ekranów hd ready 1024 x 768 to nie jest najbardziej optymalna wartość do wyświetlania obrazu choćby 720p. Czy tak jest w rzeczywistości?

Do tej pory za model optymalny uważałem Panasonic TH-42PY8P czyli najtańszy Full HD ale niestety nie znalazłem żadnych informacji o tym modelu a i w sklepach jakoś go nie spotkałem.

Jeśli ktoś widział, sprawdzał lub ma jakieś ciekawe uwagi na ten temat to będę bardzo wdzięczny.

https://www.audiostereo.pl/topic/44647-plazma-42-full-hd-czy-hd-ready/

Może nazywajmy rzeczy po imieniu - nie ma czegoś takiego jak "rozdzielczość HD READY"

Jeśli chodzi o kupno plazmy to wybrałbym 1920x1080 (a nie 1024x720/768) ... 1024 to niemal PAL. Ale faktycznie - przy 3,5 metra od 42" może nie być tego widać. Choć trzeba też pamiętać że nie jest nic białe lub czarne tylko są odcienie szarości ... to nie jest tak że absolutnie nie zobaczysz różnicy tylko po prostu będzie ona znacznie mniejsza niż na np. 52" i 3,5m

A z czego tu nieby doceniac rozdzielczosc?? Albo bedziesz kupować bleray i bedziesz mial ful HD.. albo nie.. zadna telewizja N, cyfra + ani polsat nie ma dekoderow full HD..czyli puszczaja programy full HD, ale dekodery dzialaja w 720p.. znajomy kupil panasonica full HD , a ja hd ready- pol roku temu byla to roznia 2.500 zl i nie widac zadnej roznicy w obrazie.. wiec po co przeplacac.

1366x768 tyle ma moja plazma hd ready 50'' na której z powodzeniem oglądam dvds zwykłej rozdzielczości oraz telewizję palowską (i prawde mówiąc nie spotkałem się jeszcze z uznawaniem tej niższej rozdzielczości (1024 pixeli) za hd ready

jest full hd, hd ready i właśnie najniższa, niehdready:)

tyle gwoli doprecyzowania pojęć

ekran full hd bez sygnału full hd nie pokaże obrazu full hd - czyli jak napisał przedmówca, jak najbardziej go for full hd jeśli nabywasz zarazem źródło sygnału full hd (obecnie to odtwarzacz blue ray i płyty blue ray full hd do niego)

... co i tak nie zmienia faktu że lepiej kupić model Full HD z tych co podał kolega bo dostanie model z większym kontrastem, ew. dokładniejszym zapisem barw ... i ew. systemem 100 Hz z "morfingiem".

...co i tak nie zmienia faktu że jest coś takiego jak rozdzielczość hd ready i wynosi ona 1366x768 pixeli:) b. znany standard rynkowy

100HZ w tej cenie nie będzie prawda?, natomiast na pewno warto porównać parametry kontrastu jak piszesz i inne parametry, szczególnie te osobiście cenione - u mnie to także m.in. design i jakość systemu fonicznego telewizorka żeby nie uruchamiać systemu zewnętrznego za każdym razem, a przede wszystkim spojrzeć na obraz z kabla i dvd na jednym i drugim

warto też się zastanowić nad 50" bo 42 to jednak już dziś wyraźnie poniżej średniej światowej rozmiaru ekranu plazmowego nabywanego przez konsumentów - b. wiele osób po kupnie wielkiego 42 już po kilku dniach żałuje że za nisko zawistowali w te cale

lcd full hd miewały gorsze odzworowania sygnału palowskiej telewizji niż telewizory niższej rozdzielczości, przypuszczalnie problem ten został już rozwiązany w najnowszych modelach, i może nigdy nie dotyczył plazm full hd, nie wiem

Jakew, 26 Lip 2008, 11:40

>...co i tak nie zmienia faktu że jest coś takiego jak rozdzielczość hd ready i wynosi ona 1366x768

>pixeli:) b. znany standard rynkowy

HD Ready oznacza że sprzęt przyjmuje sygnał o rozdzielczości minimum do 1280x720. Czy przypadkiem plazmy o rozdzielczości 1024x1024, 1024x768 i 1024x720 nie są HD Ready ?

Jakew, 26 Lip 2008, 11:40

>100HZ w tej cenie nie będzie prawda?

Będzie, będzie. Chyba wszystkie TV z listy które podał pytający mają 100 Hz (na pewno te najwyższe mają).

Co do wielkości - wiadomo ... im większy tym lepiej ... ale kiedy mamy ograniczony budżet to trzeba wybrać większy czy lepszy.

O ile dobrze pamiętam PV8P to nie jest stary ekran tylko najnowsza 11 generacja plazm!!!

Co prawda to podstawowy model, który ma najniższy kontrast i mniejszą gradacje kolorów - wydaje się ze to są podstawowe różnice.

W tej chwili zastanawia mnie wybór pomiędzy PV80P (cena ok. 2890zł) a PY8P (cena ok. 3293zł).

Na korzyść pierwszego przemawia cena, na korzyść drugiego lepszy kontrast, większa gradacja odcieni no i rozdzielczość Full HD.

Różnica w cenie wydaje się niewielka i z tym są związane moje rozterki. Tysiąca albo dwóch bym nie dopłacił ale 400zł - może warto?

Zastanawiający jest fakt, że nigdzie nie mogę znaleźć opinii ani testu modleu PY8P :-(

Może ktoś z forum spotkał sie z tą plazmą, testował lub ma w domu i może się na jej temat wypowiedzieć???

Wszystkie telewizory z ósemką na początku mają nowy panel i są tej samej generacji. Full HD nie oznacza automatycznie lepszego telewizora, oznacza jedynie ekran o większej rozdzielczości. Choć nierzadko modele Full HD są lepiej wyposażone i mają lepszą elektronikę. Dlatego kupując np model PY80/85, kupujesz telewizor trochę lepszy od PV80. Jednak, aby docenić tę wyższą rozdzielczość musiałbyś siedzieć w odległości około 1-1,5 m od ekranu. Full HD bardziej się sprawdza w przypadku projektorów.

ArtS :)

ArtS007, 28 Lip 2008, 13:22

>Full HD nie

>oznacza automatycznie lepszego telewizora, oznacza jedynie ekran o większej rozdzielczości.

Teoretycznie nie powinno oznaczać i powinna to być jedynie kwestia rozdzielczości ale praktycznie "oznacza". Popatrz na specyfikację podanych w pierwszym poście TV (na stronie producenta) ... plazmy nie full HD nie mają kontrastu większego od 15 000:1 .... a modele full HD 11 generacji mają od 20 000 do 30 000

ArtS007, 28 Lip 2008, 13:22

>Jednak, aby docenić tę wyższą rozdzielczość

>musiałbyś siedzieć w odległości około 1-1,5 m od ekranu.

Mowa o ~40" ? W takim razie nie przesadzajmy ... docenić sądzę że będzie można nawet przy ~2,5m

Przy podanych przez kolegę 3,5m wypadało by mieć minimum 52"

na 50" mnie raczej nie stać :-(

Nie wiem jeszcze czy wykorzystam Full HD czy nie - na razie interesuje mnie to czy kupując plazmę o 400zł droższą mającą lepszy kontrast i więcej odcieni gradacji i przy okazji lepszą rozdzielczość zyskuje ogólnie lepszy obraz.

Widziałem też tabelkę przedstawiającą optymalne odległości od ekranu i faktycznie dla 42" było 1,6m ale przy sygnale 1920x1080 natomiast przy 720p (czyli z kanałów HD) ta odległość się zwiększa więc nie jest to takie oczywiste że kupując 42" Full HD muszę siedzieć z nosem w ekranie?

Jestem posiadaczem Panasa 37PX80, porównywałem mój telewizor z LCD Samsunga jakiś Full HD, no i zdziwienie właściciela Samsunga że mój Panasonic ma lepszy obraz. Też myslałem o full HD ale w normalnyw warunkach oglądania ok 3-4m od telewizora nie widać różnicy. Poza tym seria PX czy PV (w zasadzie to samo) ma tek dobry obraz że kopara opada i nawet sięnie mysli o full HD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.