Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tu na początku zaglądałem sporadycznie w poszukiwaniu info o różnych klockach - przez parę pierwszych lat w ogólne się nie udzielałem i nie wiedziałem o istnieniu Klubu Rotela... 

51 minut temu, Satori napisał:

Panowie znalazłem stary film z Rotel RB-870BX+RC850 chyba z 7 lat temu,i wstawiłem na YT mój stary pokój jeszcze przed remontem 🙂 klocki Rotel RB-870BX+RC850 zobaczcie jaki tam bas jest twardy i jaki szybki a gra na gównianych Mission

Adam Mol chyba pamięta ten film 🙂

A tu jeszcze starszy zapomniałem, że był na YT Rotel RA 930 AX: 

Myślisz że z nagrania można wywnioskować jakie to miało brzmienie?! Zawsze mnie zastanawiały takie filmiki w necie, nie wiem czemu ma to służyć...

Aczkolwiek przeczytałem kiedyś wszystkie posty od początku i filmów trochę było, ale tego nie kojarzę.

13 minut temu, baksiu napisał:
Godzinę temu, Satori napisał:

Myślisz że z nagrania można wywnioskować jakie to miało brzmienie?! Zawsze mnie zastanawiały takie filmiki w necie, nie wiem czemu ma to służyć...

Myślę, że z dobrego nagrania można dużo wywnioskować - to akurat jest bardzo kiepskie, ale słychać, że bas ma trochę ciężaru, a nie punktowe twarde kanciaste piki.

Poza tym mogę Ci przesłać na odsłuchy mój autorski interfejs USB w zamian za Gen VIII i zobaczymy, co powiesz po jego przetestowaniu...

Edytowane przez mol01
5 minut temu, baksiu napisał:

Wstawiłem to z sentymentu, bo znalazłem to robiąc porządki na dysku, a między innymi by pokazać zestaw jaki kiedyś posiadałem między tymi wszystkimi klockami Rotela począwszy od serii 8, które kiedyś posiadałem. A jak już bardzo dawno temu pisałem większość zdjęć audio utraciłem po spaleniu się HD gdzie były wszystkie fotki moich wzmacniaczy. Zostało nie wiele tam gdzie były zrobione kopie. Wstawiłem to by wam pokazać a nie chwalić się na YT jutro film zniknie.

11 minut temu, mol01 napisał:

Myślę, że z dobrego nagrania można dużo wywnioskować - to akurat jest bardzo kiepskie, ale słychać, że bas ma trochę ciężaru, a nie punktowe twarde kanciaste piki.

Nagrywane aparatem do zdjęć SONY więc nie ma się co dziwić. 

Gość

(Konto usunięte)

Jutro będę miał do porównania z RC-1590 małe kombo lampowo tranzystorowe Copland DAC-215 czyli DAC/Przedwzmacniacz i wzmacniacz słuchawkowy w jednym, strasznie jestem ciekawy jak wypadnie w starciu z kombo Rotela 🤔☺️ 

27 minut temu, mol01 napisał:

Ja tu na początku zaglądałem sporadycznie w poszukiwaniu info o różnych klockach - przez parę pierwszych lat w ogólne się nie udzielałem i nie wiedziałem o istnieniu Klubu Rotela... 

Mniej więcej wiem kiedy dołączyłeś, wcześniej Cię faktycznie nie było w klubie zaczęło się od sporu bodajże z Sittkiem dotyczącym Rotel RCD 971 VS 975 którego wystawiłeś na alle. Przekomarzaliście się, który jest lepszy, tak to zapamiętałem i wtedy Cię zauważyłem. Ja jestem tu dłużej niż 6 lat będzie z dziesięć dlatego to pamiętam.

5 minut temu, MarcinStereo napisał:

Copland DAC-215

Koniecznie daj znać.

Edytowane przez Satori
5 minut temu, Satori napisał:

Mniej więcej wiem kiedy dołączyłeś, wcześniej Cię faktycznie nie było w klubie zaczęło się od sporu bodajże z Sittkiem dotyczącym Rotel RCD 971 VS 975 którego wystawiłeś na alle. Przekomarzaliście się, który jest lepszy, tak to zapamiętałem i wtedy Cię zauważyłem. Ja jestem tu dłużej niż 6 lat będzie z dziesięć dlatego to pamiętam.

To Wy już weterani prawie!

1 minutę temu, baksiu napisał:

To Wy już weterani prawie!

Wielu starych Rotelowców tu się przewinęło, Arni, Kerry, Szymek, TomaszE, Sittek  i wielu innych ze starych lat, wszystkich ich już nie ma, a ja wciąż i Molu na straży😉

w klubie zaczęło się od sporu bodajże z Sittkiem dotyczącym Rotel RCD 971 VS 975 którego wystawiłeś na alle. Przekomarzaliście się, który jest lepszy, tak to zapamiętałem i

Nie no, zanim w ogóle nabyłem RCD-975 to już tu się trochę udzielałem i przerzuciłem parę klocków Rotela wyrażając tu swoje opinie na ten temat, więc w czasie sporu o wyższość RCD-975 nad RCD-971 to już byłem tu stałym bywalcem. A pierwszy post w klubie napisałem nieśmiało chwaląc moim pierwszym nabytkiem Rotela, który zrobił na mnie wtedy duże wrażenie - mianowicie dzielonką RC-970BX mkII + RB-970BX, potem był drugi RB-970BX do pary w mostku, pierwszy RB-980BX, RB-981, drugi RB-980BX do pary w mostku, w międzyczasie różne miraże z Audiolabami 8000C i 8000P, no i dopiero wtedy chyba zmieniłem mojego Sonego CDP-XB930QS na RCD-975 (albo najpierw krótko miałem RCD-970BX), a po jakimś czasie nabyłem RCD-971 (już po przesiadce na RC-990BX) i je skonfrontowałem, efektem czego była gorąca dyskusja, a sprzedając go już miałem RC-995 + RB-990BX i byłem po testach RB-991. Niemniej na forum byłem już od paru lat zanim pojawiłem się w tym Klubie, ale głównie czytałem i może tylko parę postów napisałem. Czytałem wtedy z zapartym tchem relacje użytkowników Magnaplanarów, Thety, Krella, T+A i innych wynalazków wtenczas na topie, o których nie śniłem, że kiedykolwiek dostąpię zaszczytu ich usłyszenia...

W każdym razie mnóstwo wiedzy zaczerpnąłem z tego forum (i tematów poświęconych budowie kolumn na elektrodzie) podczas czasami zarwanych nocy nad jakimś tematem zanim zacząłem się cokolwiek udzielać. Na jakiś czas też zniknąłem z forum podczas okresu intensywniejszej pracy zawodowej i trochę też zniesmaczony poziomem dyskusji niektórych osobników.

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)
19 godzin temu, Satori napisał:

Koniecznie daj znać.

Jest to czego brakowało mi w RC-1590, czyli środek podkreślony i wypełniony ale nie dominuje nad resztą, bas lekko ocieplony ale cholernie szybki i szczegółowy podobny do Rotelowskiego.

Dźwięki są dużo bardziej odseparowane od siebie a sposób grania to Rotel na sterydach 🙂  

Jednak jest jeden minus a mianowicie to słychać niedoskonałości niektórych nagrań które Rotel maskował ale koniec końców Copland zostaje, możliwe że sprzedam RC tylko ile mniej więcej mogę za niego sobie zawołać? dwa lata temu dałem 6500zł.

43 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Jest to czego brakowało mi w RC-1590

A gramofon gdzie podłączysz? A próbowałeś jako sam DAC do Pre podłączyć jak gra?

Edytowane przez Satori
Gość

(Konto usunięte)

A gramofon gdzie podłączysz? A próbowałeś jako sam DAC do Pre podłączyć jak gra?

Niestety ale wtedy sam będzie grał sam DAC bez lamp, jest wejście analogowe ale bez uziemienia i nie wiem jak je z gramofonu podłączyć bez ingerencji w samo urządzenie, gramofon ma preamp który nie jest zły.

Jak nie będę mógł podłączyć gramofonu to dokupię preamp gramofonowy za jakiś czas.

Gość

(Konto usunięte)

Tak sobie posłuchałem dłużej tego Coplanda i mogę stwierdzić że gra poprzeczkę wyżej od Rotela, i jeżeli brać pod uwagę nowe urządzenia i ich ceny to chyba nie ma na rynku nic lepszego.

Brak pilota mi nie przeszkadza bo mam cały zestaw pod ręką 😉 na regale budowlanym 😄 

22 godziny temu, mol01 napisał:

Nie no, zanim w ogóle nabyłem RCD-975 to już tu się trochę udzielałem i przerzuciłem parę klocków Rotela wyrażając tu swoje opinie na ten temat, więc w czasie sporu o wyższość RCD-975 nad RCD-971 to już byłem tu stałym bywalcem. ...

A ja nadal cieszę się z grania RCD 975. W zupełności mi wystarcza jako drugie w kolejności źródło zaraz po DACu i plikach. Jeśli mam być szczery to wolę go od Yamachy CD-S 2000 mojego wujka którą wpinałem u siebie w system przed sprzedażą i tak jakoś "jazgotliwiej" mi to grało, a i płyty odrobinę wolniej wczytywała 😉. Pomimo że RCD 975 nie ma SACD to cały czas wysoko go sobie cenię i na pewno nie zamieniłbym na żaden nowy wynalazek Rotela 🙃. Na RCD965BX LE cz RCD971 też bym go nie zamienił.

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Tak sobie posłuchałem dłużej tego Coplanda i mogę stwierdzić że gra poprzeczkę wyżej od Rotela, i jeżeli brać pod uwagę nowe urządzenia i ich ceny to chyba nie ma na rynku nic lepszego.

Brak pilota mi nie przeszkadza bo mam cały zestaw pod ręką 😉 na regale budowlanym 😄 

Kolejny przypadek mezaliansu końcówki Rotela z Pre innego producenta. I jak sądzić po opisie Marcina - związek udany i pożycie może potrwać dłuższy czas 😁. A dodatkowo, że to lampka to mamy znowu unikalne połączenie potwierdzające uniwersalność klocków Rotela.

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

3 minuty temu, Mariusz Marciniak napisał:

A dodatkowo, że to lampka to mamy znowu unikalne połączenie potwierdzające uniwersalność klocków Rotela.

Ja już wielokrotnie tu pisałem, że Rotel z lampą może stworzyć naprawdę ciekawy tandem.

41 minut temu, mol01 napisał:

Ja już wielokrotnie tu pisałem, że Rotel z lampą może stworzyć naprawdę ciekawy tandem.

Też mi to chodziło po głowie swego czasu. Nawet teraz czasem zdarzają się ciekawostki i pojawia się czasem znak zapytania ... a co by było gdyby tak miśka lampą potraktować 😜

O taką o na ten przykład:

https://www.olx.pl/d/oferta/haiku-audio-sensei-2a3-preamp-z-wzm-sluchawkowym-oraz-zestaw-lamp-CID99-IDN8F8H.html

...

A potem włączam muzę i ..... mi przechodzi 😇

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

23 minuty temu, Mariusz Marciniak napisał:

Też mi to chodziło po głowie swego czasu. Nawet teraz czasem zdarzają się ciekawostki i pojawia się czasem znak zapytania ... a co by było gdyby tak miśka lampą potraktować 😜

O taką o na ten przykład:

https://www.olx.pl/d/oferta/haiku-audio-sensei-2a3-preamp-z-wzm-sluchawkowym-oraz-zestaw-lamp-CID99-IDN8F8H.html

...

A potem włączam muzę i ..... mi przechodzi 😇

No sam jestem ciekaw, choć z pre lampowych jest kilka bardziej utartych wyborów... Ja tam z doświadczenia scenicznego sądzę, że najlepiej nie mieszać technologii, tylko albo iść w lampę i jej półprawdy, albo w tranzystory i pogodzić się z prawdą. O Coplandzie jakoś ostatnio przycichło, a jakieś 15-20 lat temu bałem się że z lodówki wyskoczy podczas pobierania prowiantu na odsłuchy 😜

17 godzin temu, Mariusz Marciniak napisał:

Lampy to kosztowny interes.

Godzinę temu, sidru napisał:

Cześć wszystkim. Proszę o zapisanie mnie do tak fajnego klubu.

Mam RA-01 i RCD-02.

Jestem bardzo zadowolony z tych urządzeń.

IMG20221222142759.jpg

Też je kiedyś miałem, piękne czasy!

Gość

(Konto usunięte)
34 minuty temu, baksiu napisał:

Też je kiedyś miałem, piękne czasy!

Pytanie do Ciebie ale i do wszystkich którzy mogą pomóc, jaki kabel zasilaący do RA-01 możecie polecić ?

Do cd dałem 314stke Furu i gra pięknie.

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, sidru napisał:

Pytanie do Ciebie ale i do wszystkich którzy mogą pomóc, jaki kabel zasilaący do RA-01 możecie polecić ?

Firmowy 🙂 Ja mam w swoich klockach wszystko co dała do nich firma łącznie z przewodami RCA i tak niech zostanie.

Jeżeli te przewody miałyby obniżać jakość dźwięku to producent by ich nie dodawał do swoich produktów 😉

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, MarcinStereo napisał:

Firmowy 🙂 Ja mam w swoich klockach wszystko co dała do nich firma łącznie z przewodami RCA i tak niech zostanie.

Jeżeli te przewody miałyby obniżać jakość dźwięku to producent by ich nie dodawał do swoich produktów 😉

Firmowy mi się wymieszał z innymi komputerowymi i teraz go nie odnajdę.

33 minuty temu, sidru napisał:

wszystko jedno, ja używam do swoich sprzętów takie grube z allegro, zdaje się że są to kable do automatyki zaopatrzone w solidne wtyczki, nie słyszę różnicy, ale przynajmniej widzę różnicę 🙂

Gość

(Konto usunięte)
54 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Komputerowy starczy nadto 🙂 

Zastanawiam się nad FP-S20N.

Ma te cechy w których RA-01 ma deficyty. Może macie jakieś fajne propozycję - niekoniecznie z Furu.

Zostaje jeszcze sprawa wtyków i długości.

Czy tylko mi się zdaje że wszystko teraz jest takie drogie ?

Ech 

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Komputerowy starczy nadto 🙂 

Nie dawaj komputerowego, sprawdzałem kiedyś kiedy miałem przez chwilę Dayens Menuetto i nie dawali do niego w komplecie kabla zasilającego. Grał tragicznie, strasznie sopranowo więc odradzam. Zwykły kabel z allegro z grubą wtyką tak jak Baksiu pisze.

Edytowane przez Satori
Gość

(Konto usunięte)

Ja po pijaku robiąc przemeblowanie i podłączając klocki zamiast firmowego przewodu miałem wpięty z komputera do końcówki i na odwrót 🙂 

Dopiero po kilku miesiącach to wyszło a różnicy w dźwięku nic a nic nie słyszałem 🙂 

Przekrój taki sam zgodnie z opisem 1,5mm2 

Edytowane przez MarcinStereo
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.