Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, MarcinStereo napisał:

To będzie długie i męczące polowanie 🙂

może zagramanicą? U nas to faktycznie za wysoka cena zakupu, by pojawił się na rynku wtórnym w jakiś zauważalnych ilościach, z resztą jak ja kupowałem, to też RB-1090 nic nie było przez chyba rok, w końcu ściągnąłem z Serbii. No i RB-1590 to będzie z grubsza to samo ciemne brzmienie, jak poprzednik, za wiele tam nie zmienili, poza potanieniem obudowy /dali cienką, zamiast grubszych aluminiowych żeberek/.

8 minut temu, baksiu napisał:

No i w cenie 10kzł można kupić wiele więcej ciekawych lepszych klocków 

Jak tak dalej pójdzie, to niedługo będzie tu "Klub byłych posiadaczy Rotela torującego drogę w hi-end" 😄

Ja pamiętam piękne czasy, jak tu ludzie rozważali zmianę RA-840BX4 na jakiegoś może RA-970BX, bo na RA-980BX za mało kasy, a jakież to rodziło żywe dydkusje. Dziś każdy niemal ma lub jest w trakcie poszukiwania RB-1090/1590, ewentualnie poszedł w klocki wyższych lotów innej marki, ale wymiany euforycznych wrażeń jakby mniej. Niby oznacza to dobrobyt, a Klub i tak się rozwija prężnie, bo większość tu wraca dzieląc się swym rozwojem ze "znajomymi twarzami", ale jakoś wtedy każdy bardziej się cieszył z każdego nawet mizernego kroku do przodu - dziś ludzie mają flagowe kilkuset watowe końcówki, a wciąż nie są w pełni usatysfakcjonowani. Czyżbyśmy tworzyli społeczeństwo coraz większych malkontentów?

Gość

(Konto usunięte)

Ja jestem jak najbardziej usatysfakcjonowany z RB1582mk2 ale chciałbym mieć 1590 bo lubię duże klocki 😄 

W obecnej końcówce wykorzystuję tylko mały procent dostępnej mocy 🙂 

Swoją starą RB-03 wspominam bardzo dobrze jak na najniższy model dzielonek, po podłączeniu do lepszego preampa zagrała o klasę wyżej w porównaniu do RC-03. Szkoda że nie miałem możliwości sprawdzić jakby sprawdziła się z obecnym RC-1590 🙂 

2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

To będzie długie i męczące polowanie 🙂

Niekoniecznie, jak sam widzisz czasami zdarzają się przypadki np. kolegi Knaplukasz 🙂 trzeba cierpliwie wypatrywać. Na razie mam na czym słuchać a i pieniądze na to są.

34 minuty temu, mol01 napisał:

Niby oznacza to dobrobyt, a Klub i tak się rozwija prężnie, bo większość tu wraca dzieląc się swym rozwojem ze "znajomymi twarzami", ale jakoś wtedy każdy bardziej się cieszył z każdego nawet mizernego kroku do przodu - dziś ludzie mają flagowe kilkuset watowe końcówki, a wciąż nie są w pełni usatysfakcjonowani. Czyżbyśmy tworzyli społeczeństwo coraz większych malkontentów?

w moim przypadku po odsłuchu wielu klocków z niższej, średniej i wyższej półki pragnę przesłuchać najwyższe modele z serii 10 i 15  🙂

14 minut temu, MarcinStereo napisał:

Ja jestem jak najbardziej usatysfakcjonowany z RB1582mk2 ale chciałbym mieć 1590 bo lubię duże klocki 😄 

no i dlatego nie chcąc się już dłużej bawić w półśrodki zamierzam sięgnąć po 1590  🙂

Edytowane przez Satori
41 minut temu, mol01 napisał:

Jak tak dalej pójdzie, to niedługo będzie tu "Klub byłych posiadaczy Rotela torującego drogę w hi-end" 😄

no i dobrze, znaczy świat nie stoi w miejscu, jest rozwój, jest dobrobyt. Lepiej wywalić kasę na sprzęt niż na alkohol czy narkotyki. Na Rotelu świat się nie kończy, to przecież masowy chiński producent sprzętu "za rozsądna cenę", każdy kto miał w łapach produkt niechiński, marki premium, ten wie, że ma się on nijak do tych tanich masówek. Choćby nawet ten sprzęt nie grał lepiej, to miło jest z nim obcować, dotykać, oglądać, wycierać kurze. Dobrze pamiętam swoje początki i to jak się cieszyłem, że w końcu sobie kupiłem nowego rotela ze sklepu, a był to RA-01 :), jak widać zaczęło się niewinnie 😉

Jestem cały czas ciekaw jakby się zgrało RC 1082 z RB 1590.  Bo na dedykowane 1590 na razie nie mam jeszcze środków.

Edytowane przez Satori
8 minut temu, Satori napisał:

Jestem cały czas ciekaw jakby się zgrało RC 1082 z RB 1590.  Bo na dedykowane 1590 na razie nie mam jeszcze środków.

więcej da wymiana pre i najlepiej nie od Rotela 🙂

8 minut temu, baksiu napisał:

więcej da wymiana pre i najlepiej nie od Rotela 🙂

Jedną końcówkę z pre będę potrzebował na innym metrażu. Drugą tą lepszą, mocniejszą w drugim. Wszystko po kolei. Nie pozbywam się klocków Rotela.

Edytowane przez Satori
19 minut temu, Satori napisał:

Jedną końcówkę z pre będę potrzebował na innym metrażu. Drugą tą lepszą, mocniejszą w drugim. Wszystko po kolei. Nie pozbywam się klocków Rotela.

ja też mam nadal RA-1070 i RCD-1072 i mojego Taty, więc kontakt z Rotelem jest 😉

Dzielonka 1080 gra na metrażu 12 M2 z kolumnami ALR Jordan Nummer2 i tak pozostanie. Drugi system jaki bym pragnął zainstalować to właśnie większy wzmacniacz mocy RB 1590 lub 1090 na jakieś 18 M2 i właśnie też zastanawiam się nad kolumnami do niego, jak mówiłem wszystko po kolei. Gramofon, pre gramofonowe jaki i Dac oczywiście przeniosę na większy metraż, więc trzeba też będzie zamówić drugi dac, bo tylko dac będzie podpięty w tym małym pokoju trochę  to potrwa ale da się to zrobić.

Edytowane przez Satori
6 minut temu, Satori napisał:

W bloku?  🤣😁

jak działówka, to why not? nawet nośną by można było atakować, ale by trzeba najpierw wylać podciągi z betonu i za 30 dni skuć ścianę, oczywiście najpierw projekt inspektora budowlanego, jak ostatnie piętro, to w ogóle luz blues. Ja czasami takie czary na mieszkaniach odwalam, że lokalu nie idzie poznać, 7 pokoi zamiast 3, albo jeden pokój + aneks, zamiast 3+ kuchnia 🙂

Niestety pan holender nie chce się zgodzić na odbiór kolumn przez kuriera 😪 zakładam że nie chce mu się ich odpowiednio zabezpieczać do transportu. No nic trzeba szukać dalej. @Satori nie zrażaj się do rynku wtórnego - jest dużo sprzętów z nieciekawą historią ale są i takie na które warto zwrócić uwagę.

Patrz zestaw poniżej 😇

https://www.marktplaats.nl/v/audio-tv-en-foto/luidsprekers/m1904980000-rotel-michi?c=404992685efba2399c547d263a27d4cb&_gl=1*1dy2lfu*_ga*MTAyNjk2MzA2MS4xNjYyNTQwNzIy*_ga_GYS69R7SLQ*MTY2ODU4NDQzNy4xOC4xLjE2Njg1ODQ1MzUuMC4wLjA.

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

Godzinę temu, Mariusz Marciniak napisał:

Niestety pan holender nie chce się zgodzić na odbiór kolumn przez kuriera 😪 zakładam że nie chce mu się ich odpowiednio zabezpieczać do transportu. No nic trzeba szukać dalej. @Satori nie zrażaj się do rynku wtórnego - jest dużo sprzętów z nieciekawą historią ale są i takie na które warto zwrócić uwagę.

Patrz zestaw poniżej 😇

https://www.marktplaats.nl/v/audio-tv-en-foto/luidsprekers/m1904980000-rotel-michi?c=404992685efba2399c547d263a27d4cb&_gl=1*1dy2lfu*_ga*MTAyNjk2MzA2MS4xNjYyNTQwNzIy*_ga_GYS69R7SLQ*MTY2ODU4NDQzNy4xOC4xLjE2Njg1ODQ1MzUuMC4wLjA.

to załatw kuriera, który zabezpieczy kolumny i powiedz holendrowi, że przyjedzie znajomy. mi to zawsze działa 🙂 Rynek wtórny to jest mekka poszukiwaczy, ja uwielbiam tę nutkę ryzyka, na szczęście można ją łatwo zminimalizować,  a radość z takiego zakupu zawsze jest u mnie większa, niż prymitywne pójcie na zakupy do dealera i zapłacenie frycowego.

2 godziny temu, baksiu napisał:

to załatw kuriera, który zabezpieczy kolumny i powiedz holendrowi, że przyjedzie znajomy. mi to zawsze działa 🙂 Rynek wtórny to jest mekka poszukiwaczy, ja uwielbiam tę nutkę ryzyka, na szczęście można ją łatwo zminimalizować,  a radość z takiego zakupu zawsze jest u mnie większa, niż prymitywne pójcie na zakupy do dealera i zapłacenie frycowego.

@baksiua masz sprawdzonego kuriera który wykonuje taką usługę? tzn. pakowanie i zabezpieczenie do transportu oraz przekazanie sprzedawcy gotówki?

Ja zaproponowałem mu, że znajdę firmę door to door, ale wydaje mi się że spakować i zabezpieczyć musiałby sam holender. Znalazłem jakąś tam firmę, która wozi paczki z Holandii busami ale kompletnie nie mam w tym doświadczenia i nie wiem czego można się spodziewać po takich usługach. Co do samego Holendra to próbuje go nadal urobić ale jest jakiś mało kontaktowy - zaproponowałem mu żeby dał mi swój nr tel lub whatsApp to do niego zadzwonię na videocall żeby mi zaprezentował te kolumny ale jak na razie upiera się tylko przy odbiorze osobistym.

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

Teraz, Satori napisał:

A ile za takie cudeńko teraz wołają?

W Polsce są ceny kosmiczne więc nie ma się co sugerować. Jeśli miałbym realnie dzisiaj wyceniać taki zestaw to pewnie wyglądało by to tak:

1. RHB-10 - do 6000//7000 zł - jak ładna i wszystko technicznie sprawne...

2. RHA-10 - moim zdaniem nie warte więcej niż 2000-2500 zł (ale niektórzy uważają że więcej pln trzeba położyć )

3. RHCD-10 - do 3500 zł - 4000 zł

4. RHT-10 - maks do 2500 zł

Wydaje mi się że powyższe ceny są realne na dzisiejszy rynek audio.

Łącznie taki zestaw to kwota rzędu 14500-16000 zł wg mojej subiektywnej oceny.

teraz ktoś tam daje za to 3100 EUR czyli jakieś 13 800 zł czyli jeszcze lekki zapasik jest😉 ale jak widać ma kilku zainteresowanych więc skończyć się może różnie. Sam jestem ciekaw jak to się zamknie kwotowo.

2 godziny temu, Mariusz Marciniak napisał:

@baksiua masz sprawdzonego kuriera który wykonuje taką usługę? tzn. pakowanie i zabezpieczenie do transportu oraz przekazanie sprzedawcy gotówki?

Ja zaproponowałem mu, że znajdę firmę door to door, ale wydaje mi się że spakować i zabezpieczyć musiałby sam holender. Znalazłem jakąś tam firmę, która wozi paczki z Holandii busami ale kompletnie nie mam w tym doświadczenia i nie wiem czego można się spodziewać po takich usługach. Co do samego Holendra to próbuje go nadal urobić ale jest jakiś mało kontaktowy - zaproponowałem mu żeby dał mi swój nr tel lub whatsApp to do niego zadzwonię na videocall żeby mi zaprezentował te kolumny ale jak na razie upiera się tylko przy odbiorze osobistym.

ja zlecałem na clicktrans.pl, przewoźnik Grzegorz W. (+48) 504267959 [email protected]

co prawda kupowałem od komisu, więc robiłem przelew, a holender zapakował z grubsza paczki, ale myślę że przewoźnik Ci to zabezpieczy za niewielką dopłatą, a te paczki to zwykłe prostopadłościany, przewóz prosty jak budowa cepa.

7 minut temu, Mariusz Marciniak napisał:

teraz ktoś tam daje za to 3100 EUR

Tylko, że w Holandii wszystko jest bardziej luźno traktowane - licytacja nie ma określonej daty końca i sprzedawca kończy ją, jak uzna, że już (albo jeszcze nie) osiągnął oczekiwany pułap cenowy (czasami trwa to z pół roku i niema tu miejsca na oferty w ostatnich sekundach), a licytujący w zasadzie nie są do niczego zobowiązani i każdy w każdej chwili może uznać, że on to już nie jest zainteresowany po jakimś tam czasie (albo w ogóle zapomni, że kiedyś coś licytował), więc często cena sprzedaży wcale nie jest tą z najwyższej oferty, sprzęt jest wystawiany ponownie lub ktoś się dogaduje poza oficjalnym tokiem licytacji...

20 minut temu, Mariusz Marciniak napisał:

W Polsce są ceny kosmiczne więc nie ma się co sugerować. Jeśli miałbym realnie dzisiaj wyceniać taki zestaw to pewnie wyglądało by to tak:

1. RHB-10 - do 6000//7000 zł - jak ładna i wszystko technicznie sprawne...

2. RHA-10 - moim zdaniem nie warte więcej niż 2000-2500 zł (ale niektórzy uważają że więcej pln trzeba położyć )

3. RHCD-10 - do 3500 zł - 4000 zł

4. RHT-10 - maks do 2500 zł

Wydaje mi się że powyższe ceny są realne na dzisiejszy rynek audio.

Łącznie taki zestaw to kwota rzędu 14500-16000 zł wg mojej subiektywnej oceny.

teraz ktoś tam daje za to 3100 EUR czyli jakieś 13 800 zł czyli jeszcze lekki zapasik jest😉 ale jak widać ma kilku zainteresowanych więc skończyć się może różnie. Sam jestem ciekaw jak to się zamknie kwotowo.

nie dałbym za te klocki takich kwot, zwłaszcza CD i końcówka to przesada, w tych pieniądzach można próbować zdobyć sprzęt z wyższej półki, lepszej firmy

7 minut temu, baksiu napisał:

zwłaszcza CD i końcówka to przesada,

Ja uważam, że końcówka i tuner zostały za wysoko wycenione, ale przy obecnym szale cen kupić taki zestaw za jednym zamachem w ładnym stanie to dla kogoś zafiksowanego na Rotela jest prawdziwą gratką, więc te 14kzł trzeba by liczyć.

Panowie @baksiu i @mol01cen nie wyssałem z palca tylko po weryfikacji rynku. Sprawdźcie historycznie na hifishark w jakich cenach schodzą te klocki w przeciągu ostatnich miesięcy - w samej Polsce mieliśmy dwie oferty sprzedaży RHB-10 z września 2022 - jedna za 6500 zł druga za 7000 zł - obie zeszły na pniu. Do dzisiaj wisi za to faktycznie przewartościowana oferta za 9900 zł. Średnio w całej Europie za tą końcówkę trzeba zapłacić 1450-1500 EUR co jest normalną ceną jak widać i w przeliczeniu wychodzi dokładnie tyle co napisałem. Nie piszę tutaj o superokazjach które zdarzają się niezwykle rzadko (ja jestem jednym z szczęśliwców bo kupiłem dwa lata temu za 60% obecnej ceny i moim zdaniem było warto). Nie widzę nigdzie normalnych ofert po 4000 czy nawet 5000 zł. RHB-10 jest wyceniana przez rynek na poziomie RB-1090 - sprawdźcie sami ja tego nie wymyśliłem.

Co do reszty to również na szybko sprawdziłem oferty na rynku i pisałem że to moje subiektywne zdanie. Ciężko znaleźć tańsze egzemplarze niż to co napisałem w przeliczeniu.

A tak jak wspomniał @mol01zakup całego zestawu w takim stanie i z papierami oraz kompletem pilotów jest totalną rzadkością na rynku.

@baksiu co do zakupu innych klocków lepszych to być może tak jest - ja nie szukam na chwilę obecną i nie mam porównania co ile kosztuje bo nie zmieniam sprzętu tak często jak Wy i nie orientuję się w jakich kwotach można kupić klocki Classe czy Theta - ale obstawiam że za 14-15 kpln całego setu nie złoży się na elementach tych marek bo wyceniane są zapewne sporo wyżej niż Rotel.

Edytowane przez Mariusz Marciniak

Godzinę temu, Mariusz Marciniak napisał:

Panowie @baksiu i @mol01cen nie wyssałem z palca tylko po weryfikacji rynku. Sprawdźcie historycznie na hifishark w jakich cenach schodzą te klocki w przeciągu ostatnich miesięcy - w samej Polsce mieliśmy dwie oferty sprzedaży RHB-10 z września 2022 - jedna za 6500 zł druga za 7000 zł - obie zeszły na pniu. Do dzisiaj wisi za to faktycznie przewartościowana oferta za 9900 zł. Średnio w całej Europie za tą końcówkę trzeba zapłacić 1450-1500 EUR co jest normalną ceną jak widać i w przeliczeniu wychodzi dokładnie tyle co napisałem. Nie piszę tutaj o superokazjach które zdarzają się niezwykle rzadko (ja jestem jednym z szczęśliwców bo kupiłem dwa lata temu za 60% obecnej ceny i moim zdaniem było warto). Nie widzę nigdzie normalnych ofert po 4000 czy nawet 5000 zł. RHB-10 jest wyceniana przez rynek na poziomie RB-1090 - sprawdźcie sami ja tego nie wymyśliłem.

Co do reszty to również na szybko sprawdziłem oferty na rynku i pisałem że to moje subiektywne zdanie. Ciężko znaleźć tańsze egzemplarze niż to co napisałem w przeliczeniu.

A tak jak wspomniał @mol01zakup całego zestawu w takim stanie i z papierami oraz kompletem pilotów jest totalną rzadkością na rynku.

@baksiu co do zakupu innych klocków lepszych to być może tak jest - ja nie szukam na chwilę obecną i nie mam porównania co ile kosztuje bo nie zmieniam sprzętu tak często jak Wy i nie orientuję się w jakich kwotach można kupić klocki Classe czy Theta - ale obstawiam że za 14-15 kpln całego setu nie złoży się na elementach tych marek bo wyceniane są zapewne sporo wyżej niż Rotel.

Ja nie napisałem że źle wyceniłem, tylko że bym tyle nie dał. Rotel ma bardzo proste układy, pomysł nie różni się od zwykłych serii, tylko ma lepsze podzespoły, lepsze marki mają bardziej zaawansowane układy, często zbalansowane i z wieloma rodzajami tranzystorów dla różnych sekcji. Ceny są faktycznie ostatnio wyższe, ale myślę że za 14kzl można by sklecić set classe/theta z mniej popularnych modeli.

1 godzinę temu, Mariusz Marciniak napisał:

Panowie @baksiu i @mol01cen nie wyssałem z palca tylko po weryfikacji rynku. Sprawdźcie historycznie na hifishark w jakich cenach schodzą te klocki w przeciągu ostatnich miesięcy

Ja się akurat nie orientowałem jak plasują się ceny konkretnych klocków na przestrzeni ostatnich miesięcy, ale sam je kiedyś wystawiałem na sprzedaż i moją opinię wydałem na podstawie tego, jakie realnie kwoty za nie uzyskałem. No, ale to było parę lat temu, dlatego dodałem wzmiankę o aktualnym szale cenowym.

Edytowane przez mol01
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.