Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, jaczar napisał:

Michi X3 + 702 S3 + Niagara 1200 

Wcześniej były KEF LS50 W2 + KC62 

IMG_0738.jpeg

Widzę nacisk na wizję i kd, ale dlaczego te głośniki są wciśnięte w narożniki!? Nie da się gorzej postawić! Może jakaś mniejszą szafkę rtv i będzie wilk syty i owca cała! No chyba że to pozycja do składowania kolumn i do odsłuchu wyjazd na środek!?

4 minuty temu, Satori napisał:

Panowie mam w planach kupno RB 1590 ale teraz nie wiem, bo czasami mi korki wywala przy włączeniu RB 1582, jak by to było z tym smokiem 1590 jak myślicie?

1590 przy maksymalnym obciążeniu pobiera mniej prądu niż suszarka do włosów. Wywalanie bezpiecznika może być ewentualnie spowodowane jakimś zaiskrzeniem we włączniku wzmaka. Chyba, że już masz w domu na tej fazie podpięte dużo odbiorników np. pralka, zmywarka, płyta indukcyjna, piekarnik i wtedy dołączenie dodatkowego odbiornika przy działaniu np 2 z wymienionych może zaskutkować zadziałaniem bezpiecznika od przeciążenia. 

Jeśli sam się nie znasz to weź elektryka i może pozmienia obwody.

Gość

(Konto usunięte)
28 minut temu, Satori napisał:

Panowie mam w planach kupno RB 1590 ale teraz nie wiem, bo czasami mi korki wywala przy włączeniu RB 1582, jak by to było z tym smokiem 1590 jak myślicie?

Miałem podobnie. Podjechałem do hurtowni elektrycznej i powiedziałem co jest grane. Wyłączniki mają różne charakterystyki i czasy wyłączenia, wystarczyło zmienić z B na C jeśli pamięć mnie nie byli. Urządzenia takie jak mocniejsze wzmacniacze, w chwili włączenia, przez krótki moment pobierają dużo większy prąd i stąd szybki wyłącznik wyskoczy.

28 minut temu, Satori napisał:

myślimy, sorry myślę że będzie dobrze 😉

sam niedawno kupiłem rb-1582 i wywalało mi korki - to nie kwestia (jak przedmówca) iskrzenia a dużego prądu rozruchu przy załączaniu. to ma wielkie trafo i dużej pojemności baterię kondensatorów (i to chyba szybkich).

zakładam że masz zabezpieczenie typu S o charakterystyczne typu B. ten sprzęt zużywa się z czasem. może pomóc wymiana eSki albo wymiana na taką o charakterystyce typu C. to wytrzymuje dużo większe prądy chwilowe.

12 godzin temu, ro35 napisał:

ps.

ktoś tu ma dwa potwory Michi - ciekawi mnie jak to ma podłączone do zasilania 🙂

https://allegro.pl/oferta/rotel-michi-m8-2szt-michi-p5-pre-13317781752

Ale urwał! To ja myślałem że z monosami 350W mnie poniosło! U mnie zarówno rb1090 jak i rb1080 czasem wywalały korki, pewnie dlatego, że nie miały układu miękkiego startu, bo końcówki classe nigdy nic nie wywaliły, tylko załączają się ze 30s...

52 minuty temu, baksiu napisał:

Ale urwał! To ja myślałem że z monosami 350W mnie poniosło! U mnie zarówno rb1090 jak i rb1080 czasem wywalały korki, pewnie dlatego, że nie miały układu miękkiego startu, bo końcówki classe nigdy nic nie wywaliły, tylko załączają się ze 30s...

U mnie nie często to się zdarza, ale zdarza się, więc tak sobie myślę o RB 1590 żeby nie było to notorycznie.

Edytowane przez Satori
15 minut temu, Satori napisał:

U mnie nie często to się zdarza, ale zdarza się, więc tak sobie myślę o RB 1590 żeby nie było to notorycznie.

Wymienisz bezpiecznik i po sprawie, kosztuje 20zł, u mnie rzadko to występowało, więc nic nie robiłem, bo jednak dobrze jak bezpiecznik jest szybki

14 godzin temu, sidru napisał:

Wyłączniki mają różne charakterystyki i czasy wyłączenia, wystarczyło zmienić z B na C jeśli pamięć mnie nie byli. Urządzenia takie jak mocniejsze wzmacniacze, w chwili włączenia, przez krótki moment pobierają dużo większy prąd i stąd szybki wyłącznik wyskoczy.

Potwierdzam, głównie chodzi o prąd rozruchowy podczas ładowania ogromnej baterii kondensatorów o niskim ESR (szybkim ładowaniu/rozładowaniu) w tych klockach. Ale może to też oznaczać zużycie bezpiecznika nadpądowego typu S (a tym bardziej wyłącznika różnicowo-prądowego, jeśli taki posiadasz), który już po kilkunastu wyłączeniach (zwłaszcza jak jest niskiej jakości) traci charakterystykę i wywala od najmniejszego impulsu. Może to też oznaczać przeciążenie na linii, jak masz starą instalację z wszystkimi gniazdkami w mieszkaniu na jednym obwodzie (bez podziału na kuchnię, łazienkę i pokoje). Zacząłbym od wymiany bezpiecznika na nowy taki sam jak był, a jak to nie pomoże, to na bezpiecznik o stopień wyższym prądzie wyłączania. Bezpiecznika o charakterystyce C radził bym nie stosować, bo te w praktyce mają z 5x wyższy próg wyłączenia i stosowane są w przemysłówce - w domu prędzej Ci się spali jakieś zwykle urządzenie typu telewizor, niż taki bezpiecznik wyskoczy...

13 minut temu, mol01 napisał:

Potwierdzam, głównie chodzi o prąd rozruchowy podczas ładowania ogromnej baterii kondensatorów o niskim ESR (szybkim ładowaniu/rozładowaniu) w tych klockach. Ale może to też oznaczać zużycie bezpiecznika typu S (a tym bardziej wyłącznika różnicowo-prądowego, jeśli taki posiadasz), który już po kilkunastu wyłączeniach (zwłaszcza jak jest niskiej jakości) traci charakterystyką i wywala od najmniejszego impulsu. Może to też oznaczać przeciążenie na linii, jak masz starą instalację z wszystkimi gniazdkami w mieszkaniu na jednym obwodzie (bez podziału na kuchnię, łazienkę i pokoje). Zacząłbym od wymiany bezpiecznika na nowy taki sam jak był, a na to nie pomoże, to na bezpiecznik o stopień wyższym prądzie wyłączania. Bezpiecznika o charakterystyce C radził bym nie stosować, bo te w praktyce mają z 5x wyższy próg wyłączenia i stosowane są w przemysłówce - w domy prędzej Ci się spali jakieś zwykle urządzenie typu telewizor, niż taki bezpiecznik wyskoczy...

14 godzin temu, ro35 napisał:

ps.

ktoś tu ma dwa potwory Michi - ciekawi mnie jak to ma podłączone do zasilania 🙂

https://allegro.pl/oferta/rotel-michi-m8-2szt-michi-p5-pre-13317781752

To jest salon audio, więc instalację zapewne mają wykonaną jak należy...

1 godzinę temu, baksiu napisał:

U mnie zarówno rb1090 jak i rb1080 czasem wywalały korki, pewnie dlatego, że nie miały układu miękkiego startu, bo końcówki classe nigdy nic nie wywaliły, tylko załączają się ze 30s...

Przy Twojej instalacji to bym się nie zdziwił, jak by i jakaś Integra wywaliła korki... A Classe CAM-350 mają sekwencyjne załączanie obwodów z wstępnym  rozgrzewaniem tranów, więc problem nie występuje, bo działa to zdecydowanie płynniej niż przeciętny soft-start w urządzeniach audio.

Edytowane przez mol01
W dniu 9.03.2023 o 11:34, jaczar napisał:

Michi X3 + 702 S3 + Niagara 1200 

Wcześniej były KEF LS50 W2 + KC62 

IMG_0738.jpeg

To i ja się pochwalę swoim skromnym systemikiem 😉

20230307_113154.jpg

Edytowane przez mol01

Ja mam takie coś i do pokoju gdzie stoi sprzęt jest położona nowa instalacja na miedzianych kablach

IMG_1119.jpg

36 minut temu, mol01 napisał:

To i ja się pochwalę swoim skromnym systemikiem 😉

Co to za kolumny Adam?

41 minut temu, Satori napisał:

Ja mam takie coś i do pokoju gdzie stoi sprzęt jest położona nowa instalacja na miedzianych kablach

IMG_1119.jpg

Bardzo skromna na rozdzielniczka. Legrand nie jest zły i widzę tu same nadprądówki. Który wywala - któryś B16? Napewno nie widzę żadnego B10 na oświetlenie, więc pewnie masz pomieszane oświetlenie z gniazdkami? Trzeba przede wszystkim sprawdzić, co przestaje działać po zrzuceniu tego bezpiecznika i jeśli dużo rzeczy w mieszkaniu przestaje działać, sprawdzić czy jest podpiętych pod niego kilka przewodów. Jeśli tak, to przepiąć je tak, by na każdym bezpieczniku było porównywanie duże obciążenie. Dopiero potem ewentualnie wymieniać bezpieczniki.

41 minut temu, Satori napisał:

Co to za kolumny Adam?

Wharfedale Evolution 40, ale to tylko tymczasowo - trafiłem je w śmiesznej cenie, gdy chciałem testowo kupić Evolution 50, aby sprawdzić brzmienie ich kopułowych średniaków, zanim kupię Opusy, ale ciężko na nie trafić. A teraz znowu zmieniłem lokum, no i Opusy znowu będą za duże, więc cały czas jestem w czarnej d... z kolumnami.

Edytowane przez mol01
8 minut temu, mol01 napisał:

Bardzo skromna na rozdzielniczka. Legrand nie jest zły i widzę tu same nadprądówki. Który wywala - któryś B16? Napewno nie widzę żadnego B10 na oświetlenie, więc pewnie masz pomieszane oświetlenie z gniazdkami?

Tak jest pomieszane, a co wywala to przeprowadzę śledztwo jak wywali bezpiecznik, wtedy sprawdzę sobie wszystko dokładnie. Ale wydaje mi się, że jeden B16.

6 godzin temu, mol01 napisał:

Potwierdzam, głównie chodzi o prąd rozruchowy podczas ładowania ogromnej baterii kondensatorów o niskim ESR (szybkim ładowaniu/rozładowaniu) w tych klockach. Ale może to też oznaczać zużycie bezpiecznika nadpądowego typu S (a tym bardziej wyłącznika różnicowo-prądowego, jeśli taki posiadasz), który już po kilkunastu wyłączeniach (zwłaszcza jak jest niskiej jakości) traci charakterystykę i wywala od najmniejszego impulsu. Może to też oznaczać przeciążenie na linii, jak masz starą instalację z wszystkimi gniazdkami w mieszkaniu na jednym obwodzie (bez podziału na kuchnię, łazienkę i pokoje). Zacząłbym od wymiany bezpiecznika na nowy taki sam jak był, a jak to nie pomoże, to na bezpiecznik o stopień wyższym prądzie wyłączania. Bezpiecznika o charakterystyce C radził bym nie stosować, bo te w praktyce mają z 5x wyższy próg wyłączenia i stosowane są w przemysłówce - w domu prędzej Ci się spali jakieś zwykle urządzenie typu telewizor, niż taki bezpiecznik wyskoczy...

To jest salon audio, więc instalację zapewne mają wykonaną jak należy...

Przy Twojej instalacji to bym się nie zdziwił, jak by i jakaś Integra wywaliła korki... A Classe CAM-350 mają sekwencyjne załączanie obwodów z wstępnym  rozgrzewaniem tranów, więc problem nie występuje, bo działa to zdecydowanie płynniej niż przeciętny soft-start w urządzeniach audio.

Za namową pewnego zapaleńca 😜 postanowiłem trochę ulepszyć zasilanie mojego zestawu. Kupiłem używany UPS o wydajności znamionowej 3500W i do niego nową baterię akumulatorów, sprzęt przy plumkaniu gra ponad 2,5h na awaryjnym zasilaniu, dziś pierwszy raz na nim słuchałem i powiem, że takiego basu nie słyszałem na żadnym koncercie, głębia jak rów mariański co najmniej! Zasilanie UPS-a z osobnej linii, a docelowo z niego kable 4mm2 do gniazd w salonie, od nich zwykłe kable 2,5mm2 do każdego klocka. Jeszcze trochę dopieszczania i będzie zasilanie jak w ww salonie audio, albo lepsze!

2 godziny temu, Satori napisał:

Takie coś skleciłem dziewczynie, ale będę się pozbywał Rotela serii 10, chcę kupić taki zestaw jak ja mam. Szukam używki RB 1582 i RC 1590. 

IMG_1120.jpg

Ta szafeczka wygląda, jakby się miała zaraz złamać wpół pod ciężarem tego sprzętu.

59 minut temu, baksiu napisał:

Może oczekuje czegoś w zamian?! 😜

Ty to od razu byś chciał coś w zamian... Chłopak chciał się pozbyć zalegających gratów i postanowił je składować u dziewczyny, a przy okazji przygotować ją na półki uginające się pod ciężarem jego miłości życia 😅

Czy jest jakaś opcja na uruchomienie funkcji signal sense w modelach wzmacniaczy przeznaczonych na Europę ?

Podejrzewam, ze jest zablokowana w związku z deryktywami unii o poborze prądu w trybie czuwania 

12 godzin temu, mol01 napisał:

Ty to od razu byś chciał coś w zamian... Chłopak chciał się pozbyć zalegających gratów i postanowił je składować u dziewczyny, a przy okazji przygotować ją na półki uginające się pod ciężarem jego miłości życia 😅

Zbędny balast zdjęty, teraz jest ok. Ta półka jest tak wygięta bo stał tam ciężki TV starszej generacji kiedyś na środku. Teraz ciężar rozłożony na boki jest częściowo, nie jest źle. Ale szafka trochę dłuższa i umocniona będzie kupiona pod sprzęt. Tam trzeba jeszcze zasłon, dywanu trochę półek i będzie dobrze.

IMG_1123.jpg

Edytowane przez Satori
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.