Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

dynki postawione blisko ściany tzn tuż przy,dudnia

Moje Audience 50-tki z RA-930AX, RA-06, RA-06SE, RB/RC-06 i RA-1520 nie dudniły w żadnym stopniu, nawet dostawione do samej ściany. Na standach czuć za to większą przestrzeń zdecydowanie lepsza jest stereofonia. Niskich jest tyle samo czyli nie za dużo i nie za mało. Oczywiście przy tym ważne jest nagranie i jego jakość.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

I moje dynki 52se miałem na pólce 20cm od ściany i żadnego dudnienia nie było.

Oczywiście ustawiałem je z dala od ściany, i jedyne co się polepszyło to przestrzeń. Ale sam bas był zawsze tak samo głęboki.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Cześć,

wreszcie dotarły do mnie upragnione dynki 52 i teraz słyszę jakby różnicę głośności i jakości dźwięku między lewym a prawym kanałem na wzmacniaczu !! Przepinałem kolumny z lewej na prawa bo myslałem ze kolumny cos szwankuja, ale jak zamieniłem kable to widać że prawy kanał gra głośniej a lewy jakby ciszej i dźwięk był wycofany i stłumiony (troche kartonowy)! Gdzie może być przyczyna i jak ją usunąć w miare tanio ?? Rotel RA980bx !! Pisze z tym do Was bo tylko na tym forum sa prawdziwi miłośnicy rotela a ja nie chce go na razie zmieniac na nic innego wiec rady typu ''kup sobie nowy wzmak'' odpadaja :)

DZIEKI ZA INFO i czekam z niecierpliowścia bo chce muzyki słuchać :)

mam rcd-971 a inne kolumny ktore grały wczesniej to philipsy za 50 zl wiec w nich wiele slychac nie bylo wiec tej roznicy nie odczuwałem :(

Nie mam pojecia dlaczego tak jest ale nawet zona ktora bardzo srednio tym jest zainteresowana mowi ze prawa strona gra lepiej :P

Witam,zobacz w wzmaku tranzystory mocy na prawym i lewym kanale,czy sa takie same.Kupiłem kiedyś Arcama,facet sie zarzekał że nie grzebany,podpiołem pod swoje monitory i tak jak u Ciebie.Okazalo się że lewy kanał miał inne tranzystory przez co grał ten kanał ciszej i bardziej zmulony był.Sprzęt odesłałem,a facet mi odpisał ze nie jest elektronikiem i się niezna.Kase oddał :)

post-41771-0-10068300-1374318271_thumb.jpg

post-41771-0-82537300-1374318277_thumb.jpg

Gdy miałem RA-930 i RA-972 to miałem właśnie takie podobne wrażenie, że jeden kanał grał troszkę ciszej i bardziej "sucho" ( jakby wadliwie była połączona polaryzacja). Jednakże dokładnie tak słyszałem gdy kręciłem balansem i słuchałem każdy kanał z osobna. Gdy ustawiałem po równo już tych różnic nie było słychać,nawet lekkie przekręcenie balansu na jedną stronę nie zmieniało zbyt wiele. Cieszyłem się muzyką i było OK.

Co było tego powodem? To były kilkunastoletnie urządzenia a w tym przypadku wszystko jest możliwe. Gdy miałem już nowsze modele tego problemu nie było.

Miałem kiedyś ra-935. Co prawda grało to jako zestaw w sypialni włączany od święta ale nic takiego nie zauważyłem.

Niedawno sprzedałem go i nowy właściciel zauwaźył, że jeden kanał jak by ciszej grał.

Wzmak pojechał do serwisu i okazało się, że na jednym kanale jest minimalnie mniejsze napięcie ale koszty naprawy a raczej doprowadzenie wzmaka do parametrów "z papieru" jest nieopłacalna.

Czyżby to jakaś wrodzona wada?

Z innej beczki.

Wpadł mi do testów dość ciekawa końcówka MF A5CR.

Bardzo fajny sprzęt swego czasu kosztujący dość sporo.

Wzmak bardzo zrównoważony, bardzo miła średnica i góra.

W bezspośrednim starciu z rotelem rhb-10 przegrywa tylko w zakresie dolnego basu.

Mam wraźenie jak by brakowało mu pazura... nie ma takiego "pierd...nięcia".

Osobiście nie podchodzi design jak by z media markt, ale dzwiękowo bardzo fajny wzmak.

Wiem, moźe nie na temat ale jak by ktoś chciał opuścić klub i zamienić rotela na coś "łagodniejszego" to polecam.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Hmmm, jutro z rana jade na tydzień na delegacje, więc nic nie ogarne ze sprzętem, ale jak tylko wrócę bede grzebał w sprzęcie!

Sprawdzę te tranzystory mocy, a może po prostu je wymienie ??? Wiem, że nie jest to sprzęt nowy i takie rzeczy mogą występować, ale troszkę psuje mi to samopoczucie bo całość gra b.ładnie :) Może zamienie na nowszego 1070, ale nie wiem czy warto ????

Co byście polecali w zamian za tego wzmaka o podobnej barwie i brzmieniu i żeby napedził moje dynki ??

Zna ktoś jakiś serwis audio w okolicach Rzeszowa??? Linia dźwięku mi powiedziała, że serwisują tylko sprzęt kupiony u nich :(

Pozdrawiam i dzieki za wskazówki ;)

Kupię tuner RT-955, RT-961 ew. inne z serii 9xx

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Witam,zobacz w wzmaku tranzystory mocy na prawym i lewym kanale,czy sa takie same.Kupiłem kiedyś Arcama,facet sie zarzekał że nie grzebany,podpiołem pod swoje monitory i tak jak u Ciebie.Okazalo się że lewy kanał miał inne tranzystory przez co grał ten kanał ciszej i bardziej zmulony był.Sprzęt odesłałem,a facet mi odpisał ze nie jest elektronikiem i się niezna.Kase oddał :)

Ale te miniaturki co załączyłeś to chyba nie z tego wzmaka :p

Szukam i szukam i znaleźć nie moge :D

A pytanie mam: kolumny mam wpięte pod kanały DIRECT SPEAKERS, czy zmieni to cos jak podepne pod REMOTE SPEAKERS ??

Ale te miniaturki co załączyłeś to chyba nie z tego wzmaka :p

Szukam i szukam i znaleźć nie moge :D

A pytanie mam: kolumny mam wpięte pod kanały DIRECT SPEAKERS, czy zmieni to cos jak podepne pod REMOTE SPEAKERS ??

Miniaturki są z Arcam Alpha 5,bo też jego opisywałem.

W jakości odbioru nic się nie zmieni.

Jeżeli chciałbyś zmienić charakter dźwięku należy zainwestować w kolumny. RA-05SE to dobry wzmacniacz, pod warunkiem, że stoi w pokoju o powierzchni do 20 m2 i podłączone są do niego dobre kolumny. A jakie to zależy czy preferujesz wolno stojące czy monitory, nowe czy mogą być używane no i oczywiście jakim budżetem dysponujesz. W dodatku proponowałbym przeczytać od dechy do dechy klub Rotela oraz Dynaudio.

Rotel nieźle spisuje się w rocku, pod warunkiem, że dobierze się do niego niezbyt ostre na górze głośniki, w przeciwnym razie może być nieciekawie.

Daj znać to może coś poradzimy.

Witam , Sitek powiem tak ze poprzednio miałem Rotela Ra 930 + CD Technics SL PG 590 i grało to dużo wyborniej niż na obecnym zestawie Rotel Ra 05SE + CD Cambridge Audio 640 V2 tzn. bas był bardziej punktowy i kontrolowany niż jest obecnie i o ile źródło mnie nie martwi to mam podejrzenia ze 05 SE nie moze poradzić sobie z tymi kolumnami.

Ale obecnie wypozyczylem Audio Academy Phebe III do testów i w tym zestawie gra to na odpowiednim poziomie.

Edytowane przez sivy33

bas był bardziej punktowy i kontrolowany niż jest obecnie

W przypadku serii 06 Rotel faktycznie miał tego basu trochę więcej, był bardziej znaczący, jednakże jak piszesz mniej punktowy czyli mniej kontrolowany.

Ale aż takich różnic w ich "graniu" nie ma, to jest cały czas niska półka Rotela i niestety cudów w postaci znaczącej poprawy jakości nie należy się spodziewać. Dopiero poprawę daje seria 15, zestawy dzielone i więcej pieniędzy....

Poza tym wspominałeś że wypożyczyłeś inne kolumny. Jakie miałeś wcześniej? ( w przypadku Rotela odpowiednie kolumny mają często kolosalne znaczenie)

Po za tym co już napisał kolega o wzmacniaczach ja mogę dodać że miałem kiedyś CDka SL-PG390, praktycznie to samo co 590 tylko bez pilota. Ten CDek ma zrobiony bas, suchy, twardy, podbity i dlatego wydaje się punktowy, nieźle spisuje się do jakiegoś łojenia, w każdym bądź razie jak zamieniłem go na teoretycznie lepszego Sony CDP-991 to się dziwiłem czemu zaczęło tak mulić.

I love the sound of crashing guitars

Ale jednak ra930 miał lepszy bas, stara konstrukcja a dawała radę z moimi Tonsil Fiesta front, pisałem o nich pare postów wcześniej.

Ja też już nie raz pisałem że Rotel i Tonsil to kaleczenie rzemiosła i miazga dla uszu i w żadnym razie nie może być to zestaw porównawczy.

Ja też już nie raz pisałem że Rotel i Tonsil to kaleczenie rzemiosła i miazga dla uszu i w żadnym razie nie może być to zestaw porównawczy.

Po testach w domu AA PHEBE III początkowo byłem rozczarowany ale po dwóch dniach gdy oswoilem sie z nimi było bardzo przyjemnie, dźwięk bardzo zrównoważony, aczkolwiek troszkę brakowało mi gory ale to moze przyzwyczajenie z ostrych tonsili.

Mam jeszcze pytanko odnośnie źródła, mam CA 640c v2 i myśle go zmienić na któregoś Rotela do kompletu, 06, 06se a moze 1520?

ucho ludzkie ( a dokładnie mózg) ma niesamowitą możliwość adaptacji, tak więc przyzwyczajenie do danego dźwięku i obrazu to norma :-)

a jaki odtwarzacz?

z wymienionych zdecydowanie RCD-06SE

RCD-06 przy tych kolumnach będzie jeszcze mniej dokładny w szczegóły a RCD1520 to tylko dla zapaleńców i tych którzy mają pieniądze i lubią mieć w jednym deseniu, bo jeżeli o jakość dźwięku to według mnie gra identycznie jak RCD-06SE- ma ten sam DAC Wolfsona

Tez

ucho ludzkie ( a dokładnie mózg) ma niesamowitą możliwość adaptacji, tak więc przyzwyczajenie do danego dźwięku i obrazu to norma :-)

a jaki odtwarzacz?

z wymienionych zdecydowanie RCD-06SE

RCD-06 przy tych kolumnach będzie jeszcze mniej dokładny w szczegóły a RCD1520 to tylko dla zapaleńców i tych którzy mają pieniądze i lubią mieć w jednym deseniu, bo jeżeli o jakość dźwięku to według mnie gra identycznie jak RCD-06SE- ma ten sam DAC Wolfsona

Tez tak myślałem o 06SE, tylko ze problem jest go dostać z drugiej ręki a na Allegro i w dodatku czarny ale jest 1520 za 1900 zł to chyba w miarę dobra cena jak na ten model

Rozumiem, że ten rotel musi być nowy. Bo jeśli nie, to może warto poszukać 971?

I uważaj na 1520, albo poczytaj jakie przeboje niektórzy z nim przechodzili (nawet tu w klubie).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.