Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Kolego Kriss bez obrazy, przeczytałem już kilkadziesiąt twoich posttów i jestem pewny że informacje ( rady ) które wypisujesz to 99% domysły wyssane z palca, a nie rzeczywistość z którą miałeś okazje obcować

Tak bo ja cały czas jadę na LSD.

A mnie ciekawi fakt, że nigdy się nie wypowiadasz co do starych modeli Rotela. Czyżbyś ich nie słyszał?

Chyba nie. Bo ja o nowych modelach czy dzielonkach się nie wypowiadam bo ich nie znam. Za to Ty tak. Więc bravo.

Kilka osób proponowało mi już Rotela.Mam duży sentyment do sprzętu vintage. Chcę zmienić wzmacniacz, tuner na inny i zakończyć tą przygodę. Za dużo kasy poszło.

Bierz RA-980 (lub RA-985 - z pilotem) i się nie zawiedziesz. Z pewnego źródła będzie służył jeszcze lata.

Ktoś niedawno z tego forum sprzedawał swojego na Allegro (chyba Croowab?)

Sam mam oba i z Dynaudio (miałem DynaudioAudience42 a teraz Excite X16) pięknie się uzupełniają.

Tylko pamiętaj, że kiepsko nagrane płyty uwydatnią swoją kiepskość :(((

Sam mam parę sztuk punk rocka i czasami ciężko dłużej słuchać, a szkoda.

Np. KSU wolałem słuchać na kaseciaku :))) - to dopiero są nagrania.....

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Gość aqs

(Konto usunięte)

Rotel RA-980 jest nie do kupienia. I ceny wygórowane

w idealnym stanie warto dać 1400 za RA-980BX myślę że za rok dwa może chodzić po 1600-1700 tendencja jest zwyżkowa, popatrzcie na Sansui są coraz droższe

jeśli trafi się za 1000 brać bez zastanowienia

ja mam idealnego RA-980BX wygląda jak nowy i myślę że dzisiaj wziąłbym za niego 1600

Rotel RA-980 jest nie do kupienia. I ceny wygórowane

Trochę cierpliwości.

Na angielskim i niemieckim ebayu pojawiają się dość często.

Fakt że u Niemiaszków ceny mocno wyśrubowane, ale zawsze coś można trafić.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Ja na swoje integry polowałem prawie rok.

Satysfakcja kupna okazji bezcenna.

Powodzenia dla goniących swego króliczka :))

Witam

Pytanie do tych co słuchali, gdybyś miał wybrać miedzy RA-1062, RB/RC-06, RA-06 to który i dlaczego?

nie mam możliwości posłuchania wszystkich z B&W 7NT, do których szukam wzmacniacza.

wiem jakie różnice są w mocy i parametrach ze specyfikacji i o moc się nie martwię bardziej czy usłyszę różnice w dzwięku, ceny używek kolejno 1400, 1450,1350, byc może do małej negocjacji....

jeśli już było podobne będę szukał ale zależy mi na czasie, może ktoś zanim znajdę coś już podpowie, dzięki :-))

Edytowane przez szand

popatrzcie na Sansui są coraz droższe

na sansui to nie patrz/cie bo ceny zawyżają tylko zapaleńcy posiadający w naszym kraju najwyższe (czyt. najrzadsze/najtrudniej dostępne) modele nawet one nie są warte 25% ich ceny podobnie jak niższe i każdy sansu ma w swym przedziale cenowym odpowiednika innych bardziej dostępnych firm który przebija je pod względem cena/jakość dźwięku.

a wysoka cena "szajsui" bierze sie tylko z ich trudnej dostępności! nie z jakośći dźwięku (choć zbudowane są nieźle w środku) ale tylko wysokie modele- tańsze to kicha !

?

ROTEL RA-980 też nie ma. Ciężko kupić

A tak naprawdę to zaczynają mi się podobać wizualnie te Rotely. Trzeba będzie poważnie pomyśleć nad sprzedażą Sony F555 ES i zamianą

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Rotel RA-980BX+Yamaha CD S-700+Dynaudio Audience 42

Bardzo dobry sprężysty bas, dobrze kontrolowany. Dynamika na dobrym poziomie. Dynaudio gra bardziej średnicą i dołem. W zależności od realizacji płyt czasami tej góry mi brakuje np. w Pink Floyd czy Roger Waters. Podłączone do RA-930AX, który także posiadam zdecydowanie dźwięk bardziej czysty. Kolumny napędziło 30W. Bas niestety nie jest tam sprężysty a raczej twardy, dźwięk bardziej ostry. Szkoda, że płyty które posiadam np. Rainbow, który bardzo lubię brzmi tak kiepsko. Ale nie jest to wina systemu, kolumn czy tam wzmacniacza lecz właśnie realizacji tych płyt. No niestety ale lata 70-80-te. Te płyty nigdy na żadnej elektronice nie zabrzmią dobrze. Kolumienki pokazują swoje walory dopiero przy głośniejszym odsłuchu. No niestety ale ja przynajmniej wieczorami mogę zapomnieć o tym. Na godzinie 10-tej jest bardzo dobrze, ale to już jest głośno. przyzwyczajam się powoli do nowego dźwięku, choć prawdę mówiąc na RA-931 z Acoustic Energy blachy perkusyjne wybrzmiewały bardziej naturalnie na np. Mercyful Fate-Melissa. Tutaj jest troszkę za delikatnie dla mnie. Ale to kwestia przyzwyczajenia myślę. Ogólnie rzecz biorąc jestem pełen podziwu dla tych małych skrzyneczek. Bo basik i dynamika jest nienaganna. Gitary elektryczne prują powietrze przy Iron Maiden czy Slayer. Bardzo dobrze brzmi John Lennon czy Tracy Chapman. Ale nie wszystko jest w superlatywach. Są rzeczy, które mi się na razie tutaj nie podobają, a podobały się na innych Rotelach z innymi kolumnami. No ale przecież to tak jest. Jeszcze jedno, niektóre znowu źle nagrane płyty brzmią lepiej tak jakby Dynaudio maskowało te niedoskonałości. Różnie to jest. wybaczcie mi ten nierówny i porwany opis, ale zbytnio dźwięku opisywać nie potrafię.

Tutaj do was drodzy koledzy mam jeszcze pytanie. Wcześniej już miałem RA-980 i na moich kolumnach podłogowych mission było tego basu i góry wtedy więcej, tak mi się wydaje. Więc nie wiem, czy jest możliwe by ten sam model grał inaczej? Tamten wydawał mi się wtedy bardziej jasny.

Dodam jeszcze iż wzmacniacz pozostaje w temperaturze stałej niezależnie ile gram. Tak około 45 stopni góra. Nie parzy. Kondensatory są w dobrym stanie nie napuchnięte. Więc trapi mnie trochę to co wyżej napisałem odnośnie wcześniejszego 908, którego posiadałem. A może to tylko moja wyobraźnia?

980 chciałem napisać

Gość aqs

(Konto usunięte)

Tutaj do was drodzy koledzy mam jeszcze pytanie. Wcześniej już miałem RA-980 i na moich kolumnach podłogowych mission było tego basu i góry wtedy więcej, tak mi się wydaje

trzeba by posłuchać w tej konfiguracji którą masz teraz inaczej ciężko stwierdzić, na pewno Dynki grają inaczej niż Mission

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Taką konfigurację właśnie miałem 980+yamaha+mission

Nie chodzi o Dynki tylko właśnie mission bo tak to pamiętam jakby było inaczej.

mission mam do tej pory i też je podłączyłem i właśnie ten dźwięk teraz wydaje się inny.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

A wiesz? Każdy co sprzedaje powie Ci, że nie;)

Zdjąłem mu pokrywę i według zdjęć z netu niby wszystko OK. Kto i w jakim celu miałby grzebać? Oto jest pytanie. Oczywiście zdarzają się majsterkowicze.

Trzeba by było drugiego kupić i przekonać się ;) albo pożyczyć od kogoś ale nikogo nie znam.

Może ktoś chciał mu utemperować wysokie? ;) Ale swoją drogą na niektórych nagraniach wysokich jest nawet dużo. Wszystko zależy od masteringu płyty. Ale wolę już mniej sybilantów ;)

Sprzedaję teraz Paradigm na allegro. Zadzwonił do mnie jeden gość i mi się pyta czy te głośniki grają ostro. Ja mu odpowiadam, że jak to Paradigm górę zawsze miał wyeksponowaną. A on, że ulwiebia jak mu syczy. Aż mi gęsia skórka wyszła. Ktoś lubi na ostro ja na ten przykład nie.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Dzięki aqs ale już jest OK. Ja gram bez korekcji. Mam tone na off. Teraz włączyłem na on i kilkakrotnie poruszyłem potencjometrem i zaskoczył. Coś zaśniedziało widać.Wcześniej tego nie zauważyłem. Są wysokie aż za wysokie niekiedy:) Po za tym ja jestem z pod Poznania. Ale dzięki.

Kurdę ale jednak (podpiąłem teraz mission) wydaje mi się jednak, że poprzedni model miał jednak większy bas. Sam już nie wiem. Mogłem nie podpinać pod te missiony, teraz mnie to trapi trochę.

RA-980 ciut lepszy

Jak kto woli, mi bardziej przypasował RA-985, nie tylko za sprawą pilota ;)

RA-980 poszedł do "kąta"

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Trochę musiałbym jeszcze dopracować ten system, bo trochę wdziera mi się suchość po dłuższych odsłuchach. Myślę, że jest to wina Yamahy. Jaki byście polecali player z Rotela do 980+Dynki 42? Co by można było trochę złagodzić tę suchość? Albo inny player?

RA-980 poszedł do "kąta"

To ładnie go ukarałeś ;) Sprzedaj go. Chętnych jest wielu, szkoda co by stał nieużywany.

Jaki byście polecali player z Rotela do 980+Dynki 42

Poczytaj posty dużo wcześniejsze. Sittek chyba dość sporo naskrobał.

Jeżeli chodzi o RCD to poszukaj wpisów o 951, 965LE, 971, 990, 991, 991AE.

To chyba najlepsze CD Rotela,

Mnie się "trafił" od razu 991AE więc nie mam odniesienia, ale chyba w twoim przypadku najbardziej by się sprawdził 965LE. Cena też nie rzuca na kolana, choć niektórzy biorą je z sufitu. Już pisałem: trochę cierpliwości, odrobina szczęścia i sukces gwarantowany...

Klecha jak będziesz chciał sprzedać RA 985 to ja z chęcią go przytule.

Jak jesteś z okolic Krakowa to byś mógł podjechać ze swoim do mnie i byśmy przetestowali

Ja z chęcią posłuchał bym Twojego połączenia, u mnie czy u Ciebie nie ma znaczenia.

Edytowane przez sivy33
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.