Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 31.12.2023 o 01:12, wujekd07 napisał:

Chcę podłączyć do amplitunera Onkyo i nie wiem jak włączyć Home Theater Bypass.

Implemented Home Theater Bypass to allow the front left and right speakers to be utilized for both music and movies.
Connect the Front Left and Front Right analog pre-outputs of a Home Theatre Receiver or Surround Sound Processor to the Rotel AUX or BAL-XLR source inputs and enable Home Theatre Bypass in the Rotel setup menu. When the Home Theater Bypass source is selected via the front panel or remote control on the Rotel product the analog audio will bypass the volume controller and route the audio directly to the amplification stage allowing audio from the Home Theater product to utilize the Rotel unit’s amplifiers for the front channels.
A gain level adjustment setting —Home Theater Bypass Level — is also available in the SETUP menu after Home Theatre Bypass is enabled for precise gain control of the amplification stage

Wdrożono funkcję Bypass kina domowego, umożliwiając wykorzystanie przednich głośników lewego i prawego zarówno do odtwarzania muzyki, jak i filmów.
Podłącz przednie wyjścia analogowe lewe i prawe z odbiornika kina domowego lub procesora dźwięku przestrzennego do wejść źródłowych Rotel AUX lub BAL-XLR, a następnie aktywuj funkcję Bypass kina domowego w menu ustawień Rotela. Po wybraniu źródła Bypass kina domowego za pomocą panelu przedniego lub pilota w produkcie Rotel, dźwięk analogowy ominie kontroler głośności i zostanie bezpośrednio przekierowany do stopnia wzmacniania, umożliwiając wykorzystanie wzmacniaczy jednostki Rotel do przednich kanałów dźwiękowych z produktu kina domowego.
Po aktywacji funkcji Bypass kina domowego dostępne jest także ustawienie poziomu wzmocnienia — Poziom Bypassu kina domowego — w menu USTAWIENIA, umożliwiające precyzyjną kontrolę poziomu wzmocnienia stopnia wzmacniania.

Pytanie co do pre gramofonowego

Czy lepiej używać pre gramofonowego z RC-995 czy dokupić RQ-970bx ktoś słuchał, ma jakieś wnioski w tym temacie? Które pre jest lepsze ?

11 godzin temu, lucek_lukasz napisał:

Pytanie co do pre gramofonowego

Czy lepiej używać pre gramofonowego z RC-995 czy dokupić RQ-970bx ktoś słuchał, ma jakieś wnioski w tym temacie? Które pre jest lepsze ?

Lepiej dokupić pre firmy specjalizującej się w preampach gramofonowych, pytanie jak dobry masz gramofon/wkładkę/igłę/płyty? Ja np mam zestaw ze średniej półki i kiedyś byłem z niego zadowolony. Aktualnie leży na strychu, bo między dobrym cd a LP zrobiła się przepaść nie do zasypania, temat zawiesiłem, mimo że trochę kasy w to dałem, łącznie z myjką do płyt itp. Poszedłem w tor CD, reszta jest bo jest.

Wiadomo reszta sprzętu, są lepsze innych firm na pewno itp. Ale zbieram top klocki rotela ( bo też tak można 🙂 ) i po prostu zastanawiam się czy ten zewnetrzny jest lepszy brzmieniowo niż normalny w rc 995. Dlatego taki post 😎

3 godziny temu, lucek_lukasz napisał:

Wiadomo reszta sprzętu, są lepsze innych firm na pewno itp. Ale zbieram top klocki rotela ( bo też tak można 🙂 ) i po prostu zastanawiam się czy ten zewnetrzny jest lepszy brzmieniowo niż normalny w rc 995. Dlatego taki post 😎

Jak masz taki ujeb, to podejrzewam że brzmienie jest drugorzędne. Płytka phono w rotelach jest podłej jakości, więc obstawiam, że w zewnętrznym pre może być tylko lepiej, więc kupuj i porównuj, myślę że posiadaczy phono stage made by rotel na tym forum nie uświadczysz, toruj szlak 😆

Edytowane przez baksiu

2x RB-980Bx

RB-985

RC-995

RCD-991 AE, RCD- 951

RT-955

RD-960Bx

Tyle na razie😁

Edytowane przez lucek_lukasz
42 minuty temu, pawel.pl napisał:

@baksiu Twoja frustracja jest taka nieprzyjemna 😞 

@lucek_lukasz Fajna zajawka! 😁 Co ciekawego masz w swojej kolekcji?

po prostu mam inne podejście i nie zbieram klocków jednej firmy, bo np Rotel w dziedzinie tunerów i CD leży, szkoda na nie czasu, tak samo w dziedzinie odtwarzaczy sieciowych i daców nie jest zbyt dobry. Firma liczy na sprzedaż tych pobocznych elementów do klientów, którzy łyknęli ich z reguły dobry wzmacniacz i mają ochotę na więcej, ja z wież wyrosłem jakiś czas temu, choć całkiem niedawno... kilka lat temu miałem CD. Pre, końcówkę i Tuner od Rotela. Tuner dolał oliwy do ognia, to było prawdziwe badziewie, a model najwyższy z serii 10XX.

Dla osób dłużej siedzących w klubie nie jest zaskoczeniem, że Baksiu nie bierze jeńców... 😉 Ale pisze konkretnie i tylko o sprzętach, które zna.

Ja też mam np. ogromny sentyment do serii 10xx, a integra RA-1070 nadal mi wiernie służy, ale trzeba mieć świadomość, że reszta klocków nie trzyma tego poziomu. Do RCD-1072 przez lata się przyzwyczaiłem, ale porównanie z każdym solidnym przetwornikiem C/A od razu pokazuje, że gra bardzo wypchniętym środkiem pasma (podbicie już od górnego basu, nie wspominam nawet o górnej średnicy), za to z wykastrowanym niskim basem. Został na razie jako transport, ale brak standby coraz bardziej mnie wkurza (a trigger włącza go zawsze, niezależnie od źródła, z którego aktualnie słucham)...

Tak samo tuner RT-1080 - funkcjonalnie i wizualnie super, ale dźwiękowo cienizna (znowu: gdzie jest bas?).

I teraz OK, zestaw 10xx wygląda super, wszystko spójne wizualnie i funkcjonalnie, ale czy warto sobie odmawiać lepszego dźwięku dla tej spójności?

Edytowane przez tym

Nigdy nie słuchałem serii 10xx, ale lubię ludzi z zajawką. Miałem na myśli sposób przekazania informacji, jak to @tym określił, opcja "bez jeńców" nie jest konieczna  🙂 

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, lucek_lukasz napisał:

2x RB-980Bx

RB-985

RC-995

RCD-991 AE, RCD- 951

RT-955

RD-960Bx

Tyle na razie😁

Gratuluje wspaniałych urządzeń. Mógłbyś napisać o dzwięku 991 i 951 ?

Rozglądam się za CD playerem który dorównałby brzmieniu tunerowi fm Rotela który mam i w zasadzie to tylko Rotel zostaje w tym budżecie.

4 godziny temu, sidru napisał:

Gratuluje wspaniałych urządzeń. Mógłbyś napisać o dzwięku 991 i 951 ?

Rozglądam się za CD playerem który dorównałby brzmieniu tunerowi fm Rotela który mam i w zasadzie to tylko Rotel zostaje w tym budżecie.

951 to cd za jakie400- 600zl 991 AE to 2- 2.5 k zł ( ja kupiłem za 1700 ale z Holandii )

Jak masz kesz z tych 2 wybieram 991. W szczególności na płytach HDCD pokazuje co potrafi. Brzmi lepiej głębiej ciekawiej ( tylko zawsze pytanie z czym, na czym itp ). Jak kasy nie ma to szukać 971 ( lepsze trafo bo toroid i pare innych zmian ) ale ich nie ma akutlanie, bo obserwuję rynek. Na olx allegro masz kilka modeli 951 Jak coś. Piloty do wszystkich 3 nie potrzebne, za 60zl masz u nas na allegro zamiennik gadający z nimi. 

Gość

(Konto usunięte)

@lucek_lukaszdzięki. Szukam czegoś co zagra z Rx-602 i Pioneer OZ papier  i alnico. Słucham tego po parę godzin dziennie na zmienne z T-80 w innym systemie, Rotel gra inaczej ale nie gorzej od Yamahy która uchodzi za najlepiej brzmiący tuner ever, więc Rotel wyznaczył tu niezły poziom. Jak dopiero muszą grać ich monster receivery to wolę nie myśleć (panie baksiu, nasz Ty klubowy guru😆) ?

Nie mam kasy teraz więc myślałem że będę sprytny i kupię cdp-490 na 2x56pcm ale Rotel go zjada na Fm-ie. IC teoszkę pomógł.

Więc tak..no 😃

Szukam czegoś na kss213 bo wiadomo że bez lasera nie zagra.

2 godziny temu, sidru napisał:

@lucek_lukaszdzięki. Szukam czegoś co zagra z Rx-602 i Pioneer OZ papier  i alnico. Słucham tego po parę godzin dziennie na zmienne z T-80 w innym systemie, Rotel gra inaczej ale nie gorzej od Yamahy która uchodzi za najlepiej brzmiący tuner ever, więc Rotel wyznaczył tu niezły poziom. Jak dopiero muszą grać ich monster receivery to wolę nie myśleć (panie baksiu, nasz Ty klubowy guru😆) ?

Nie mam kasy teraz więc myślałem że będę sprytny i kupię cdp-490 na 2x56pcm ale Rotel go zjada na Fm-ie. IC teoszkę pomógł.

Więc tak..no 😃

Szukam czegoś na kss213 bo wiadomo że bez lasera nie zagra.

Ja miałem rt-1080 i grał fatalnie, w środku miał kilka gotowych układów i hektary audiofilskiego powietrza, nie trzyma ceny, można go kupić za kaucję po zwrocie kilku butelek z piwa. Waży tyle co obudowa i powietrze w środku.

Tunery to nie hi-end, ani równorzędne źródło, ale miałem onkyo z lat '80, który grał i wyglądał znacznie lepiej, a był modelem ze środka stawki, pięknie grał posiadany kiedyś przeze mnie Pioneer, też srebrny z zielonym cyferblatem. Ogólnie z racji miejsca zamieszkania i orientacji politycznej temat radia zarzuciłem, bo po co się wkur... jak Antyradio kończy dobry odbiór w okolicy Bielska-Białej, a w trójce prawie nikt się nie ostał?

Ale być może wszystko wróci do wieloletniej normy, kto wie? Antena na kominie czeka na odbiór czegoś choć przeciętnie wartego słuchania🤪

Podobny tuner Pioneer kosztuje teraz ponad 3kzł, a rotel 400zł, bo ludzie się nie znają, sic! Odtwarzacz RCD-1072 to bardzo niezawodny sprzęt i w pułapie 1500zł będzie go trudno pobić w tej materii, a i brzmienie jak na ten pułap ma akceptowalne, jednak podpięcie go w roli napędu pod podstawowy dac thety uświadomi posiadacza, że to tylko budżetowy Player, polecam zrobić test, powrotu nie ma, jak przerzucenie się z biedronkowego Madero na Heinz. I jeden i drugi czerwony i w plastikowej butelce, reszta to już różnice.

Mówienie wprost uwiarygodnia, w przeciwieństwie do grzecznych, stonowanych wypowiedzi, których nikt nie chce czytać, ani pamiętać. Jestem zwolennikiem stylu Clarksona czy Cejrowskiego, choćby w ferworze akcji jakiś niuans uleciał, zawsze zapamiętamy wydźwięk danej opinii, po co się rozdrabniać?

Gość

(Konto usunięte)

Małe pieski szczekają najgłośniej. Ale dobrze że jesteś, inaczej ten klub byłby taki nie audiostereo, taki nie Polski.

Dzięki Tobie tyle się uczę. Życzę Ci w nowym roku żebyś dalej pisał jak najwięcej. Jesteś jak latarnia, kiedy wchodzisz na forum żeby się wypróżnić ze swojej wiedzy. Obyś kiedyś doznał spełnienia, sprzętu który ma klasę i fizykę audio.

7 godzin temu, sidru napisał:

Małe pieski szczekają najgłośniej. Ale dobrze że jesteś, inaczej ten klub byłby taki nie audiostereo, taki nie Polski.

Dzięki Tobie tyle się uczę. Życzę Ci w nowym roku żebyś dalej pisał jak najwięcej. Jesteś jak latarnia, kiedy wchodzisz na forum żeby się wypróżnić ze swojej wiedzy. Obyś kiedyś doznał spełnienia, sprzętu który ma klasę i fizykę audio.

A to już typowy atak ad personam, piszesz niby do mnie, a świetnie opisałeś siebie, możesz się czuć prawdziwym Polakiem, do pięt Ci nie dorastam.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, baksiu napisał:

A to już typowy atak ad personam, piszesz niby do mnie, a świetnie opisałeś siebie, możesz się czuć prawdziwym Polakiem, do pięt Ci nie dorastam.

Klub Rotela to jeden z największych klubów na AS. I nie dlatego że urządzenia R były tak popularne wśród Polaków (chociaż to zmienia teraz). R tworzy urządzenia wybitnie dopracoowane technicznie na b. selektywnie wybranych elementach. Zapewnia to długowieczność sprzętom i wyróżnienia R wśród morza chłamu innych firm. Top HF wie co robi mając R w swojej ofercie.

Po epoce monster receivery war, w której to Rotel walczył o czołowe miejsca zmieniły się czasy, kryzysem  finasowe, wiele firm padało. Rotel żeby przetrwać musiał określić pułkę na której się znajdzie. Zmieniające się gusta ludzi na przestrzeni lat też nie pomagały, coraz bardziej liczył się wygląd a coraz mniej dzwięk. 

Może w końcu to zrozumiesz że R to nie Classe czy Accu. Nie możesz ciągle poruwnać do tych urządzeń. To inna filozofia i inny klient.

Gdy tylko ktoś pojawi się w klubie z ciekawymi urządzeniami R i zada jakieś pytanie, Ty w utorytarnym tonie piszesz żeby sprzedał wszystko R i kupił coś w stylu Classe (sprzęt który ma klasę) i Audio Phisic ( kolumny zbudowane w zasach fizyki).

Drwisz wręcz, z biedaków którzy zdecydowali się kolekcjować R. 

Teraz poczułeś się urażony. Jesteś śmieszny. Żebyś chociaż miał ciekawe pióru, jak ten nic Clarkson, ale nie masz.

Szkoda gadać.

1 godzinę temu, sidru napisał:

Klub Rotela to jeden z największych klubów na AS. I nie dlatego że urządzenia R były tak popularne wśród Polaków (chociaż to zmienia teraz). R tworzy urządzenia wybitnie dopracoowane technicznie na b. selektywnie wybranych elementach. Zapewnia to długowieczność sprzętom i wyróżnienia R wśród morza chłamu innych firm. Top HF wie co robi mając R w swojej ofercie.

Po epoce monster receivery war, w której to Rotel walczył o czołowe miejsca zmieniły się czasy, kryzysem  finasowe, wiele firm padało. Rotel żeby przetrwać musiał określić pułkę na której się znajdzie. Zmieniające się gusta ludzi na przestrzeni lat też nie pomagały, coraz bardziej liczył się wygląd a coraz mniej dzwięk. 

Może w końcu to zrozumiesz że R to nie Classe czy Accu. Nie możesz ciągle poruwnać do tych urządzeń. To inna filozofia i inny klient.

Gdy tylko ktoś pojawi się w klubie z ciekawymi urządzeniami R i zada jakieś pytanie, Ty w utorytarnym tonie piszesz żeby sprzedał wszystko R i kupił coś w stylu Classe (sprzęt który ma klasę) i Audio Phisic ( kolumny zbudowane w zasach fizyki).

Drwisz wręcz, z biedaków którzy zdecydowali się kolekcjować R. 

Teraz poczułeś się urażony. Jesteś śmieszny. Żebyś chociaż miał ciekawe pióru, jak ten nic Clarkson, ale nie masz.

Szkoda gadać.

To w jaki sposób dana firma buduje swój biznesplan mnie nie obchodzi, liczy się jedynie efekt finalny dzwiekowo/jakościowy, tu rotel wypada dobrze w swojej niszy, jednak zamykanie się na niego, zwłaszcza kiedy ceny nowych klocków przewyższają top modele z lat 2000 classe, krell itp jest powiedzmy delikatnie "słabe". Brzmisz powyżej jak folder reklamowy i odbierasz sobie resztki wiarygodności, próbujesz dodać klubowiczom animuszu, pisząc panflety w stylu: "jesteśmy największym państwem świata". Tak się składa, że piszą do mnie różni zainteresowani na priv, więc chyba coś chwytają z tych wersów kiepskiego pióra... Rotel jest fajną firmą na pograniczu market/hi-end, deklasuje prawie cały sprzęt marketowy topowych marek, ale i hi-endzie może w większości asortymentu pomarzyć. To jest aktualnie nuedroga chińska marka skierowana do wąskiego grona klasy średniej, czyli większości ogółu. Jeśli tego pragniesz, to się wypiszę z klubu i zagoszczą tu jedynie ochy i achy w wyżej zaprezentowanym stylu, czy to przybliży klub do dziennikarskiej bezstronności? Pozdrawiam klubowiczów niedoszły Baksson 😜

Edytowane przez baksiu
30 minut temu, sidru napisał:

Nie prawda że R jest droższy od Krella i Classe( to te klocki które mają klasę). R trzyma cenę i przeżyje te gówna. Dalej nie rozumiesz że kasa nie gra. Nigdy nie zrozumiesz. Sralkson to tępy buc, nie dziwię się że Ci imponuje. Nawet muzyki słuchasz g9wnianej wieć o czym tu mówić.

Czy ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości wobec kolegi @sidru? Ładną mamy dziś pogodę, u mnie nawet chwilowo nie pada, idę się przejść, odpocząć, złapać oddech... nie brać jeńców 🥳

W dniu 3.01.2024 o 12:02, tym napisał:

Do RCD-1072 przez lata się przyzwyczaiłem, ale porównanie z każdym solidnym przetwornikiem C/A od razu pokazuje, że gra bardzo wypchniętym środkiem pasma (podbicie już od górnego basu, nie wspominam nawet o górnej średnicy), za to z wykastrowanym niskim basem.

Zgadza się co do wypchnięcia trochę środka i podbicia, natomiast co do basu ja nie odczuwam żeby był wykastrowany. Ale ta średnica jak piszesz bardzo dobrze sprawdza się w Thrash Metalu którego słucham dla mnie jest ok. Gra bardzo przyzwoicie, niedawno go zakupiłem w idealnym stanie. Tak jak pisał Baksiu do 1500 nic lepszego nie znajdziemy.

50 minut temu, Satori napisał:

Zgadza się co do wypchnięcia trochę środka i podbicia, natomiast co do basu ja nie odczuwam żeby był wykastrowany. Ale ta średnica jak piszesz bardzo dobrze sprawdza się w Thrash Metalu którego słucham dla mnie jest ok. Gra bardzo przyzwoicie, niedawno go zakupiłem w idealnym stanie. Tak jak pisał Baksiu do 1500 nic lepszego nie znajdziemy.

Faktem jest, że do ciężkich gitar się nadaje ładnie, plus takiego pier#$@nięcia na werblu ze świecą szukać nawet w dużo droższych odtwarzaczach, natomiast braki w dolnym basie są jednak dla mnie mocno odczuwalne. Z drugiej strony to też kwestia repertuaru, w ostrym graniu wbrew pozorom nie jest to aż tak wyraźne. Ech, a mogłem siedzieć cicho i tylko wyciągnąć popcorn...  😉

16 minut temu, tym napisał:

Faktem jest, że do ciężkich gitar się nadaje ładnie, plus takiego pier#$@nięcia na werblu ze świecą szukać nawet w dużo droższych odtwarzaczach, natomiast braki w dolnym basie są jednak dla mnie mocno odczuwalne

Pierdolnięcie jest mocne, twarde, punktualne, petarda szczególnie sparowane z dzielonką RB 1582 + RC 1590. Jeśli ktoś słyszał kiedyś jakiś DAC, który gra podobnie z takim wykopem jak RCD 1072 z miejsca kupię.

14 minut temu, Satori napisał:

Pierdolnięcie jest mocne, twarde, punktualne, petarda szczególnie sparowane z dzielonką RB 1582 + RC 1590. Jeśli ktoś słyszał kiedyś jakiś DAC, który gra podobnie z takim wykopem jak RCD 1072 z miejsca kupię.

A jak wspominasz RDD-1580 w tej kwestii? Dobrze kojarzę, że go miałeś? Mi się bardzo podobał pod wieloma względami, ale z moimi głośnikami miał niestety za dużo dołu...

Edytowane przez tym
Teraz, Satori napisał:

Nie niestety ja nie posiadałem RDD pomyłka🙂

To mi się potentegowało, przepraszam, temat był już ładnych parę lat temu... Chyba Łukasz (Luk77) miał... Mało tego było na rynku, ale pamiętam, że w kwestii dynamiki było naprawdę sympatycznie... Nawet ostatnio szukałem na serwisach aukcyjnych, bo mój obecny RME jest do bólu neutralny, ale czasami właśnie pazura brakuje -- dobrze się zgrywa z monitorami B&W w drugim systemie, ale w "salonowym" chyba jednak będę chciał wrócić do czegoś bardziej charakternego...

Godzinę temu, Satori napisał:

Theta dspro basic 3 ma to czego szukasz, trochę odbiega od neutralności, ale pierdyknie konkretnie, jak na sterydach. Ja z początku podpiąłem ją pod rcd-1072 i już więcej nie używałem zintegrowanego cdplayera, myślę że tańsza progeny też by zrobiła mniejszą, ale jednak robotę. Nie zauważyłem braku basu w tym rotelu, ale może dlatego, że w moim systemie raczej walczyłem z jego dominacją, niż brakiem. Oczywiście byli u mnie i tacy, co twierdzili, że basu w ogóle nie ma, kiedy mi w tym momencie czacha podskakiwała od dudnienia jak na dyskotece /głośniki infinity kappa nieznanej bliżej wersji i w kiepskim stanie optycznym/, moje ówczesne scorpio 2 ponoć " ...w ogóle nie mają basu...", każdy ma inne wyobrażenie.

Edytowane przez baksiu
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.