Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do wokalu?

lkfor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiem, że to pytanie jest nagminne jednak czasy się zmieniają i ludzie się zmieniają :) więc i odpowiedzi na takie pytania też pewnie ulegają pewnym modyfikacjom. Na początku chciałbym znaznaczyć, że nie interesują mnie kolumny o jakich najczęściej się dyskutuje czyli altusy i im podobne łupanki. Mam kolumny Tonsila "Fantazja 70" i napędzam je Diorą WS 704 (pokój 4x4) w sumie nie są najgorsze ale Lubię słuchać muzyki bardzo, bardzo cicho i zazwyczaj późnym wieczorem gdy wszyscy śpią. Kolumny są na meblach przez co roznoszą niemiłosiernie dźwięk po całym domu a nie chcę ich przestawiać. Dlatego zastanawiam się nad dodatkowymi kolumnami, które umieszczę tuż przy łóżku, kształt kolumn jaki mnie interesuje to coś w stylu np. Castle Severn 2, tak aby można było je wygodnie postawić w pożądanym miejscu. Jeśli chodzi o jakość dźwięku to interesuje mnie w zasadzie dobra jakość wokalu, głosu ludzkiego, często uczę się angielskeigo lub słucham audycji lub piosenek z podkreślonym wokalem. Mój budżet jest skromny bo 300 może 400 zł za parę, oczywiście w grę wchodzą także kolumny używane. Czy ktoś z Was mógłby mi coś polecić? Nigdy nie słuchałem kolumn np. STX 140 lub im podobnych (alkor, voice kraft, audiomega, etc. etc.), dużo osób je krytykuje a nie miało z nimi doczynienia czy one są naprawdę aż tak kiepskie? Wreszcie czy są osoby, które cenią inne walory niż 1000... WAT... oraz BASSSS masujący plecy całego miasta ewentualnie wsi?

https://www.audiostereo.pl/topic/44662-jakie-kolumny-do-wokalu/

Te ktore wymieniles brzdekaja pewnie podobnie do Twoich Fantazji. Poszukaj uzywanych Tannoy M1 do wokalu nadaja sie swietnie w tej cenie chyba nic lepszego nie upolujesz. Mysle , ze jak uslyszysz te tannoyki to i tak bedze przepasc w porownaniu do tego co masz obecnie.

Znalazlem jeszcze takie Gale ale nie znam niestety.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ja niegdyś spałem przy Galach a obecnie przy klonach Totem Mite. Przy jednych i drugich śpi się wspaniale. Klony są musykalne, mają bardzo ładne wokale, w szczególności kobiece. Jak się uprzesz to w tej cenie może kupisz lub zrobisz.

Ukryta Zawartość

?

szukałem wyższych modeli tonsila (z satelitek), ale jeśli są, to albo nie mieszczą się w kosztach, albo nie wiem, co to jest...

A to spokojnie jest warte 200zl :)

Ukryta Zawartość

bady, 25 Lip 2008, 16:28

>

Ukryta Zawartość

>?

>

>szukałem wyższych modeli tonsila (z satelitek), ale jeśli są, to albo nie mieszczą się w kosztach,

>albo nie wiem, co to jest...

>A to spokojnie jest warte 200zl :)

Tylko na tym to zadnej roznicy nie uslyszy wzgledem swoich .

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Byc moze rzeczywiscie zestaw Manty bylby dobrym posunieciem mialbys kolumny i wzmak na lampkach do wokalu jak najbardziej wskazany.

A tak to wyglada.

Mam nadzieje , ze autor nie pogniewa sie za uzycie zdjecia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moze kotrowersyjnie, ale szerokopasmowce sa idealne do wokali. poza tym osobiscie polecalbym jakis vintage - w cenie do 400 pln mozna sporo znalezc. szczegolnie ze nie interesuje cie burczybas, wiec jakeis male zamkniete kolumienki moga spelnic twoje wymagania. albo sluchawki grado? :)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.