Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, MarcinStereo napisał:

Przekrój taki sam zgodnie z opisem 1,5mm2 

Ja pisze o tym czego sam doświadczyłem, więc niektórym klockom może nie być to obojętne.

Edytowane przez Satori
Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Satori napisał:

Ja pisze o tym co sam doświadczyłem, więc niektórym klockom może nie być to obojętne.

Nie neguje tego, poleciłem na podstawie mojego doświadczenia a sprawdzić może sam, ładować grube pieniądze w przewody zasilające przy podstawowym sprzęcie Rotela jest nieopłacalne 😞 

Ja bym te pieniądze zainwestował np. w dobry DAC 🙂 

5 godzin temu, sidru napisał:

Zastanawiam się nad FP-S20N.

Ma te cechy w których RA-01 ma deficyty. Może macie jakieś fajne propozycję - niekoniecznie z Furu.

Zostaje jeszcze sprawa wtyków i długości.

Czy tylko mi się zdaje że wszystko teraz jest takie drogie ?

Ech 

Mówimy Ci, że kable to mało ważny szczegół, lepiej wydać kasę na lepszy klocek, ja bym tam wolał mieć pilota i ra-02, niż kabel i chodzić podgłaśniać 😉

10 godzin temu, sidru napisał:

Zastanawiam się nad FP-S20N.

Ma te cechy w których RA-01 ma deficyty.

Nie no, kabel zasilający o wartości sprzętu do którego ma być podłączony to totalne nieporozumienie. A nadrabianie kablem jakichkolwiek deficytów to można między bajki włożyć.

Czy tylko ja odniosłem wrażenie, że ktoś chciał podpuścić "audiofili z forum", aby Ci rozwodzili się na temat kabli zasilających do sprzętu totalnie budżetowego?

Edytowane przez mol01

Panowie testuję RB 1582 + RC 1590 na tę chwilę bardzo dobrze, gramofon na pre lampowym McGyvera Iron Maiden wyrywa z kapci. Szybkość, dynamika dociążenie. Napiszę coś więcej później.

Zestaw Rotela RB 1582 + RC 1590 gra lepiej od RB 1080 + RC 1082. Przedwzmacniacz RC 1590 jest lepszy od RC 1082. RC 1590 z KM 1080 gra lepiej od RC 1082. RC 1082 z RB 1582 na pierwszy rzut, wydaje się jak gdyby lepiej trzymał za mordę KM 1582, jednakże  nie jest to aż tak bardzo do wychwycenia dlatego piszę, iż wydaje mi się nie gra to łeb w łeb więc trzeba przełączać więc sami wiecie. Przekaz zestawu z serii 15 jest bardziej nasycony, mocniejszy w basie, dynamika na tym samym poziomie. Więcej smaczków wychwycimy w 15-stce. Cóż więcej... zostawiam go sobie gra tak na moje ucho bez wyostrzenia, nie męczy dobry zestaw serii 15. Zestaw 10-tki również sobie zostawiam będzie do drugiego pokoju. Dużo dobrej roboty, tutaj wykonują moje lampowe urządzenia, więc jest OK. Tylko szlag by trafił tego co projektował te diabelskie niebieskie światełka. Dobrze, że były naklejki zaraz przykleiłem.

Marcin miał rację, ten zestaw to wulkan energii i żywiowołości. Marcin powinieneś zostawić 1590 i dokupić dobry lampowy DAC a nie zabrakło by Ci wypełnienia.

Edytowane przez Satori
13 godzin temu, baksiu napisał:

Mówimy Ci, że kable to mało ważny szczegół, lepiej wydać kasę na lepszy klocek, ja bym tam wolał mieć pilota i ra-02, niż kabel i chodzić podgłaśniać 😉

Sprzedał by 01 wziął to co ma wydać na kable i kupiłby sobie RA 06. Starczyło by i gitara.

W dniu 21.12.2022 o 16:27, MarcinStereo napisał:

Jednak jest jeden minus a mianowicie to słychać niedoskonałości niektórych nagrań które Rotel maskował

Zgadza się, niedoskonałości nagrań potrafi zamaskować i to jest bardzo dobre. Preamp - regulacja tonów niskich i wysokich i to jest najlepsze.

Temp. Wzmacniacza mocy około 45 stopni myślę, że mi przedwzmacniacza nie usmaży.

Edytowane przez Satori
2 godziny temu, sidru napisał:

Wszystkie Rotele są znane z m.in. pożądnej  budowy co przekłada się na długowieczność i tego życzę wszystkim w tym klubie..Wesołych Świąt 😀

No coment... a bezpieczniki sobie wymiem w laptopie na bukowe. Wesołych świąt!

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 23.12.2022 o 12:58, Satori napisał:

Marcin miał rację, ten zestaw to wulkan energii i żywiowołości. Marcin powinieneś zostawić 1590 i dokupić dobry lampowy DAC a nie zabrakło by Ci wypełnienia.

Jak to się mówi na razie leży i jeść nie woła.

Gra Copland  bo pod względem dźwięku to poprzeczka wyżej od RC-1590 który też gra super, w 215-stce DAC quad mono właśnie robi tą robotę, szkoda tylko że nie ma trybu standby ani pilota. 

16 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Jak to się mówi na razie leży i jeść nie woła.

Gra Copland  bo pod względem dźwięku to poprzeczka wyżej od RC-1590 który też gra super, w 215-stce DAC quad mono właśnie robi tą robotę, szkoda tylko że nie ma trybu standby ani pilota. 

Będę w najbliższym czasie wystawiał dzielony preamp classe, który zmiótł rc-1090 z powierzchni ziemi... to jest przepaść jakościowa! A copland będzie robił swoje lampowe ciepełko, tylko czy nie zrobi się dla ciebie za duszno po pewnym czasie?

Gość

(Konto usunięte)

Mało jest klocków Classe na rynku wtórnym, świadczy to dobrze o sprzęcie bo jak wiadomo dobrych rzeczy to żal się pozbywać nawet jak nieużywane 🙂

Szkoda że do Coplanda nie można dokupić pre gramofonowego o takiej samej stylistyce 😞 Ja mam czarną wersję i idealnie się zgrywa z Rotelem.

21 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Mało jest klocków Classe na rynku wtórnym, świadczy to dobrze o sprzęcie bo jak wiadomo dobrych rzeczy to żal się pozbywać nawet jak nieużywane 🙂

Szkoda że do Coplanda nie można dokupić pre gramofonowego o takiej samej stylistyce 😞 Ja mam czarną wersję i idealnie się zgrywa z Rotelem.

Ja dokupiłem preamp REL, są w dwóch kolorach, ja mam srebrny... może warto się rozejrzeć... jaki masz gramofon, z wkładką MM?

Gość

(Konto usunięte)
35 minut temu, baksiu napisał:

Ja dokupiłem preamp REL, są w dwóch kolorach, ja mam srebrny... może warto się rozejrzeć... jaki masz gramofon, z wkładką MM?

Audio Technica LP-2 z wkładką MM. 

• Redaktorzy
11 minut temu, MarcinStereo napisał:

[...]z wkładką MM.

MarcinStereo, jaka to dokładnie wkładka i czy masz możliwość obciążyć ją elektrycznie (pojemność, impedancja)?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, kangie napisał:

MarcinStereo, jaka to dokładnie wkładka i czy masz możliwość obciążyć ją elektrycznie (pojemność, impedancja)?

Tania at91r, ale winyl remaster był nie do odróżnienia porównując do albumu CD 🙂 Więc nie widziałem sensu kupna lepszej.

Przy gramofonie jest tylko przełącznik z możliwością wyboru wewnętrznego preamup.

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Audio Technica LP-2 z wkładką MM. 

35 minut temu, MarcinStereo napisał:

Przy gramofonie jest tylko przełącznik z możliwością wyboru wewnętrznego preamup.

No to jednak nie musisz mieć pre gramofonowego podłączając pod pre Coplanda, skoro graniak ma phono-stage w sobie (wtedy podłączanie masy nie jest konieczne) - mankamentem może być jedynie jakość tego zabudowanego pre w takim budżetowym graniaku.

35 minut temu, MarcinStereo napisał:

Tania at91r, ale winyl remaster był nie do odróżnienia porównując do albumu CD

Oczyma wyobraźni już widzę, jak @baksiu jedzie po jakości Twojego odtwarzacza CD.

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, mol01 napisał:

No to jednak nie musisz mieć pre gramofonowego podłączając pod pre Coplanda, skoro graniak ma phono-stage w sobie (wtedy podłączanie masy nie jest konieczne) - jedynym mankamentem może być jedynie jakość tego zabudowanego w takim budżetowym graniaki.

Porównywałem ten wewnętrzny z pre lampowym Yaqin MS12B i różnica była w barwie dźwięku, Yaqin był po cieplejszej stronie a AT grał bardziej cyfrowo, szczegóły takie same.

Zaraz zrobię test i opiszę wrażenia 🙂 Edit:

Da się słuchać ale nie obejdzie się bez zewnętrznego preampu 🙂

Edytowane przez MarcinStereo
Gość

(Konto usunięte)

Jednak gra całkiem nieźle, miałem kłębek farfocli na igle 🤦‍♂️

Teraz wiem że sama wkładka gramofonowa jest tutaj ograniczeniem i Rotelowskie pre zagrałoby znacznie lepiej z lepszą wkładką.

Na razie nie widzę sensu na osobny przedwzmacniacz 🙂

2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Teraz wiem że sama wkładka gramofonowa jest tutaj ograniczeniem i Rotelowskie pre zagrałoby znacznie lepiej z lepszą wkładką.

Na razie nie widzę sensu na osobny przedwzmacniacz 🙂

Wkładka w Twoim gramiaku jest bardzo kiepska, jak i pre gramofonowe rotela rc 1590. Zwykły Pre Projecta za 4 stówki gra lepiej niż ten wbudowany, sprawdzałem bo mam jeszcze stary przedwzmacniacz Project'a.

Edytowane przez Satori
Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Satori napisał:

Wkładka w Twoim gramiaku jest bardzo kiepska, jak i pre gramofonowe rotela rc 1590. Zwykły Pre Projecta za 4 stówki gra lepiej niż ten wbudowany, sprawdzałem bo mam jeszcze stary przedwzmacniacz Project'a.

To jaki przedwzmacniacz gramofonowy proponujesz i wkładkę? 

Zakup będzie najwcześniej na wakacje lub jak sprzedam RC1590 🙂 

Masz totalnie budżetowy tor analogowy, gorzej że mówisz, że cd gra podobnie... jeśli nie masz starych dobrych płyt, tylko te współczesne, to szkoda twoich pieniędzy na ulepszanie tego toru... te płyty tylko ładnie wyglądają, a grają jak mp3.

8 minut temu, baksiu napisał:

jeśli nie masz starych dobrych płyt, tylko te współczesne, to szkoda twoich pieniędzy na ulepszanie tego toru... te płyty tylko ładnie wyglądają, a grają jak mp3.

Nieprawda nie wszystkie. Już kiedyś pisałem o tym. 

28 minut temu, MarcinStereo napisał:

To jaki przedwzmacniacz gramofonowy proponujesz i wkładkę? 

Ja mam dwa systemy jak pisałem wcześniej i dwa gramofony. Potrzebuję jeszcze jeden Phonostage, więc po koniec tygodnia będzie u mnie yaqin ms-33b. Kiedyś go miałem na odsłuchach, teraz wezmę go ponownie by sprawdzić jak zabrzmi z RC 1590. Będzie w tym tygodniu to napiszę jak brzmi u mnie. Thorens td 403 dd gra z wkładką Nagaoka mp 110, a stary Pioneer PL-6 z Ortofon 2M Blue. Proponuję wkładkę Nagaoka mp 110. Pream opiszę jak dojdzie.

Gość

(Konto usunięte)
33 minuty temu, baksiu napisał:

Masz totalnie budżetowy tor analogowy, gorzej że mówisz, że cd gra podobnie... jeśli nie masz starych dobrych płyt, tylko te współczesne, to szkoda twoich pieniędzy na ulepszanie tego toru... te płyty tylko ładnie wyglądają, a grają jak mp3.

Sprawdzałem programem Audacity dynamikę nagrań tego CD i była na bardzo dobrym poziomie poziom DR jak z lat 90' 

Według tego co piszesz to RC-1590 nie mógłby dobrze grać a jednak grał bardzo dobrze bo pomiędzy słabo nagranymi płytami a tymi z wysokim poziomem DR. była przepaść.

Winyl i CD które porównywałem wtedy to Dr.Dre Chronic Brzmiały niemalże identycznie na pre gramofonowym od Rotela. 

Dziwi mnie to że tania igła i pre gramofonowe 1590 potrafiły tak zagrać że ciężko byłoby odróżnić to od wersji CD a DAC w Rotelu nie należy do słabych.

Gość

(Konto usunięte)

Znacie sposób na przerwanie pętli masy na przewodzie RCA łączącym preamp z końcówką? 

Wyczytałem gdzieś że odłączenie masy od jednego z przewodów RCA do końcówki zlikwidowało by szum z głośników i nastałaby cisza 🙂

Może istnieje jakaś przelotka? 

1 godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Może istnieje jakaś przelotka? 

Niema żadnych przelotek (jeśli jej nie wykonasz samodzielnie), a pętlę masy możesz przerwać na dwa sposoby:

- bardziej drastyczny, odłączając masę w obydwu RCA od strony pre, ale może to skutkować znacznym spadkiem głośności

- mniej drastyczny, podłączając dobrze doziemiony kabel pod obudowę pre (aby potencjał odpływał "lżejszą drogą" do ziemi, nie "przez końcówkę"), ale jak ustaliliśmy z Twoim poziomem uziomu w instalacji jest kiepsko

1 godzinę temu, MarcinStereo napisał:

zlikwidowało by szum z głośników i nastałaby cisza 🙂

Niemniej w urządzeniu lampowym może to być normalne, możesz mieć zużyte/niewłaściwe lampy lub niewyregulowany bias lamp (który okresowo trzeba "podkręcać").

Edytowane przez mol01
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.