Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomą rzeczą jest, że muzyka metalowa potrzebuje wykopu i ostrości. Rify gitarowe, twarda stopa, werble itp. Niestety bez korekcji na tym wzmaku tego się nie uzyska. Ja słucham metalu od 13 roku życia. Zaczynałem od Iron Maiden, Metallica, Kat, Mercyful Fate, Venom, Possessed itp. i wiem jak to powinno brzmieć. Niestety nie jestem już 13 letnim gówniarzem, który słucha tej muzyki na codzień. Mój wiek jest w nicku :) Słucham tych rytmów teraz rzadziej, ale jednak czasami słucham. Na RA 11 dobrze wypadał Dire straits, Kult - Tata Kazika wręcz fenomenalnie. Pop, zespoły typu Alphaville czy Ultravox. Ale metal? Nie wiem co Tobie doradzić mi bynajmniej nie odpowiadał taki przekaz muzyczny. Ktoś chwalił tą integrę z B&W CM1, ale ja jestem uprzedzony co do połączenia B&W+Rotel. Miałem kiedyś B&W dwa modele i w moim przypadku zupełnie się nie sprawdziły. Dobrze, że masz możliwość oddania tego sprzętu, ale na prawdę chciałbym i życzę Ci ażeby ten Rotel spełnił Twoje wymagania. Jeśli jeszcze mogę coś doradzić to nie kombinuj z kabelkami. Mają nikły wpływ na tego Rotela. Natomiast Interkonekty jak i coaxiale żadnego. Zwykły prolink za 2 dychy zagra tak samo jak coaxial za 1000 zeta. Sprawdzałem. Opisz wrażenia kiedy będziesz już po pierwszych odsłuchach.

Chciałem sprostować nick określa mój wiek 73 Rocznik ;)

Od czegoś trzeba zacząć, będzie to mój pierwszy wzmacniacz stereo i jeśli bedzie lepiej niż na ampli onkyo 505 to już dobrze. Brzmienia Alphaville czy Ultravox nie znam, nigdy nie słuchałem. Jeśli RA-11 - jak pisze jeden z kolegów - dobrze prezentuje muzykę typu Pink Floyd to może podpasi, słucham (a raczej oglądam, mam więcej muzycznych BR niż CD) też sporo "progresji" (wspomniany PF, King Crimson, Opeth, Dream Theater itp.). Nieraz lubię zapodać Sade czy Imany, nie jestem jakimś szowinistycznym metalem. Nie ma co "bić piany na sucho" okaże się w praniu, sprzęt na gwarancji, jest kilka dni na testy.

Żadnych używek (wiem wiem, kiedyś to sprzęt grał, teraz gra jeszcze lepiej tylko to kosztuje) a jak się nie ma kasy a chce się nówek to się słucha na RA-11 ;) i wszystko w tym temacie.

W 1973 r. to się już na odwyk nadawałem;)

METAL FOREVER

Pozdrawiam

Edytowane przez Buba66

@up - "Żadnych używek" - poważny błąd - powinno być :

"a jak się nie ma kasy a chce się nówek to kupuje sie używki- i ma sie lepszą jakość w cenie połowy lub mniej nowego :)!" :) - tak tak - nawet taki rb-1010 z 1983roku bije na łeb ra-11/12 czy ra-1070 - ale to już dość wiekowy sprzęt - ale nawet kupić za 500-600zł i wydać tą stówe na nowe kondensatory czy co tam - to i tak sie opłaci!

@ "METAL FOREVER" - z tym się akurat zgadzam !

Edytowane przez szymek20

?

Jak na początku było dobrze i się zrobiło źle to bym stawiał na akustykę. Nie manipulowałeś meblami, kolumnami, nie doszedł jakiś kwiat gdzieś w kącie itp?

Zworki zostaw w spokoju, 10cm kabla dźwięku nie zmieni (chyba, że Ci zaśniedział i przestał przewodzić to wtedy wymiana może pomóc ;)

Nic nie doslo nic nie zmienialem, patrzac wstecz od poczatku bylo cos nie tak. Czy ten wzmak tak po prostu gra z tymi kolumnami czy jak? Co powinienem zmienic?

@up - "Żadnych używek" - poważny błąd - powinno być :

"a jak się nie ma kasy a chce się nówek to kupuje sie używki- i ma sie lepszą jakość w cenie połowy lub mniej nowego :)!" :) - tak tak - nawet taki rb-1010 z 1983roku bije na łeb ra-11/12 czy ra-1070 - ale to już dość wiekowy sprzęt - ale nawet kupić za 500-600zł i wydać tą stówe na nowe kondensatory czy co tam - to i tak sie opłaci!

@ "METAL FOREVER" - z tym się akurat zgadzam !

Pisałem do wielu z Was na PW, były również takie sugestie o sprzęcie używanym, żeby nie było tak słodko były osoby, które odradzały takie rozwiązania. "Opłacalność" - zakup starego wzmaka 600-800 zł, "ulepszanie" ponad 400, dac żeby podłączyć BR 300-500, komfort z obsługi, gwarancji nowego sprzętu oraz spokój domowy bezcenny (żonaci wiedzą o czy pisze) ;) Pozdrawiam.

ulepszać nic nie trza - tylko konserwacja/wymiana zużytych elektrolitów - a tak to używane sprzęty są mniej skomplikowane w budowie niż nowe - tu jak coś padnie to lipa :(

@"spokój domowy bezcenny (żonaci wiedzą o czy pisze) ;)" - no okej :)- już cie nie męcze - spoko - do "żonatośći" mi daleko :P

pozdro

?

tak tak - nawet taki rb-1010 z 1983roku bije na łeb ra-11/12 czy ra-1070

Rozumie że porównywałeś RB-1010 z RA-1070? napisz kilka zdań jaka była reszta sprzętu towarzyszącego i jakie sa różnice ?

Pozdrawiam

Tomasz

(żonaci wiedzą o czy pisze)

Zdecydowanie wolę mieć używany sprzęt w konfiguracji jaka mi odpowiada i mojej żonie.

Sprzęt mało nie kosztował ale też nie kupiłem go od razu.

Oczywiście rozumiem sens kupna nowego sprzętu i tego nie neguję.

Jednak zaleznie od preferencji i budżetu kupujemy to co potrzeba albo to o czym marzymy.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Oczywiście rozumiem sens kupna nowego sprzętu i tego nie neguję.

Są też minusy, długo się wygrzewają, znam to bo większość moich zabawek kupiłem nowych ;)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Sprzęt mało nie kosztował ale też nie kupiłem go od razu.

No właśnie, może i ja się kiedyś dorobię. A może sprzęt da rade do tych koncertów na BR, po 50-tce to i słuch nie ten. Jedziecie po tym Rotelku, a w kilku testach wypadł lepiej niż arcamy, xindaki czy aa z jego klasy i w żadnym dupska nie dał, pomimo że "szczupły" z niego gość. Dajcie posłuchać i ocenić.

Pozdrawiam.

'

Porównując do posiłków, to taka jak byś zjadł naturalny produkt np.: kaszankę z świniobicia i porównał ja z sklepową o niezliczonej ilości E

;-)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Są też minusy, długo się wygrzewają, znam to bo większość moich zabawek kupiłem nowych ;)

Wygrzewanie pominę :)

Kolumienki też kupiłem nowe.

Ale chcąc kupić coś nowego aby je napędzić i dorównać dzwiękowo rhb-10 ... nie stać mnie!

Rotel idąc w stronę "D" stracił "to coś".

Koledzy, wzmak 930AX i na oku mam teraz takie klocki:

- RCD965BX, wcześniej był namierzony NAD 522, ale ktoś mi go sprzątnął z aukcji

- kolumny B&W DM 601 S1 lub S2

Dobrze kombinuję? :)

Gość aqs

(Konto usunięte)

panowie czy wasz rotel ra-980 też jest gorący że wręcz parzy nawet jeśli gra bardzo cicho

a drugie pytanie sprzedaję swoje tannoye v4 co kupić do ra-980 budżet 2,5 tyś ma grać dużo lepiej z podłogówek proszę o konkretne modele, oczywiście używane kolumny.

panowie czy wasz rotel ra-980 też jest gorący że wręcz parzy nawet jeśli gra bardzo cicho

W życiu, pod xavianami nawet nie jest gorący!!

a drugie pytanie sprzedaję swoje tannoye v4 co kupić do ra-980 budżet 2,5 tyś ma grać dużo lepiej z podłogówek proszę o konkretne modele, oczywiście używane kolumny.

jaki metraż ?

- kolumny B&W DM 601 S1 lub S2

NIe! ostre te b&w i nie będzie miło.

Gość aqs

(Konto usunięte)

metraż 25m

mój rotel ra-980 nawet jak jest ściszony na max to się bardzo grzeje czy jest walnięty, a czy gałka od głośności ma podświetlenie. Bo wygląda tak jakby była tam dioda ale nie świeci

mój rotel ra-980 nawet jak jest ściszony na max to się bardzo grzeje czy jest walnięty, a czy gałka od głośności ma podświetlenie. Bo wygląda tak jakby była tam dioda ale nie świeci

Jak wyżej, regulacja BIAS.

Podświetlenia nie ma.

Chcesz b&w 601 do 25mkw?

Jezeli podstawki to minimum dynaudio 52se, jeżeli nie robisz koncertów to wystarczy choć może brakować basu.

Idealne podstawki to dynaudio contour 1.3se.

Ale myślę, że trzeba poszukać podłogówek.

Gość aqs

(Konto usunięte)

na czym polega ta regulacja prądu spoczynkowego w rotelu ra-980, kto to może wykonać czy rotel przez to gra gorzej czy bardziej się zużywa czym jest spowodowane to że się tak grzeje, o co chodzi z tym BIAS dopiero go kupiłem, wygląda jak nowy

b&w 601 nie dziękuje szukam podłogówek

W metalu mój zestaw sprawuje się dobrze -patrz podpis,

marantz pm 6005 się nie sprawował,aczkolwiek nie słucham już tak często to powracam do klasyków tj Death,Metallica,Irony itp i brzmi to dla mnie wyśmienicie.

rotel + castle nie lubią metalu i cięższej muzy,co nie znaczy że grają ten gatunek muzyki źle,po prostu mi nie pasuje

gała na 50 i jest czad ale od 40-42 już pokazuje na co Rotelka stać :) na 60 mało kiedy słucham,zależy jaka muzyka

Łokmen Saba

na czym polega ta regulacja prądu spoczynkowego w rotelu ra-980, kto to może wykonać czy rotel przez to gra gorzej czy bardziej się zużywa czym jest spowodowane to że się tak grzeje, o co chodzi z tym BIAS dopiero go kupiłem, wygląda jak nowy

b&w 601 nie dziękuje szukam podłogówek

Ściągnij górną pokrywę i obejzyj dokładnie podzespoły. Zobacz czy nie ma nic niepokojącego, róNiące się tranzystory, jakieś niefabrycne luty itp.

Regulacja bias to prosta sprawa ale jezeli nie masz o tym pojęcia popros kogoś aby Ci to wyregulował.

Jeżeli masz jakiekolwiek pojęcie to ściagnij service manual i tam jest napisane gdzie się wpiąć miernikiem i jak ustawić.

NIe! ostre te b&w i nie będzie miło.

O, dzięki wielkie. Co w takim razie będzie mi pasowało? Metraż 20m, muzyka wszelaka, z przewagą jazzu (ale i metal nierzadko!). Budżet powiedzmy do 700-800zł.

No nic, wybór padł na Tannoye M1, będzie dobrze :) Wiem, że tu nie w takich budżetach się poruszacie, ale uznajmy, że i tak wkraczam w inną galaktykę przesiadając się z iMaca+HK Soundsticks :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.